PROTEIINIPITOINEN HÄRKIS-MAKARONILAATIKKO

Makaronilaatikon eri variaatioita on näkynyt täällä useasti, mutta koska kyseessä on kotiruokien klassikko, voi tästä vääntää vaikka kuinka monta hyvää settiä. Tänään luvassa olisi kasvisruokavalioon sopiva proteiinipitoinen makaronilaatikko, joka on myös maidoton. Härkis härkäpapuvalmiste saattaa sisältää jäämiä gluteenista, joten sen vuoksi tätä ei voi täysin gluteenittomaksi kutsua, mutta mikäli ei sairasta keliakiaa, sopii tämä myös gluteenittomaan ruokavalioon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos Härkis ei ole vielä tullut tutuksi, niin kyseessä on siis kypsä härkäpapuvalmiste, joka muistuttaa ulkomuodoltaan ja koostumukseltaan jauhelihaa. Olen käyttänyt härkistä jauhelihan korvikkeena myös pastassa ja pizzassa. 100 grammassa härkistä on 17 g proteiinia, 13 g hiilareita ja 7 g rasvaa. Eläinproteiiniin verrattuna hiilarin määrä on siis suurempi, jonka vuoksi tasasin makroja käyttämällä kikhernemakaronia, joka on taas normaalia pastaa proteiinipitoisempaa ja vähähiilarisempaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Molemmat tuotteet on ostettu Citymarketista ja tuota Härkistä oon nähnyt myös pienempien kauppojen valikoimissa. 100 grammassa kikhernepastaa on 20 g proteiinia ja 50 g hiilaria. Normaalissa pastassa hiilarimäärä pyörii 70-80 gramman paikkeilla.

Härkis-makaronilaatikko (suuri uunivuoka) :

 • 300 g kikhernepastaa
 • 300 g Härkistä
 • 2 suippopaprikaa
 • 300 g punajuuria viipaloituna (käytin pakastetta)
 • mausteita (suola, herbamare, valkosipuli, chili)

Uuni päälle 225 asteeseen. Keitä pasta ohjeen mukaan. Viipaloi suippopaprikat mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita vuokaan pasta, härkis, paprikat ja punajuuret, mausta. Valmista munamaito.

munamaito:

 • 4 kanamunaa TAI 1 kanamuna ja 3-4 dl valkuaista
 • 4-6 dl kauramaitoa

Sekoita aineet tehosekoittimessa ja kaada vuokaan. Paista makaronilaatikkoa noin 4o minuuttia. Paistoaika riippuu hieman uunin tehoista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 


4 Responses to “PROTEIINIPITOINEN HÄRKIS-MAKARONILAATIKKO”

 1. Avatar Aino sanoo:

  Suositko enemmän kasvi- vai eläinperäisiä tuotteita?

 2. Avatar Ellu sanoo:

  Moikka, olen 16v yleisurheilija ja olen ostamassa sivuiltasi bikinibody ruokavaliota. Mietin vain että meneekö koko ruokavalio aivan pieleen jos syön koululounaan enkä ohjelman mukaista lounasta? ja vanhempien lupa löytyy ruokaohjelman ostoon :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei. ei mene pilalle. Annoksia tehdessä opit myös näkemään silmämääräisesti minkä verran on sopivasti ruokaa =)

 3. Avatar Tuulia sanoo:

  Jos vatsalle pasta on ok, niin täysjyväviljojen yhdistäminen palkokasvituotteeseen auttaa saamaan safkalle täydellisen aminohappokoostumuksen. Tosin olennaista on pitää aminohapot balanssissa pidemmällä aikaikkunalla eikä yhden aterian tarkalla koostumuksella ole yleensä sinänsä niin paljoa väliä, mutta ravintohifistelijöille tää on kiinnostava ja tärkeä tieto.

  Mä olen ostanut sellaista täysjyväpastaa, jossa arvot on (per 100g) proteiini 13, hiilarit 63 ja kuitu 9.

Kommentoi