Hei! Monesti haaveillaan paikallisesta rasvanpoltosta, meillä kaikilla kun on ne omat ongelma-alueet mihin rasva kertyy. Tällainen paikallispoltto ei ole valitettavasti mahdollista, eli minkään tietyn liikkeen hinkkaaminen ei polta rasvaa pelkästään juuri siltä alueelta, vaan yleensä rasva katoaa vähitellen tasaisesti ympäri kroppaa. Yleensä se oma kehon malli säilyy melko samana, vaikka ympärysmitat kutistuvat.
Hormonit ovat sinänsä erittäin mielenkiintoinen aihe, sillä niiden vaikutus voi olla melko suuri. Hormonien epätasapaino voi saada kehon toiminnan hyvin sekaisin ja ne vaikuttavat toki myös mielialaan. Olen ennenkin maininnut, että mulla on aina ollut taipumus ns. omenavartaloon, rasvakilot kertyivät ennen vatsan (ja rintojen) alueelle ja vatsa oli se mun ongelma-alue pitkään. Tämä on aika hassua, sillä nykyään etenkin vatsani on melko rasvaton. Uskon sen johtuvan ruokavaliomuutoksesta ja kehon yleisestä tasapainosta.
Mihin rasva kertyy ja mistä se voi johtua:
Selkään lapojen alueelle:
Insuliini. Mitä enemmän rasvaa, sitä huonommin keho sietää hiilihydraatteja. Riski sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.
Kylkiin:
Kilpirauhashormonit. Paksu ihopoimu kielii kilpirauhasen toiminnan heikentymisestä. Aineenvaihdunta on hidastunut ja rasva kertyy helposti koko kehoon, etenkin keskivartaloon.
Jenkkakahvoiksi:
Insuliini.
Rasvan kertyminen lonkkien sivuun viittaa hiilihydraattien liikasaantiin. Tosin insuliinin epätasapaino kerää rasvaa joka puolelle kehoa.
Navan seudulle:
Kortisoli. Pitkään jatkunut stressi näkyy vatsalla, kun kortisolia erittyy liikaa. Tämä hidastaa rasvanpolttoa koko kehossa. Vatsarasvaan vaikuttavat myös liika insuliini, vähäinen kasvuhormoni ja kilpirauhasen häiriöt.
Polviin tai pohkeisiin:
Kasvuhormoni. Alhainen kasvuhormonitaso kertoo usein huonosta unesta.
Reisiin:
Naishormonit. Paksu rasvakerros heijastaa naishormonien epätasapainoa. Myös kehon ulkopuolelta tulevien xenoestrogeenien määrä lisää rasvan kertymistä.
LÄHDE: Kaisa Jaakkola: Hormonidieetti, Tammi 2011
Elämäntavat vaikuttavat siis paljon myös kehon toimintaan ja omaan mielialaan. Stressi ja huonosti nukutut yöt voivat aiheuttaa paljonkin pahaa hormonitoiminnalle. Liika sokerin puputtaminen keräännyttää taas kiloja niin vyötärölle kuin jenkkoihin. Yleensä stressaantunut ihminen nukkuu huonosti ja hakee sen vuoksi lisäenergiaa suklaasta, karkeista ja muusta sokerista, jolloin soppa on valmis. Huonot tavat ruokkivat toisiaan, jolloin ongelmat kasvavat entisestään. Itse lähtisin korjaamaan yhden asian kerrallaan, jolloin urakka olisi helpompi tehdä.
Itse painotan aina nukkumisen tärkeyttä! Uni on mulle ravinnon jälkeen tärkein asia, mihin yritän priorisoida aina. Raivaan kalenteriin aikaa, jotta saan nukuttua riittävästi niin yöllä, kuin tarvittaessa myös päiväunet päivällä. Kannattaa aina muistaa, että päiväunet eivät korjaa huonosti nukuttua yötä, sillä unen laatu ei ole yhtä laadukasta.
Onko joku lukenut tuon Kaisa Jaakkolan Hormonitasapaino-oppaan? Suositteletteko? =)
Kiitos tästä!!
Nimenomaan itsellä näin 34-vuotiaana on juuri tuo rasvan kertyminen mahan seudulle ja reisiin ja olen miettinyt mistä johtuu vaikka liikun päivittäin. Nyt kyllä otettava ekstrasti itseäni niskasta kiinni ja otettava taas lenkkitossut käyttöön
vaikka työssäni liikun paljon (siivooja kun olen niin paljon kävelyä päivän mittaan), on ilmeisesti aineenvaihduntani hidastunut. Ruokavaliossa huomaan kyllä seikkoja joita pitäisi parantaa ja ongelmana on proteiinien vähyys ainakin. Vaikka tiedän miten pitäisi syödä, on sitä kovin vaikea välillä toteuttaa.
Tuo riittävä uni on kyllä todella tärkeä asia. Olen juossut, kahvakuulaillut yms nyt helmikuun puolivälistä eikä kilot tipu millään. Kunto on kyllä kohentunut ja vartalokin jotenkin muuttunut, mutta vaaka seilaa yhden kilon välillä. Yöunet on aivan surkeat vauvan takia enkä meinaa millään saada enää nukahdettua ekan herätyksen jälkeen. Viimeksi olen tainnut nukkua 3h putkeen öö, toissa vuoden lopulla ennen kuin ympärivuorokautinen raskauspahoinvointi alkoi..!
Tuo on varmasti tosi haastavaa jos ei saa tarpeeksi unta. Itse olisin varmaan puolikuollut jos en saisi mun jokaöisiä 10 tunnin unia
Olen lukenut kaikki Kaisan kirjat, minkä lisäksi olen heidän yrityksensä Optimal Performancen valmennuksessa. Valmennuksen yhteydessä käyn Biosignature -mittauksissa (tosin en nyt raskauden aikana), mitkä kertovat omat ongelma-alueeni. Nämä alueet kartoitettuamme olemme tehneet muutoksia mm. niin lepoon, treenin kuin ruokavalioonkin – ja kyllä, näiden muutoksien myötä rasva on lähtenyt myös palamaan näiltä ongelma-alueilta!
Kiva kuulla. Täytyy ehkä hankkia tuo kirja luettavaksi.
Onko mahdollista jos syö oikein esimerkiksi tuon bikinibody bootcamp ruokavalion mukaisesti, niin laihtua? vai tuleeko siitä liikaa kaloreita, pitääkö jotain jättää pois? Tällä hetkellä elämäntilanteeni on sellainen, että en pääse liikkumaan, mutta haluaisin rasvaa kuitenkin pois.. ja aloittaa treenaamisen sitten kun tilanne muuttuu
vai mikä olisi sopiva kalorimäärä naiselle joka ei liiku, noin suurinpiirtein
perusliikkumista kyllä tulee jonkun verran.
Vaikea sanoa kun en tiedä perusaineenvaihduntaasi. Jokaisen kulutus on yksilöllistä joka lasketaan sukupuolen, painon ja aktiivisuuden mukaan, en siis osaa tästä näin vaan sanoa sinulle sopivaa määrää.
Heippa, Olen itse hurahtanut noihin Kaisa Jaakkolan kirjoihin ja juuri hormonien vaikutukseen rasvankertymiseen.
Eli vastaus kysymykseen: olen lukenut ja omistankin ko. kirjan ja suosittelen lämmmöllä!
Yritin lukea, mutta teksti oli niin juurta jaksaen selitetty etten hahmottanut ydintä ollenkaan. Tuo kilpirauhas asia pohdituttaa enkä saanut selvyyttä onko se omin keinoin korjattavissa vai vain lääkinnällisesti.
Täällä on menossa Hormonitasapaino-kirjan lukeminen ja terveellisemmän elämäntavan opettelu. Ensin keskityn ruokavalioon ja sen muodostuttua rutiiniksi otan mukaan hiljalleen liikuntaa. Nyt olen valitettavasti törmännyt tilanteeseen, että paino ei tipu sitten millään vaikka ruokavalio on jo pari kuukautta ollut terveellinen eikä juuri terveellisemmäksi voi muuttua. Siispä Kaisan kirja vielä tiukempaan otteeseen ja lukemaan lisää.
Hei ja kiitos upeasta blogista, aivan koukussa oon.. Tämä postaus kolahti mulle täysin! Itsekin kuulun niihin epäonnisiin, joille rasva kertyy pelastusrenkaaksi vyötärölle. Itsekin bailasin ennen hyvinkin rankasti ja niinhän ne siiderit kertyi vyötärölle. Aloitin laihduttamaan syksyllä 2012 ja pudotinkin 10 kiloa muutamassa kuukaudessa laittamalla korkin kiinni ja muuttamalla ruokailutottumuksiani. Reipas vuosi sitten aloitin myös salitreenailun ja kiinteytystä on tapahtunut, mutta edelleenkin nämä jenkkakahvat pysyy kiinni. Pyöräilen lähes päivittäin ja treenaan salilla 2-4 kertaa viikossa, mutta ”kahvat” ei katoa. Todella turhauttavaa… Syy siis löytyy jostain muualta kuin treenistä.. :p
Kiitos
Sillä ravinnon laadullakin on tosiaan aika suuri merkitys 
tämä ei liity postaukseen mitenkään, mutta tiedätkö aino tai joku muu lukijoista
missä laitoit ja olivatko kalliit? kaikista halvimmalla varmaan saisi jos löytäisi jonku joka laittaa niitä kotona harrastuksena 
ripsienpidennyksien laittajaa vaasassa suht halpaan hintaan? ainakin aiemmissa postauksissa sinullakin aino
ne näkyi
Hei mä tiedän! Oon menossa ite ensi torstaina laittaan ja voin sitten vinkata täälläkin miten meni ja suositella jos on hyvät
”Myös kehon ulkopuolelta tulevien xenoestrogeenien määrä lisää rasvan kertymistä.” <- tarkoittaako tämä esim e-pillereitä? :OO
xenoestrogeeni BPA eli bisfenoli A, jota löytyy mm. säilyketölkeistä. Bisfenoli A:n tiedetään esimerkiksi heikentävän insuliiniherkkyyttä ja siten voivan vaikuttaa kakkostyypin diabeteksen syntyyn. Näitä haitallisia muutoksia hormonijärjestelmässä tapahtuu jo niillä määrillä, joille altistumme arkisessa elämässämme.Lisää infoa täältä: http://kaisajaakkola.com/2013/02/jokapaivaiset-kemikaalimme-nain-vahennat-toksiinialtistusta/
Itse olen kirjoittanut aiheesta täällä: http://a-rou.fitfashion.fi/2013/10/18/3-elintarviketta-jotka-kannattaa-vaihtaa-naihin-vaihtoehtoihin/
Hei, itse epäilen rasvan kertymisen reisiin syyksi tuota xenoestrogeeniä. Tuo aikaisempi kirjoituksesi ei toimi? Onko se luettavissa jossain? Mitä nämä aineet ovat, se kiinnostaa?
Moi! Olen itseasiassa kirjoittamassa aiheesta, koska siitä omakohtaista kokemusta ja sain muutoksilla ihan hyviä tuloksiakin.
Jos aihe kiinnostaa enemmänkin, suosittelen lukeen tuon kirjan 
Odottelen postaustasi ja kirjan lainaan myös! Kiinnostaa kyllä aihe ehdottomasti kun tuntuu että tekee jo kaiken oikein mutta silti joku mättää. Kiitos pikaisesta vastauksesta ja hyvää kesää!:)
Mainitsit monessa kohtaan tuon insuliinin ja itellä on ykköstyypin diabetes ollut ihan lapsesta asti ja kohta oon täysikänen. Oon aina ollu normaalipainonen mutta toi vatsan seutu on ollu pitkän aikaa ongelmana ja oon koittanu lisätä urheilua ja tietysti monipuolista semmosta ja syödä terveellisesti, mutta tuo pömppö maha ei tunnu oikein katoavan mihinkään. Oon pitempään jo miettinyt että kuinka suuri vaikutus diabeteksella on tähän urheiluun ja kiinteemmän vartalon hankintaan kun tasapaino on kuitenkin ok luokkaa ? Olis kiva jos osaisit jotenkin ees valaista !!!:)
Jos diabetes on hoitotasapainossa, sillä ei pitäisi olla ’mitään’ vaikutusta urheilullisemman vartalon hankitaan. Tärkeintä on kuitenkin säännöllinen syöminen ja terveellinen ruokavalio. Olen kuullut, että jotkut nuoret diabeetikot vähentävät insuliinia laihtumisen toivossa. Tuota ei kannata kokeilla, niin kuin varmasti ymmärrät, munuais-, silmä tai hermokomplikaatiot eivät ole kivoja.
Uskoisin, että tuolla insuliinilla tarkoitetaan niitä muutoksia joita tapahtuu ennemminkin tyypin 2 diebeteksessa. Ykköstyypissä insuliinia ei tuoteta ja kakkstyypissä solujen reagointikyky insuliinille ei enää toimi ja myöhemmässä vaiheessa myös insuliinin tuotanto voi heiketä
Sulla on kuitenkin tärkeämpää pitää hoitotasapaino kunnossa, terveys edellä!
Hei!
Mä oon monta vuotta aktiivisesti treenannut vatsalihaksia, ja mulla on oikeasti aika voimakkaat vatsalihakset. Ainoa ongelma on se, että ne ei näy. Harva edes uskoo ennen kokeilemista että mulla oikeasti on kovat vatsalihakset. Mulla on vatsalihasten päällä semmonen pömppömaha
(toki ryhti on myös tosi huono). Tiiän että rasvaa tulisi polttaa paljon, että vatsat tulisi näkyviin, and I’m working on it, mutta osaisitko sanoa ruokavaliosta mitään? Kuitua varmasti pitää syödä paljon, mutta mitä ruokia pitäisi ehdottomasti välttää ja mitä ei saisi syödä?
Tähänkin tepsii se sama vanha tapa: syö vähemmän kuin kulutat (mutta älä liian vähän) jolloin rasva palaa myös sieltä vatsan alueelta.
jokin kalorilaskuri voisi olla hyvä apu, jolloin lyöt vaan kaikki syödyt ruuat sinne ja laskuri laskee vajeen sun puolesta. 
Minun peruaineenvaihdunta on nyt 1169,0kcal! Onko totta, että lihasmassan kasvu nostaa peruaineenvaihduntaa?
Minun Perusaineenvaihdunta on 1169,0.
Rasvanpoltto muokkaus.