5 KEINOA KEVENTÄÄ – RUUAN MÄÄRÄSTÄ TINKIMÄTTÄ

Onko muita, jotka tykkää syödä määrällisesti paljon ruokaa? Mä oon aina ollut sellanen, että stressaan jo ennen ruokailua riittääkö ruokaa tarpeeksi. :D En hirveesti välitä käydä ravintoloissa juuri edellä mainitun vuoksi, sillä usein ravintola-annokset on aivan liian pieniä.

Tämän vuoksi valmistankin usein ruokaa aivan liian paljon kerralla. Onneksi isolla määrällä on se hyvä puoli, että siitä riittää sitten useampaan ruokailukertaan. Jos teen ruokaa vieraille, tai järjestän vaikka brunssin, vedän senkin aina aivan överiksi ja ruokaa jää kauheasti yli. No parempi se, kuin että safka loppuisi kesken! Pahin turn off onkin mun mielestä jos syötäessä ei tule täyteen ja jää ärsyttävä pikkunälkä. En kuitenkaan juuri koskaan heitä ruokaa pois, vaan kehittelen jotain että kaikki saadaan hyötykäyttöön.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Missä olis lähin ruokapaikka? :D

Vaikka kulutan paljon liikunnalla, ei munkaan kroppa kestä ihan kaikkea, eli ennen pitkää (liian) suuret ruokamäärät alkaa näkyä vyötäröllä. Tämän vuoksi oon kehittänyt muutaman tavan, jonka avulla voin syödä määrällisesti paljon, eikä ruokien kalorimäärät nouse ihan taivaisiin. Nämä kikat on ihan simppeleitä juttuja, mutta ei ehkä ole tullut ajateltua, miten omaa vatsalaukkua voi huijata. ;)

 1. Tapaan tehdä erilaisia ruokasekoituksia, eli en esim. paista erikseen jauhelihaa ja pastaa, vaan teen niistä seoksen. Tähän seokseen lisään aina ison määrän vähäkalorisempia juttuja, kuten herkkusieniä, katkarapuja tai tomaattisosetta. Näiden kevyempien lisien avulla ruuan kokonaiskalorimäärä pienenee ja määrällisesti voi syödä enemmän.
 2. Laitan ruuan joukkoon parsakaalia, paprikaa, sipulia ja muita vihanneksia. Näiden avulla kokonaiskalorimäärä pienenee myös ja samalla tulee syötyä vihanneksia. Tapaan paistaa vihannekset ensin pehmeiksi niin se sulautuvat ruuan joukkoon helpommin.
 3. Syön aina ruuan kanssa ison salaatin, vaikka itse pääruuan seassa olisi vihanneksia. Salaattini koostuu usein tammenlehtisalaatista, babypinaatista, tomaatista ja kurkusta. Jos salaatti sellaisenaan tuntuu kuivalta, sekoitan vielä senkin ruuan sekaan. :D Aikamoinen näky, mutta salaatti menee helpommin ruuan mukana.
 4. Kuidut. Lisään kuituja smoothieen, puuroon, pizzapohjaan ja muihin leivonnaisiin, jolloin kalormäärä pienenee ja samalla sää kätevästi vatsaa hellivää kamaa mukana. Fibrex, pellava ja psyllium tekevät ruuista määrällisesti suurempia, kalorimäärää nostamatta.
 5. Sosekeitot ovat superkevyitä ruokia, joita voi syödä melkeinpä niin paljon kuin ikinä jaksaa! Mielestäni ajatus siitä että saa syödä vaikka koko kattilan (vaikka sitä tuskin tapahtuu) tuntuu hyvältä, haha! :D Kukkakaalista, porkkanasta, paprikasta, bataatista ja kookosjuomasta valmistuu ihanan pehmeä soppa. Nostamalla melko mauttoman ja kevyen kukkakaalin osuutta, keittoon saa lisää volumia ja energiataso pysyy matalana.

En juo kun syön. Tämä ei liity ruuan määrään, mutta kylläisyyden tunteeseen kylläkin. Monilla on tapana heittää ruoka suuhun ja kulauttaa se juoman avulla kurkusta alas, jolloin pureskelu jää puolitiehen. Juon vasta kun olen syönyt kaiken ruuan. Oon tottunut tähän ja se ei tuota ongelmaa. Ruoka tulee pureskeltua huolella ja ravinteiden imeytyminen on parempaa. Kun syö rauhassa, ehtii tuntea kylläisyyden tunteen paremmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


5 Responses to “5 KEINOA KEVENTÄÄ – RUUAN MÄÄRÄSTÄ TINKIMÄTTÄ”

 1. Avatar Saara sanoo:

  Moro Aino!
  Menee kyllä tekstin vierestä, vaikka ruokaan kyllä liittyy. Ootko nimittäin jo maistanut?
  http://eu.iherb.com/Quest-Nutrition-Coated-Protein-Bar-Pumpkin-Pie-Flavor-12-Bars-2-1-oz-60-g-Each/66097
  Jos oot, oliko hyviä? Tässä iherbissä tilausta tekemässä

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oon maistanut! =) Eräs ihana lukija lähetti mulle patukan ja mä tykkäsin kyllä paljon. Olin vähän skeptinen ton suhteen mutta siis yllätyin positiivisesti. :)

   • Avatar Jonnaajon sanoo:

    Kjih hih hii! Ihanaa :) Tässä tiedottelen, että noita kurpitsoita tuli nyt myös Suomeen pieni erä ja Fitbearin eli maahantuojan verkkokaupasta saa ainakin tilattua. En vielä tiedä tuleeko muualle myyntiin :)

 2. Avatar Anna sanoo:

  Hei, oletko jatkanut vielä kasvisruokavaliolla? Mikäli olet, niin mitkä ovat kokemukset ja fiilikset tähän asti? :) Itse olen hieman huomaamattakin syönyt vain kasvisruokaa tämän kuun ja niin harmillista kuin se onkin, niin olo ei ainakaan ole parempi kuin sekasyöjänä :D Tuntuu, että annoskokojen tulee olla VALTAVIA, jotta saan kasattua riittävästi energiaa. Tykkään syödä paljon, mutta jossain menee siinäkin raja ;D Ja vaikka proteiinia on mahdollista ja helppokin kerätä riittävästi kasvikunnan tuotteista, niin linssien ja papujen myötä myös hiilarien määrä on noussut tottumastani tasosta hurjasti. Lisäksi turvotus, josta pääsin melko hyvin eroon viime syksynä fiksailemalla ruokavaliota, on tullut papujen ja palkokasvien myötä takaisin. Ajattelin kuitenkin antaa kasvis/vegeruualle vielä muutaman viikon armonaikaa, koska nautin kasvisruuasta ja lihaa ei ole ollut lainkaan ikävä!

  Minua kiinnostaisi siis tietää, mikä on kasvis- ja liharuuan määrä ruokavaliossasi ja miksi olet päätynyt juuri sellaiseen ratkaisuun :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Oon jatkanut osittain. Oon siis syönyt välillä kalaa ja lihaakin, mutta paljon vähemmän kuin ennen. Ymmärrän tuon hiilarien kerääntymisen, sillä monet lähteet sisältää paljon hiilarina. Ootko kokeillut tehdä patoja johon et lisää erikseen hiilarin lähdettä, esim pastaa tms? Quorn on kans hyvä vaihtoehto, eikä sisällä hiilaria.

   Mulla oli kans tota vatsan turpoomista, mutta se jotenkin helpotti ajan kanssa. Kyllähän ne edelleenkin vähän turvottaa mutta ei niin paljon kun alussa. :)

Kommentoi