(MELKEIN) VEGESAFKAA

Oon huomannut, että nyt kun oon treenannut ”vaan” kerran päivässä, useimmiten aamulla, niin iltaisin tekee mieli jotain kevyempää sapuskaa. Yhtenä päivänä tuli fiilis, että nyt kokeilen tehdä jotain kasvisruokaa. Aiemmin mun vegekokeilut on rajoittuneet lähinnä sosekeittoihin ja kasvispihveihin. Erilaiset sosekeitot on edelleen herkkua, mutta ajattelin kokeilla jotain muuta. Täytyy sanoa sen verran, että tämä osa-alue ei ole mun vahvuus, sillä useimmiten ruuat sisältää lihaa, kanaa tai kalaa. Uskon, että tämä on tavallaan myös tottumuskysymys, on helppo tehdä ruokaa, jota on aina tehnyt ja jonka osaa valmistaa ripeästi. Käytiin viime viikolla lounaalla kasvisravintolassa ja silloin muistin taas kuinka herkullista ja täyttävää vegesafka voi olla.

11780470_10155775758060577_446294960_n

Eilen päätin kuitenkin kokeilla valmistaa papu-kasvispataa ja voi juku siitä tuli hyvää! Täytyy hieman alustaa tätä hommaa, sillä kuten kerroin mulla ei ole kauheesti kokemusta erilaisista papulajikkeista. Joskus oon leiponut mustapavuista jotain ja siihen se taitaa jäädä. Arvoin hyllyllä hetken ja päädyin nappaamaan kidneypapuja koriin. Ladoin mukaan myös tomaattimurskaa sekä läjän kasviksia ja tuoreita herkkusieniä. Vasta kotiin päästyä aloin lukemaan papupakkausta..Liota 10 h, jonka jälkeen keitä 1-1,5 h. Voi p*ska! Aloin kuitenkin valmistaa ruokaa ja heitin pannulle paprikaa, herkkusieniä, munakoisoa, kirsikkatomaatteja, sipulia ja valkosipulia. Paistoin näitä kookosöljyssä, maustoin reippaasti ja lopuksi heitin sekaan paseerattua tomaattia (Mutti).

IDOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä tuohon papukeissiin tulee, päätin skipata liottamisen ja kokeilla vain keittää ne (Luin netistä että näin voi tehdä). Koska mulla oli niin kova nälkä, heitin kasviksien sekaan katkarapuja ja aloin syömään. Tuntia myöhemmin pavut olivat kypsiä ja lisäsin ne vielä sekaan. Täytyy sanoa, että todella bueno setti tuli! Ensi kerralla olen hieman viisaampi ja ostan kypsiä papuja tai valmistan ne ajoissa. :D Ravut eivät siis ole välttämätön lisä tässä reseptissä.

Papupata a’la Aino

 • keltainen paprika
 • 250 kirsikkatomaatteja
 • 4 suurta herkkusientä
 • 1 pieni munakoiso (kotimaiset huomattavasti pienempiä kuin ulkolaiset)
 • 1 makeasipuli
 • 5 valkosipulin kynttä
 • 1 prk Mutti paseerattua tomaattia
 • 1,5 dl kidneypapuja
 • (katkarapuja)
 • mausteet: suola, herbamare, chipotle chili, valkosipuli, paprika, tabasco

Pilko vihannekset ja paista pannulla pehmeäksi, mausta huolella, lisää paseerattu tomaatti ja pavut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedän, että lukijoista löytyy kasvissyöjiä, joten kertokaa ihmeessä teidän lempparilisukkeet, jotka sisältää reilummin proteiinia kuin pelkät vihannekset. Kikherneitä on tullut testattua pihveissä ja tosiaan niitä mustapapuja leivonnassa ja pastana. :)

PS. Ei oo koskaan ollu pakarat näin kipeenä kuin eilisen treenin jälkeen. Ensimmäistä kertaa peppu on kipee ja reidet ei. :D


12 Responses to “(MELKEIN) VEGESAFKAA”

 1. Avatar Caroline sanoo:

  Herkullisen näköistä 8) kikherneet ja kidneypavut ehdottomat suosikit :) yritän itse huomioida täydelliset aminohappoketjut, vaikka se nyt useimmin kyllä täytty joka tapauksessa päivän aikana..
  heitän usein esim sieniä,papuja ja herneitä yhteen, paistan ja lisään tomaattimurskaa ja pirusti mausteita ja joku hyvä täysjyvä/riisipasta mukaan. Namnamnam!
  Kikherneistäkin saa hyvää jälkkäriä, purkkiherneet murskaksi ja sekoitetaan proteiinijauheen kanssa (vähintään 1 kauhallinen) sekä jos oikein luksusta haluaa niin tummaa/raakasuklaapaloja sekaan. Eikä voi syödä paljoa koska tulee kyllä pienestäkin niin täyteen että huhu!

 2. Avatar Nansku sanoo:

  Kannattaa ehdottomasti kokeilla härkäpapuja! Niistä saa runsaasti proteiinia ja ne ovat muutenkin hurjan herkullisia. Jos ei halua keitellä ja liotella useita tunteja, löytyy härkäpapuja tuoreenakin. Kannattaa etsiä esimerkiksi torilta, Stockan herkusta tai suurimmista K-kaupoista, joissa on kattava valikoima. :)

 3. Avatar pööpö sanoo:

  Quinoa (taitaa olla suomeksi kvinoa) on loistava lisä just tuommoisiin pataruokiin ja muutenkin pastan, riisin tai cuscusin sijaan lisukkeena.:)

 4. Avatar Anni sanoo:

  Mun lempiproteiini on linssit, punaiset sosekeitoissa ja vihreät salaateissa ja padoissa. Niitä ei tarvi edes liotella. Nuorempana innokkaana vegaanina jaksoin liotella ja keitellä papuja, mut enää ei huvita, niin linssit on hyvä vaihtoehto. Ja quinoassa on myös ilmeisesti aika hyvin proteiinia ollakseen ”vilja” (sehän on kai oikeasti siemen, mut sitä voi käyttää pastan/riisin tyyliin) ja se on ihanan makusta. Tofusta tykkään kans, mutta en raaski ostaa sitä juuri koskaan, kun se on niin kallista (miksiii?!).

  • Avatar lauraelina sanoo:

   Etnisistä kaupoista (Helsingissä esim. Vii-voan) saa tofua puolen kilon paketeissa ja tosi edullisesti! Niiden hintojen jälkeen perus ruokakauppojen tofut tuntuu naurettavan kalliilta :-D

   • Avatar anni sanoo:

    Jeah, ne on todellakin löytö, ja niitä tofuja käytänkin töissä kasviskokkina. Kotona oon laiskimus ja haluaisin tofuni valmiiksi maustettuna :P

 5. Avatar Jaana sanoo:

  Moi! Tota riisipastaa olisi kiva kokeilla. Mistä tätä tuotetta saa Suomessa ostettua? Asun Ruotsissa ja siellä en ole ko tuotetta tavannut.

 6. Avatar Reeta sanoo:

  Verso Foodin härkäpapurouheseos on erittäin kätevä tuote! Sopii erinomaisesti pataruokiin eikä vaadi mitään esikäsittelyä, proteiinipitoisuus 47 %. Lisäksi se on kotimaista :)

 7. Avatar Mari sanoo:

  Itse liputan kikherneitä. Parhautta vaikka lihansyöjä olenkin :D
  (Luomu) savupaprikajauheella maustetut kikherneet toimivat mainiosti salaateissa.

  Haluaisitkohan elokuun aikana kehitellä jonkuntyyppisen monipuolisen pikatreenin, jota voisi kätevästi tehdä jos joku päivä aikataulut eivät päästä kunnon lenkille/salille. Sellainen no-excuses hätävaratreeni

  • Avatar Sue sanoo:

   Huippu idea!!:) aikatalujen vuoksi itsekkin joutuu joskus suosimaan nuita 20 min pikatreenejä.. yritän aina netistä ettiä jonku hapokkaan hiitin.. mut silti ne tahtoo olla vähä löysiä ;D tai etukäteen vaikee arvioida uudesta treenistä et kuinkahan saa sykkeen pilviin.. mut Ainon tekemä pikatreeni ei voioolla muutako hapokas;DD

 8. Avatar Sofia sanoo:

  Joo, täällä yksi kasvissyöjä (joka tosin syö mereneläviä)! :) Mun lemppareita on ehdottomasti kaikki härkäpavuista tehdyt jutut, kuten pihvit. Semmoseen oikeen herkulliseen versioon tulee lehtikaalia ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Paljon tulee käytettyä myös kikherneitä, kidneypapuja, valkopapuja, edamame-papuja jne. ;) Keittoja on helppo ja hyvä tehdä!

  Toi sunkin versio näyttää kyllä tosi hyvältä. Kokeillaan vaikka huomenna! :)

 9. Avatar Satu sanoo:

  Ollessani täysin kasvissyöjä, oli päivän pelastus usein seuraava: paistoin sipulia (+muita kasviksia jos köyhällä opiskelijalla sattui olemaan), sekaan 2-3 kananmunaa ja purkki valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (niitä sai silloin 3prk/10mk eli olivat edullisia). Herkkua oli! Miltähän tänä päivänä maistuis ;)

Kommentoi