KERTOOKO ULKOMUOTO TERVEYDENTILASTA?

Terveys ja hyvinvointi on aika laaja käsite. Joskus voidaan ehkä ajatella että ulkomuoto kertoo terveydentilasta, mikä pitää toki osittain paikkaansa, mutta ei kerro kuitenkaan koko totuutta. Onko siis hoikka ihminen aina terve ja lihava sairas? Tietenkään kumpikaan lihavuuden tai laihuuden ääripää ei ole juuri koskaan terveellä pohjalla, mutta hoikkuus ei ole automaattisesti tae siitä, että kehon terveydentila olisi hyvä, eikä ylipainoinenkaan välttämättä kärsi ongelmista.

Jos multa kysytään, hyvinvointi koostuu tosi monesta pienestä palasesta. Kehon sisäinen terveys ja toiminta on tosi tärkeä asia, sillä se vaikuttaa myös psyykkiseen puoleen. Koen, että tyytyväisyys omaan kehoon tuo itsevarmuutta ja nostaa mielialaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tyytväisyys ja täydellisyys on kaksi täysin eri asiaa. Tyytyväisyyttäkin voi opetella, eikä se tarkoita että on ulkomuoto muistuttaa supermallia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Psyykkinen puoli on mielestäni oikeestaan se tärkein juttu. Kun elämän osa-alueet on balanssissa ja mieli kunnossa, toimii myös fyysinen puoli paremmin. Nää on niin sidoksissa toisiinsa, ettei koskaan sais unohtaa toista. Psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus tosiaan. Jos puhutaan fyysisestä terveydestä, ei lihakset tai rasvaton vartalo todellakaan kerro kaikkea. Kuka muistaa liikkuvuuden? Mitä tekee isoilla lihaksilla tai voimalla, jos liikkuvuus on niin surkea ettei voimia saa edes käyttöön kunnolla? Tää on se osa-alue mikä unohdetaan hyvin usein, valitettavasti! Vartalon huono liikkuvuus ja rajoittavat liikeradat aiheuttaa yleensä aina ongelmia jossain vaiheessa elämää.

Mitä taas tulee terveellisiin elämäntapoihin, ei mielestäni ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Terveelliset elämäntavat täytyisi tuntua itselle hyvältä ja huom. helpolta noudattaa. Tietysti muutoksia tehtäessä joutuu opetella uusia juttuja, mutta muuten omat tavat tulisi tuntua mielekkäältä, jolloin niitä tulee myös noudatettua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kävin eilen terveystarkastuksessa ja mielestäni oli kiva nähdä erilaisia arvoja ja yleisestikin omaa terveydentilaa. Odotukset oli tietysti aika korkealla, tarkoitan että toivoin toki elämäntapojeni näkyvän myös tuloksissa. Kuinkas kävi?

Koska kyseessä oli työterveystarkastus, kuului hommaan myös ns. psyykkisen puolen tarkistus, jos niin voi sanoa. Hoitaja toki ihmetteli mun suuria treenimääriä ja jaksamista, (kuten kaikki aina :D) Mutta vointi ja jaksaminen on ihan priimaa tällä hetkellä, joten sen suhteen asia on kunnossa. Mä oon todella tyytyväinen myös työilmapiiriin ja työkavereihin, mikä tietysti auttaa myös työssä viihtymisessä.

Verikokeiden tulokset olivat myös todella hyvät, kaikki arvot viitearvojen sisällä ja hemoglobiinikin huiteli 140. Joku joskus kyseli siitä, kun joskus urheilijoilla tapaa olla matala hemoglobiini. Edellisestä mittauksesta on jo sen verran kauan, että en yhtään muista mitä se on aiemmin ollut. Muistan vaan että se on aina ollut ”hyvä”.

Mähän en tosiaan ole mikään lekuri, mutta aloin miettiä tuota B-trom arvoa, mikä kertoo siis ilmeisesti veren ”hyytymisarvosta”. Aina silloin tällöin joku varoittelee omegojen syönnin aiheuttavan verenvuotovaaraa ja minähän syön niitä aika paljon (n. 6 kpl/pvä). Oletan että nämä liittyis jotenki yhteen? Vai? Korjatkaa ihmeessä, mutta siis mulla tuo arvo oli ihanteellinen, eli siinä mielessä ei olisi omegat vaikuttaneet negatiivisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla oli tossa pari viikkoa sitten yhtäkkia tosi matala verenpaine, mutta sekin oli nyt noussut normaaliin. Tein taas omia päätelmiäni ja ajattelin paineiden tippumisen johtuvan liiasta seleenin saannista. Innostuin nimittäin napsimaan liikaa noita parapähkinöitä. Niitähän tulisi syödä vain muutama per päivä juurikin runsaan seleenin saannin vuoksi. Lisäksi mun monivitamiinissa on seleeniä, joten liikakaan ei tosiaan ole hyvästä. Pähkinäpussi on nyt piilotettu kaappiin, ettei turhaa napsimista tapahdu. :D

Tarkastuksessa mitattiin myös näkö ja kuulo. Olin hieman kauhuissani tuon jälkimmäisen suhteen, sillä te tiedätte, musiikkia volat kaakossa all day, everyday! Miten monta kertaa mua onkaan varoitettu, että pian menee kuulo, kun oot tuollaisessa melumäärässä niin paljon. No, mullahan oli erinomainen kuulo, ei mitään ongelmia. Sama juttu näön kanssa. Sain siis terveen paperit ja nyt voi hyvillä mielin jatkaa samaan malliin kuin ennenkin. :D

Kuvat: Riikka


5 Responses to “KERTOOKO ULKOMUOTO TERVEYDENTILASTA?”

 1. Essi sanoo:

  Mistä nuo shortsit on? Mun on ollut niin vaikea löytää hyviä shortseja, nuo näyttää tosi kivoilta :)

 2. Saara sanoo:

  Olen samoilla linjoilla kanssasi siitä, että ulkomuoto ei välttämättä kerro terveydentilasta. Hoikka ihminen voi olla ”laihaläski” ja hoikasta ulkomuodosta huolimatta rasvaprosentti voi huidella korkeammalla kun suurempikokoisella ihmisellä joka treenaa. Myös ns. hyvät geenit omaava henkilö voi pilata elämäntavoillaan terveyttään, vaikka se ei ehkä ulkoisesti niin näkyisikään.

  Välillä näen salilla ihmisiä, joiden en kuvittelisi treenaavan ollenkaan, mikäli näkisin heidät jossain muussa ympäristössä. Silti he treenaavat kovilla painoilla eli ilmeisesti säännöllisesti. Joskin ruokavaliossa voisi varmaankin olla parantamisen varaa. Tuntuu välillä itsekin melkein nololta kertoa jollekin puolitutulle, että käyn treenaamassa salilla 4-5 kertaa viikossa, koska itselläni on sellainen kuva päässä, että semmoisella treenimäärällä kropan pitäisi myös näyttää siltä ja mietin, että mitä ne ihmiset ajattelee. Tyhmää ajatella niin, mutta se on juuri sitä epävarmuutta itsestään, mistä pitäisi pyrkiä eroon :) Olen normaalipainoinen ja lihasvoimaakin löytyy hyvin, mutta niin löytyy sitä rasvaakin siitä päältä, kiitos ruokailutottumusten. Vaikka perusruokavalio on kunnossa niin ne ylimääräiset herkuttelut pitäisi rajoittaa harvempiin kertoihin :D

  Itsekin kävin 1.5 vuotta sitten laajassa verenkuvassa työterveyshuollo kauttan ja kaikki arvot olivat kohdillaan. Oli helpottavaa tietää, että ei ainakaan omia elämäntapoja tarvitse vielä muuttaa niiden takia ja esimerkiksi kolesterolin sukurasite ei näy vielä.

 3. Martta sanoo:

  Moikka!

  Kiva että arvot olivat kunnossa! Voisivat varmasti olla paljon huonommat, ellet kiinnittäisi niin paljon huomiota siihen mitä syöt, kun liikutkin niin paljon.

  P-tromb -arvo kuvaa plasman trombosyttien eli verihiutaleiden määrää. Käsittääkseni omega-3 vaikuttaa verihiutaleiden toimintaa estävästi, ei niinkään niiden määrään. Eli siis trombosyyttiarvon perusteella ei voida sanoa, onko niistä haittaa sulle. Mutta ainakin kannattaa lääkärissä siitä ilmottaa, mikäli on joku toimenpide tulossa, missä on verenvuotoriski. Ja toki se on aina riski, jos joudut äkillisesti vaikkapa kolariin tai leikkaukseen, etkä ehdi niiden syömistä lopettaa. Tuskin riski on kuitenkaan kovin suuri sulla, kun et varmastikaan käytä muita veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä.

 4. Sara sanoo:

  Opiskelen sairaanhoitajaksi, ja joo omega-3 ja veren hyytyminen tosiaan liittyy toisiinsa. Omega-3:n liian suuri saanti voi pidentää veren hyytymisaikaa. Usein jos on esim. menossa leikkaukseen, omega-3-kapselit pitäisi jättää ottamatta muutamana päivänä, jotta vuotoriski olisi mahdollisimman pieni. Toki tämä on aina tapauskohtaista. Mutta kannattaa siis aina mainita myös omega-3-kapseleista (niin kuin muistakin lisäravinteista ja luontaistuotteista), jos lääkäri kysyy käyttämästäsi lääkityksestä.
  Tuskinpa siitä mitään haittaa on, mutta onko kapselien annostus tosiaan 6 päivässä…? Mutta jos nuo kapselit jotenkin olis lisänny sun verenvuotoriskiä, se todennäkösesti näkyisi esim. mustelmina tai nenäverenvuotona.

Kommentoi