KUN YLIRASITUS ISKEE

Kirjoittelin tuossa jo aikaisemmin, että viime viikolla jäi poikkeuksellisesti mun ainokainen lepopäivä väliin, koska meillä oli sunnuntaina Les Millsin jatkokoulutus. Normaalissa tilanteessa tällainen ei haittaa, sillä joku toinen voisi vain siirtää lepopäivän toiselle päivälle, mutta mulla kun on ohjelmaa kuutena päivänä viikossa useita tunteja, mikä tarkoittaa että seuraava mahdollisuus lepoon on vasta seuraavan viikon lopussa, eli nyt tulevavana sunnuntaina. Oon monesti ennenkin huomannut, että jaksan määrällisesti paljon, mutta tarvitsen sen yhden päivän, kun ei tarvitse sykkiä. Nyt tällä viikolla kroppa on tuntunut siltä että se ei ole palautunut, eli kaikki on ollut normaalia rankempaa. Pienellä jännällä oottelen lauantain rykäsyä, kun luvassa on 4 h rankkoja tunteja. :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mistä sitten tietää, onko palautunut riittävästi? Omaa kehoa oppii kuuntelemaan ja huomaa ohimenevän väsymyksen ja todellisen väsymyksen eron. Kun treeni toisensa jälkeen on yhtä puurtamista ja tahmeaa menoa, kannattaa ottaa paussi. Ylirasitus menee usein ohi jo muutaman päivän levolla ja kunnollisilla yöunilla, mutta ylirasituksesta seuraava tila on ylikunto, jota ei olekaan enää helppo ohittaa. Pahimmillaan ylikuntoa joutuu parannella useita kuukausia.

Myös leposykettä mittaamalla pystyy tarkistaa kropan tilan. Ortostaattisen sykkeen mittaaminen on myös helppo keino mitata ollaanko jo ylirasituksen puolella. Kannattaa muistaa, että fyysinen tekeminen ei aina ole ainoa tapa polttaa kehoa loppuun, yhtä lailla stressi ja tiukat elämänvaiheet puuduttavat voimavaroja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leposykkeen mittaaminen:

Aseta sykemittari ja makaa /istu hetki (noin 4 minuuttia) rauhassa ja katso sen jälkeen leposykkeesi. ’Normaali’ leposyke on n. 60-80 välillä, mutta paljon urheilevilla yleensä hieman matalampi.

Ortostaattisen sykkeen mittaaminen:

Leposykkeen mittaamisen jälkeen nouse seisomaan ja seiso liikkumatta/puhumatta minuutin ajan. Ota syke ylös minuutin seisomisen jälkeen. Vertaa leposyketta ja seisomasykettä, jos niiden välinen ero on yli 20 on mahdollista että olet ylirasittunut (henkisesti tai fyysisesti), kyseessä voi olla myös alkava flunssa tms.

Mittasin tänään verenpaineeni ja leposykkeeni ja se heitteli 60-70 välillä. Normaalisti leposykkeeni on 40-45, eli tämä on jo merkki että nyt pitäisi ottaa iisisti. Tsemppailen vielä muutaman päivän ja sitten pääsen onneksi huilimaan! Kroppani palautuu nopeasti, joten hyvät unet, riittävä ravinto ja rentoutuminen auttaa yleensä aika nopeasti. :)

Kuvat: Riikka

housut – Adidas

paita – Eivy (Intersport Vaasa)

kengät – Nike (Interspot Vaasa)


7 Responses to “KUN YLIRASITUS ISKEE”

 1. Avatar Maija sanoo:

  Paljon tsemppiä lauantain koitokseen! :) Fiilis on varmasti mieletön 4h treenaamisen jälkeen.
  Tosi kaunis treenipaita kuvissa :)

 2. Avatar meri sanoo:

  Minua kiinnostaisi mitä mieltä olet siitä, jos ei-liikunta-alan ammattilainen kouluttautuu persinal traineriksi. Mitä kaikkea muuta pitäisi opiskella, että tulisi todella ammattilaiseksi? Itselläni on kilpaurheilutausta (7-18-vuotiaana) ja sen jälkeen olen harrastanut aktiivisesti kestävyyslajeja (juoksu, hiihto, pyöräily) ja salia. Koulutukseltani olen mm. sairaanhoitaja. Haluaisin yhdistää nämä kaksi asiaa, mielessä on monia ideoita, mutta mietin, olisinko uskottava. Olisi kiva jos kirjoittaisit tästä joskus.

  Ps. Kun sairaanhoitaja mittaa ortostaattiset paineet, tulee potilaan seisoa 3 min. Vaihteleeko tuo ohje liikunta-alalla?

 3. Avatar Tuija sanoo:

  Aihetta sivuten niin ylikunnosta on kyllä kuullut tosi pelottavia juttuja. Harmittais ittee ainakin joutua siihen tilaan. Onneksi kuitenkin on saanut aika hyvin palauduttua aina, unet edelleen kyllä asia missä parantamisen varaa! Mutta joo, huisia menoa sullakin välillä, sä kuitenkin hyvin tiedostat noi jutut etukäteen. Toivottavasti saat levättyä nyt sitten viikon lopussa :)

 4. Avatar Iltsu sanoo:

  Ootko huomannu vege ruokailun vaikutuksia palautumiseen? Itelläni ”huononee” tosi paljon aina kun kasvisruokailen pitempiä pätkiä:) ootko testannu hrv:n mittausta hermoston palautumisen mittaamiseen? Se on ihan jees myös! varsinkin kun noita app:eja nykyään löytyy niin hirveesti:) itellä käytössä sweetbeat:) muksaa viikonloppua ja ps loistava tyyli:D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Alussa huomasin että vaatii enemmän ruokaa palautua, nyt oon kuitenkin löytänyt aika hyvän tasapainon nyt ja tuntuu että kroppakin jaksaa paremmin! :) Kiitos kommentista!

 5. Avatar Jonna sanoo:

  Hei!
  Tykkään kovasti noista adidas trikoista. Satutko tietämään mistä tuollaisia saisi tilattua?
  Tai jos olet ne saanut, onko mallilla nimeä ym?
  Tai onko nuo edes sellaista jumppamateriaalia/hengittävää, vai ihan perus ”pitkät kalsarit”-matskua? :D

  Kun adidaksen online-shopista löytyy raidallisia kyllä, mutta ilman tuota kivaa ”vanhaa” logoa lahkeissa,
  joka juurikin on minun makuuni..
  Tsemppiä reeneihin ja sun loppuvuoden projektiin ;)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Omani ovat italiasta, mutta olen nähnyt vastaavia nettikaupoissa, kaveri tilas just def-shopista samanmoiset. :) Kurkkaappa sieltä!

Kommentoi