NAPPAA KIINNI TÄSTÄ NEUVOSTA JA ONNISTUT

Joskus joillakin aiheilla on vaikeampi kiinnittää ihmisten huomio. Monet pinnallisemmat aiheet, kuten vatsapalat esiin tai näin saat pyöreät pakarat – otsikoinnit keräävät selkeästi enemmän lukukertoja, kuin esimerkiksi terveyteen tai hyvinvointiin liittyvät jutut. Joskus huvittaa, kuinka paljon neuvoja netin syövereistä löytyy. Useimmitenhan ne neuvot ovat ne samat, ehkä johonkin uuteen kirjoitusasuun muunnettuna. Moni tietää, ettei ole vippaskonsteja, mutta silti mielenkiinto herää ja pakko klikata, jos sieltä löytyis tällä kertaa jokin uusi tipsi, jonka avulla vihdoin onnistuisi.

Olen tottunut siihen, että multa kysellään aika paljon neuvoja, kuuluuhan se myös mun ammattiin. Välillä vaan tuntuu siltä, että kysellään ja kysellään, mutta ei kuitenkaan oteta niitä neuvoja vastaan. Tarkoitan, että ei kuitenkaan kokeilla mitään uutta, vaan jatketaan vanhaan tapaan tai mennään kysymään neuvoa seuraavalta. Joskus blogeja lukiessa huomaan, että samat kommentit kiertävät blogista toiseen. Eli joku on kommentoinut mulle ja kysynyt jotain ja täysin sama versu löytyy muutamasta muusta kommenttiboksista myös. Mitä näillä haetaan? Jotain maagista ratkaisua? Jotain minkä eteen ei tarvitse tehdä mitään tai jotain jännää ja erikoista? Nimittäin, kun kertoo että tähänkin pätee ne samat tutut asiat, eli riittävä uni, säännöllinen ruokarytmi ja liikunta, kysyjän mielenkiinto lopahtaa heti. Se saattaa ollaa tylsää ja tavallista, mutta niin se vaan menee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen asia on myös se, ettei jakseta lähteä korjaamaan ongelmaa syyn takana. Joskus enemmän treenaaminen ei välttämättä olekaan ratkaisu, vaan toisinpäin. Joskus ne pyöreät pakarat kasvavat vasta, kun tekniikka on kunnossa ja liike menee perille. Joskus tähän tarvitaan paljon liikkuvuusharjoittelua, jotta saadaan kroppa sellaiseen kuntoon, että liikeradat ylipäätään onnistuu. Tästä päästäänkin aiheeseen, nimeltä liikkuvuusharjoittelu. Harva siitä tykkää ja vielä harvempi sitä harrastaa. Yleensä ne jotka venyttelevät, ovat jo valmiiksi liikkuvia, jolloin venytteleminen on kivaa, koska mistään ei kinnaa. :D Myös venyttely, tai sanotaanko liikeratojen avaaminen voi olla hankalaa, jos ei tiedä mitä tehdä. Jos istuu aitajuoksijan venytyksessä telkkarin edessä selkä kyyryssä 2 minuuttia illassa, ei tästä päästä oikeen mihinkään.

Olen viime aikoina kiinnittänyt erityisen paljon huomiota tähän liikkuvuus asiaan, tai oikeastaan sen puutteeseen. Olen huomannut että joidenkin treenaajien kohdalla esim. kyykkääminen ei onnistu oikein, koska kehon liikkuvuus ei riitä, sama askelkyykyissä tai vaikka pystypunneruksissa. Miettikääs, jos nuori ihminen ei saa käsiä suoraan ylös, koska kiristää niin kovaa, missä tilanne on vaikka 20-vuoden kuluttua? Terveyden kannalta olisi tärkeää pitää huolta siitä, että tavalliset liikeradat ovat mahdollisia. Myös kehityksen kannalta tämä on tärkeää, sillä jos liikerata ei onnistu, ei treeni mene perille, eikä niitä tuloksia tule. Pätee salitreeniin, jumppaamiseen tai vaikka juoksuun. Väärässä asennossa juokseminen saa helposti pelkkiä kolotuksia aikaiseksi. Monilla on lonkankoukistajat sen verran kireenä, että suorana seisominen ei onnistu, siitä kun lähtee heittää lenkkiä, niin ei ihme jos selkä väsyy ja polvet kipeytyy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Staattinen venyttely (eli yhdessä asennossa venytyksen pito) ei ole ainoa keino, eikä välttämättä paraskaan keino parantaa liikkuvuutta, vaan esimerkiksi erilaiset aktiiviset venyttelyt kepin/kuminauhan kanssa, tai kevyet pumppaavat venytykset ovat oivia avaamaan kireitä paikkoja. Yksi oma lempparini on jännitys-rentoutus venytykset, joita voi harrastaa yhdessä kaverin kanssa. Yleisesti kireitä paikkoja, etenkin liikkuvilla ihmisillä ovat lonkankoukistajat, takareidet, alaselkä ja rinta/hartia alue. Kireät lonkankoukistajat voivat siis estää pakaran aktivoitumisen ja voivat myös viedä tehoja vatsalihasten työskentelystä treenin aikana.

Itse olen kilpaillut lajissa, jossa liikkuvuus on erittäin suuressa roolissa. Tämän vuoksi asiasta on paljon kokemusta. En ole luonnostaan kovin notkea, joten asian eteen on tehty hommia ja erilaisia harjoituksia. Tänään ohjaankin poikkeuksellisesti VENYTTELY-tunnin omien jumppien perään kl 19:45 Ladies Clubilla. Tunnilla keskitytään pääosin juuri alavartalon kireyksien avaamiseen liikkeillä ja tekniikoilla joita itse olen kokenyt hyväksi. Venyttely ei tosiaan aina ole vaan että nojataan eteenpäin, vaan venytyksen lähtöasennolla ja venytystekniikallakin on oma roolinsa, kuten myös muissa lajeissa. :) Tulkaapa vaasalaiset mukaan venymään tänään. Tunnin kesto on 45 min. :)

Kuvat: Riikka


33 Responses to “NAPPAA KIINNI TÄSTÄ NEUVOSTA JA ONNISTUT”

 1. Avatar Sanna sanoo:

  Oj jag skulle jätte gärna komma på dagens rpv och venyttely men stukade foten igår när jag sprang så måste vila. Hoppas du har en venyttely timme igen efter rpv en annan gång :D ha en bra semester och en rolig sista vecka på jobbet. Harmittaa niin paljon että ei pääse jumppaamaan koska se on niiin hauskaa :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   No voi hitsi! Eiköhän me oteta venyttely uusiksi joskus toiste, oli sen verran paljon osallistujiakin eilen! :) Toivottavasti jalka paranee pian, jumpataan taas elokuussa sit! ;)

 2. Avatar Rocky sanoo:

  Moi,
  Oon lukenut blogiasi pari kuukautta ja jäänyt koukkuun…;)
  Kiitos mielenkiintoisista postauksista. Itse olen ottanut neuvoistasi käyttöön jo magnesiumin käytön ja todennut toimivaksi!

 3. Avatar Laura sanoo:

  No nyt tekis näin vaasalaisena paljon liikkuvana jäykkiksenä tulla kyllä kokeilemaan et saisko munkin näkkileipäkropasta jotain liikkuvuutta aikaan, mut noi tunnithan on vaan jäsenille? Vai saako niitä tulla kerran kokeilemaan ilmaseks tjsp?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Voit ottaa yhteyden meidän vastaanottoon ja kysyä jos saat tulla kokeilemaan. Toinen vaihtoehto on tulla jonkun kaverin kanssa joka on jäsen. Jäsenet saavat ottaa kaverin mukaan kerran kuukaudessa ilmaiseksi. :)

 4. Avatar Elina sanoo:

  Mulla on ihan järkyttävän huonosti venyvät lonkankoukistajat ja takareidet enkä saa niitä ahkerasta venyttelystä huolimatta yhtään liikkuvammiksi! En esimerkiksi pysty istumaan selkä ja jalat suorassa, saatika sitten taivuttamaan yhtään eteenpäin. :D Miten tällaisesta tilanteesta voi päästä venyvämmäksi etenkin noiden parin liikkeen osalta? Lähinnä venytysliikkeet tuntuu enemmän asennon väkisin pitämiseltä, jolloin lihakset jumittaa entisestään… Liikkuvuutta on tosi hankala lisätä.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tuli mieleen että tällaisessa tilanteessa vois olla hyvä lähtee venyttään niitä selinmakuulta tai seisten. Selinmakuulta esim. jännitys-rentoutus menetelmällä niin että joku kaveri pitää jalkaa paikalla ja yrität itse painaa jalkaa takaisin maahan, sitten kun rentoutat liikkuvuus lisääntyy aina pari senttiä.

   En tiedä jos ymmärsit, vaikea selittää näin kirjoittamalla :D

 5. Avatar Venla sanoo:

  Haha, olen huomannut saman sekä iltapäivälehtien että naistenlehtien nettisivuilta. Päivän suosituimmat uutiset/kirjoitukset tuppaavat olemaan niitä ”näin laihdut varmasti”, ”kesäkuntoon 2015” jne. Sitten ihmisille ovat hirveän pettyneitä, kun kirjoituksessa mainitaan konsteiksi liikunta, oikea ruokavalio, riittävä uni ja veden juominen. Kuten sanoit oikotietä onneen ei ole.

  Mitä otsikointiin tulee olen itsekin karttanut blogisi lukemista – tosin ihan toisenlaisesta syystä. Pelkän Indiedaysin etusivun perusteella olen luonut mielikuvan himofitnessurheilijasta ja sen takia jättänyt klikkaamatta itseäni blogiin (alemmuuskompleksi tällaiselle pelkälle normilenkkeilijälle:D) Nyt kuitenkin itse kuntosaleilusta sekä omasta hyvinvoinnista enemmän innostuneena olen selannut blogiasi pari viikkoa läpi ja jäänyt koukkuun. Erittäin mielenkiintoisia mielipidepostauksia sekä hyviä treeni- ja ruokavinkkejä.

  Itselläni on siis takana kymmenen vuoden aktiivinen koripallotausta joka sitten lopahti lukiossa, kun vei se liikaa aikaa kotibileiltä, poikaystävältä, työltä ja vapaa-ajalta. Tämän jälkeen lenkkeilyä ja satunnaisia ryhmäliikuntoja olen toki harrastanut, mutten mitenkään erityisen aktiivisesti. Nyt taas monien vuosien jälkeen kipinä urheiluun ja omaan parempaan hyvinvointiin on lisääntynyt. Tuntuu, että opiskelijaelämä kaikkine bileineen alkaa olla jo todella nähtyä ja sen ajan (sekä rahan) voisi käyttää paljon järkevämminkin. Itseäni siis erityisesti kiinnostelee liikkuminen ja ruokavalio opiskelijabudjetilla.

  t. nykyinen vakkarilukija

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos kommentista Venla. Kiva, että sun mielipide on muuttunut! Monilla on varmasti ennakkoluuloja muakin kohtaan, vaikka lopulta oon vaan ihan tavallinen (himo)treenaaja minäkin. :)

 6. Avatar Maija sanoo:

  Hei, allekirjoitan joka sanan tässä postauksessa. :) Itse olen kärsinyt niin kireistä lonkankoukistajista kuin kipeistä hartioita, ja kummankin ongelman on ratkaissut venyttely. Koska oppia ikä kaikki, toivoisinkin vaikka osissa kehon läpi käyvää postausta/postaussarjaa hyvistä perusvenytyksistä ja liikkuvuusharjoitteista niin että kiinnitettäisiin huomiota yleisiin virheisiin. Aikamoinen urakka varmasti toteuttaa, mutta jos tylsyys iskee… ;) :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mulla alkaa tuo kesäloma ens viikolla niin sillonhan olisi hyvin aikaa tällaiseen. Katotaan mitä saan aikaseks! :)

 7. Avatar Sue sanoo:

  Kiitos taas mahtavista postauksista!!:)Mistä magnesiumvoidetta saa? Meillä tyttö joskus iltaisin valittaa jalkakipua ja ajattelin että tästä voisi olla apua.. kyseessä nimittäin erittäin liikkuvainen rinsessa, hypyjä hypyn perään!;D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos!! :) Oma magnesiumvoiteeni on Poliquin merkkiä, mutta ymmärsin että tällaisia tuotteita on markkinoilla melko paljon, apteekista varmasti löytyy. :)

 8. Mulla oli kroppa yhdessä vaiheessa niin jumissa, etten pystynyt istumaan lattialla selkä suorana jalat eteenpäin ojennettuina. Onneksi tästä on tultu (ainakin vähän) eteenpäin, mutta välillä turhauttaa kehityksen hitaus… Olen siis luonnostani suht kankea, ja vuosia olen laittanut sen vain ruumiinrakenteeni piikkiin.

  Nyt tuli kuitenkin fysioterapeutilta ohje välttää kaikkea lihasta pumppaavaa liikettä eli lihaskunto on toisin sanoen pannassa kunnes toisin todetaan. Nyt sit vaan joogataan ja koitetaan aukoa niitä kireyksiä. :D

  Pointtinani siis oli, että nyt fitnessbuumin ollessa pinnalla asiasta vähemmän tietävät varmasti tekevät kehitykselleen vain hallaa pumppaamalla järjettömiä määriä rautaa salilla. Mutta minkäs teet, usein se venyttely vain meinaa olla vähän tylsää… :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   juurikin näin, monesti unohdetaan se huoltopuoli ja keskitytään vaan pumppaamaan lihasta, itsekin välillä syyllistyn tähän, onneksi en mene kovin helpolla jumiin. :D

 9. Avatar Hanna sanoo:

  Eksyin myös blogiisi joitakin kuukausia sitten ja olen todella tykästynyt blogiisi. Olen saanut paljon uutta tietoa ja intoa liikuntaan. Toivoisin myös postausta venytysliikkeistä. Itellä liikaa jumeja ja olis kiva saada vinkkejä venyttelyyn.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos paljon! :) Eiköhän me joku venyohjelmakin tänne vielä saada kun moni on sellaista toivonut!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kiitos! :) Laitetaan idea muhimaan! :)

 10. Avatar Kaneli sanoo:

  Tuossa olisi hyvä postausidea :) Itseäni ainakin ”ottaa päähän”, kun tuntuu että aina treenin jälkeen samat venytykset.. Tietysti erilaisia venytyksiä löytyy netistä pilvin pimein, sieltä vaan etsimään. ”Kiireisenä” ihmisenä kokisin kuitenkin kivana postauksen, jossa olisi joku uusi näppärä venyttelyrutiini treenin jälkeen :D

 11. Avatar Sofia sanoo:

  Toi venyttely asia on jotai mihinkä oon ite alkanu viimesen kuukauden aikana kiinnittää huomiota enemmän. Harrastin ennen telinevoimistelua ja siellä tuli niin kokonaisvaltaisesti ja tasapainoisesti reenattua kroppaa, ettei mitään jumeja onnistunut tulemaan. Kun lopetin eikä kukaan ollut laskemassa sekuntteja spagaateissa skippasin venyttelyt kokonaan ja ajattelin, että eihän se nyt haittaa, jos se ylispagaatti kankeutuu siitä normaaliksi spagaatiksi. Pari kuukautta sitten kuitenkin havahduin, kun lantion seutu oli niin jäätävässä jumissa, etten pystynyt juoksemaan tai tekemään askelkyykkyjä normaalisti. Kun yritin venyttää lantiota ja kylkiä iski niihin kauhea polte, silmissä ja aloin voimaan niin pahoin, että oksennus kävi suussa:D Normaaliako? Oon venytellyt nyt ihan vaan menemällä mutkalle niin, että tuntuu niissä kipeissä paikoissa, mutta onko sulla vielä jotain lisä vinkkejä? Lantio on jotenkin sellane alue, että ei tule mieleen oikein mitään ”oikeita venytyksiä” Joten olen mennyt tuolla taktiikalla!:D

  sofiaelizabetha.blogspot.com

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tarkotatko lantiolla lonkankoukistajia vai ? Joskus voi olla niin jumissa että venyttely/hieronta voi tosiaan aiheuttaa lievää pahoinvointia. Katotaan jos saisin tehtyä jonkun venyohjelman tänne blogiin nyt kun mulla alkaa loma ens viikolla :)

 12. Avatar Maija sanoo:

  Hienoa, että oot kiinnittänyt huomiota enemmän liikkuvuuteen ja venyttelyyn! :) Ja vau, sulla on nyt oma venyttelytuntikin! Muistan, ettei aina näin oo ollu ja venyttelyt on sulla ollut aina toissijanen juttu. Mulla vieläkin riittää tekosyitä olla venyttelemättä. Vielä ei oo ollu vakavia revähdyksiä tms. Mutta en haluais havahtua venyttelemään vasta pahan jo sattuessa.

  Jumppamaton omistan ja tilavan olohuoneen, joten jos sulta liikenis aikaa ja vaivaa niin venyttelyohjelma by Aino ois huippua saada. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   No en nyt sano että olisin tehnyt kovin suuria muutoksia, laiska oon edelleen tällä osa-alueella minäkin!;) Ja venytuntikin oli ainoastaan eilen, ei joka viikko :D Haha!

   Tuollainen venyohjelma on ollut mielessä, mutta vaatii hieman enemmän aikaa ja jonkun kuvaamaan, katotaan jos kesälomalla! :)

 13. Avatar Kati sanoo:

  Mulla ollut koko pohkeista lähtevä hamstring-jumi varmaan nuoruudesta lähtien. En saanut sormia varpaisiin, en. N. puoli vuotta sitten päätin paneutua asiaan kunnolla. Rullailin jalkapohjista lähtien alaraajoja ja tein joogaan perustuvia takareiden venytyksiä. Kyllä kesti, mutta sitten kerran ei tuntunutkaan viiltävää tunnetta polvitaipeissa, jonka olin oppinut tuntemaan. Kyllä nekin siitä vertyivät vielä!!
  Pyöräilijänä etureisien venyttely myös aivan arkipäivää. Mielestäni treenaamisen merkki ei saa olla kipeät paikat, vaan hyvä olo.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Samaa mieltä tuosta viimeisestä lauseesta. Aina treenin jälkeen ei myöskään tarvi olla loppuun asti piiskattu olo, vaan energinen olokin vuo kertoa hyvästä treenistä :)

 14. Avatar seksikkäällä_kropalla_saa_lukijoita sanoo:

  Suuri osa lukijoista on miehiä tai kateellisia naisia jotka katsovat juttusi hyvien kuvien takia. Siksi eri aiheet keräävät eri määrän lukukertoja.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Haha, no kuvilla on tietysti oma merkityksensä, en kiellä, mutta toivon että muunkin asian takia luetaan. Edes joku :D

 15. Avatar ems sanoo:

  Heippa! Kaikille urheilu ei ole arkipäivää, itse kuuluun niihin joille lapsena ei tullut urheiluun ”poltetta”. Pelasin kyllä jääkiekkoa mutta jouduin lopettamaan sen luokkaantumisen vuoksi. Silti siitä ei koskaan tullut rutiinia, kävin treeneissä koska täytyi, en siksi että olisi ollut hirveä halu urheilla. Nyt haluan aloittaa urheilun ja toivoisin postausta siitä miten lähteä liikkeelle. Kuntoni on huono ja aina kun päätän aloittaa urheilun aloitan liian kovaa. Kiinnoistasi tietää millä lähteä liikkeelle, sykealueet ja kuinka usein viikossa yms. Sopiiko pilates huono kuntoisille?

 16. Avatar kika sanoo:

  Ite oon heränny vasta tuohon kehonhuollon tärkeyteen. Taino herännyt ja herännyt, kyllähän sitä on aina tiennyt että pitäs venytellä, käydä hieronnassa ja putkirullailla. Jalat on helppo ollu rullailla ja venytellä, mutta kädet.. Oon treenannut n. kolme vuotta, ja kyllä kaduttaa että en oo niiden huoltoon panostanut.
  Ajattelin pitkään että en osaa tehdä vipunostoja sivuille kun aina se kävi silleen hassusti jonnekkin muualle kun piti. Jossain välissä sitten heräsin siihen, että jospa se johtuukin siitä että siellä on jotain niin jumissa. No empä tehnyt asialle mitään, kunnes viikko sitten kyllästyin, ja kyllähän siellä olkapään etuosan ja sivuosan välissä on joku todella jumissa oleva kohta. (ei siis ole mikään ”vamma” kun siihen ei tuu sellasta kipua muuten ja pystyy treenaamaan)
  Nyt sitten hyväksyin kohtaloni ja oon ollut treenamatta olkapäitä ja aijon jatkossakin olla, ennenkuin saan ne jumit sieltä pois.
  Näistäkään ei ikinä tiedä, jos vaikka joku vamma tuleekin siitä ettei oo kehannut panostaa kehonhuoltoon. Ja kyllähän se nyt on mukava kun pystyy liikuttamaan itseään ilman kipua tai rajoitteita :)

  Ja yleisestikkin treeneissä se tuntuma kyllä todella paranee jos paikat eivät ole jumissa. Siinä ois yks sellanen suuri motivoiva asia jossei kehon huolto kiinnosta. Tylsäähän se on treenata lihasta jota ei tunne ;)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oot niin oikeessa tuon tuntuman kanssa. Eihän siinä oikeestaan oo hirveesti järkee pumpata jo valmiiks täysin jumissa olevia lihaksia, kun ei ne pysty vatsaanottamaan sitä ärsykettä! Joten tästä tosiaan motia siihen huoltopuoleen :)

Kommentoi