KUN OLIN PARHAASSA MAHDOLLISESSA KUNNOSSA, NIIN…

Tämä aihe tuli mieleen aiemman postauksen jälkeisestä kommentoinnista. Kerroin, että oloni ei ole paras mahdollinen tällä hetkellä ja haluan keskittyä enemmän terveellisiin elämäntapoihin, jotta saisin normaalin fiilikseni takaisin. Mainitsin kyllä, että muutaman kilon kevennys ei tekisi pahitteeksi, mutta tarkoitin lähinnä pöhöttynyttä olotilaa, joka tasaantuu yleensä itsessään.

Tiedän, että tällainen herättää ylirasitustilan jälkeen hieman hämmennystä, nytkö se meinaa taas mennä samaan oravanpyörään takaisin? Tämä ei tosiaan ole tarkoituksena, vaan nimenomaan keskittyä syömään riittävästi. Jättämällä turhat, ylimääräiset jutut pois, jolloin tulee syötyä enemmän kunnollista ravintoa, joka taas edesauttaa siihen että kroppa palautuu paremmin. En laske kaloreita, en punnitse ruokia, vaan syön säännöllisesti hyvistä lähteistä.

_mg_1057

Tästä päästäänkin itse otsikkoon, jota aloin myös miettiä koko aiheen tiimoilta. Kun olen mielestäni ollut parhaassa kunnossa niin ulkoisesti ja kuin kunnon/jaksamisen puolesta, olen panostanut ruokavalioon paljon. Olen siis syönyt oikeasti tosi paljon, jolloin aineenvaihdunta on toiminut kunnolla ja niitä tuloksia on sadellut hyvällä tahdilla. Kun olen syönyt riittävästi, on ollut muutenkin hyvä ja energinen olo mikä on johtanut siihen, että myös muu olotila on hyvä. Kun muu olotila on hyvä, pystyy pitää päivärytmistä kiinni ja nukkua paremmin yöllä. Kun nukkuu hyvin, kaikki muukin sujuu hyvin ja lopputuloksena on energinen, toimiva keho ja mieli.

Mä en tiedä mikä mulla meni pieleen, mutta liian raskas psyykkinen kuorma (monta asiaa kerralla) pisti kropan sekaisin, joka johti siihen, että se ei enää toiminut kuten ennen ja vähensin syömisiä, koska luulin että olin syönyt liikaa, koska turvotti. Siitä se sitten lähti rullaamaan jatkuvasti huonompaan suuntaan.

_mg_1052

Pointtina on siis se, että jos haluaa tuloksia ja hyvää oloa, se ei aina tarkoita ruokavalion kiristämistä ja vähemmän syömistä. Joissain tapauksissa se saattaa sitä tarkoittaa, mutta uskon että useimpien kohdalla riittäisi lähinnä laadun tarkistus ja panostaminen säännölliseen, riittävään energiansaantiin. Ilman ravintoa keho ei toimi optimaalisesti ja sitä ei kukaan tuloksia tavoitteleva tahdo.

Eero Hakala, jonka luona olen tehnyt BioSig-mittauksia, oli postannut mielenkiintoisia pointteja facebook-sivulleen, mikä pisti taas miettimään näitä ravitsemusasioita enemmän.

1. Mitä kovempaa treenaat, sitä voimakkaammin vaikutat immuunijärjestelmääsi.
2. Ibuprofeeni heikentää raudan imeytymistä ja munuaisten verenkiertoa.
3. C-vitamiinista tehdään mm. puna- ja valkosoluja – SUPERTÄRKEÄ vitamiini kovaa treenaavalle.
4. Uni, nesteytys, ravitsemustaso, lisäravinteet ja stressinhallinta ovat ne isot linjat, joihin tulee kiinnittää huomiota.
5. Kovaa ja paljon treenaavien urheilijoiden yksi keskeisimmistä hormonaalisista haasteista on säilyttää kortisolin luonnollinen vuorokausirytmi.
6. Vältä lisäravinteita, joissa on fruktoosia.
7. Kreatiini, vihreä tee ja CoQ10 vähentävät oksidatiivista stressiä –> ota erityisesti ENNEN treeniä.
8. Intensiivinen treeni kuluttaa erityisesti dopamiinia ja serotoniinia –> varmista ravinteiden saanti, joista näitä tehdään.
9. Syljen pH:n liika happamuus korreloi magnesiumvajeen kanssa (=urheilijoiden yleisin mineraalipuutostila).
10. Mitä korkeampi BMI, sitä vähemmän dopamiinireseptoreita –> Aivojen palkitsemisjärjestelmä ei toimi oikein –> mielitekoja.

Kohdat 5 ja 8 ovat ainakin mun kohdalla ne, mihin pitäisi keskittyä eniten, sillä juuri näiden kanssa on ollut haasteita viime aikoina. Ajattelinkin kirjoittaa ihan oman postauksen serotoniiniin ja dopamiiniin liittyen. :)

_mg_1065-2

Viikon jumpat on nyt hoidettu ja täytyy olla hieman ylpeä itsestäni, että selvisin kuin selvisinkin ihan kunnialla. Nyt ajattelin heittää tämän koneen kiinni ja mennä nauttimaan kauniista talvikelistä. Loppupäivän agenda olisi valmistaa mielettömän herkullinen dinneri (falafelejä, herkkusalaattia jne) ja ottaa iisiä koko ilta! Palailen teidän vastaamatta jääneihin kommentteihin huomenna taas. :)

kuvat: Anna Riska / Annmarias


4 Responses to “KUN OLIN PARHAASSA MAHDOLLISESSA KUNNOSSA, NIIN…”

 1. Avatar anne sanoo:

  Mitä tarkoitat sillä, että urheilu kuluttaa serotoniina tai dopaaminia? Tässä ukk-instituutin sivulta tutkimustietoa:

  Liikunnan hyvinvointia (hyvää oloa) lisääviä vaikutuksia on selitetty sekä psykologisin että fysiologisin mekanismein. Psykologisia mekanismeja ovat diversio (liikunta vie pois kielteisistä ajatuksista), mastery (uusien liikuntataitojen oppiminen ja hallinta), sosiaaliset kontaktit (erityisesti ryhmäliikunnassa), psykologisten rakenteiden muutokset (minäkuva, itsearvostus, pystyvyys) sekä liikuntaan liittyvien odotusten ja tulkinnan muutokset liikkumisen lisääntyessä. Fysiologisista mekanismeista keskeisiä ovat aivojen endorfiinien ja monoamiinien (dopamiini, serotoniini, noradrenaliini) pitoisuuksien suureneminen,

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Uskon, että tässä tarkoitetaan usein toistuvaa intensiivistä treeniä. Eli toki treeni tuottaa mielihyvää tuottavia hormoneja, mutta suurissa määrin se voi myös kuluttaa niitä. Täytyy tutkia asiaa/ kysyä Eerolta tarkemmin tästä :)

 2. Avatar Maija sanoo:

  Tosi paljon uutta faktatietoo, kiitos!

 3. Avatar mari sanoo:

  tuohon ekaan kommenttiin viitaten: urheilu nimenomaan aiheuttaa serotoniinin ja dopamiinin pitoisuuden suurenemista aivoissa hermojen soluvälitilassa, josta ne pilkotaan sitten käytön jälkeen pois. Koska noita välittäjäaineita vapautuu sekä menetetään urheillessa runsaasti, tarvitaan siis uutta synteesiä, ja siihen niitä rakennusaineita. Se onkin sitten kiistanalaisempi asia kuinka merkittävästi riittävään synteesiin voidaan nimenomaan ravinnon avulla vaikuttaa :)

Kommentoi