Muistatko ladata myös omat akut?

Moikka! Nyt on kyllä maailmankirjat sekaisin, kun meikäläinen 7 aamulla koneen ääressä. Eilinen muuttopäivä meni aika myöhälle ja olin ihan hyytynyt nukkumaan mennessä. Uskon, että tässä pukkaa hieman ressiä, kun heräsin jo 5 aikoihin aamulla. Tähän aikoihin herääminen viestii juurikin psyykkisestä stressistä ja mun tapauksessa se johtuu siitä, että en tiedä miten ehdin tehdä kaiken mitä pitäisi, mutta eiköhän se tästä helpota, kun hieman suunnittelee ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Normaalisti nukun todella hyvin ja kuten tapaan täälläkin hehkuttaa, mielestäni riittävä uni on erittäin tärkeä osa hyvinvointia. Yleensä jos on kiire ja paljon tekemistä, nukkuminen on se mistä karsitaan, vaikka näinhän ei todellakaan kannattaisi toimia.

Unen aikana palautuvat sekä aivot että lihakset. Paljon treenaavat nukkuvat usein hyvin, sillä fyysinen rasitus sekä pidentää että syventää unta. Joskus myöhään illalla treenaaminen voi saada aikaan sen, että keho menee ”ylikierroksilla” ja on vaikea saada unta. Tällaisissa tapauksissa käytän luonnollisia rentoututtavia ja unen tuloa edistäviä uutejauheita ja joskus myös melatoniinia. Unen aikana aivosolut palautuvat ja niiden energiavarastot täydentyvät. Kun ihminen nukkuu, ulkoiset ärsykkeet eivät häiritse aivojen toimintaa ja ne saavat rauhassa palautua. Myös lihakset ja koko muu keho tarvitsevat lepoa. Uni edistää fyysistä palautumista, ja syvän unen ja erityisesti REM-unen aikana lihasjännitys laskee ja lihakset rentoutuvat täydellisesti.

10712192_625625980890381_1257832671_o

Olette ehkä huomanneet, että joskus kun opettelee uutta asiaa, se ei meinaa millään mennä jakeluun, mutta seuraavana päivänä koko asia sujuu paljon paremmin? Tämä johtuu siitä, että alkuyönä hyvin nukkuminen parantaa edellisenä vuorokautena opittuja taitoja. Loppuyön REM-uni puolestaan edistää parhaiten motoristen taitojen, kuten liikesarjojen, oppimista.

Kaikilla meillä on varmasti lyhyempiä vaiheita, kun tulee nukuttua liian vähän tai uni on katkonaista. Tällöin olo ei suoraan sanottuna ole kovin fresh, eikä mielikään ehkä kaikkein pirtein. Pidemmän päälle liian vähäinen nukkuminen kostautuu, sillä se saa älyllisen suorituskyvyn heikkenemään ja mielialan laskemaan, lisäksi univaje heikentää vastustuskykyä, lisää stressihormonin eritystä ja aiheuttaa haitallisia muutoksia rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihdunnassa. Painonpudottajalle on siis myös erityisen tärkeää saada riittävästi unta, sillä kortisoli on jokaisen laihduttajan, tai miksei painonhallitsijankin painajainen. Tämän vuoksi minun neuvoni on: uni ennen treeniä. En siis suosi näitä klo 4 tehtyjä aamuaerobisia, jos se karsii unimäärästä. Toiset tykkäävät urheilla aamulla ja se on tietysti asia erikseen, mutta se, että väkisin lähdetään keskellä yötä jollekin rasvanpolttoaamukävelylle on mielestäni ihan turhaa. Tuloksia saa treenaamalla muihinkin vuorokaudenaikoihin. :)

aino

Unentarve on myös yksilöllistä, toiset ovat luonnostaan vähäunisempia kuin toiset. Suurimmalle osalle taitaa sopia se 8h/yössä. Mulla on aika runsas unentarve, sillä pitkien yöunien lisäksi tapaan nukkua myös päiväunia. Uskon, että runsas unimäärä on yksi syy siihen, että pystyn ylipäätään liikkua näin paljon ja palaudun pikaisesti. Päiväunet piristävät, jos ne ovat lyhyet, 30–60 minuutin pituiset. Liian pitkät päiväunet aiheuttavat vain tokkuraisen olon ja voivat häiritä yöunta, etenkin jos päikkärit venyvät myöhemmälle iltapäivään.

Olen kirjoittanut ennenkin Kaisa Jakkolan hormoonidieetti opuksesta ja sieltä löytyi myös mielenkiintoisia juttuja koskien yöheräilyä!

Mikäli herääminen tapahtuu öisin ennen kello yhtä, johtuu se mitä luultavammin verensokeritason voimakkaasta laskusta. Neuvoksi Kaisa Jaakkola kehottaakin korvaamaan iltaruokailun sokerit ja viljat kevyillä proteiineilla, pähkinöillä, vihanneksilla, marjoilla ja hedelmillä.

Mikäli heräily sijoittuu yleensä kahden ja kolmen välille, saattaa maksasi olla vaikeuksissa. Jaakkola kehottaa ensihätään ottamaan käyttöön monivitamiinit.

Jos heräät kolmen ja viiden välillä, on syynä useimmiten joko psyykkinen tai fyysinen stressi, jonka seurauksena elimistöön syntyy hapetussressiä. Tue kehoasi tuolloin juomalla päivittäin vihersmoothie, joka vähentää hapetusstressiä ja lisäämällä magnesiumin ja omega 3 -rasvojen saantia. Yritä myös opetella stressinhallintaa ja toki poistaa stressaavat tekijät elämästäsi niin hyvin kuin mahdollista. lähde

Nyt meikäläinen alkaa laittaa aamupalaa ja sen jälkeen pitäisi kaivaa treenivaatteet jätesäkkien perukoilta, sillä kaikki vaatteet odottavat vielä lajittelua pussesissaan. Sen jälkeen kruisaan Ladylle ohjaamaan spinningin ja body, vietän koko päivän avoimissa ovissa ja sen jälkeen jään vielä tekemään rästissä olevat työt pois alta, menee siis myöhään tänäänkin, pitäkää peukkuja! ;) Toivottavasti tavataan salilla!

DSC00643


8 Responses to “Muistatko ladata myös omat akut?”

 1. Avatar Piia sanoo:

  Tää oli tosi hyvä juttu! Itse tänään valitsin unet ja aamupalan treeniin kiirehtimisen sijaan, vaikka oliskin mun lempiohjaajan pumppi. Toisaalta joskus treeni on edesauttanut nukkumista, toki liian myöhään tehtynä pistää vain myllyt käyntiin. Itse ensimmäisenä syksynäni täällä tallinnassa yritin kovasti treenata, vaikka samalla juhlin viikonloput ja joskus tuli mentyä vielä puolikohmeessa torstaina tai perjantaina salille, vaikka edellinen yö oli venähtänyt. Se ei ollut hyvä idea fysiologisesti, vaikka psyykkisesti teki kyllä hyvää, samoin unen kannalta. Tavallaan parhaita muistoja puolestaan on, että ennen pääsykokeita heitin edellisenä iltana kirjat nurkkaan ja lähdin vetään combat+spinning –setin ja väsyttämään itseni niin täysillä, että nukuin nätisti kunnon yöunet hermoilematta ollenkaan, sillä en yksinkertaisesti jaksanut :D Ohjaaja-aikoina puolestaan joskus ei vain uni tullut ja silti oli klo 7 aamulla oltava pyörän selässä ja silloin kerran ihan rehelliseltä zombilta näyttäessäni sanoin että tuli vain nukuttua huonosti, en ole kipeä ja että jos joskus itse samanlaisessa tilanteessa kaikesta huolimatta tsemppaatte treenaamaan, muistakaa kuunnella omaa kehoa, sillä aina, varsinkin suuressä väsymystilassa satalasissa vetäminen viimekädessä kuluttaa, ei kehitä.

  olipas se romaani. no eipä ole hetkeen tullut kommentoitua, niin kompensoin sitten :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Kiitos kommentista! On tosiaan hyvä oppi tunnistamaan ”oikea väsymys”, monestihan voi hieman väsyttää kun pitäisi lähteä treenaamaan, mutta jos vain lähtee, olo on paljon pirteempi sen jälkeen! Pitkäaikainen ja vähistä yöunista johtuva väsymys on taas eriasia, eikä pidemmän päälle homma ole tosiaan kuin kuluttavaa.

 2. Avatar Laura sanoo:

  Aino hei, haluaisitko avata noita ”luonnollisia rentoututtavia ja unen tuloa edistäviä uutejauheita”?

  Mulla on välillä iltavuoro-aamuvuoro-komboja, joissa uni jää liian vähälle, ja etenkin jos on aikainen aamuvuoro tiedossa, sekä nopea nukahtaminen että herääminen stressaavat. Herään monta kertaa yön aikana katsomaan kellosta, etten ole nukkunut pommiin… Oma unentarve per yö on 8-9 tuntia, mielellään tuo 9h, mutta silloin en tartte päikkäreitä. Välillä oon miettinyt, että onko mulla joku puutetila kun tartten noin paljon unta, mutta toivottavasti oon vaan paljon unta vaativaa sorttia. :)

  Peruskoulu- ja lukioikäisenä mulla oli nukahtamisvaikeuksia ja nukahtamiseen meni puolesta tunnista puoleentoista tuntiin. Tuo on onneksi mennyt jo ohi! Nykyään jos tarttee avitusta unensaantiin, pahimmassa virkeystilassa otan Unikuuta, joka on käsittääkseni valeriaanaa. Jos on sellainen normaali ”vähän väsyttää, muttei nukuta”-olo, juon joko kamomilla- tai Ruohonjuuresta ostettua valeriaanateetä. On kyse sitten oikeasta tai lumevaikutuksesta, yrttitee toimii mulla!

 3. Avatar Minä vain! sanoo:

  Heippa! Upeaa että löysin blogisi! Kaverini vinkkasi tästä ja tämä on kerta kaikkisen mahtava! Bootcamp lähtee kyllä testiin. Kiitos tästä blogista todella paljon! Olisi hienoa päästä myös käymään jumppatunnillasi näkemässä millainen ohjaaja olet :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hei! Kiitos paljon ja tervetuloa tänne. :) Kerro ihmeessä miten bootcamp toimi kohdallasi..ja tervetuloa myös jumpalle joskus!

 4. Avatar harmis sanoo:

  Niin paljonko sä Aino nukut keskimäärin yössä? :)

  Oma unentarpeeni on noin 9 – 9,5 h, ja itse asiassa tuolloin herään aina ilman herätyskelloa juuri oikeaan aikaan. Mikäli yritän kitkutella vähemmillä unilla, olen ärtynyt zombie, jonka keskittymiskyky on heikko ja jota ei oikein mikään kiinnosta. Viimeiset puoli vuotta olen kuunnellut kroppaani tässä asiassa, ja nykyään elämä näyttää paljon mukavammalta kuin silloin, kun väkisin yritin sopeutua 8-tunnin raameihin…

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mä nukun sellaisen 9-10 tuntia + päikkärit, eli paljon :D
   Kannattaa tosiaan kuunnella kroppaa, sillä unen tarve on yksilöllistä ja myös suuret treenimäärät lisäävät tarvetta!

Kommentoi