Aiheesta on tullut kirjoiteltua joskus muutamia vuosia sitten, mutta tästäkin kysellään aina välillä, joten otetaan uusintaan! Miten syödä silloin, kun treenit jää välistä ja aktiivisuus on muutenkin hyvin vähäistä, ilman että kiloja kertyy? Karkeasti sanottuna, on kolme tapaa syödä ”terveellisesti” (mitä se nyt ikinä kellekin tarkoittaa) ja ensimmäinen on tämä perinteinen makrosysteemi, eli syödään hiilarit, proteiinit ja rasvat sopivassa suhteessa, kaikkea kohtuudella.
Nyt etenkin vegaanien keskuudessa ”pinnalla” oleva tapa eli (raw till 4) high carb low fat toimii myös, kun hiilarin lähteet ovat pääosin kunnossa, eli paljon hedelmiä, marjoja, vihanneksia, täysjyvää jne. Kun hiilarin määrä on korkea, kannattaa tällöin rasvan määrää laskea. Sama pätee myös toisinpäin, eli kun hiilarit lasketaan alas, voi rasvan määrää nostaa siitä totutusta normaalista. Kun aktiivisuus on vähäistä, mielestäni paras keino onkin minimoida tärkkelyshiilarit ja syödä hiilihydraatit lähinnä vihanneksista, kasviksista ja marjoista.
Edellä mainittu tapa onkin monelle tuttu ja karppausta on ehkä tullut koitettuakin joskus. Tässä on se yksi mutta, millä mennään yleensä metsään. Kun hiilihydraatit lasketaan alas, täytyy uskaltaa syödä rasvaa. Monelle se päähän pinttynyt rasvakammo kummittelee edelleen mielessä, eikä sitten uskalleta syödä sitä riittävästi, tuloksena vetelä ja väsynyt olo.
Blogia säännöllisesti lukevat tietävät, että hiilari on mun kaveri ja en missään nimessä ole sitä mieltä, ettei hiilareita kannata syödä, kyseessä on vain se, että niiden syönti täytyy suhteuttaa omaan aktiivisuuteensa. Kun treenaa paljon, tarvitaan hiilareita muulloinkin kuin vain treenin jälkeisellä aterialla, kun treenataan silloin tällöin, kannattaa hiilarit suunnata sinne treenin jälkeiselle aterialle, kun ei treenaa lainkaan ja aktiivisuus on vähäistä, voi tärkkelyshiilarit (pasta,peruna,riisi, leipä jne) jättää kokonaan pois. Tähän asiaan liittyy kuitenkin myös se mitä ja miten treenaa.
Kun aktiivisuus on vähäistä ja haluaa silti nautiskella kesästä, suosin itse tapaa, missä jätän tärkkelyshiilarit pois ja syön paljon vihanneksia ja marjoja. Niiden kanssa nautin aina myös proteiinia jossain muodossa sekä sitä rasvaa. Syy on se, että kun hiilarit on minimissä voi syödä rennommin kaloreita laskematta. Rasvanlähteenä käytän esimerkiksi MCT-öljyä, avocadoa, luomu kirnuvoita, oliiviöljyä, kookosöljya ja lisään esimerkiksi fetajuustoa ruokiini satunnaisesti. Herkuttelen proteiinipannarilla, kookosmaidosta tehdyllä jäätelöllä ja raakasuklaalla. En nyt tarkoita, että olisin alannut jollekin vhh-dieetille, mutta lyhyesti sanottuna, suhteutan syömisiäni aina sen mukaan miten elän. Tämä tapa toimii parhaiten minulle.
Tietysti passiivinen elämäntyyli ja perinteinen ruokaympyrä toimii myös, mutta tällöin täytyy kontrolloida hieman tarkemmin mitä suusta laittaa alas. Eri asia on tietysti valmista ruokavaliota noudattava, jolle kalorit on laskettu valmiiksi. Asia riippuu toki ihmisestä ja siitä miten tykkää syödä. Mulla onkin ollut tässä pieni kokeilu käynnissä ja ajattelin sen tiimoilta suunnitella ruokavalion painonpudotukseen ja painonhallintaan ilman liikuntaa. Myös kasvisruokavalio on tulossa, tässä on vaan mennyt odotettua pidempään! 😀
Näin saattaisin syödä rentona ”passiivisena” päivänä:
Aamiainen: smoothie (marjoja, lehtikaalia, proteiinijauhe, avocado, mct-öljy) / munakas fetalla ja vihanneksilla
lounaalla: Runsas ja ruokaisa salattiannos (esim. lohisalaatti), jossa oliiviöljya/avocadoa
välipalana: Questbar
Iltapäivällä: esimerkiksi kuvien mukainen annos, eli voissa paistettua parsakaalta, varhaiskaalta, jauhelihaa, avocadoa (Mulla on jäänyt noita fitnessnuudeleita kaappiin ja kokeilin pitkästä aikaa heittää niitä sapuskaan mukaan, tuli muuten aika eeppisen iso annos :D)
Illalla: raakasuklaata, pannaria, jäätelöä .. mitä nyt sattuu tekemään mieli!
Tein yhtenä päivänä raakasuklaata ja laitoin muottiin tuoreita mansikoita ja vadelmia, erittäin hyvää! 🙂
Tosi hyvä ja tarpeellinen kirjoitus!Toive postauksena olisikin tälle jatkoa vielä kuinka kannattaa kolmivuorolaisen syödä ja ajoittaa syöminen, varsinkin yövuoron aikaan.
Moikka!
Ihastelen aina noita sun itsetehtyjä raakasuklaita, ja haluaisinkin kysyä vinkkejä ”valkosuklaan” valmistukseen! Oon pari kertaa kokeillut tehdä, mutta yleensä ne meinaa maistua pelkältä voilta. 😀 Tiedän, ettei niistä varmasti ihan perinteisen valkosuklaan makuisia saa (raakasuklaa on mielestäni todella hyvää vaikkei maistu ”tavis-suklaalta”), mutta mietin, että mitä yleensä lisäät noihin valkosuklaisiin että saat niistä herkullisen makuisia? 🙂 t. Valkosuklaan ystävä 😀
Mä teen valkosuklaan kaakaovoista, tocosta ja vanilja-valkosuklaan makuisesta heraproteiinista! 🙂
Tämä oli mielenkiintoinen juttu, josta sai hieman vinkkiä miten syödä silloin (kausittain) kun liikkuu vähemmän. Itse lomailen perheeni kanssa ulkomailla asuvien sukulaisten luona pariin kertaan vuodessa (1-2vkoa) ja tuskailen tuolloin aina sitä, kun en pääse liikkumaan tottumaani tapaan ja tällöin herkästi tulee pohdittua juuri sitä, voisiko syömisellä jotenkin kompensoida liikkumattomuutta (tai siis sitä, että ei liiku tavalliseen tapaan). Sitten kun ei edes itse valmista ruokia (vaan syö niitä mitä tarjotaan) niin välillä on kyllä sellainen olo, että loman jälkeen on ihan turvoksissa. Ja säännöllisen ateriarytmin noudattaminen on kyllä välillä varsin haastavaa (kun lomapaikassa rytmi on aivan erilainen).
Kiitos vinkeistä!
Hyvännäköinen annos 🙂 Nam!
Tulisko kasvisruokavalion reseptejä näkyviin myös Q&A osaan? Se olis kiva 🙂