RUOKAVINKKEJÄ

Olen mietiskellyt viime aikoina paljon ravintoa ja sen aiheuttamia tuntemuksia. Näin alkuvuodesta luonnollisestikin pohditaan ruokavaliota, kuureja ja elämäntapamuutoksia. Koen, että ongelma myös tässä asiassa on se liika mustavalkoisuus ja ääripäiden käyttäminen. Moni totesi että Summer Fit – haasteen ruokavalio onkin jo hyvin pitkälle sellainen mitä noudattaa aina. Mikä sitten mättää, tai miksei niitä haluttuja tuloksia olla saavutettu? Kyse on usein niinkin yksinkertaisesta asiasta, kuin ylimääräisten asioiden pois jättäminen. Ruokavaliota ei välttämättä tarvitse kiristää köyhäksi, tai ostaa jonkun laatimaa suunnitelmaa, vaan yksinkertaisesti jättää turhat asiat pois. Mitä nämä turhat asiat sitten ovat? Monien kohdalla ne ovat karkit, sipsit, limpparit, pullat ja alkoholi. Ne jutut mitää tulee useimmiten nautittua kerran tai kaksi viikkoon. Tuo vähäinen määrä saattaa olla kuitenkin juuri se syy miksei tulosta synny. Ja ei, en tarkoita että aina olisi näin, enkä tarkoita ettei herkkupäiviä saisi pitää, mutta asiaa kannattaa ajatella juuri silloin kun haetaan tulosta, jossa ruokavaliolla on merkitystä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä haasteessa jätetään tosiaan ne turhakkeet pois, mutta ei silti luovuta nautinnoista, sillä herkutteluhetkiä tullaan pitämään terveellisemmässä muodossa. Itse uskon hyvin vahvasti siihen, että kaloreita tärkeämpi asia on se mistä kalorit koostuu. Kaloriteoria ei ole turha, mutta siihen ei saa liiaksi juuttua. Ruuan tulee olla nautinto syömisen aikana ja myös sen jälkeen!

Haasteen aterioista saa kasattua monipuolisia ja erilaisia yhdistelmiä, kunhan vain antaa hieman mielikuvituksen laukata. En kirjoittanut ohjeisiin erikseen, mutta esimerkiksi herkkusienien, katkarapujen tai muiden kevyiden ”täyteruokien” käyttö on toki myös sallittua. Vihanneksien käytöllä ei ole rajoituksia. Itse valmistin kuvissa näkyvän aterian kikherneistä, kikhernespaghetista, sienistä, paprikasta, sipulista, valkosipulista, ananaksesta ja tomaattisoseesta. Mausteita unohtamatta! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ajattelin myös jakaa välipalavinkin, jota voi käyttää ateria kolmosen vaihtoehdoissa. Meidän saleilla on tarjottu tällä viikolla aamupalaa aamutreenaajille tulevan ystävänpäivän kunniaksi. Olen itsekin valmistanut erilaisia juttuja aamiaiselle. Keskiviikkona vein itsetehtyä sokeritonta mangohilloa ja marjahilloa puuron kaveriksi ja eilen illalla valmistin ison kulhollisen chiapuddingia täksi aamuksi. Kulho oli tyhä 45 minuutin sisällä, joten otaksun sen maistuneen! :D Pudding on helppo valmistaa ja se on melko täyttävää.

Chia sisältää suuren määrän kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sekä sinkki. Tätäkään ruokaa ei tietenkään kannata vetää saavillista kerralla, koska chiansiemenet ovat melko energiapitoisia sekä EU:n suosituksien mukainen päiväannos on vain yksi ruokalusikallinen näitä siemeniä. Itse olen hieman eri mieltä tuosta ohjeesta, mutta olen muutenkin eri mieltä aika monesta asiasta. :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • 4 dl kookosmaitoa tai kookosjuomaa (mulla oli fifty-fifty)
 • n. 5 rkl chiansiemeniä (lisää tarvittaessa, koostumus tulee olla melko paksua kun siemenet ovat turvonneet)
 • kauhallinen vanilja-valkosuklaan makuista heraproteiinia
 • 100 g mustikoita
 • ripaus kurpitsansiemeniä

Sekoita kookosjuoma ja hera tehosekoittimessa ja kaada kulhoon. Lisää sekaan chiansiemenet, anna turvota vähintään 10 min. Lisää joukkoon mustikat ja kurpitsansiemenet, sekoita. Pudding on parasta kun sen valmistaa illlalla ja laittaa jääkaappiin yön ajaksi muhimaan. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


11 Responses to “RUOKAVINKKEJÄ”

 1. johanna sanoo:

  Heii ei liity tähän postaukseen, mutta voiko summer fit haasteessa treenata peräkkäisinä päivinä jalkoihin keskittyvän hiit-treenin ja tehdä seuraavana päivnä jalkatreenin?

  • ainorouhiainen sanoo:

   Hei! kyllä voi, mikäli kropassa tuntuu siltä että virtaa riittää. Mikäli jalat ovat kovin kipeät/väsyneet kannattaa pitää välipäivä tai tehdä joku treeni joka ei ole niin paha jaloille :)

 2. Linda sanoo:

  Veikkaisin, että monella tulokset junnaa myös liian vähäisen ja yksipuolisen ruuan johdosta. Itsellä ainakin kiireessä helposti jää treenin jälkeinen palauttava liian köyhäksi ja muutenkin kiireessä ja kiristelyinnoissaan saattaa joskus unohtua ne lämpimät ruuat joukosta. Tästä seuraa yleensä väsymystä, joka johtaa siihen, ettei treeneistä saakaan enää kunnolla mitään irti ja kroppa ei palaudu. Sitten hommaa korjaillaan mättöviikolla ja näin ollen ollaan menetetty kaksi hyvää treeniviikkoa hups vaan. Lisäksi stressi, joka yleensä sotkee treenit ja ruokakuviot ainakin itsellä, johtaa helposti myös siihen, että yöunien laatu kärsii. Itse aionkin panostaa nyt täysillä siihen, että ruuista ei lipsuttaisi ja jos lipsutaan niin seuraavalla aterialla sitten takaisin ruotuun.

  Ostin puhdistamon vihersmoothiejauhetta kokeiluun ja tänään aamulla pyöräytin siitä ensimmäiset smoothiet ja lopputulos muistutti omaan makuuni hieman homeista sushia. Viherjauhetta laitoin vain 1tl. Uskon, että makuun tottuu, mutta hyviä ideoita joilla peittää makua otetaan mielellään vastaan :D

  • ainorouhiainen sanoo:

   Tämäkin totta! Yleisesti ravintoköyhä ja yksipuolinen ravinto on myös yksi ”ongelma”, sillä se tosiaan heijastuu palautumiseen, kehittymiseen ja myös immuniteettiin –> paljon sairastelua, paljon pois treeneistä ja motivaatio laskee. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja terveellinen ruokavalio koostuu monista pienistä palasista, ei pelkistä kalorimääristä! :)

   Homeinen sushi :D Noi viherjauheet saattaa vaatii totuttelua alkuun. Itse en maista sitä läpi kun laitan joukkoon fitnes gurun valkosuklaa-vanilja heraa. Joskus vedän viherjauheen ihan vaan veden seassa yhellä huikalla, tai sitten liotan sen c-vitamiiniporeen sekaan. :D

 3. Sini sanoo:

  Hei ihan totta, pari palaa suklaata päivässä ei kaada kenenkään normaalin ihmisen ruokavaliota tai vie tuloksia.

  Siteeratakseni yllä olevia sanojasi: ”…karkit, sipsit, limpparit, pullat ja alkoholi. Ne jutut mitää tulee useimmiten nautittua kerran tai kaksi viikkoon. Tuo vähäinen määrä saattaa olla kuitenkin juuri se syy miksei tulosta synny”.

  Jos kyseessä todellakin on vähäinen määrä, esim.kaksi palaa suklaata, tulokset ei kaadu siihen. Älytöntä väittää tuollaista ja välittää viestiä, että jokainen suupala pitää punnita tarkkaan. On tietty ihan eri asia, jos normaali energiatarpeen päälle vetelee useita kertoja viikossa sipsipussin, mutta nyt ei puhutukaan siitä. Puhuit itsekin pienistä määristä kerran, kaksi viikossa. Hyvin voi syödä pari palaa suklaata, pullan tms pientä mielestäsi ”turhaa” jokaikinen päivä ja olla silti (vai juuri siksi?) mahtavassa kunnossa.

  • ainorouhiainen sanoo:

   Tuli tästä kommentista heti fiilis, että et luultavasti ole lukenut muita tekstejäni, ainakaan aktiivisesti. En ole missään vaiheessa väittänyt että suklaa kaataisi kenenkään ruokavaliota, kuten tekstissäkin kirjoitin:

   ”Ja ei, en tarkoita että aina olisi näin, enkä tarkoita ettei herkkupäiviä saisi pitää, mutta asiaa kannattaa ajatella juuri silloin kun haetaan tulosta, jossa ruokavaliolla on merkitystä.”

   Ylläolevalla tarkoitin kyseessä olevan henkilön joka syö perusterveellisesti ja haluaa vaikka pudottaa painoa, mutta ei onnistu siinä. Usein tyyppi menee sitten siihen toiseen ääripäähän että ostaa jonku super-ruokavalion ja syö 10 kiloa rahkaa ja vihreitä kasviksia, kun ainoa mitä olisi tarvittu, on pieni viilaus omaan ruokavalioon.

   Kirjoitin myös että ”Tuo vähäinen määrä saattaa olla kuitenkin juuri se syy miksei tulosta synny” ja olen edelleen tuon lauseen takana. Saattaa – sana ei tarkoita että tämä pätee jokaiseen, mutta yllättävän useaan kyllä. Vähäinen määrä saattaa olla jollekin päivittäistä napostelua sieltä ja täältä.

   Itse en oikeen ymmärrä sitä miksi aina herkuista negatiivisesti puhumiseen suhtaudutaan niin hyökkäävästi. :D Jokainenhan syö tosiaan kuten itse haluaa, mutta aina jos kirjoitan siitä, että en suosittele herkuttelua sokerilla, niin saan vastaavia kommentteja että kyllä sitä suklaata pitää saada.

 4. Elina sanoo:

  Tuo yhden ruokalusikallisen suositus on kyllä niin hauska :D Muistelen sen johtuvan geeliytymisen aiheuttamasta suolitukosriskistä, ikään kuin noita siemeniä olisi tapana kuiviltaan vedellä :D

  • ainorouhiainen sanoo:

   Noniin. :D Olisi niin paljon muita ruoka-aineita joiden käyttöä pitäis oikeesti rajoittaa ja sitten jotain tällasta… :D

 5. jansku sanoo:

  Hei mites toi, kun chia-siemeniä ei suositella syömään, kun 2rkl/pv? Jao ohjeessa on 5rkl :0

  • ainorouhiainen sanoo:

   Määrästä tulee sen verran paljon puddingia, että sitä ei luultavasti syö päivässä. Täälä ihan hyvä artikkeli aiheesta –> http://www.kemikaalicocktail.fi/2014/06/chian-siemenia-vain-rkl-vrk/

   Jos vaikka mietitään sokerin saannin päiväsuositusta, niin kuinka moni miettii sitä? Uskon että yli menee ja reilusti suurimmalla osalla (suositus n. 5 % kokonais energiansaannista/pvä) Aika moni leivontaresepti jäis tekemättä :D :D

Kommentoi