ELÄTKÖ PUUTTEESSA?

Niin. Elätkö tietämättäsi puutteessa? Nyt en tosin tarkoita seksiä, vaan ravintoaineiden tai vitamiinien puutostiloja. Sain idean tekstiin, kun tein itselleni testiä, jossa testataan kehon magnesiumvarastoja. Olen käyttänyt magnesiumia lisäravinteena lähestulkoon aina, mutta siitä huolimatta testin mukaan, olin aika pahasti puutteessa. Kerron testistä lisää tekstin lopussa.

Huomioithan, että en edelleenkään ole lääkäri ja tekstissä esiintyvät jutut ovat omia mielipiteitäni ja perustuvat lähteisiin, joita olen käyttänyt! 😉

Magnesium on tärkeä mineraali, joka osallistuu 300 eri entsyymireaktioon elimistössä. Magnesiumin tai jonkun muun tärkeän mineraalin tai hivenaineen puutos voi siis estää kehon toimintoja toimimasta oikealla tavalla. Yleensä kun alamme kärsiä väsymyksestä, voimattomuudesta, stressistä, unettomuudesta tai vaikka ruokahaluttomuudesta, ei ensimmäisenä tule mieleen miettiä mistä ongelma johtuu. Ellei kyseessä ole sairaus, yleensä kaikki ongelmat juontavat juurensa jostain, sillä harvemmin kukaan nyt vain on aina voimaton, masentunut ja väsynyt. Enkä tarkoita, että kaikki ongelmat johtuisivat magnesiumin puutoksesta, vaan ylipäätään ravintoköyhästä ruokavaliosta, univajeesta tai vaikka liian vähäisestä energiansaannista.

Nykyään on myös hyvin yleistä, että yritetään vain hoitaa erilaisien ongelmien tai sairauksien aiheuttamia oireita, eikä paneuduta itse syyn juurille. Otetaan esimerkkinä toimistotyötä tekevä Pirjo, jonka hartiat ovat aina jumissa ja päätä särkee harva se päivä. Pirjo ajattelee, että ottaa buranan jotta pääsee kivusta eroon. Seuraavalla viikolla Pirjo menee hierojalle avaamaan jumeja. Paras tapa olisi kuitenkin etsiä syy, mistä jumit johtuu. Luultavasti Pirjon ylävartalon lihaksisto on niin heikossa kunnossa, että ne ovat jumissa senkin vuoksi. Paras lääke olisi siis vahvistaa ja venyttää lihaksia, mutta onhan se helpompaa mennä hierojalle tai syödä buranaa, jolloin ongelmasta ei päästä eroon, vaikka oireet helpottaisivatkin aina hetkeksi. Toki hieronta on myös hyvästä, mutta esim. Pirjon tapauksessa se ei riitä poistamaan ongelmaa.

Mitä usein tehdään jos väsyttää? Juodaan kahvia tai energiajuomia, kun tärkeämpää olisi tarkistaa riittävä veden saanti, unen tai ravinnon määrä ja laatu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paras tapa turvata riittävä ravinteiden saanti on tietysti monipuolinen ruokavalio. Aina se ei kuitenkaan riitä ja joskus tarvitaan myös vitamiineja ja mineraaleja tukemaan ruokavaliota. Kerroin tekstin alussa magnesiumtestistä, joten paneudutaan hieman tämän mineraalin puutoksen aiheuttamiin ongelmiin.

Magnesiumvaje voi aiheuttaa mm. seuraavia vaivoja:

– katkeileva tai kevyt uni, muut univaikeudet (esim. nukahtamisvaikeudet)
– lihaskrampit
– levottomat jalat
– väsymys
– rytmihäiriöt
– matala verenpaine
– ahdistuneisuus, ärtyneisyys, alakulo
– sympaattisen hermoston yliaktiivisuus, korkea kortisoli
– hidastunut kynsien kasvu
– lihaskasvun heikentyminen tai lihasmassan väheneminen riittävästä proteiininsaannista huolimatta
– lihasten palautumisen heikentyminen
– voimattomat lihakset
– estrogeenidominanssi

Magnesiumia saadaan toki ravinnosta ja sen lähteitä ovat esim. basilika, pellavansiemenet, parapähkinät, manteli, raakakaakao, Fibrex, täysjyväviljatuotteet kuten ruisleipä ja kauraleseet. Tosin joidenkin asiantuntijoiden mukaan viljojen antiravinteet voivat heikentää mineraalien hyödynnettävyyttä viljoista.

Minun mielestäni paljon urheilevien kannattaa kuitenkin käyttää magnesiumia myös ravintolisänä. Ei ole ihan sama mitä magensiumia käyttää, sillä erilaiset magnesiumlaadut imeytyvät eri tavoin. Esimerkkinä oma tapaukseni. Olin käyttänyt magnesiumoksidia, joka ei imeydy kovin hyvin ja näin ollen testin mukaan, minulla oli puutostila päällä.

Magnesiumsitraatti on yksi parhaiten imeytyvistä laaduista, joten se soveltuu aika monille. Herkkävatsaisille tai erilaisista ongelmista kärsiville on olemassa myös muita laatuja. Itse käytän Puhdas+ merkkistä magnesiumsitraattia, joka on jauheen muodossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä magnesiumtesti on peräisin Kaisa Jaakkolan sivustolta (lähde tekstin lopussa). Testiin tarvitaan laadukas magnesium valmiste. Kannattaa huomioida, että usein marketeissa myytävät tuotteet ovat magnesiumoksidia, jota ei siis suositella testiin. Tosin myös magnesiumsitraatti voi aiheuttaa herkkävatsaisille oireita pienestä annoksesta huolimatta.

TESTI:

Nosta magnesiumin määrää yhden kapselin/tabletin verran joka ilta siihen saakka, että seuraavana päivänä vatsasi on löysällä. Tällöin tiedät yhtä kapselia pienemmän annoksen olevan sinun kehollesi sopiva määrä. Yleensä sopiva annos on 400 – 800 mg päivässä. Toiset tarvitsevat enemmänkin, jos vaje on ollut päällä pitkään.

Hetkellisestä liian suuresta magnesiumin määrästä ei ole haittaa, kunhan vähentää saantia heti kun vatsan toimintaan tulee muutosta. Jos suuretkaan määrät eivät saa mitään vaikutusta vatsan toimintaan, voi syy olla kilpirauhasongelmissa, jotka voivat aiheuttaa vatsan toiminnan hidastumista, jolloin edes magnesium ei saa aikaan vatsan löystymistä. 

Kun siirryin laadukkaampaan magnesiumlaatuun ja lisäsin määriä niin, että ”varastot olivat täyttyneet” on unenlaatu ollut paljon parempaa! Olen nukkunut sikeämmin ja levollisemmin kuin aiemmin. 🙂 Yleensä noin tunti magnesiumin ottamisen jälkeen alkaa ramaisemaan ja unettamaan, joten sen vuoksi lisä kannattaa ottaa aina illalla, viimeisen aterian yhteydessä.

10962011_10155118990725577_1588198339_n_Fotor_Collage

happy!

LÄHDE: http://kaisajaakkola.com/2013/09/magnesium/


38 Responses to “ELÄTKÖ PUUTTEESSA?”

  1. Oman lainen sanoo:

    Hei!
    Hyvä teksti. Itsekin olen jo pidemmän aikaan käyttänyt juuri magnesiumsitraattia. Täytyykin kokeilla tuota testiä.

    http://liikunnaniloa1.blogspot.fi/

  2. Anne sanoo:

    Kiitos paljon, täytyy ehdottomasti kokeilla!

  3. Ines sanoo:

    Oho olipa mielenkiintoinen juttu toi magnesium-testi, täytyy ehkä kokeilla!
    Oon aina kärsinyt krampeista vaikka juon paljon vettä ja koen syöväni tosi terveellisesti, mutta en oo vieläkään ikinä saanut aikaiseksi ostaa mitään magnesium-tabuja kun pelkään aina et noi jutut on ihan huuhaata (…..:D).

    p.s. en oo vieläkään saanut ostettua tota Kaisa Jaakkolan kirjaa!! >:( Nyt täytyy kyllä saada se!

  4. LR sanoo:

    Kiva tietopaketti! Syön juurikin tuota samaa magnesiumnitraattia. Pari kysymystä asiasta: Otatko siis yhden scoopin sitä joka päivä? Imeytyykö se parhaiten jos ottaa pelkiltään veteen sekoitettuna vai esim ruoan yhteydessä? Itse juon aika sitruunaveden kanssa, koska se peittää hyvin maun. Kiitos vastauksesta!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Mä aloitin ottamalla yhden kauhallisen ja lisäsin joka ilta yhden niin että lopullinen oli 5 kauhallista 😀 Mutta nyt siis vähennän sitä taas pikkuhiljaa. Sekoitan ihan vaan veteen, maistuu aika pahalle, mutta mua ei niin nuo maut haittaa 😀 Sen voi toki sekottaa melkein mihin tahansa!

  5. Heli sanoo:

    Heippa!
    Todella mielenkiintoinen teksti taas. Miten onnistuitkin taas kirjoittaa omaa mieltäni askarruttavasta asiasta. 🙂
    Ajatuksena ollut, että kärsinköhän jostakin puutostilasta, ja eilen hommasin magnesiumia. Kylläkin magnesiumoksidia… mutta taas viisastuin. 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Jee, kiva jos sait tästä lisää infoa. Joka päivä oppii jotain uutta 😉

  6. Armi sanoo:

    Pakko mainita et rakastan siun ruokaan liittyviä postauksia yli kaiken! 🙂 Nää on niin mielenkiintoisia ja just sitä ’ löytyy kalorien ja makrojen alta’ pohdintaa, josta oon itekin alkanut kiinnostumaan hiljattain. Kiitos siis näistä 🙂

  7. JenniE sanoo:

    Hyvä kuva susta toi ensimmäinen 🙂

    Oon itse käyttänyt tota Ekoshopista ostettua Biosorin mangnesium400 eli juuri tuota mangnesiumoksidia, sama mikä sullakin tais olla jossain kuvassa täällä.
    Oon kyl tiennyt että mangnesiumsitraatti olis sitä parhaiten imeytyvää sorttia, tosin monesta lähteestä lukenut, että imeytyvyyserot olis loppujenlopuks hyvin pienet.
    Oli miten oli, aloitin mangnesiumin syönnin alkusyksystä ensimmäistä kertaa säännöllisesti, ja voin sanoa että ensimmäistä kertaa aikuisella iällä mun vireystaso on ollut aivan huomattavasti korkeammalla tänä pimeänä kautena.
    Väsymyksestä ei tietoakaan. Todella voimakas tunne, että johtuu juuri tuosta, mutta tiedä häntä 🙂
    En oo tiennyt et Puhdas+ valmistaa myös mangnesiumsitraattia, on menny jotenkin ohi.
    D-vitamiinia käytän juuri tuota merkkiä, koska niistähän puuttuu täyteaineet, säilytysaineet, väriaineet, makuaineet jne. Joku jutteli, että nimensä mukaan nää olisivat euroopan puhtaimpia lisäravinteita 🙂

    Kun harvoin komentoin, niin tähän samaan täytyy sanoa, että oon aidosti onnelinen sun puolesta siitä miten kovasti teet duunia oman hyvinvoinnin eteen. Mihin sä oot päässy kovalla työllä!!!
    Voit olla todella ylpee itsestäs, ja tiedän että ootkin. On hatunnoston arvosta, et saat pidettyä yläkerran kasassa tehdessäs tällasta työtä. Ihanaa!!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos paljon, arvostan kirjoittamaasi. Tuli hyvä mieli =)

      Mulla oli tosiaan aluksi tuota oksidia, mutta laadun vaihdon jälkeen huomasin kyllä eron. Toki tääkin on varmaan jonkun verran yksilöllistä miten kroppa reagoi eri laatuihin. 🙂

  8. janna sanoo:

    Ihana kun jaksat väsätä näitä tietopaketteja!

    Mulla olis vielä kysymys joka ei kyllä liity postaukseen mutta…olen menossa huhtikuussa leikkaukseen jossa on 1kk liikuntakielto ja sen jälkeen voi pikkuhiljaa ruveta taas urheilemaan. Olen käynyt salilla nyt intensiivisesti n. 4kk ja lihaksia tullut hirveästi lisää ja rasvaakin ehtinyt palaa! Nyt herään vaan painajaisiin mitä kropalleni tapahtuu kuukaudessa kun en saa treenata…miten pahasti lihasmassa kärsii 1 kk treenaamattomuudesta? ja onko jotain miten voisin minimoida lihastenlähtöä? Kysymykseni on siis miten pahasti kroppani kärsii tästä? treenaan nyt niin intensiivisesti että en tiedä miten kestän kun tulokset lähteekin….Kiitos jos jaksat vastata kysymykseen isot halit!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moi! Yritä syödä hyvin ja tarkkaile että saat riittävästi proteiinia ja liiku sen verran mitä pystyt, eli ihan hyötyliikuntaa (jos se on siis mahdollista)!

      Tsemit! 🙂

  9. Ink sanoo:

    Ohhoh. Mä aloin viime vuoden puolella syödä magnesiumlisää levottomien jalkojen ja heikon palautumisen tähden, enkä ole aivan varma ovatko oireet hellittäneet. Täytyypä kotona katsoa mitä magnesiumia nappailen – mitä luultavimmin tuota heikkolaatuisempaa.

    Jännä.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Tsekkaappa ihmeessä, itse huomasin eron kun vaihdoin laatua. 🙂

  10. J.Le sanoo:

    Hei Aino,

    Tässä linkki kahteen artikkeliin magnesiumin liiallisesta saannista:

    http://www.healthgrades.com/conditions/magnesium-overdose

    http://emedicine.medscape.com/article/246489-overview#aw2aab6b5

    Terveelle ihmiselle tuosta magnesium hetkellisestä liikasaannista tosiaan tuskin on ripulia suurempaa haittaa. Kuitenkin, jos ihmisellä on (tietämättään tai jo tiedossa olevana) yhtään vaikeampi munuaisten vajaatoiminta, voi kyseinen tänään blogissasi mainittu menetelmä johtaa vakaviin seurauksiin (nopea verenpaineen lasku, vakavat rytmihäiriöt yms.).

    Tämä siis ihan vaan tiedoksi niille, jotka tästä riskistä eivät olleet tietoisia.

    Mukavaa loppuviikkoa,
    J.Le

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! tutustuinkin aiheeseen ennen kuin kirjoittelin tekstin ja on totta että tämä testi koskee vain tervettä ihmistä. Hyvä että otit asian esiin, monet lukevat kuitenkin aina myös kommenttiboksin läpi 🙂

      Mukavaa viikonloppua!

  11. Sonja sanoo:

    Mistähän tuota kyseistä puhdas+ magnesiumia saa ostettua? 🙂

  12. Hanna sanoo:

    Hei! Kiva ja informatiivinen postaus! Yksi kysymys kuitenkin. Mistä tiedät että muuttuneet asiat esim. parempi uni on juuri magnesiumista johtuva? Usein mietin näitä hehkutuksia(en siis puhu nyt vaan tästä)että miten ihmiset voivat osoittaa muutoksien johtuvan juuri jostain tietyistä jutuista.

    • ainorouhiainen sanoo:

      Heip! Kiitos 🙂 Tässä tapauksessa huomasin eron aika vahvasti, sillä magnesiumia otettuani tuli olo, melkein kuin olisi ottanut unilääkkeen. Yleensä herään aina kun poikaystävä tulee nukkumaan ja heräilen melko helposti erilaisiin ääniin tms, mutta nukuin kuin tukki heräämättä kertaakaan. Tätä on jatkunut sen jälkeen kun aloitin juuri tämän tuotteen käytön.

      On totta että monesti tulee varmaan myös lume-efekti kun uskoo jonkun aineen tehoavan tietyllä tavalla. 🙂

  13. Suvi sanoo:

    Mistä noita Puhdas+ tuotteita saa ostettua? Saako muualta kuin netistä? 🙂

  14. Essi sanoo:

    Taas kerran niin hyvä teksti! Kun vielä kisasin tuli valmentajalta usein muistutuksia magnesiumista ja söin silloin säännöllisiesti lisää sitä varten. Nyt kun asustelen yksisikseni ja aika opiskelijabudjetilla tässä mennään, on kaikkien ”ylimääräisten” purkunoiden ostaminen jäänyt… Vaikka eihän nuo välttämättömät lisät ole oikeasti mitään ylimääräisiä! Silti kynnys ostaa mitään ns. ei ruokaa on välillä vähän suuri :/

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos paljon Essi. Onhan se totta että noihin menee kyllä aika paljon rahaa, mutta toisaalta sitten se oma hyvinvointikin on aika tärkeetä, eikä mene rahaa sairasteluun ja siihen tarvittaviin lääkkeisiin. 🙂

  15. helikrista sanoo:

    Empä olis aatellut, että magnesium vaikuttaa noin moneen asiaan. Täytyy muistaa jatkossa joka päivä syödä magnesiumia, nyt se on välillä unohtunut.

    http://helikrista.blogspot.fi

  16. Mg sanoo:

    Hyvä juttu magnesiumista! Kaikkien noiden mainittujen oireiden lisäksi magnesium on ylitärkeää sydämen toiminnalle.
    Magnesiumia ei useimmiten saa ravinnosta tarpeeksi, ja koskei se myöskään varastoidu niin kannattaisi ehdottomasti napsia lisäravinteena.
    Olen kans huomannut ettei sitraattia ole juuri missään, mutta oksidia kylläkin. Lisäksi rassaa, kn suurin osa tableteista on todella isoja, ei meinaa saada nieltyä 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      totta puhut! Tuo puhdas – merkkkinen magnesium on jauheena, joten ei ole tabletin nielemis ongelmaa! 🙂

  17. Maija sanoo:

    Hei kiitti vinkistä, täytyy vaihtaa toi magnesiumin otto aamusta iltaan! 🙂

  18. Annika sanoo:

    Kiitos kivasta ja informatiivisesta blogista! Löysin sun blogiin ehkä n. 6kk sitten ja äänettömästi lueskelen tätä aina kun on aikaa enkä IKINÄ kommentoi! Nyt kun kirjoitit noista ongelmien taustoista ja toimisto-Pirjosta niin heräsin, kun nyt 4vkoa vaivannut flunssajakso ja siitä puhjennut päänsärky ovat kiusana. Löytyiskö sulta joku lyhyt hartiajumppa/-venytys, jonka voisit täällä jakaa tällaisten toimisto-Pirjojen päänsärkyjen purkamisen avuksi?

    • ainorouhiainen sanoo:

      Moikka! Kiitos kommentista 🙂 Kehonhuoltojuttuja on luvassa kunhan saan kuvattua liikkeet!

  19. mmiraaa sanoo:

    Hei ehdottomasti kokeiltava tätä tähän mun palautumis”ongelmaan”, voimattomiin lihaksiin (erityisesti alakroppa!!!) ja huonounisuuteen, kiitos Aino! 🙂
    Seuraavalta kauppareissulta siis ehdottomasti magnesiumsitraatit mukaan!

  20. Sanni sanoo:

    Moikka,

    Oikein mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu artikkeli. Itekkin oon kiinnostunut magnesiumista viimeaikoina enemmän, kun on selvinnyt kuinka tärkeä tämä mineraali on.

    Tein tollasen infograafikuvan magnesiumin puutoksesta, joka löytyy osoitteesta http://lisaravinnetieto.com/magnesiumin-puute/. Jos haluut, voit laittaa sen tähän sun kirjoitukseen. Mun mielestä se sopisi tosi hyvin tähän vaikka tohon loppuun.

    Hyvää joulunalkua ja tulevaa uutta vuotta!

Kommentoi