NEVER SAY NEVER

Katsoin viikonloppuna aika pysähdyttävän dokumentin nimeltä ”Cowspiracy”. Elokuva kertoo eläintuotannon ongelmista ja vaikutuksesta ympäristöön. Jos näitä faktoja on uskominen, on tämä vaiettu ongelma räjähtämässä käsiin. Ympäristö vaikutukset, nälänhätä, tuhoutuvat sademetsät ja veden kulutus ovat kaikki seurausta jatkuvasti kasvavasta eläintuotannosta. Ihmisiä kehotetaan miettimään veden kulutusta ja lyhentämään suihkussa käytettyjä hetkiä ja samalla pelkästään yksi nauta juo sen verran, että kahden vuoden kasvatuksen aikana tarvitaan 76 000 – 83 000 litraa vettä. Joka sekuntti tuhoutuu jalkapallokentän kokoinen alue sademetsää sen vuoksi että voitaisiin tuottaa lisää karjaa. Tässä vain muutama pieni fakta dokumentista, jota suosittelen katsomaan Netflixistä!

Cowspiracy-LE-COOL-Tampere

Olen aina ajatellut, että en voisi koskaan olla kasvissyöjä, ja jos ollaan rehellisiä, en tiedä onnistuisiko se vieläkään. Tai oikeastaan, koskaan ei voi sanoa ettei pysty, sillä sitä pystyy aika paljoon, jos vain haluaa. Omalla kohdalla on ollut kyse siitä, että asia ei yksinkertaisesti ole kiinnostanut itseäni. En ole välittänyt. Oon kuitenkin huomannut, että oon viime aikoina alkanut ajatella asiaa enemmän ja enemmän. Kuten kaikissa muutoksissa ja rutiinien uudistamisessa vaikeinta on opetella uusia tapoja. On helppo valmistaa ruokia, joita osaa tehdä. Vaikka olen tutustunut viime aikoina myös uusiin kasvisruokiin, tuntuu se aina monimutkaisemmalta kuin tuttujen reseptien valmistaminen, sitä kun ei jaksaisi syödä pelkkää sosekeittoakaan joka päivä. ;) En halua syödä soijaa, en mielellään gluteenia, enkä maitotuotteita (jotka eivät toki kuulu vegaanin ruokavalioon muutenkaan) joten vaihtoehdot jäävät melko minimaalisiksi. Tai sitten vain luulen niiden jäävän. :D

Toisaalta dokumentin katsottuani, tuli hyvin itsekäs olo. Sitä ajattelee vain omia halujaan ja tarpeitaan, kun samaan aikaan maapallo tuhoutuu näiden asioiden johdosta. Useinhan dokumenttien katsomisen jälkeen ajattelee asioista voimakkaammin ja asia laimenee päivien myötä. Itse päätin kuitenkin alkaa lisätä kasvisruokien käyttöä entisestään. Kanaa en ole ostanut muutenkaan enää pitkiin aikoihin, kalaa melko harvoin, mutta juurikin lihaa tulee syötyä useamman kerran viikossa. Tosin pyrin ostamaan sen luomulaatuisena, lähitilalta tuotettuna.

Onko joku teistä katsonut tämän ja millaisia ajatuksia herätti? Tiedän, että lukijoissa on myös vegaaneja, joten olisi kiva kuulla, minkä asioiden johdosta aloitte kasvissyöjiksi?


34 Responses to “NEVER SAY NEVER”

 1. Avatar Ammattiurheilija sanoo:

  Oon sun pitkäaikainen lukija, mutta nyt ekaa kertaa kommentoin. Tasan vuosi sitten luin pari kirjaa kasvisruoasta, ja kiinnoistun vegaaniksi ryhtymisestä ihan vain terveydellisistä syistä. Vähänalle puolivuotta vähensin liha tuotteita kokoajan, ja huomasin oloni kohenevan. Tietenkään itsekuri ei aina pysynyt ja välillä lipsuin kun teki oikein mieli lihaa tai jäätelöä jne. Reilu puolivuotta sitten katsoin saman tyylisen dokumentin, järkytyin. Senjälkeen en ole enää syönyt kuin maksimissaan luomu kananmunia, ja niitäkään en enää pitkään aikaan, nytkun on suomen karjatiloilta vielä julkaistu noita videoita, niin en yksinkertaisesti pysty syömään mitään eläinkunnan tuotteita, aina tulee mieleen että miten kyseinen eläin on joutunut elämänsä kärsimään jotta saisin vain itse mahani täyteen, vaikka voisin sen mahani muutenkin täyttää. Ja reenaan siis vähintään 2x päivässä, ja hyvin tulen toimeen ;) Suosittelen lämpimästi ainakin lihan vähentämistä. Kirjoitan viestin kännykällä joten en jaksa tsekata onko tullut kirjoitusvirheitä joten toivon että tästä saa jotain selkoa :D

  • Avatar Piia sanoo:

   Hei! Itseäni aihe on kans mietityttäni kovasti viime aikoina ja haluaisin vähentää eläinperäisten tuotteiden syöntiä. Haluaisin kovasti monipuolistaa ruokavaliotani. En kuitenkaan pysty jättämään niitä tosta noin vain pois, koska en ole tarpeeksi perehtynyt kasvisruokavalioon, mutta miettisin juuri eilen että voisi kirjastosta käydä jonkun hyvän kirjan lainaamassa aiheeseen liittyen. Osaatko sinä ammatiurheilija suositella jotain hyvää kirjaa?:) Eniten mietityttää juurikin sen kun urheilijana on helppoa koostaa treenien jälkeiset ateriat perunasta/riisistä ja jauhelihasta/kanasta, mutta kuinka jatkossa toimisin papujen,linssien,tofujen,soijarouheiden ym kanssa koska makrot ovat eri. On eri asia syödä lihaa 20g proteeinin verran kuin papuja sillä papuista tulee myös hiilaria ym….. Nämä ovat näitä oman pään ajatuksia mutta niistä on vaikea päästä eroon. Itsekkin kuitenkin treenaan tavoitteellisesti n8/vko:ssa joten ruokavalioon olen muutenkin kiinnittänyt erityistä huomiota. Tiedän että kasviperäisestä ruokavaliosta saa tarpeeksi proteiineja ym ravintoaineita optimaaliseen kehitykseen ja palautumiseen mutta tällä hetkellä tietämättömyys on ollut ”esteenä”. Nyt kuitenkin asia on ”vaivannut” enemmän mielessä ja siksi tahtoisin oppia lisää aiheesta:)

   • Avatar Suvi sanoo:

    Hei! Täällä kirjoittelee kanssa yksi vegaani ammattiurheilija :) kaikki nuo mainitsemasi tuotteet ovat mitä parhaimpia proteiininlähteitä! On ehkä myös hyvä muistaa, että eettisyys ja ekologisuus on tärkeämpää kuin se että saa täydelliset makrot ;) Itse en voisi ainakaan ajatella, että jonkun viattoman eläimen täytyy menettää elämänsä vain siksi että en voi kestää pientä määrää hiilaria proteiinissa… :( Kyllä pavuista, linsseistä, tofusta, seitanista, tummista vihanneksista ja palkokasveista ihminen saa kaiken tarvitsemansa protskun! :) kannattaa tsekata kaksi tosi hyvää vegaaniblogia, Oh She Glows ja Deliciously Ella! :) noista löytyy ihan superhyviä reseptejä ja ei jää nälkä!! :) tsemppiä!

    • Avatar Ammattiurheilija sanoo:

     Itse teen niin että syön monia eri proteinin lähteitä (mitkä sisältävät myös rasvaa, ja hiilareita) samalla aterialla, syön ”pelkkiä” hiilareita, esim täysjuväriisiä, vain iltaisin. ”Salaattini” koostuu usein erilaisista pavuista, siemenistä, pähkinöistä, (välillä tofusta) parsakaalista, pinaatista, tomaateista jnejnejne mitä kasviksia kaapista ikinä löytyykään. Näkkärinpäällä käytän levitteinä tahinia tai sokeroimatonta maapähkinävoita Olen suht lihaksikas tyttö, enkä saa päivittäin viitearvoje mukaisesti proteinia, eikä se estä minulla palautimista eikä lihaksen kasvua, joten kannattaa itse testailla omalla kropalla että tarviiko se oma keho jaksamiseen niin paljon proteinia kun suositellaan. Jos tuntuu että tarviaa, niin prode jauheita löytyy myös hyviä esim riisi jota itse käytän usein aamusmoothieissa :) ps. Muistakaahan tsekata B12 vitamiinin saanti kun käytte vegaaneiksi!

     • Avatar Piia sanoo:

      Heips. Tosiaan olen täysin samaa mieltä, että ne makrot eivät ole se tärkein prioriteetti mutta erittäin olennainen osa kuitenkin sanoisin ja siksi pohdinkin kasvisruokien (linssien/papujen..ym) muiden makroja. Olisi kiva saada konkreettinen esimerkki esim kuinka paljon soijarouhetta tai papuja/linssejä pitää syödä että saa n30g proteiinia ja kuinka paljon siinä tulee hiilaria samalla. En punnitse ruokia, enkä edes omistaa vaakaa, mutta muutama konkreettinen esimerkki voisi auttaa havainnollistaa asiaa:-) ja tosiaan jos jollain on hyviä vegekirjoja vinkattavana, ottaisin vinkit mielelläni vastaan:)

     • Avatar ammattiurheilija sanoo:

      Kirjoja en oikein tiedä muutakuin PH-dietti kirjan jossa on paljon muutakin kuin reseptejä.Tällähetkellä syön lounasta ja lautasellani on n150q quinoaa, papuja n100g, siemeniä ja pähkinöitä yhteensä joku 25g grammaan, 300g parsakaalia, punajuurta, tomaattia, peprikaa. vieressä pinaattismoothie jossa 100g pinaattia +mustikoita banaania. Tosta pitäs ainakin lähellä olla sitä 30g hiilareita reilu 50 g. En punnitse ruokia, silmämäärällä mennään :D

 2. Avatar Ida sanoo:

  Mä kans katoin ton dokkarin pari viikkoa sitten. Oli kyllä todella pysäyttävä kokemus, ja rupesin oikeasti miettimään muun muassa maapallon ja ympäristön tilannetta… Tosiasiassa mulla ei olisi edes vaikeuksia ruveta syömään esimerkiksi vegaanisesti, kun en edes pidä oikeastaan lihasta. Ainoa vaikeus olisi ehkä tietyt maitotuotteet ja kananmunat :-D Lihan laittaminen ruoaksi tuntuu vaan niin helpolta… Mutta mäkin oon kyllä miettinyt siirtymistä kasvispitoisempaan ruokaan päin. Ehkä hitailla ruokavalion muutoksilla onnistuisi :-)

 3. Avatar Myy sanoo:

  Inhosin lihaa (myös kanaa) ja makkaraa jo lapsena ja välttelin niitä. Myöhemmin mulla oli työn puolesta ruoka ja jouduin syömään myös lihaa. Olin koko ajan jotenkin tukkoinen eikä suolisto toiminut hyvin. Parikymppisenä suolisto voi entistäkin huonommin ja kun jätin punaisen lihan pois, voin paremmin. Jonkin aikaa söin kanaa, mutta sekin alkoi tökkiä. En vaan saanut alas. Nyt olen muuten kasvissyöjä, joskus syön lohta. Juustoa ja lähikanalan munia syön.

  Vaikka suolistoni alkaisikin jostain syystä sietää lihaa, en osaisi enää syödä muuta kuin korkeintaan riistalihaa, joka on elänyt vapaana, kunnes metsästetty. Ne eläimet eivät ole kärsineet. Mun syyni ovat siis sekä eettiset että terveydelliset. Meillä syödään muutenkin lähes kaikki mahdollinen luomuna ja lähellä tuotettuna.

  Jos ei halua luopua lihasta, mutta silti syödä eettisesti, suosittelen riistalihaa. Se on maukasta eikä vaadi edes pahemmin mausteita. Jos vielä itse metsästää, tietää mitä syö.

 4. Avatar Elina sanoo:

  Myös mä oon katsonut Cowspiracyn! Ruokavalioni on samanlainen kuin sulla eikä se ole typistynyt yhtään, vaikka oon siirtynyt vegaaniruokavalioon. Päinvastoin! Nyt tuntuu, että syön huomattavasti monipuolisemmin ja maittavampaa ruokaa kuin aikaisemmin. :-)

 5. Avatar Jenni sanoo:

  Katoin eilen kyseisen dokumentin, ja täytyy sanoa että pitkästä aikaa nukuin huonosti sen takia että joku asia mietityttää niin paljon. Tossa on aika paljon sulateltavaa.
  Missä pimennossa me eletään? On ollut kyllä tiedossa, että lihansyönti kuormittaa tätä palloa paljon, mutta en oo todellakaan ollut tietonen kuinka huonosti asiat on.
  Täytyy myös mun myöntää, että oon painanu asiaa sivuun, koska se tarkottais isoja muutoksia omaan elämään. Itsekästä, kyllä.
  En oo myös nähnyt itteeni kasvissyöjänä, mut oon lukenu aiheesta viimeaikoina paljon, pyöritellyt asiaa mielessä, mutta vain oman hyvinvoinnin ja entistäkin paremman olon saavuttamisen näkökulmasta.
  Kana, kala ja possu on jäänyt jo aikaa sitten ruokavaliosta pois, oon syönyt joko lähitilan luomulihaa, naudan laidunlihaa ja riistaa. Päässyt vähän sisään kasvisruokien maailmaan, vähentänyt lihansyöntiä.
  Toi dokkari oli niin päräyttävä, että nyt on vakavassa harkinnassa jättää liha pois kokonaan.
  Mä en myöskään käytä gluteeniviljoja, maitotuotteita, tai soijaa. Samat fiilikset kieltämättä, että jää vaihtoehdot minimaalisiksi, mut luulen et tääl kommenteis veget tulee sanomaan et me vaan luullaan :D
  Tärkee aihe ja ihan huippu et otit asian esiin!

 6. Avatar vainsuomalaista sanoo:

  Moikka Aino!

  Kiva, että oot alkanu ajattelemaan tätäkin asiaa. En ole kyseistä dokumenttia katsonut, mutta uskoakseni se kertoo jenkkien tms maataloudesta, ei Suomen. Suomessa toiminta on ulkomaihin verrattuna (vielä) todella hyvällä mallilla. Mun mielestä jo se on tosi hyvä teko, että ostat sun jauhelihan lähiruokana tilalta, etkä halpaa, ulkolaista ja huonoissa oloissa tuotettua lihaa. Toki jos ajatuksesi on se, että on ylipäätään sääli syödä elävää olentoa, niin asia on eri. Pointtini kuitenkin oli, ettet voi muuttaa ulkomailla tapahtuvia asioita kuin lopettamalla ulkolaisen lihan/maidon/kanan syömisen ja sen oletkin käsittääkseni jo tehnyt. (Y)

  Mitä tulee niihin MOTin salakuvattuihin vudeoihin teurastamoilta. Ne ovat varmasti tapahtuneet, mutta eiväthän aktivistit tietenkään näytä sitä hyvää kohtelua. Eläimiä kohdellaan Suomessa paljon paremmin kuin vanhuksia, mutta harvaa kiinnostaa kuitenkaan se, miten ikääntyneet kärsivät hoitolaitoksissa ja kärsivät jopa monia vuosia huonon/riittämättömän hoidon vuoksi ennen kuolemaansa.

  • Avatar Teea sanoo:

   Cowspiracyn pääajatus on kyllä mielestäni ympäristövaikutukset (globaalisti!). Suosittelen katsomaan

  • Avatar Reeta sanoo:

   Eläinten hyvä kohtelu ei ole pois vanhuksilta, minkä takia en kyllä lähtisi näitä asioita rinnastamaan. Myöskään se että asiat ovat meillä paremmin kuin jossakin muualla ei tarkoita, että asiat olisivat meillä hyvin.

   • Avatar vainsuomalaista sanoo:

    En tietenkään tarkoita rinnastaa vanhuksia ja eläimiä, muuten kuin siinä mielessä että molemmat saavat paljon huonoa kohtelua ja ovat melko puolustuskyvyttömiä. Pointtini ei ehkä tullut tarpeeksi selkeästi esille. Tarkoitukseni oli sanoa, että maailmassa tapahtuu (sekä suomessa että ulkomailla) paljon pahaa, eikä eläimet ole ainoita jotka tässä maailmassa kärsii. Eikä se, että tuntee enemmän pahaa oloa huonosti voivien ihmisten kuin eläinten vuoksi, tee kenestäkään parempaa tai huonompaa ihmistä. Ei kukaan pysty, eikä kenenkään pidäkään kantaa huolta kaikista maailman ongelmista.

  • Avatar Suvi sanoo:

   ”Mitä tulee niihin MOTin salakuvattuihin vudeoihin teurastamoilta. Ne ovat varmasti tapahtuneet, mutta eiväthän aktivistit tietenkään näytä sitä hyvää kohtelua. Eläimiä kohdellaan Suomessa paljon paremmin kuin vanhuksia, mutta harvaa kiinnostaa kuitenkaan se, miten ikääntyneet kärsivät hoitolaitoksissa ja kärsivät jopa monia vuosia huonon/riittämättömän hoidon vuoksi ennen kuolemaansa.”

   Tuohan on sama kuin sanoisit, että eihän vaimonhakkaajiakaan pitäisi tuomita koska on kuitenkin niin paljon miehiä jotka kohtelevat vaimojaan hyvin? :D Tai ihan sama vaikka tapahtuu lapsiraiskauksia, koska on myös paljon onnellisia lapsia? Se, että viattomia, eläviä olentoja kidutetaan, murhataan ja pilkotaan palasiksi päätyäkseen kahden sämpylän väliin on VÄÄRIN. Ja sillä asialla ei ole mitään tekemistä vanhusten tai heidän olojensa kanssa. Sitä paitsi, jokainen elävä olento maan päällä on samanarvoinen. Vanhus, eläin, lapsi, me kaikki olemme tämän maapallon asukkeja ja meitä kaikkia täytyisi kohdella hyvin ja kunnioittaen.

 7. Avatar Teea sanoo:

  Katsoin myös Cowspiracyn jokin aikaa sitten ja teki kyllä vaikutuksen, vaikka osittain asioista tiesinkin ja ruokavalioni on jo valmiiksi kutakuinkin vegaaninen.
  Olin pitkään kasvis/kala -ruokavaliolla, mutta pari vuotta sitten aloin puhdistaa ruokavaliota eläinperäisistä tuotteista (en ilman ”lipsumista”) lähinnä oman hyvinvoinnin vuoksi, mutta kyllä eettisyys ja ekologisuus painaa koko ajan enemmän. Kaapit pursuavat ruokaa eikä ikinä ole tullut mieleenkään, että olisi vaihtoehdot vähissä ;) Soijaa syön joskus esim. luomutofun muodossa, gluteenia en käytännössä lainkaan, vaikkei keliakian tai yliherkkyyttä olekaan.
  Suosittelen kyllä lisäämään monipuolisesti kasviksia ruokavalioon

 8. Avatar Reeta sanoo:

  Hyvä Aino! Hienoa, että olet pysähtynyt miettimään tätä aihetta.

  Luen paljon erilaisia fitness- ja hyvinvointiblogeja ja olen jo pitkään ihmetellyt muutoin terveitä elämäntapoja noudattavien bloggareiden suhdetta lihaan. Eläinten oikeudet ja ympäristövahingot ovat asia erikseen, mutta erityisesti punaisen lihan terveyshaitat ovat jo niin moneen kertaan todettuja, että niiden sivuuttaminen on tuntunut omituiselta. Ilokseni tämäkin asia on kuitenkin muuttumassa :) Nykypäivänä marketit pursuavat vegaanisia tuotteita, ei muuta kuin kokeilemaan!

 9. Avatar sue sanoo:

  Kyllä Suomessa on eläimillä asiat hyvin, sen vuoksi ei kenenkään tarvitse lihan syöntiä lopettaa. Aina mahtuu joukkoon poikkeuksia, mutta pääosin meillä todellakin on eläimillä paremmat olot kuin vanhuksilla. nimim. Molempien parissa työskennellyt.

  On varmasti ihan hyvä että välillä korvaa lihatotteita kasvikunnan tuotteilla, MUTTA miettikääpä asiaa siltä kannalta jos kaikki päättäisivät lopettaa lihan ja maidon käytön?! Mitä kävisi lehmille? Maanviljeliöille ja koko SUOMELLE… Asioilla on aina monta puolta. Enkä voisi kenellekkään suositella pelkkää vegaanista ruokavaliota, jos asoita haluaa sädekehä pään ympärilö miettiä, ei veganisuuskaan eettisesti oikein ole!

  Kukin tekee omat päätöksensä, luotan kuitenkin että suurimmalla osalla on maalaisjärki tallella ja ajatusmalli ”kohtuudella kaikkia” pitää edelleen pintansa!

  Kiitos, olen puhunut ja anteeksi pitkä kommentti!:)
  Ps. Miksi et syö kanaa?

  • Avatar Eikku sanoo:

   Miksi veganismi ei olisi eettistä? Tähän olisi kiva kuulla perustelut.

   Jos kaikki päättäisivät lopettaa lihansyönnin, niin lehmiä ei enää tarvittaisi ihmisravinnoksi, simple as that.

   Mitä tulee työllisyyteen, niin yhteiskunnan muuttuessa jotkin ammatit vain katoavat (ja uusia tulee tilalle). Missä ovat tukkijätkät, puheluvälittäjät, lyhdynsytyttäjät, kengänkiillottajat? Ja olisivatko isoisovanhempasi ymmärtäneet, jos olisit kertonut heille chat-juontajista, webbikoodareista tai stailaajista?

  • Avatar Lausku sanoo:

   Lehmät eläisivät iloisina eikä täyteen ahdetuissa karsinoissa utareet pinkeinä. Karjatilalliset alkaisivat tuottamaan kasviksia? Ei kannata pelätä muutosta, sen on täysin luonnollinen asia tässä kehittyvässä yhteiskunnassa ;-) Ja jos joku vielä elää ”suomessa kaikki on paremmin” kiiltokuvamaailmassa, voi tehdä hieman taustatutkimusta ja todeta faktat itse. esim http://www.elaintehtaat.fi Itse tuen rahoillani mielummin vanhustyötä kuin eläintehtailijoita, tämän päätöksen kun voin ihan itse valinnoillani tehdä :-)

   • Avatar Eliina87 sanoo:

    Suomessa tuskin olisi yhtään lehmää jos maitotuotteita tai lihaa ei käytettäisi. Missä lypsylehmiä pidetään täyteen ahdetuissa karsinoissa? Lypsylehmät ovat joko parsinavetoissa tai pihatoissa. Lihakarjaa saatetaan pitää aitauksissa ulkona ja/tai pihatoissa. Lihakarja ei ole utareet pinkeänä koska eivät ole lypsyrotua eikä niitä lypsetä vain vasikat imevät emojaan kun emokarja.

    • Avatar Lausku sanoo:

     ”Naudanlihan ja maidon tuotanto on hyvä esimerkki siitä, miten eläinten koko elämää hallinnoidaan ja miten niitä tuotetaan tuotantovälineiksi ja tapettaviksi. Jotta lehmät tuottaisivat maitoa, niiden on saatava joka vuosi uusi jälkeläinen. Emo ja vasikka erotetaan toisistaan välittömästi, koska sen ravinnoksi tarkoitettu maito otetaan ihmisten käyttöön.

     Jos vasikka on lehmä, se kasvatetaan sukukypsäksi, jonka jälkeen sekin siemennetään ja siitä vuorostaan tulee maidontuottaja. Jos vasikka on sonni, se kasvatetaan tapettavaksi. Näin sama teollisuus tuottaa sekä maitoa että lihaa.” https://www.youtube.com/watch?v=uk__uG_DAeA
     ”Navetoista suuri osa on parsinavettoja, joissa naudat elävät kauloistaan kiinni kytkettyinä ja pystyvät ottamaan vain yhden askeleen eteen ja yhden taakse”
     Lisää tietoa: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/miksi-veganismi/elainten-olot

     Siitä olen kyllä samaa mieltä että Suomessa on todella paljon paremmalla kannalla eläinten hyvintointi tiloilla kuin vaikkapa yhdysvalloissa(missä monet dokumentit on kuvattu..). Mutta en pidä inhimillisenä että eläimiä pidetään tuotanto tarkoituksessa juuri oman ruhon mahduttavassa sopissa kaulapannasta kiinni? Tai että lehmä käytännössä raiskataan jotta saadaan tuotettua maitoa? Ihminen on muutenkin siitä ihmeellinen, että on ainoa nisäkäs, joka käyttää maitoa aikuisenakin. Ja ainut joka käyttää ravintonaan toisen lajin maitoa.(http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/10-myyttia-maidosta)

 10. Avatar Kati sanoo:

  Moikka, mä oon jo senverran wanhaa vuosikertaa ja asiasta ollut kiinnostunut myös, että tiedän nämä asiat pääpiirteittäin eläinten kaltoin kohteluista ja metaanipäästöihin asti. Olen ollut tosi varhaisessa teini-iässä pitkän aikaa lakto-ovo- vegetaristi. Sitten ensimmäistä lastani odottaessani minut ylipuhuttiin lapsen hyvinvointiin vedoten syömään taas lihaa. Silloin oli nämä ravitsemusasiat aika ”yksinkertaisia” – kasvissyöjät on valjuja, laihoja ja heikkoja, kun taas ”kunnon lihaa ja maitoa” linjalla oli reippaat ja työteliäät ihmiset. Sittemmin lapsien kasvettua isommiksi kiinnostuin uudestaa kasvissyönnistä ja toteutinkin sitä useamman kerran joitakin kuukausia kerrallaan.
  Nyt olen ollut (jotain suklaapalaa lukuunottamatta) vegaaniruokavaliolla kuukauden. Jätin rahkat, munat ja maidonkin. Ei vaan nappaa ajatus kuinka elävien olentojen lapset viedään ja syötetään keinotekoisella liemellä, jotta ihminen voisi juoda sen maidon sitten – en ole kauhea maidon juoja muutenkaan koskaan ollut. No, nykypäivänä on enenevässä määrin hienoja vegaanituotteita ja ihan maapähkinöissäkin on hirveesti proteiinia :) Soijassa luultavasti myös kestävyysongelmaa, mutta vielä uskallan sitäkin käyttää. Miehen vavalla kalastamat kalat menee myös. Ne kalat ovat eläneet elämänsä itselleen, ei vain ihmisen tarpeita varten.

 11. Avatar L sanoo:

  Hienoa, että näin tärkeää asiaa tuodaan keskusteluun tämänkin median kautta yhä enemmän. Täällä kanssa yksi, joka punnitsee vegaaniksi tai edes kasvissyöjäksi siirtymistä kokonaan. Olen ollut jo useamman vuoden ilman siipikarjatuotteita ja vähentänyt paljon lihansyöntiä muutenkin. Sitä vain pohdin, kuinka ihmiset kertovat puolisolleen että minusta tulee nyt vegaani?!! :D

 12. Avatar Laura sanoo:

  Täällä myös yksi seitsemän vuotta kasvissyöjänä ollut lukija, nykyään lähes kokoaikainen vegaani!

  Itsellä kasvissyönti lähti eettisistä syistä, mutta pian mukaan tuli myös ympäristövaikutukset sekä terveydelliset syyt. En ole edelleenkään kertaakaan katunut päätöstäni, sillä se tuntuu niin itsestäänselvältä – olenhan tietävä ja älykäs olento, jolla on mahdollisuus vaikuttaa siihen miten toimii. En tarvitse eläinten hyötykäyttämistä, sillä vaihtoehtoja on olemassa :)

  Mielestäni on hienoa, että niin moni alkaa kyseenalaistaa lihan syömistä ja eläinten hyötykäyttämistä yleensäkin. Oikeutta eläimille- sivustolta saa tilattua kotiin ilmaisen aloittelevan kasvissyöjän oppaan josta voi olla paljonkin apua.

  Oli tosi hienoa lukea tämä postaus, kiva että tätä aihetta tuodaan entistä enemmän esille! :))

 13. Avatar Lausku sanoo:

  Mahtavaa kuulla että olet katsonut dokumentin ja se herätti tunteita (ihme kyllä, jos ei herättäisi :-D) sekä toit asian esille blogissasi. Itse siirryin kasvisruokavalioon noin 6 vuotta sitten, mutta jostain syystä monen vuoden ajan luulin vegaanin ruokavalion olevan ”mahdoton tehtävä”, en selviäisi (samaan tapaan kuin monet karni/omnivorit ajattelevat lihasta :). Söin siis edelleen maitoa, juustoa, jugurttia ja kananmunia. Vasta tän vuoden aikana heräsin todellisuuteen että ei ne maitotuotteetkaan ole eettisesti tai terveydellisesti hyvä valinta. Aikanaan luovuin lihasta oikeastaan vaan ulkonäkösyistä, halusin laihtua. Nykyään taas kanta on täysin toinen ja valinnat ovat suurimmalta osin eettisiä. Pelkästään vierestä katsominen kun joku syö veristä pihviä, laittaa puistattamaan :-D ja todellakin, kasvisruokavalio on yleensä jopa monipuolisempi ihan huomaamattaan! Kannattaa tsekata http://www.vegaanihaaste.net. tuolta löytyy reseptejä ja voi tilata myös uutiskirjeen jonka mukana tulee ilmeisesti vinkkejä sekä reseptejä myös. Vegaani ruokavalio on kunnon elämäntapamuutos, ja pelkästään vain positiivinen sellainen! Ehdottomasti kannataa testata :) Youtubesta löytyy myös loputtomasti ”what i eat in a day as vegan”-videoita joista ainakin itse saan hyviä vinkkejä, ja jostain oudosta syystä toisten syömisien katsominen kiinnostaa :-D Mikäli päättä tehdä muutoksen ja siirtyä pois lihan syönnistä, ei kannata olla liian ankara itselleen. Niin iso muutos ruokavalioon ei ole helppo tehdä. Ei myöskään omasta mielestäni kannata asennoitua siihen ikuisena sitoutumisena tai saattaa alkaa ahdistamaan jo heti alkuun :-D jos välillä lipsahtaa, ei se ole maailmanloppu.

 14. Avatar Elisa sanoo:

  Olen vegaani! Alunperin kiinnostuin asiasta koska kärsin hirveistä vatsaongelmista jotka rajoittivat jo normaalia elämää. Ajattelin kuitenkin pitkään että kilpaurheilijana olisi pakko syödä jotain eläinperäistä että pärjää ja tästä syystä en uskaltanut kokonaan jättää eläintuotteita. Asia jäi kuitenkin kytemään ja rupesin lukemaan lisää vegaaniruokavalion toteuttamisesta ja sen terveydestä ja tajusin että se onkin mahdollista. Samalla silmäni avautuivat eettisillä ja ympäristöllisille vaikutuksille ja nämä tajuttuani tiesin että en voisi enää puhtaalla omallatunnolla syödä eläintuotteita kävi terveydelle miten tahansa. No, onneksi terveydestä ei vegaanina todellakaan tarvitse tinkiä vaan se mikä auttaa eläimiä ja ympäristöä auttaa myös omaa terveyttä! :) Kertaakaan en ole asiaa katunut vaan voin sanoa että se oli elämäni paras päätös.

  http://www.karhusportscience.com

 15. Avatar sani sanoo:

  Aino googleta vegan gluten free recipes ja aivan varmasti löydät tuhansia reseptejä ruokavalioosi lisättäväksi :) musta ois mahtavaa jos ihmiset pakotettaisiin ottamaan selvää (dokumentit, kirjat ym) liha ja maidontuotannon eettisistä ja ekologisista vaikutuksista ennen lihan ostamista! Monilla on mielessä vanha käsitys että maitoa on pakko juoda ruualla että luut kasvaa ja liha on hyvä proteiinin lähde. Toinen asia mihin haluaisin muutosta olisi lihan ja maitotuotteiden syönnin kovempi verotus ja näin sen kulutuksen laskeminen. Maatalouden päästöt kasvihuonekaasuista on sen 52% kun liikenteen 13%… naurettavaa miten autoja verotetaan ja liikennettä vähennetään runsaasti kun suuremmat vaikutukset saataisiin maatalouden päästöjä vähentämällä…

  Suosittelen suuresti netflixissä olevaa forks over knives dokkaria, kertoo kasvisruokavalion terveydelle hyödyllistä ominaisuuksista ja siinä vilahtaa muutama vegaani urheilijakin, voisit tykätä!

 16. Avatar rospa sanoo:

  Olisi ihana olla niin eettinen ja välittävä, ja lopettaa lihansyönti. Mutta kuten itse sanoit, eipä asia ole tuntunut itseä niin hirveästi koskettavan, että olisi halunnut alkaa oikeasti muuttamaan elintapoja.

  Tällä hetkellä, en myöskään pysty. En koe, että vegaaniksi ryhtyminen tuo terveyteeni mitään positiivista, kun ruokavalio on niin pidättynyt muutenkin ärtyneen suolen oireyhtymän takia. Ei vehnää, ruista, ohraa, papuja, vihreitä papuja, omenaa, päärynää, soijaa, parsaa, parsakaalia… Lista asioista, jotka vatsalle eivät sovi, on aika pitkä.

  En hyväksy asioita, joita nousee jatkuvasti esille tästä karjataloudesta, mutta tällä hetkellä en nää itselleni oikein muuta vaihtoehtoa. Ja suoraan sanottuna, lihaan liittyy aika paljon tunnesiteitä. Joulu ei vain ole joulu, ilman kinkkua. Eikä isänpäivää voi viettää ilman äidin tekemää lihapataa. Eikä aamukahvin kanssa syöty voileipä tunnu samalta, ilman palvikinkkua.

  Olenko ainoa ajatuksieni kanssa?

  • Avatar sue sanoo:

   Heippa! Hyvin paljon samoja ajatuksia… ja mun mielestä on ok vaikka eläimet kasvatetaanki ihmisen ruoaksi, kunhan niitä kohdellaan HYVIN ja loppu on hyvä.. jokainenhan me joskus kuollaan! Ja tosiaan ärtyvän suolen vuoksi en halua enää yhtään enempää rajoitteita. Esim kikherneistä sais hyvää vegesafkaa, mutku maha ei kestä niin ei kestä;/

 17. Avatar Eeva sanoo:

  Moikka! Löytyykö täältä ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiviä vegaaneja? Itsellä mietityttää vegesafka siitä syystä, että pavut, palkokasvit, soija, suuret määrät pähkinöitä ja monet muut kasvikset (esim kaalit) ovat heti poissuljettuja vatsaongelmien takia. :( Mitä kaikkea jää jäljelle? Vinkkejä otetaan vastaan!

 18. Avatar pupu sanoo:

  Olen aina rakastanut eläimiä mutta kuitenkin syönyt lihaa. Välillä tullut ajatuksiin että voisi lopettaa lihan syönnin (maitotuotteet jäänyt pois jo yli vuosi sitten) mutta kasvisruokavalioon siirtyminen tuntui silti vaikealta. Sitten alkoi mahakivut ja iho-ongelmat jotka kyllä parani maitotuotteiden jäädessä pois mutta ei kuitenkaan kokonaan.

  Kun aloin tutkia asiaa enemmän netissa päädyin katsomaan youtubesta dokumentin nimeltä earthlings. Sen dokumentin kuvamateriaali oli sen verran järkyttävä että lopetin siihen paikkaan lihan syönnin. Tiedän kyllä että on tiloja jossa eläimet voivat hyvin ja ne tapetaan mahdollisimman inhimillisesti MUTTA se ei poista sitä faktaa että ne eläimet tulevat tähän maailmaan ja kasvatetaan vain sen takia että me ihmiset voimme ne syödä. Se on aika karua kun sitä lähtee oikein ajattelemaan. Eläimet kuitenkin kykenevät tuntemaan kuin mekin.

  En kuitenkaan vihaa lihansyöjiä mutta kannatan kuitenkin ajattelemaan asioita ja ottamaan selvää mitä kaikkea lihateollisuudessa oikein tapahtuu. Tai ainakin aloittaa syömään enemmän kasviksia ja kokeilla uusia reseptejä:)

 19. Avatar Annika sanoo:

  Tällä hetkellä oon pääasiassa lakto-ovovegetaristi, n. kerran kuussa syön kalaa. Maitotuotteita pitäisi vähentää, jossain kohtaa olin maidottomalla ja olo oli kevyempi, mutta äidin painostuksesta jouduin ottamaan ne takaisin käyttöön. Nyt kuitenkin suunnittelen taas rahkojen ja raejuustojen jättämistä hyllyyn…

  Joku otti esille, että maataloudesta menee työpaikkoja, mutta esim. kotimainen härkäpapu varmasti tulee työllistämään yhä enemmän ihmisiä. Itsellä käytössä härkäpapurouhe Versolta (ei gluteeniton tosin)

  Kasvisruoka saattaa alkuun kuulostaa yksipuoliselta, mutta erilaisia papujakin on jo hirveä määrä (kidney-, valko-, musta-, soija- härkäpavut…) ja pähkinöitä ja siemeniä sitäkin enemmän. Proteiinijauheita löytyy mm. soija-, herne-, riisi- ja hamppuproteiinina.

  Tsemppiä kaikille uutta elämäntapaa opetteleville! Muistakaa, että pienetkin teot vaikuttaa ja kun meitä on monta niin sillä on jo suuri merkitys!

 20. Avatar Marjukka sanoo:

  Vegaanista ruokavaliota voi kokeilla vaikka kuukaudeksi vegaanihaasteen kautta. Joka päivä tulee sähköpostiin herkullisia reseptivinkkejä ja saa kuukaudeksi oman vegaanituutorin jolta voi kysellä neuvoja. Suosittelen lämpimästi. Tammikuu on perinteinen haastekuukausi mutta haasteeseen voi lähteä mukaan koska vain.
  https://www.facebook.com/vegaanihaaste/?fref=ts

  Eläimelle syötetystä valkuaisesta ja energiasta vain 10-20% siirtyy niiden kehoon.
  Yhden lihakalorin tuottamiseen kuluu kolmekymmentä kasvikaloria. Sama suhdeluku pätee proteiineihin.
  Eläintuotanto on suurempi kasvihuonepäästöjen aiheuttaja kuin liikenne.
  Eettinen puoli on ihan oma lukunsa..

  Miksi kasvissyöjäksi:
  http://oikeuttaelaimille.fi/kasvissyonti
  Tietoa esim. ympäristövaikutuksista, terveydestä ja eläinten oikeuksista.
  Voi tilata kotiin ilmaisen kasvissyöjän tietopaketin.
  Esim.neljän eri ravinnonlähteenä käytetyn ruoan vedenkulutuksesta tuotannossa.

  peruna 500 l/kg
  soijapavut 2 000 l/kg
  kana 3 500 l/kg
  naudanliha 10 000 – 200 000 l/kg

  Luotettavaa tietoa soijan terveysvaikutuksista:
  http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/soijan-terveysvaikutukset

  Eettisestä puolesta:
  https://oikeuttaelaimille.fi/

Kommentoi