Treenaat mutta et saa tuloksia?

Moikka! Huomasin (kiitos lukijan ilmoituksen) että vanhojen postauksien kuvat ovat kadonneet. Tämä johtuu siitä, että Fitfashionilla ollut blogi on nyt kokonaan poistettu. Kuva-asia pitäisi korjaantua huomenna, joten kuvat ovat kyllä tulossa takaisin.

Sitten takaisin otsikon aiheeseen. Mikään ei varmasti ole turhauttavampaa, kuin tehdä töitä ilman tuloksia. Käsittelen tässä asiaa treenaamisen kannalta, eli treenataan vuodesta toiseen, ilman että huomaa juurikaan tuloksia asian tiimoilta. Treeniin ja tuloksiin liittyy toki myös ruokavalio, mutta jätän sen nyt pois ja käsittelen puhtaasti asioita pelkän treenaamisen kannalta

Työskentelen päivittäin liikunnan parissa, sekä ryhmä- että yksilöohjauksien parissa, joten näen todella paljon erilaisia treenitapoja ja tekniikoita. Uskon, että suurimmat syyt tuloksettomuuteen ovat tehottomuus sekä tekniikka. Vain pieni osa tavallisista liikkujista omaa kilpaurheilutaustan, tai ylipäätään taustan jossain urheilulajissa. Yleensä tällainen tausta on jo kasvattanut henkilön liikunnallista älykkyyttä, eli kehon tuntemusta, tai tietoa, miten tehokas treeni suoritetaan. Normaaleilla aktiiviliikkujilla ei ole välttämättä tietoa, miten ”kuuluu treenata oikein”. Vaikka saisi netistä/ystävältä valmiin saliohjelman, se ei tuo vielä tuloksia, sillä tärkeintä on miten treeni suoritetaan.

IMG_4734

Monet voivat varmasti yhtyä siihen, että salilla ja jumpissa näkee jos minkälaista treenitapaa ja tekniikkaa. Vaikka suoritustekniikka ei olisi vaarallinen, se voi olla melko turha, ellei työskentelevään lihakseen saa minkäänlaista kontaktia. Esimerkiksi teet ylätaljaa, mutta ainoastaan kämmenien puristusvoima väsyy. Kannattaa siis aina miettiä, että jos liike ei tunnu siellä missä kuuluu, se tuskin myöskään tehoaa. Tämän vuoksi aloittelijoilla olisi aina hyvä olla ammattilainen opastamassa liikkeet, tekniikat ja painot. Joskus näkee myös kaveruksia, joissa toinen, ehkä hieman kokeneempi kaverus opastaa toista, täysin väärällä tekniikalla. Kerran kun vedin omaa treeniä meidän suuremmalla salilla, vieressä oleva tyttö ohjeista toista tekemään jotain vipunostoihin suuntaavaa liikettä ja kertoi kuinka hyvää se tekee hauikselle. Eli kannattaa aina kyseenalaistaa, keneltä ottaa neuvoja vastaan. Itseoppinut voi toki olla hyvä opettaja, mutta näin ei aina ole.

Olen työskennellyt Personal Trainerina kohta 4-vuotta ja jokainen asiakkaani on kokenut ”ahaa elämyksiä” yhdessä suoritettujen treenien aikana. Eli asiakas on luullut tekevänsä oikein tai tehokkaasti, mutta kun olen korjannut liikkeen tai vaikka painot, luulot ovat muuttuneet. Tämä kertoo siitä, kuinka moni tekee ns. turhaa työtä treenatessaan. Tai ei ehkä kokonaan turhaa työtä, mutta samalla työllä ja ajalla voisi saada paljon enemmänkin tuloksia aikaiseksi. En tietenkään tarkoita, että kaikki liikkujat treenaisivat väärin, mutta uskon että aika suuri osa, etenkin naispuolisista liikkujista voisi saada enemmän tulosta, jos hommassa olisi oikea tatsi.

IMG_5736

Toinen asia tuloksettomuuden takana on treenin teho. Sanotaanko näin alkuun, että kaikkia treenejä ei tarvitse vetää veren maku suussa, maksimit paukkuen, mutta jotta siellä kropassa tapahtuu jotain, täytyy tehoja olla. Salitreenien puolella olen nähnyt kaksi ääripäätä – liian levyet painot ja liian suuret painot. Jos pystyt heilutella painoja ja miettiä tulevan kauppareissun ostoslistaa, on aika lisätä painoja. Tästä painoasiasta on toitotettu niin paljon, että on syntynyt toinen ääripää, eli aivan liian suurilla painoilla treenaavat. Jos istumasoudussa on isketty sellaiset painot, että taljaa repimällä, talja liikkuu 5 sentin liikerataa, ei siitä ole sen enempää hyötyä kuin liian kevyistä painoista. No, ehkä puristusvoima ja kämmenien lihakset vahvistuu, mutta selkään tuskin saa tuntumaa, jos liikerataa ei ole mahdollista tehdä oikein. Painoja siis pitää olla, niin että liike tuntuu ja toistot on haastava tehdä, mutta ei tekniikan kustannuksella. Monesti voi myös luulla tekevänsä jonkun liikkeen oikein, mutta todellisuus on ihan muuta. Tätä voi sattua ja sattuu ihan kaikille, sen vuoksi olisi hyvä tarkistaa aika ajoin tekniikkaa ja todellakin miettiä, voisinko parantaa jotain, jos niitä tuloksia ei ole näkynyt?

Myös ryhmäliikuntatunneilla näkee monenlaista tallaajaa, eikä ohjaaja tokikaan voi tietää onko liikkuja tullut vain hengailemaan tunnille, vai onko hänellä tarkoituksena tehdä treeni. Oletan kuitenkin, että useimmiten ja suurimman osan kohdalla kyseessä on jälkimmäinen. Olen huomannut yhden asian kovien treenien yhteydessä. Monesti, kun homma menee oikeasti rankaksi ja alkaa tuntua toden teolla, osa treenaajista lopettaa. Siis keventää spinning-pyörän vastuksen tai kävelee juomaan. Uskon, että tämä on automaattinen reaktio sellaisille, jotka eivät ole tottuneet koviin treeneihin, eli kun alkaa sattua, säikähdetään ja lopetetaan. Sattumisella tarkoitan kovan treenin aikana tulevaa inhottavaa olotilaa kehossa, mukavuusalueelta poistumista. Tätä kannattaa miettiä, teetkö sinä niin? Olen käyttänyt joskus omilla tunneilla aika villejäkin mielikuvia, eli kun ollaan tilanteessa, että tuntuu mahdottomalta jatkaa ja siinä tilanteessa joku laittaisi aseen sun ohimolle ja vaihtoehtoina olisi jatkaa tai pum! Mitä tekisit? Toinen vertauskuva on, että jos jatkat saat miljoona euroa. Mitä luulette, kuinka moni jatkaisi? Tämä kertoo siitä miten paljon parempaan sitä pystyy tietämättään.

Treenaamiseen liittyy toki paljon muitakin asioita, erilaiset toistomäärät ja painot tukevat erilaisia tavoitteita, mutta tämä teksi käsittelee treenaamista ”ihan yleisesti”. Toivottavasti tämä postaus ei kuulosta paasaamiselta, halusin vain herätellä miettimään omaa treenityyliä ja ehkä jopa haastamaan tekemään hieman kovempaa! :)

1483834_10152047209644774_532754497_n


15 Responses to “Treenaat mutta et saa tuloksia?”

 1. Avatar Ama sanoo:

  Hei, teetkö ruokaohjelmia maksua vastaan?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hellurei! Teen kyllä, mutta nyt olen ihan täyteen buukattu, enkä pysty ottaa enempää töitä vastaan. :/

 2. Avatar Vilma sanoo:

  Moi,
  Juoksin hiljattain elämäni ensimmäisen puolimaratonin ja nyt syksyn tavoitteena on maraton. Olen nyt ottanut salitreenin mukaan harjoitusohjelmaan, mutta netistä löytyy erittäin huonosti tietoa salitreenin ja juoksun yhdistämisestä tai tieto löytyy foorumeilta ym joiden luotettavuudesta en ole varma.

  Mulla olisikin muutama kysymys, jos vain viitsit antaa jotain mielipidettä näihin pulmiin? Eli miten pitkiä sarjoja kannattaisi tehdä ja miten kovilla painoilla, että se hyödyttäisi juoksua mahdollisimman hyvin? Ja kuinka usein kannattaa käydä salilla 4-5 juoksulenkin lisäksi? Näistä 2 ovat erittäin kuormittavia.

  Tällä hetkellä olen tehnyt lähellä maksimipainoja 3×8 sarjoja suurimmassa osassa liikkeitä. Jalat ovat ihan hyvässä kunnossa (luonnollisesti paljosta juoksemisesta) mutta lonkan, keski- ja ylävartalon lihakset ovat suoraan sanoen aivan retuperällä. Varsinkin lonkan lihaksiston huono kunto vaikuttaa kipeytymisenä pidemmillä lenkeillä varsinkin jos niitä on usein. Koska lantio taipuu etukenoon ja luo notkoselän yhdessä heikon keskikropan kanssa kipu tuntuu myös alaselässä loitontajien lisäksi. Olisiko sulla neuvoa jotain hyvää liikettä jolla vahvistaa lonkan lihaksia siis? Selkää treenaan lähinnä laitteissa, koska pelkään tekeväni liikkeen väärin ja aiheuttavani enemmän haittaa.

  Kiitos vielä mahtavasta blogista! Tää on ollut suuri apu mulle monissa pulmissa niin ravintoon kuin liikuntaankin liittyen :-)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Mulla tuli heti mieleen että sun pitäisi saada ryhti kuntoon ja vahvistaa etenkin keskivartalon lihaksistoa! Ootko kuullut FUSRTA-treenistä? Se tekisi varmasti hyvää. :) Eli juurikin se väärä asento kuormittaa vääriä lihaksia, jolloin pitkällä lenkillä ongelmat alkavat. Keskity juuri tuohon core-lihasten vahvistamiseen, sekä liikkuvuustreeniin, eli venyttely- ja huoltopuoleen. Jumissa oleva kroppa on vaikeampi saada oikeaan juoksuasentoon, jos lonkankoukistajat kinnaa, asento taittaa helposti eteenpäin. :)

   • Avatar Vilma sanoo:

    Kiitos paljon! Pistän Googlen taas töihin ja tutustun tuohon FUSRTA-treeniin :-)

    • Avatar Tiia sanoo:

     Tähän samaan liittyen, niin vinkit juoksua tukevaan kuntosaliharjoitteluun kiinnostaisi muakin!

 3. Avatar jinna sanoo:

  Moi!
  Tässä tulee postaustoive, jonka uskoisin ilahduttavan aika monia lukijoita:
  Miten syödä terveellisesti edullisesti?

  Jos vaikka tekisit 1 tai 2 päviän ruuat mahdollisimman pienellä budjetilla.
  Toisit vähän esille mitkä ainekset ovat halpoja ja silti ravintorikkaita,
  ja miten saa tarpeeksi monipuolisen ruokavalion ilman superfoodeja ym.?

  Uskon, että monille opiskelijoille tai yksinhuoltajaäideillekin maistuu yllättävän hyvin vaalea makaroni ja sikajauheliha budjetti syömiseen on vaikka satanen kahta viikkoa kohden.

  Kiitos jos toteutat tämän! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Tätä on toivottu ennenkin ja oon hieman yrittänyt jo ideoida hommaa, enköhän saa toteutettuakin tässä jossain vaiheessa! :)

 4. Avatar Sanna sanoo:

  På onsdagens bodyattack timme fick jag en ahaa upplevelse efter att du berättade hur man gör smala armhävningar. Har alltid tyckt att dom varit besvärliga att göra. Mutta nyt ne sujuvat paljon paremmin :) Annars försöker jag lyssna mycket noga på hur man ska göra övningnarna på rätt sätt och ser på din teknik för att kunna förbättra min egen. Jag tycker väldigt mycket om dina timmar, du får alltid mig att gå utanför min bekvämlighetsgräns vilket känns underbart efteråt!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Hej Sanna! Va roligt att höra, tack så mycket. :) Armhävningarna är tekniskt ganska utmanande att göra, men va bra om du förstod min förklaring :D
   Mun mielestä sä olet kehittynyt todella paljon, kaikki hypyt ja ponnistukset ser jätte bra ut! ;)

 5. Avatar Iitu sanoo:

  Mua kiinnostas neuvot siihen kuinka päästä eroon ns.tapa herkuttelusta,oot kyllä ehkä kirjottanutkin joskus aiheesta. Eli syön viikolla terveellisesti ja ostan itse karkkia kerran viikossa viikonloppuisin,mutta joskus tuntuu ettei välttämättä ees tehnyt mieli karkkia ja silti söi 300-400g kerralla :D useimmiten mulla ei ees oo mitään herkkuhimoja tai hyvin harvoin,ja sillonkin ne tulee viikonloppuna,kun tietää että on ”lupa”syödä.
  Yleensä on sellanen tunne,että se karkkilupa pitää käyttää sen viikonlopun aikana tai muuten kaduttaa,koska seuraavaan ”karkkipäivään” on taas viikko aikaa :D Ja aina se karkin määrä menee överiks,eli kerran syödään ni sit syödään kunnolla :D

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Mä niin tiedän mistä puhut :) Mulla itsellä auttaa yleensä se, että katkaisen koko kierteen jättämällä herkkupäivän kokonaan pois, esim. nyt on ollut sokeriton syyskuu ja nyt kun takana on jo neljä viikonloppua ”kuivilla” on tapa ehtinyt unohtua. Eli jos tuntuu että sun on vaikee hallita itseäsi tämän asian kanssa, haasta itsesi olemaan joku tietty aika kokonaan herkkulakussa, eiköhän se auta! :) Sen jälkeen sitten kohtuudella herkkujen pariin!

 6. Avatar kika sanoo:

  Moikka!

  Mulla on sellanen ongelma että treenipainot eivät ole nousseet ainakaan puoleen vuoteen. Kyykkyä ja suorinjaloin maastavetoa teen edelleen 40kg joskus hyvinä päivinä 50kg vapaalla tangolla. Syön kyllä riittävästi (n.2500-2700kcal päivässä). Myös muut treenipainot ovat pysyneet suht samassa.
  Kuitenkin oon yrittänyt esim juuri tuossa kyykyssä, saada tuntumaa treenattavaan lihakseen. Kun teen 40kg, tunnen sen siellä missä pitää, mutta sittenkun ladataan 5-10kg painoa tankoon lisää en enää tunne sitä samalla tavalla.
  Osaatko antaa mitään vinkkejä millä nostaa treenipainoja ilman että tuntuma kärsisi?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Virtuaalisesti on aina hankala neuvoa tällaisissa asoissa, mutta oletko kokeillut vaihtaa välillä sarja/toistomääriä? Joskus herättely ja pieni muutos voi auttaa! Esim. jos olet nyt tehnyt 50 kilolla 10 toistoa, kokeile tehdä 15 toistoa. Voit myös kokeilla tehdä 60 kilolla vain 3 toistoa. Painot ja toistot olivat vain esimerkki, mutta siis ideana antaa keholle hieman vaihtelua. Joskus alkuun tuntuma voi kadota, mutta kokeileppa sinnikkäästi hetken pitää painot ylhäällä, jolloin sen pitäisi kyllä alkaa tuntua taas..Olettaen että tekniikka on kunnossa. :)

 7. Avatar A sanoo:

  Moikka! Vaikuttaako minipillerit jotenki treenituloksiin esim. rasvan polttoon ja muutenki aineenvaihduntaan..?

Kommentoi