3 x VIRHE JONKA VUOKSI ET SAAVUTA TULOKSIA

Moikka! Täällä on ehditty tehdä kaikenmoista, vaikka kello on vielä suhteellisen vähän. Aamun HIIT-treenin teema oli tänään peppu&vatsapainotteinen tabata, joka pisti taas nesteaineenvaihdunnan rullaamaan vähän liiankin tehokkaasti. Tunnin jälkeen mulla oli 25 minuuttia aikaa olla lääkärin vastaanotolla, jossa tehtiin ns. jälkitarkastus tuon ylirasitus-keissin tiimoilta. Kävin myös ottamassa labrat tällä viikolla, ja käytiin myös ne läpi.

Hiitin jälkeen mulla oli kuitenkin niin karsee jälkihiki, etten meinannut saada vaatteita päälle. Suihkusta ei paljon apua ollut, kun samantien alkoi hikoilla uudelleen. Lisäksi huomasin, että olin mukavasti unohtanut alusvaatteet kotiin. :D Siinä hetken pohdittuani, muistin että olin saanut edellisellä LPG-kerralla Jonakselta karseet kertakäyttöpikkarit (LPG-puvun alle laitetaan sellaiset). Ei auttanut kun vetää ne jalkaan ja käyttää edellispäivän kuivunut treenitoppi. :D

_MG_1230

Ehdin kun ehdinkin ajoissa lääkäriin, jossa todettiin että fyysinen kunto alkaa olla normaalissa tilassa jälleen. Pääsin siis melko helpolla tällä kertaa, mikä johtuu varmasti siitä, että pistin pelin poikki suhteellisen ajoissa. Myös psyykkisellä puolella on tuntunut paremmalta, eikä ole esimerksi niitä jäätäviä alakuloisuus-kohtauksia ja motivaation puutosta. Mulla on vielä huhtikuussa ”kontrolli”, jossa otetaan muutama lisätesti. Sen lisäksi mun täytyy panostaa lepoon ja palautumiseen niin paljon kun pystyn!

Huomaan, ettei aineenvaihduntani toimi kuitenkaan vielä ihan samalla tasolla aiempaan verrattuna ja tässä täytyy nyt kärsivällisesti yrittää antaa kropan palautua. Ei ole kuitenkaan kivaa, kun treenistä ja terveellisestä syömisestä huolimatta olo on edelleen hieman pöhöttynyt. No, mä hoidan tämän tavalla tai toisella kuntoon. Kärsivällisyyttä vaan! Tähän aiheeseen liittyen, ajattelin kirjoitella jutuista, joiden voisi luulla tuovan tuloksia nopeasti, mutta jolla mennään monesti metsään. Alkuvuosi on treenien ja terveellisen ravinnon kulta-aikaa ja moni alkaakin hakemaan parempaa kuntoa kesää kohti.

15608522_1134364936683147_343131079_o

3 x VIRHE JOKA VOI ESTÄÄ TULOKSIEN SAANNIN:

 1. HIILIHYDRAATTIEN VÄHENTÄMINEN – Jos päivittäinen aktiivisuus on pelkkää koneella istumista ja telkkarin edessä makoilua, kannattaa hiilarit nauttia pääsääntöisesti vihanneksista&marjoista. Jos elää kuitenkin ns. normaalia elämää ja käy treenaamassa säännöllisesti, ei ole mitään järkeä tai syytä jättää hiilareita pois. Usein kun aletaan kiristellä ruokavaliosta, karsitaan juuri näistä, joka johtaa pidemmällä aikavälillä treenitehojen laskuun, palautumisen hidastumiseen, aineenvaihdunnan hidastumiseen, eikä rasvanpolttokaan toimi optimaalisesti. Itse oon nyt systemaattisesti nostanut hiilarimäärää pikkuhiljaa ja äsken söin esimerkiksi yhdellä aterialla 500 g perunaa, 200 g parsakaalta, 200 g porkkanaa ja ”vain” 150 g proteiininlähdettä. Huomaan, että mitä enemmän hiilaria napaani vedän, sitä paremmin kroppa toimii ja sitä paremmin myös nukun yöllä.
 2. LIIAN PALJON TREENIÄ – Eräs asiakas harmitteli, että ehtii treenaamaan vain kolmesti viikossa, eikä siinä varmaan saa mitään aikaiseksi. Väärin! Kun treenaa laadukkaasti, ei tarvitse heilua salilla joka päivä. Kolme hyvää treeniä on parempi kuin kahdeksan sinnepäin väsyneenä tehtyä. Jos aikataulu on tiukka, eikä aikaa meinaa riittää, kannattaa panostaa monipuoliseen, hyvin suunniteltuun treeniohjelmaan ja käyttää se aika mitä on, niin hyvin kuin mahdollista. Liian suuri, jatkuva kuormitus estää palautumisen, mikä on kuitenkin kaiken a ja o.
 3. PERUSASIOIDEN UNOHTAMINEN – Kaapista löytyy kaikki macasta treenilaturiin, treenikledjut on viimeisen päälle ja sheikkerikin mätsää kenkiin. Noudatat gluteenitonta, maidotonta ja vegaanista ruokavaliota, mutta silti tuloksia ei näy? Missä vika? Nykyään monet ihmiset tosissaan uskovat, että jokin ruokavalio tai treeni itsessään tuo tulokset. Vaikka olisi kuinka gluteeniton ruokavalio, ei paino putoa tai lihakset kasva mikäli kalorimäärä ei mätsää tavoitteeseen nähden. Jos halutaan pudottaa painoa, eli siistimmin sanottuna, polttaa rasvaa, täytyy energiansaannin olla negatiivinen energiankulutukseen nähden. Mikäli halutaan pyöreämmät pakarat, ei auta vaikka kuinka ”sippailisi” aminoita kesken treenin, jos treenitehot jäävät liian matalaksi tai ravinto on liian vähäistä. Ensin perusasiat kuntoon ja sen jälkeen voi alkaa hifistellä pienemmillä jutuilla, joilla ei usein loppuepeleissä ole edes kovin suurta merkitystä tuloksien kannalta.

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.

kuvat: Anna Riska / Annmarias


8 Responses to “3 x VIRHE JONKA VUOKSI ET SAAVUTA TULOKSIA”

 1. Avatar Suski sanoo:

  Moikka!

  Hienoa että sinulla on suunta parempaa vointia päin – ei muuta kun kovasti tsemppiä sulle projektiin! :) Tämä on kiinnostava aihe, mutta tietoa siitä on yl. saatavilla aika vähän.. Mun kysymys kuuluukin: Onko niin , että paljon liikkuvalla henkilöllä liiallinen hiilareiden/energiansaannin rajoittaminen (en siis tietenkään kannata ajatusta) voi johtaa jopa painon nousuun ja kehonkoostumuksen epäedulliseen muutokseen?
  Olen pyrkinyt kohta 1/2 v. ajan itsekin nostamaan hiilareita pikkuhiljaa ylemmäs ja ylemmäs jopa muutaman vuoden riittämättömän energiansaannin (ehkä n. -600 kcal/päivä) jäljiltä, mutta olo tuntuu turvonneelta hitaasta tahdista huolimatta.. Täytyykö tässä vain olla kärsivällinen ja odottaa? Kiitos paljon vastauksestasi! :)

  • Avatar Sirkku sanoo:

   Moikka! Miten oot huomannut liian vähäisen energiansaannin? Mä taidan olla samoilla vesillä suurien harjotusmäärien vuoksi ja itsekin pitää alkaa nostamaan hiilareiden määrää. Mulla liian vähäinen energiansaanti on johtanu menkkojen loppumiseen n. 3 vuotta sitten… Olen olettanut nyt jo syöväni tarpeeksi koska painonikin on noussut, mutta en vieläkään sitten tarpeeksi, joten päädyn samaan kysymykseen, täytyykö vain kärsivällisesti odottaa palautumista?

   • Avatar Sofia sanoo:

    Sirkku! Mulla oli kuukautiset syömishäiriön takia 1,5 vuotta ja alkoi kun lisäsin hyvien rasvojen määrää ruokavaliossa :)! Eli en usko että hiilareista johtuu välttämättä

 2. Avatar Suivi sanoo:

  Mua kiinnostaisi mitä testejä sulla tuon ylikunnon toteamiseksi/poissulkemiseksi on otettu ja miten ne on nyt muuttuneet? :)

 3. Avatar miltsu sanoo:

  hienoa että alat toipumaan! :) minulla kanssa tuo pöhöttyneisyys kiusana, vaikka siististi syö ja treenaan mutta liikun vissiin liikaa. aina lepopäivillä tuo pöhötys katoaa mutta tulee taas treenien jälkeen takaisin. en tiedä voiko sitä ehkäistä muutenkuin liikkumalla vähemmän?

 4. Avatar J sanoo:

  Mua kiinnostaisi minkälaisen treenin teit :P

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Ai tuo HIIT? se oli tabata-treeni missä tehtiin 4 x 4 minuuttia tabata-tyylillä. Voin jakaa treenin täälläkin joskus, aika samantyyppinen mitä oon aiemminkin jakanut =)

 5. Avatar hmmm sanoo:

  Tämä mikä minua paljon kiinnostaisi tietää: olen normaalipainoinen, mutta en tyytyväinen kehoni koostumukseen. Treenaan itselleni mieleistä lajia noin kolme kertaa viikossa. Läskiä on kerääntynyt vähän liikaa, lempimekkoni kiristää. Onko järkevämpää ensin kerätä vähän lisää lihasta ja sitten laihduttaa vai toisiin päin? Onko laihduttaminen mahdollista ilman että treenitulokset huononevat? Harrastukseni on todella tärkeä ja en halua että siellä tulisi takapakkia laihduttamisen vuoksi… Minulla on myös krooninen sairaus tässä riesana, joten vastustuskykyni ei ole kovin hyvä eikä siksikään mikään kitudieetti ole mahdollinen.

Kommentoi