3 KEINOA NUKKUA PAREMMIN

Nukkumisesta ja sen tärkeydestä on tullut kirjoiteltua paljon ennenkin. Riittävä ja laadukas uni on halpa tapa parantaa omaa terveyttä. Vaikka söisit sataa superfoodia ja urheilisit, ei keho voi hyvin ilman riittävää unensaantia. Omalla kohdalla nukkuminen on aina ollut tärkeä juttu ja nautin siitä, kun herää pitkien ja levollisten yöunien jälkeen. Aina ei ole munkaan nukkuminen ollut helppoa, sillä olen kärsinyt mm. unettomuudesta, siis siitä ettei meinaa millään saada unta, olen myös heräillyt yöllä, suunnilleen samaan aikaan joka yö, jonka jälkeen on ollut vaikea saada uudelleen unta. Olen myös aina elänyt uskossa, että minä nyt vaan satun olemaan herkkäuninen, eli herään helposti, jonka jälkeen voi olla vaikeaa saada unta uudelleen. Kaikki nuo ongelmat ovat kuitenkin historiaa ja ajattelin kertoa jutuista, jotka on helpottaneet omaa nukkumista. Nykyään nukahdan helposti, nukun sikeästi aamuun saakka, jolloin herään pirteänä ja energisenä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hyvän unen avaimet:

Magnesium. Tätä ei voi liikaa korostaa, suosittelen todellakin ihan kaikille laadukkaan ja hyvin imeytyvän magnesiumlisän käyttämistä. Magnesiumvaje on yleisin mineraalipuutostila ihmiskehossa mm. siitä syystä, että erilaiset stressitilat kuluttavat kehon mineraalitasoja voimakkaasti. Stressitilaksi luetaan myös fyysinen rasitus (esim. treeni) ja on esitetty arvioita, että n. 100 %:lla urheilijoista esiintyy jonkinasteisia oireita kehossa magnesiumvajeesta johtuen. Itse käytän magenesiumin kolmea eri laatua ja olen kokenut todella paljon hyviä vaikutuksia tämän jälkeen. Moni elää tietämättään magnesiumvajeessa ja parhaiten vajeen saa kuntoon käyttämällä muutamaa eri magnesiumlaatua. Toinen olennainen osa on määrä, sillä usein tavanomainen annos ei riitä nostamaan tasoja kuntoon, etenkään jos urheilee paljon. Itse otan magnesiumia kolmesti päivässä, aamulla, lounaalla ja päivällisellä. Lisäksi käytän vielä monivitamiinia, joka sisältää magensiumia. Jos vatsa menee löysälle, viestii se siitä että annosta voi pienentää. Moni on huolissaan kalsiumin saannista, mutta ei huomio että suurin osa magnesiumista on varastoituneena luustossa. Miten luusto voi, jos kärsii kyseisen mineraalin vajeesta?  

Kannattaa muistaa että halvemmat tuotteet eivät yleensä imeydy riittävän hyvin ja voivat toimia myös ns. laksatiivina. Olen löytänyt Suomesta ainoastaan yhden valmisteen, jossa on kahta laatua. Bioteekillä on Super-MG niminen tuote, joka sisältää magnesiumtauraattia ja magnesiumbiglysinaattia. Iherbissä on hyvä valikoima laadukkaita tuotteita! Poliquinilla on myös loistava Yin Mag – niminen tuote univaikeuksiin, se nukuttaa kuulemma norsunkin. Valitettavasti vain yhtä magnesiumin formaattia sisältävät tuotteet ovat liian tehottomia tuotteita nostamaan kokoveren mg-tasoa.  

Yin Mag sisältää yhdistelmän rentouttavia ja stressiä lieventäviä ainesosia: magnesiumia, tauriinia ja B-vitamiineja. Yin Magin sisältämä magnesiumglyserofosfaatti täydentää keskushermoston magnesiumvarastoja, joka auttaa vähentämään stressihormonien liikatuotantoa. Tauriini vähentää ahdistusta ja auttaa rauhoittumaan. Magnesiumilla ja tauriinilla on synergistisiä vaikutuksia: magnesiumin avulla tauriini imeytyy tehokkaammin.

Inositoli on B-vitamiinien kaltainen sokeriyhdiste, joka syventää unta ja parantaa hermovälittäjäaineiden tasapainoa. Se sopii huonounisille, stressaantuneille, alakuloisille, makeanhimon riivaamille ja PMS-oireista kärsiville. Tämän avulla olen päässyt eroon yöheräilystä, sekä kevyestä unesta. Nukun paljon sikeämmin ja katkotta. Käytän tällä hetkellä Solgarin inositol valmistetta.

Tauriini lisää välittäjäaine GABA:n muodostumista, joka on hermostoa rauhoittava ja unenlaatua parantava hermovälittäjäaine. Magnesiumin avulla tauriini myös imeytyy tehokkaammin. Tauriini voi korvata joitakin magnesiumin tehtäviä elimistössä silloin kun magnesiumtaso on alhainen. Tauriini ja magnesium optimoivat solujen toimintoja ja ylläpitävät sydämen lyöntitiheyttä. Tauriini ja inositol yhdessä rauhoittavat mukavasti ja näin ollen helpottavat unen saantia.

Jos kärsit jostain mainitsemistani vaivoista, kannattaa testata näitä, sillä itse olen saanut apua ja huomannut eron. Pelkillä lisäravinteilla ei tietenkään ole oikotietä onneen, eli myös ravintopuoli ja muiden ravinteiden saanti tulee olla kunnossa. Myös erilaisilla luontaistuotteilla voi saada apua juuri tähän rauhoittumispuoleen. Valeriaana ja melatoniini voivat myös auttaa nukahtamisessa.


15 Responses to “3 KEINOA NUKKUA PAREMMIN”

 1. Avatar Sanna sanoo:

  Mielenkiintonen kirjoitus. Itselläni on ajoittain tota, että herään aina yöllä samaan aikaan ja aamulla olen silloin väsynyt. Onneksi suurimmat uniongelmat ovat loppuneet aikuisiällä. Mistä ostat yin magia? Tuota voisi kokeilla.

 2. Avatar Anna sanoo:

  Vinkki; mass.fi:lla on magnesiumvalmiste jossa on viittä eri laatua. Tätä käytän itse: http://www.mass.fi/lisaravinteet/mass-magnesium-tabs/10922843.html

 3. Avatar Tiitu sanoo:

  Heippa! Ja kiitos mielenkiintoisesta blogista! :) saako kysyä, että mitä tuotteita iherbistä suosittelisit? Erityisesti magnesiumit yms uneen vaikuttavat kiinnostaisi! Tällä hetkellä täällä heräillään vauvan kanssa 4-7 krt/yö :/ joten itse otan kaikki univinkit vastaan, jotta saisin lyhyistä unista mahdollisimman paljon irti!

 4. Avatar Minea sanoo:

  Moi, eikös tauriinia ole myös energiajuomissa? Tuli vaan mieleen, että ihan kuin tuolla aineella olisi jotenkin paha kaiku.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Joo oikeessa oot. Mä en oo nyt ihan varma, mutta kofeiinin kanssa se ilmeisesti stimuloi kofeiinin vaikutusta vahvemmaksi jollain tavoin. Saa korjata jos joku tietää paremmin :)

 5. Avatar Eeva sanoo:

  Moi Aino, miten paljon otat inositolia ja tauriinia päivittäin? Mikähän niissä olisi paljon urheilevalle sopiva annostus?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Otan molempia yhden pillerin iltaisin, uskon että tuo annostus on varmaan aika sopiva. :)

 6. Avatar R sanoo:

  Sun edellisen magnesiumjutun innostamana kävin sillon ostaan purkin magnesiumia ja se on oikeesti vaikuttanu! Teen töitä tosi epätasaisilla työajoilla(voin mennä aamu 7 tai päästä aamu 5 ja kaikkea siitä välillä) ilman minkäänlaista rytmiä ja urheilen paljon. Ja urheilu peilaa täysin mun uneen eli jos en oo 2pv käynyt missään jumpassa niin uni ei tuu millään ja muutenkin ollu aina sellanen yökyöpeli, eli toisinsanoen iltapainotteiset työviikot on ollu mulle täyttä helvettiä kun saan unen vasta aamuyöstä enkä sitten meinaa päästä ylös sängystä ennen iltapäivää. mutta nyt! Nukun sikeämmin, ihan sama onko urheillut vai ei ja oon saanut myös käännettyä mun unirytmiä ”normaalimmaksi”. En ensin ees aatellut että se vois vaikuttaa näin paljon mutta sit yhtäkkiä alko vaan kiinnittää huomiota että miten jaksaa ihan erilailla ja muutenkin alko tajuta tuon unenlaadun paranemisen ja nyt sitten oon todennu etten enää lopeta tämän käyttöä. eli kiitos Aino! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Vautsi, kiva kuulla. Se on ihan mieletön tunne kun saa nukkua kunnolla ja oon huomannu samat vaikutukset itekin, eli toimii! Kiitos kommentista :)

 7. Avatar Johanna sanoo:

  Täytyy myös jakaa omat kokemukset; yksi päivä tässä havahduin, että mitä, minä nukun yöni putkeen!! Kolmen vuoden ajan oon aina heräillyt kolmen maissa aamuyöstä, mutta nyt viikko Puhdas+ magnesium jauheen käyttöä takana ja tulos on selkeä. Eli muut, joilla on vastaavia ongelmia; testatkaa!

 8. Avatar Laura sanoo:

  Moi! Kiitos hyvästä postauksesta! Hassua ton tauriinin suhteen, kun mua on neuvottu kroonisen migreenin vuoksi ottamaan sitä aina aamuisin (ubikinonin kanssa)… Minkä iherbin magnesiumeista oot kokenut hyväksi? Osaatko sanoa mikä niistä esim sisältää useampaa laatua? :)

Kommentoi