KOTIRUOKA PARAS RUOKA

Kotiruoka käsite on aika laaja ja voi tarkoittaa eri ihmisille eri asiaa. Toisille kotiruoka on makaronilaatikkoa ja ketsuppia, kun taas toisille se on yksinkertaisesti kotona valmistettua ruokaa. Omat ruokailuni koostuvat 98% kotiruuasta, joskus harvoin tulee syötyä myös ulkona. Valmistan ruokani yksinkertaisista raaka-aineista, kuten jauhelihasta, kanasta tai kalasta. Aktiivisessa käytössä on myös riisi, peruna ja bataatti, sekä erilaiset kasvikset, vihannekset ja marjat. Erilaiset superfoodit ja erikoisruoka-aineet ovat kuitenkin aika pienessä osassa päivittäisiä ruokailuja. Säännöllisessä käytössä mulla on ainoastaan viherjauhe sekä MSM-jauhe, muita tulee käytettyä silloin tällöin esim. raakaleivonnaisissa jne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

perunalohkoja, possupihvejä, parsakaalia, avocadoa ja punajuurta

Terveellisesti syöminen voi tuntua nykyään jokseenkin vaikealta ehkä juuri siksi, että unohdetaan ne perusasiat ja aletaan miettiä liian monimutkaisesti. En koe noudattavani mitään erikoisruokavaliota, vaan syön minulle helpolla ja normaalilla tavalla. Syömisestä ei kannata tehdä liian suurta numeroa, sillä harvoin kukaan jaksaa valmistaa päivästä toiseen monimutkaisia viritelmiä.

Sopiva vaihtelu on hyvästä, mutta esimerkiksi itse syön vain 1-3 eri ruokalajia per viikko. Jos ruokahalu ja nälkä toimii kuten kuuluu, maistuu tavallinen ruoka varsin hyvin, vaikka sitä olisi ollut tarjolla eilenkin. Monipuolisuus ei siis välttämättä tarkoita, että joka päivä olisi joku erilainen menu, vaan lähinnä sitä, että valikoi ravinnerikkaita ruoka-aineita lautaselle mahdollisimman usein.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ruokakaupassa shoppailessa ostan yleensä 2-3 eri proteiininlähdettä, hiilarinlähdetta ja runsaasti kasviksia. Näillä pääsee jo hyvin pitkälle ja pärjää useamman päivän. Jos omat sapuskat alkaa kyllästyttämään, kannattaa testailla ihan uusia juttuja ja sekoituksia, niistä yllättyy usein positiivisesti. Jos haluan valmistaa jonkun perinteisemmän ruuan hieman terveellisemmin tai kevyemmin, yritän vain miettiä millä raaka-aineella voisin korvata ne epäterveelliset osat. Tässä ajatuksia, millä voi korvata tutumpia ruoka-aineita.

perunamuusi = bataatti-vihannesmuusi tai peruna-vihannesmuusi

ranskalaiset perunat = itse tehdyt perunalohkot/bataattiranskalaiset

spaghetti/pasta = riisistä, kvinoasta, mustapavuista tehtyä spaghettia tai vahtoehtoisesti täysjyvä/ruis-spaghetti

pizza/kotzone= täysjyväkaurasta, psylliumista ja fibrexistä tehty pohja

hampurilainen/leipä = itse tehdyt kaurasämpylät

sokeri = stevia, taatelit tai leivonnassa esim. banaani tai omenasose

margariini = avocado tai luomulaatuinen kirnuvoi

salaatinkastike (ovat muuten yllättävän sokeripitoisia myös) = maustettu oliiviöljy (esim. valkosipuli tai chili)

paistorasva = en juurikaan käytä, mutta esim. proteiinilettujen paistoon kuumennusta hyvin kestävää kookosöljyä

leivonta = kookosöljy, pähkinät

erilaiset kastikkeet = jos haluan valmistaa kastikkeen lihalle, käytän yleensä tomaattisosetta (sellaista missä on vain tomaattia) tai esim. kookosmaitoa, jolla saa hyvinkin ”kermaisen” vaikutelman, esim. pastaruokiin. valkosipulikastike valmistuu nopeasti maustamattomasta jugurtista ja paistetuista valkosipulin kynsistä sekä suolasta. Kaikki vaan sauvasekoittimella kastikkeen malliin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikä on teidän kaikkien aikojen lemppari kotiruoka? Itse taidan kääntyä juuri tuolle makaronilaatikko-linjalle, se on vaan niin hyvää! :D

Täällä muuten hieman hifisteltympi resepti kyseiseen herkkuun! :)


30 Responses to “KOTIRUOKA PARAS RUOKA”

 1. Avatar iina sanoo:

  Oma lempparini on kyllä lihapullat ja perunamuussi, joskus tosin korvaan perunan tekemällä kukkakaalimuussia joka on huomattavasti kevyempi versio

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oon harrastanut samaa itse! Joskus teen myös lihapullat broilerin jauhelihasta mikä on hieman vähärasvaisempi vaihtoehto :)

 2. Avatar Anni sanoo:

  Hmmm lemppari vaihtuu kyllä joka päivä, mutta tällä hetkellä sanoisin porkkana-broccolimuusi ja broilerin fileet, nam!! Tai jos haluan kunnon lyx cheat mealin, niin ehdottomasti savulohi-avocadosoosi pastalla tai perunalla!

 3. Avatar Minä sanoo:

  Ehdoton lemppari kotiruuista on alusta asti itsetehdyt ruishampparit! Tummien reissumiesten väliin omatekoiset j-lihapihvit, paljon salaattia tomaattia punasipulia, juustoviipale ja jogurtista ja ranch-mausteseoksesta tehty soossi.

  Mikä on sinun suhtautumisesi leipään, tai käytätkö sitä itse ollenkaan ? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Tästä aiheesta minä&leipä on itseasiassa tulossa postaus torstaina :D Käytin ennen ihan todella paljon, nykyään vähän harvemmin. :)

 4. Avatar Mari sanoo:

  Itsekin syön samoja sapuskoja useamman päivän. Ei sitä aikaa (eikä mielenkiintoakaan) ole jokapäivä tehdä eri ruokaa.
  Tämän hetken lemppari on bataatti-porkkanasosekeitto lohella. Nam!

 5. Avatar Tiina sanoo:

  Perunamuusista saa varioitua monenlaista. Tai minä teen survosta. Lisään vain voita ja survon ne, en laita maitoa enkä vatkaile (sitäkin näkee). Näin ruoka ei turvota ainakaan minulla :)

  Laitan survokseen usein perunan kaveriksi esimerkiksi bataattia, porkkanaa, pinaattia… Tulee hyvä. Kelpaa myös lapsille. Sitten jotain proteiinia ja paljon salaattia.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Kaikenmoiset sosee, muusit ja survokset on munkin herkkua :)

 6. Mun lemppari on aina ollut katkarapukeitto ja pinaattikeitto. Niitä en vaan koskaan ole alusta asti itse tehnyt. Joko syönyt jonkun toisen tekemää tai ostanut kaupasta pakasteversion. Hahah ehkä pitäisi koittaa itsekin väsätä niitä ihan alusta asti. Kuitenkin lempparisafkaani. :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Katkaravut on niin herkkua! Kannattaa kokeilla tehdä itse, etenkin pinaattikeitto on tosi hyvää. Niissä kaupan omissa tapaa olla joku 3 % pinaattia :D

 7. Avatar emppu sanoo:

  Heippa!
  Ei liity sinänsä aiheeseen mutta monet syövät osana ruokavaliota esim broilerin leikkeitä. Niissä täytyy olla tarkkana suolan kanssa, joten mikä sitten on sopiva suolamäärä niissä?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   En kyllä valitettavasti muista ulkoa noita suolamääriä, kun en itse leikkeleitä käytä joten vaikee lähtee sanomaan =)

 8. Avatar Liisi sanoo:

  Kyl kotiuoka on vaa tosi hyvää! Joskus on kiva vähä hifistellä ja viritellä sekä koittaa erikoisempia sapuskoja, nut kotiruokaakin voi vähä aina tuunailla… ja mielikuvitus on vaan rajana! :P Alin kuva näyttää tosi herkulliselta, mitä/ mikä se on? :) Oisko reseptiä siitä? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Siinä taitaa olla tuo perinteinen bataatti-porkkana-kukkakaalimuussi jonka sekaan sekoitan joko tonnikalaa+herkkusieniä tai lohta =) NAM!

 9. Avatar Sofia sanoo:

  Kotiruoka on paras ruoka! Mun lemppareita on lehtikaali-härkäpapu-pihvit, linssi-riisi-kvinoa-mureke, uunijuurekset (etenkin bataatti nam), lohkoperunat, papukasviskeitot… :) Ei ehkä kaikki niin perinteisiä, mutta sitäkin herkullisempia!

 10. Avatar aino sanoo:

  Ehdottomasti kaikki juureskeitot, helppoa, halpaa ja hyvää. Itsellä kertyy aina ns. vihannesjämiä jääkaappiin, mistä saa helposti tehtyä vaikka minkälaista soosia, ja aina onnistuu :) Jos haluaa vähän hemmotella, niin voi laittaa vaikka Koskenlaskijaa sekaan!

 11. Avatar Laura sanoo:

  Silloin kun pääsee treenaamaan sen 4-5 kertaa viikossa, ei teekkään muuta mieli kun kotiruokaa ja paljon! :D Nyt kun ei ole piiiitkään aikaan päässyt treenaan, himoitsen useinkin ravintolaruokaa ja kuivattuja hedelmiä jne. :D Ja kotiruokalemppari on lohi ja kala yleensäkin kaikissa muodoissaan.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Oikeessa oot, treeni nostaa kyllä ruokahalua ja kovan treenin jälkeen syöminen on niin parasta :D

 12. Avatar Maija sanoo:

  Mun lemppareita on spaghetti & jauhelihakastike ja pinaattiletut! :)
  Joskus teen niistä terveellisemmät versiot kuten spagetin vaihdan mustapapuspagettiin ja kaupan pinaattiletut vaihdan itse tehtyihin nokkoslettuihin. :)

  Oon tehnyt nyt monena viikonloppuna pitsaa tolla kaurajauho-psyllium-fibrexpohjalla. Kaikki vieraat on tykänny! :p Kiitos hyvästä reseptistä!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Ai kiva, moni on tykästynyt tohon reseptiin. Pitäisköhän hakee patentti? :D

 13. Avatar alma sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta, juuri tällä viikolla meinasin kysyä sulta tämän teeman alta. Itse laitoin ruokavaliota remonttiin myös (jo aiemminkin terveellisten ja monipuolisten) kotiruokien osalta alkuvuodesta, ja kivoja vinkkejä on postauksistasi löytynyt. Mutta se kysymys; rakastan pinaattikeittoa ja pinaattilettuja, mutta olen ollut viikkoruokailussa aika tarkka vehnäjauhoista, maitotuotteita käytän muutoinkin reilusti. Miten jauhot voisi siis korvata esim. pinaattikeitossa tai letuissa?

 14. Avatar caroline sanoo:

  Itse kyllästyin omaan ruokailuun niin päätin remontoida ruokavalion, että syön ainoastaan kasvisruokaa kotona (tai lohta jos on tarjouksessa :D) mutta flexi sen puolin, vieraissa/ravintolassa syön kyllä lihaa jos ei ole muita vaihtoehtoja.
  Tuntuu siltä että annokset ovat niin paljon värikkäämmät, saa oikeesti syödä paljon ja maut ovat erittäin vaihtelevia ja erilaisia ja mun inspo kokkaamaan on syttynyt uudestaan tällä tavalla! :)
  kotiruokasuosikki sitten mamman lasagne <3

 15. Avatar Vekkuli sanoo:

  Miten paistat esim broilerin tai kuullotat sipulia jos et käytä paistoöljyä? :0

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mulla on pannu johon ei tarvitse lisätä rasvaa, sipulin paistan usein esim jauhelihan yhteydessä jolloin jauhelihan rasva riittää myös sipulin paistoon =)

 16. Avatar Laura sanoo:

  Uusi ehdoton lempparini on bataattiburgerit itsetehdyillä jauhelihapihveillä ja guacamolella. Maistuu ihanasti mättöruualta, mutta sisältää pelkkää terveellisyyttä :D Nams!

Kommentoi