BLOGITEKSTIT VS. TODELLISUUS

Usein puhutaan, että blogeissa ja somessa ylipäätään kaunistellaan asioita ja näytetään vain sitä pintakiiltoa. Oli sitten suosittu tili tai pienempi seuraajakunta, onhan se nyt mukavampi esitellä mielummin onnistuneita kuvia kuin niitä vähän heikompia hetkiä. Kun blogin lukijakunta kasvaa, sitä alkaa automaattisesti varomaan enemmän mitä näyttää tai kertoo, koska aina jollain on jotain sanottavaa, onko tämä tai tuo oikeen tehty. Itse kirjoitan blogia jonka aihealueena on hyvinvointi, sen vuoksi tuntuu jopa väärältä kertoa esimerkiksi biletysilloista tai niiden jälkeisistä oloista. :D

Ajattelinkin raapustella huumorimielessä pienen ohjeen, että miten näitä tapahtumia ja tekstejä voi oikolukea. Eli miten asiat oikeesti meni..

Bloggaaja on viettänyt iltaa ystävien kanssa ja seuraavan päivän blogitekstissä kerrotaan ihanasta illasta, joka sisälsiä ruokaa, juomaa, hauskanpitoa ja tanssia. Kuvat ovat kauniisti asetellusta pöydästä, täynnä herkkuja ja boolimalja kimaltelee kilpaa auringon kanssa. Kuvissa kaikki hymyilevät ja ovat kauniita. Mikä ihana ilta ja nyt on taas mieli ja kroppa virtaa täynnä!

Todellisuus: Bloggaaja on suunnitellut tarkkaan mitkä ruuat ja juomat näyttävät hyviltä kuvissa, kaikki on aseteltu kiireen ja stressin vallassa ennen kuin vieraat saapuvat. Kukaan ei saa koskea mihinkään, ennen kuin on otettu 1 ja 100 kuvaa jokaisesta kuvakulmasta. Alkuillasta napataan kaikki kuvat myös vieraista, jotta jokainen näyttää vielä edustavalta, nimittäin loppuillasta ei olisi enää julkaisukelpoista materiaalia, koska känni! Seuraavana päivänä bloggaajan on pakko hoitaa työnsä, vaikka huvittaisi maata vaan sohvalla. Tekstiä kirjoittaessa juostaan aina välillä vessaan moikkaamaan pönttöä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bloggaaja esittelee jatkuvasti kuvia kauniista annoksista, jossa ruuat on aseteltu ja makrojakaumakin vaikuttaa täydelliseltä päivittäin. Annos voi myös näyttää hyvin pieneltä ja lukijat ihmettelevätkin miten hän pärjää noin vähäisellä ruualla.

Todellisuus: Ruoka asetellaan varta vasten näyttämään hyvältä, myös sitä valmistettaessa mietitään mitkä ruoka-aineet näyttävät kuvassa kauniilta. Kuvaamisen jälkeen lautaselle lorahtaa kuitenkin salaatinkastiketta, sinappia ja ketsuppia. Annoksen jälkeen haetaan vielä toinen samanmoinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuntokuvissa paistaa aina lihakset ja suonet ja kerrotaan toinen toistaan paremmista treeneistä. Voiko jokainen treeni olla aina täydellinen ja eikö tuota koskaan esimerkiksi turvota?

Todellisuus: Harjoitus tekee mestarin ja kokenut kuvaaja oppii kuvaamaan oikeasta kuvakulmasta. Kun tilanteeseen saa vielä valotuksen oikein, on tulos edustava. Kontrastia lisäämällä lihaserottuvuus paranee ja kroppa näyttää tietysti tiukemmalta.

IDIMG_5727_Fotor_Collage

Asukuvat näyttävät aina hyvältä, miten joku voi onnistua aina kuvissa niin hyvin? Lukijana voi ajatella että onpa mielettömän helppo työ, kun saa päivittäin pukea ihania vaatteita ja kuvailla itseään ulkoilmassa.

Todellisuus: Se, että täytyy olla jatkuvasti uusia asukuvia pukeutusmisinspiraatiota, vaatii paljon aivotyötä, suunnittelua sekä niitä vaatteita! Yhden asun kuvaamiseen menee yllättävän pitkä aika, joten helpompaa on kuvata asut kerralla esimerkiksi yhden päivän aikana. Siinä on glamour kaukana kun istuu pikkuhousuilla autossa ja yrittää tunkea uusia housuja jalkaan. Suomen ilmastossa suurin osa päivistä on jäätävän kylmiä, joten monen tunnin seisoskelun jälkeen saattaa olla sellainen syväjäätynyt olotila ettei toista. Todellisuudessa suurin osa kuvista on epäonnistuneita ja esimerkiksi 300 otoksesta alle puolet ovat muokkaamisrumban jälkeen julkaisukelpoisia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varsinkin suositummat bloggaajat saattavat saada jatkuvasti uutta tavaraa kokeiluun kotiin. Tämä kuulostaa varmasti todella upealta, siis ilmasta tavaraa niin paljon kuin tahtoo! On ruokaa, juomaa, puhelinta, läppäriä, pulvereita, voiteita ja laitteita ties mihin tarkoitukseen.

Todellisuus: Lopulta tavaraa alkaa olla niin paljon, että se lähinnä ahdistaa. Mitkään uutuustuotteet eivät enää lämmitä, sillä aika ei edes riitä käyttämään, saati kokeilemaan kaikkia. Moni asia menettää merkityksen, kun sitä tulee liikaa. Samoin tämä.

_MG_8532

Bloggaajan koti on aina siisti, pölyä ei näy missään ja tavarat on nätisti paikalla. Eikö muka bloggaajan lapset (tai mies) sotke koskaan?

Todellisuus: Kuvan oton ajaksi tavarat raivataan sivuun tai kaappien ja laatikkojen sisälle, usein kuvia napataan runsas määrä  varastoon siivouspäivän päätteeksi, tai vartavasten siivotaan blogitekstin vuoksi.

meillä ei ole koskaan päiväpeittoa sängyssä, koska en jaksa laittaa sitä aamuisin :D

meillä ei ole koskaan päiväpeittoa sängyssä, koska en jaksa laittaa sitä aamuisin :D

Nämähän ovat sitten ihan hypoteettisiä esimerkkejä, itsehän en esimerkiksi koskaan kaunistele totuutta! ;) Mukavaa uutta viikkoa kaverit!


12 Responses to “BLOGITEKSTIT VS. TODELLISUUS”

 1. Avatar HenriikkaV sanoo:

  Busted! Voin todellakin samaistua, varsinkin tuo ketsuppikohta sai aikaan naurunpurskahduksen, koska just tolleen se aina itsellä menee :D Kiva kuva ruuasta instaan *naps* (usein vielä raahaan aterian parvekkeelle parempaan valaistukseen) ja sitten vasta iso annos ketsuppia annokseen ja sohvalle syömään :D

 2. Avatar n sanoo:

  haha, huippu postaus! mutta noin se vaan on :)

 3. Avatar Mea sanoo:

  Just tällästä postausta oon odottanut! Tosi mielenkiintonen ja kiva tietää että bloggaajatki on vaan ihmisiä!:D aina välillä katon ruokailun päätteeks omaa masuu ja mietin näyttäväni siltä ku oisin raskaana. Parasta oli nähä että kyllä sitä muillakin tapahtuu! Kiitti huippu blogista! :)

 4. Avatar SandyS sanoo:

  Tunnustan, paitsi asukuvat. Niistä olen jo vaivalloisuuden vuoksi luopunut lähes kokonaan. :D

 5. Avatar Myy sanoo:

  Tää on niin hyvä postaus! Etenki tota turvottamisjuttua oon miettiny, kun itellä saattaa maha muuttuu neliskanttiseksi ilmapalloksi hetkessä. Muutenkin iskee välillä epätoivo, kun omasta peilistä kurkkii väsyneen näkönen silmäpussimörkö, vaikka miten yrittäs elää terveellisesti ja liikkua yms.

 6. Avatar pömmppö sanoo:

  Ei kannata juoda ruan yhteydessä maitoa tms. jos ei halua turvotusta.

 7. Avatar Marianne sanoo:

  Samaistuin niin hyvin! Kuin suoraan mun päivistä.. :D

 8. Avatar Susanna sanoo:

  Haha! Tää oli niin hyvä. Niin totta, varsinkin tuo tavaroiden kaappiin raivaus.

 9. Avatar Impulssi sanoo:

  IHANAA! Kerrankin joku puhuu totta! Olen seurannut Indiedaysia s-postini kautta jo vuoden-pari (en siis ketään bloggaajaa erityisesti), mutta nyt tuli ensimmäinen juttu, johon todella uskon. Kiitos isosti tästä!

 10. Avatar Noora Turunen sanoo:

  Hah so true! :D

Kommentoi