MILLAISET MAKROT SISÄLTÄÄ 550 KCAL VEGESAFKAA?

Kiitos kaikille ”Never say never” – postaukseen kommentoineille. Kuten arvasin, keskustelu käy kiivaana kun kyseessä on jokin erikoisruokavalio. Koska olen kova kokeilemaan ja testailemaan erilaisia asioita, päätin testata kuinka pitkään selviän kasvisruokavaliolla. :D Kääk! Olen itsekin monesti toitottanut, että kaikkeen pystyy jos vaan on valmis yrittämään ja muuttamaan rutiineja. Jos ei kokeile, ei voi myöskään tietää!

Omalla kohdalla asiaa toki helpottaa, että tiedän melko hyvin mihin ravintoaineisiin ja esimerkiksi vitamiineihin kannattaa kiinnittää huomiota ja osaan koostaa melko hyvin ravitsevan annoksen myös silloin kun käytössä ei ole ne tutut ruoka-aineet. Tämän kokeilun ajaksi jätän siis kaiken lihan pois (myös kana ja kala), mutta esimerkiksi heraproteiinia aion käyttää kuitenkin. Tiedän, että on olemassa kasviperäisiä proteiinilisiä, mutta ne maistuu yleensä niin karseelta kuralta, että ihan kaikkeen ei pysty venymään. :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

päivän lounas

Ajattelin lisäillä testimielessä päivän ruuat sulamon laskuriin ja tsekkailla miten makrojen suhteet muuttuu, kun liha jää kokonaan pois. Tässä annoksessa on siis bataatti-kukkakaali-porkkana-muusia, pavuista, sienistä, linsseistä ja tomaattipyreesta tehty kastike, avocadoa, parskaalia sekä punajuurta. Kuvassa on muuten tavallista suurikokoisempi lautanen, joten kuva voi hieman hämätä, kyseessä on aika suuri annos.

 • kalorit 563
 • proteiini: 30 g
 • hiilari: 62 g
 • rasva: 14 g
 • kuitu: 30 g

Mielestäni melko hyvät arvot, toki proteiinin määrä on ehkä hieman tavanomaisia annoksiani pienempi, mutta kuten olen ennenkin kirjoittanut liikakaan ei ole hyvästä. Hyvä määrä proteiinia yhdellä annoksella on sellainen 20-40 grammaa, joten tässä on ihan hyvä setti sen osalta. Monesti ajatellaan, että vain liha tai maitotuotteet sisältävät proteiinia, mutta esimerkiksi 250 g parsakaaliakin sisältää jo 12 grammaa protskua.

Pelkän aamiaisen (smoohtie) ja lounaan jälkeen kokonaisproteiininsaantini on jo 77 grammaa, kun tavoite on 100-120 gramman tuntumassa. Yleensä voidaan ajatella, että treenaavan ihmisen proteiininsaanti on suunnilleen 1,5 – 2,5 grammaa proteiinia jokaista kehon rasvatonta painokiloa kohti.

Eli jos painaa esim. 60 kiloa ja rasvaprosentti on vaikka 20%, on tällöin kehossa rasvaa 12 kiloa, jolloin rasvattomaksi painoksi jää 48 kg x 1,5 = 72 grammaa proteiinia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lisäsin ruokaan vielä ravintohiivaa/oluthiivaa, joka on siis ikään kuin parmesanin makuista paljon ravinteita sisältävää rouhetta. Tuotteessa on reilusti etenkin B-ryhmän vitamiineja ja siihen on vielä lisätty B12-vitamiinia, jonka saantii vegaanista ruokavaliota noudattavan kannattaakin kiinnittää huomiota. Ostin tämän purkin Ekosopista jo ennen tätä kokeilua ja nyt sillä onkin sitten kivasti käyttöä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitäs veikkaatte, kauanko mä kestän? :D


22 Responses to “MILLAISET MAKROT SISÄLTÄÄ 550 KCAL VEGESAFKAA?”

 1. Avatar Sonja sanoo:

  Tsemppiä projektiin! Mä oon kans pitkään miettiny kasvisruokavalion kokeilua, mutta en oo vaan saanu aikaseks. Ehkä sun kokeilun myötä lähden itsekin mukaan. Sinänsä sen ei pitäis olla vaikeeta, kun oon kyllästyny ainaseen kanan syöntiin :D Onko vaikea pitää dieettiä yllä kasvisruokavaliolla? Monesti kasvisruoka on kuitenkin hiilaripitoista..
  Ois kiva jos laittaisit jotain reseptejä blogiin, jotka oot todennu hyviksi. Käytätkö muuten maitotuotteita?

 2. Avatar nina sanoo:

  Mahtavaa, että lähdet niin ennakkoluulottomasti kokeilemaan! Tosi mielenkiintoista lukea miten sujuu. Toivottavasti postailet ahkerasti mitä nyt syöt ja millainen olo on :) Olin itse pitkään vegaani, sitä ennen kasvissyöjä, mutta allergiat rajoittaa niin paljon sitä mitä voin syödä, että viime vuonna tulin vihdoin järkiini ja vaihdoin kasvispainotteiselle, mutta silloin tällöin kalaa ja kanaa sisältävälle ruokavaliolle. Kovasti siis kiinnostaa aina millaisia kasvissafkoja urheilulliset tyypit vetää, jotta vois ehkä ottaa itselleenkin vinkkejä.

 3. Avatar Kati sanoo:

  Mä jätin vähän yli kuukausi sitten lihan, maidon ja kananmunat pois. Tosiaan mukamas parempilaatuisen ruokavalion takia minut ylipuhuttiin aikanaan teininä kääntymään kasvissyöjästä lihansyöjäksi. Lihattomia kausia on silloin tällöin ollut uudestaankin.
  No, nyt on mm. instagramin kautta hyvin selkeesti käynyt ilmi miten voi olla kehonrakentajakin vegaaniruokavaliolla ja sieltä hyviä vinkkejä olen keräilly. Tosiaan parsa, kaura, maapähkinät, linssit, kvinoa ja pavut – kuinka hirveesti niissä on proteiinia! Itse korvasin rahkan vegaanisella pannukakulla- stevialla makeutettu ja vaniljalla tai kardemummalla maustettu herkku. Ja on nopea syödäkin!
  Vaikee veikata miten kukakin kestää jossakin elämänmuutoksessa. Itselläni on eläinten tehotuotannon tukemiselle tullut loppu nyt :)

 4. Avatar Jamppa sanoo:

  Moi Aino! Ihan loistavaa, että kokeilet kasvisruokavaliota ja jaat kokemuksia! Itsellänikin on ollut jo hetken suunnittelmissa siirtyä kasvispainotteisempaan ruokavalioon mutta juurikin nämä makrot ovat mietityttäneet. Kerroit, että laitoit koko päivän ruuat laskuriin. Nousiko hiilarien määrä kuinka paljon? Ja mistä tuo käyttämäsi ravintohiiva on tehty? Tsemppiä kokeiluusi!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hiilarien määrä ei noussut mielestäni ainakaan merkittävästi. Omalla kohdalla on oikeestaan ihan hyvä että hiilarit näyttelee pääroolia kuluttavan liikunnan vuoksi.
   Mä en nyt suoraan osaa sanoa mistä ravintohiiva on tehty, mutta voin kirjoitella asiasta enemmän, kunhan ensin perehdyn tuottteeseen paremmin. :)

 5. Avatar jennisosa sanoo:

  Hei Aino, itsekkin olen mietiskellyt että olisi kiva kokeilla välillä kasvisruokavaliota ja ehdottaisin että voisitko tehdä jonku postauksen miten just saada nuo proteiinit kasaan ruokailuissa? paljo missäki on proteinia tai kasvisperäisiä proteiininlähteitä tai jotain ton tyylistä :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo voisihan noista kirjoittaa kunhan oon nyt ensin itse päässyt alkuun tän homman kanssa :)

 6. Avatar Linda sanoo:

  Jeee! Koklasit ravintohiivaa! :) mitä pidit? Reseptejä enemmänkin kehiin, itselläni nimittäin sama kokeilu meneillään tai siis vegaanikokeilu, sillä kasvissyöjä olen ollut jo 17 vuotta. Kannattaa kokeilla itsetehtyä hummusta tai punajuurihummusta, sopii ihanasti ”kastikkeeksi” uunibataatteihin!

  • Avatar Jenna sanoo:

   Hummuksille peukku täältäkin, ihan mainiota kamaa kastikkeeksi, dipiksi ja leivän päälle! Perusresepti on myös ihan loputtomiin muunneltavissa, niin ei ehdi kyllästyäkään. Itse vegaaniksi ryhtyessä mietin että mitäs nyt sitten leivän päälle, mutta hummus + avocado on kyllä sata kertaa parempaa kuin joku kinkkujuustokurkku -viritelmä, niin eipä ole ollut ikävä! Ja sanomattakin selvää, että ei ole ikävä myöskään kermaviilidippejä, hummukset ja kaikki muut tahnat on niiiin paljon parempia. Pakko sanoa, että vastoin (omiakin) harhaluuloja, vegaanius on kaikkea muuta kuin yksinkertaistanut mun ruokavaliota. Ei ole paluuta takaisin!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo kyllä kokeilin ja tykkäsin! :D Teiltä saa aina hyviä vinkkejä! Kokeilut on alkaneet joten varmasti menee nuokin testiin :)

 7. Avatar Maija sanoo:

  Hieno päätös!! Tsemppiä paljon! Uskon, että jaksat tätä ainakin jouluun asti.. ? :) Mä syön nykyään himassa aika kasvisruokapainotteisesti mutta syön maitotuotteita. Ja töissä kun saa ilmaisen ruuan niin siellä syön lihaa. Mutta oon selvästi vähentänyt lihan syöntiä viimeisen vuoden aikana. :)

  Mua alkoi hirveesti kiinnostaa toi ”oluthiiva”! Saakohan sitä muualta kuin Ekosopista? Voisitko kirjoittaa postauksen siitä :P

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitti! Katsotaan meneekö jouluun saakka ;) Oluthiivaa saa ihan isoista marketeista ja varmasti myös muista terveyskaupoista!! :)

 8. Avatar Susanna sanoo:

  Paha veikata, mutta mielenkiinnolla seuraan projektia. Itsellä samat aatteet – lihaton elämä alkoi maanantaina. Haen vielä omaa linjaa – tulenko pitämään esim. kalan, munat ja maitotuotteet osittain mukana vai ei…eilen söin maitotuotteita, tänään pelkästään vegaaniruokaa. Olen syönyt myös gluteenitonta ruokaa jo pari vuotta, joten jännittää karsia vielä lisäksi kaikki eläinkunnan tuotteet pois. Mutta yritän, maitotuotteita olen tosin aina syönyt hyvin niukasti. Lähinnä juustoa, jogurttia ja jätskiä silloin tällöin. Mutta tsemppiä!!!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Sama juttu täällä, siis että lähden nyt kokeilemaan ensin täysin ilman lihaa, kanaa ja kalaa ja katson miten pärjään ja teen jatkosta päätöksiä sitten pikkuhiljaa :)

 9. Avatar Tuija sanoo:

  Hui hurjaa! kasvisruoka on aina ollut minulle tärkeä osa ruokailua ja hyvin paljon pidänkin eri kasviksista/vihanneksista. Nykyisin suurta roolia näyttelee kuitenkin naudanliha joka on oikeastaan ainut liha josta pidän oikeasti. Siispä itse en pystyisi tuohon mutta uskon kyllä että sinä pärjäät tässä haasteessa :)

 10. Avatar Elisa sanoo:

  Jos haluat olla varma onnistumisesta projektissa niin kannattaa katsoa Earthlings (löytyy YouTubesta). Sen jälkeen ei ole paluuta lihansyöntiin.

  http://www.karhusportscience.com

 11. Avatar Henkla sanoo:

  Ihan mahtava juttu! Itse olen myös syönyt kasvispainotteisesti, mutta vegaanius tuntuu vielä aika rajulta… jotenkin tässä fittnesshömpötyksessä kai sitä on alkanut uskoa, että ilman eläinperäisiä tuotteita ei tule toimeen. Tästä tulee kerralla mun lempiblogi!! Nyt vaan ahkerasti päivityksiä. Luulen, että seuraajia riittää, tämänkaltaiset päätökset kun on nykypäivää! Suosittelen blogia Chocochili, sieltä löytämälläni reseptillä tein tänään kikhernecurrya, oli tosi hyvää!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitti!! =) Oonkin joskus lukenut tuota blogia, siellä on varmasti hyviä reseptejä, onneksi on blogit ;)

 12. Avatar Ella sanoo:

  Mä veikkaan että et edes palaa takaisin! ;) Ite oon syönyt vegaanisti melkeen puoli vuotta ja huomannut hurjan positiivisen eron energiatasoissa ja ruuansulatuksessa. Enkä aio palata takaiain.Suosittelen katsomaan dokkareita lihatuotannon eettisyydestä ja ympäristöhaitoista,niin kuin esim. cowspiracy ja yllä mainittu earthligs. Oikeasti silmiä avaavaa!

  Tulin tosi iloiseksi kun näin tämän kirjotuksen. On hyvä että ihmiset ymmärtävät että vegaanina voi olla terve ja vielä treenatakkin. Tuntuu että fitness-buumi on manipuloinut ihmiset ajattelemaan, että treenaaminen ja lihaskasvu vaatii hirveitä määriä proteiinia eläinperäsistä tuotteista.

  Mulla oli aluksi hieman vaikeeta pysyy vegaanina, koska ruokaa pitää syödä vielä enemmän. Ja koska en syönyt tarpeeksi, nii lankesin helposti enemmän energiaa sisältäviin ruokiin kuten lihoihin ja kalaan.

  Paljon onnea sun kokeiluun! :) ❤

 13. Avatar Nessi sanoo:

  Vastaan lähinnä muutamille kommentoijille, jotka pohtivat proteiininsaantia:

  Ainakaan itselleni ei ole proteiininsaanti ollut ikinä ongelma ilman lihaakaan. Aikanaan rasvankiristelyä yrittäessäni söin protskua noin 2,5g/rasvaton-kg vaikka energiansaantia oli rajoitettu. Toki silloin käytin jonkin verran protskulisiä. Nykyään terveeseen elämään ja hyvään oloon panostaessani olen tosin todennut, että 1,5g/kg on ihan riittävä kun ei harrasta mitään kiristelyjä. :)

  Ehkä Aino postailee ajan mittaan itsekin proteiininlähteistä, mutta laitan tähän nyt listan klassisista eli laajalti saatavista vegaanisista protskulähteistä sekä muutamia raaka-aineita, joista protskua kertyy hyvin ”siinä sivussa”. Pitoisuudet siis protskua g/100g ruoka-ainetta.

  Varsinaisia proteiininlähteitä
  – tofu (10-18g)
  – soijarouhe ja -suikaleet (kuiva-aineessa 50-65g, kypsänä n. 12-18)
  – maapähkinä, manteli, hampunsiemen, kurpitsansiemen, auringonkukansiemen (n. 24-26)
  – hiivahiutaleet (35-50)
  – edamame eli tuoreet soijapavut pakasteesta (14)
  – vegenakki- ym. tuotteet (11-20, ekokaupoissa jopa 30+g/100g asti)
  – pavut ja linssit (keitettynä 7-10, tölkkipavuissa vähän vähemmän)
  – pähkinäsekoitukset ja useimmat pähkinät noin 15-17
  – seitan (jos ei ole ongelmia gluteenin kanssa, enkä suosittele päivittäin) (15-35)

  Muualta protskua saa mm.
  – kaurahiutaleet, kaurajauho, leseet… (n. 14-15)
  – ruisleipä (7-10)
  – kauraleipä (8-10)
  – kvinoa (kuivana 14)
  – pasta (täysjyväpasta 12-14)
  – soijamaito ja -jogurtti (3-5)
  – parsakaali (3-6)
  – herneet (n. 5)
  – lehtikaali, latva-artisokka, parsa (ei parsakaali) (n. 3)

  Erilaisista eko- ja erikoiskaupoista saa lisäksi mm.
  – tempeä, jota suosittelen erityisesti sen hyvän sulavuuden takia (protsku 13-18), – lupiinijauhoa (40, käy esim. pihveihin ja leivontaan) ja
  – vegepihvejä ja -makkaroita, joissa on toki jo enemmän teollinen meininki. Kauppojen kylmäaltaissa on myös esimerkiksi vegaanisia pyöryköitä ja pihvejä sellaisia kaipaaville, niistä parhaissa on protskua noin 20%. Eikä pakaste tarkoita automaattisesti jotain ”epäruokaa”, tuoteselosteisiin kannattaa tutustua.

  Täydellistä aminohappokoostumusta ei tarvitse saada yhdellä aterialla, vaan monipuolinen protskulähteiden yhdistely pitkin päivää riittää silloinkin kun ei käytä ns. täydellisen aminohappoprofiilin ruokia (joihin ainakin soija ja hamppu kuuluvat).

Kommentoi