Pitääkö syödä samoja ruokia joka päivä?

Heippa! Usein ruokavalioita jakaessa törmää kysymykseen ”pitääkö syödä samaa ruokaa joka päivä?” En oikein tiedä mitä suunnitelluilta ruokavalioilta odotetaan? Että jokaiselle aterialle olisi olemassa 10 erilaista reseptiä vai? :D Yleensähän ruokavaliot koostuvat useista aterioista päivän aikana ja jokaiselle aterialle on merkitty kuinka paljon syödää hiilareita, proteiinia tai rasvaa. Näihin on myös lisätty mitä ruokia voi käyttää esim. hiilarin lähteenä. Mielestäni tämä antaa jo aika suuret vapaudet syödä eri tavalla, vaikka joka päivä. Mielikuvitusta käyttämällä saa tehtyä omasta ruokavaliosta mieluisan ja monipuolisen.

DSC01701_Fotor_CollageMä syön itse ns. samoja ruokia aina. Joka aamu syön saman aamiaisen, lounas ja päivällinen koostuvat aina samoista jutuista; lihaa,kanaa tai kalaa. Hiilaria riisin, couscousin, bataatin, perunan tai harvemmin pastan muodossa. Lisäksi salaattia ja/tai vihanneksia. Näitä varioimalla saa mielestäni ihan tarpeeksi vaihtelua, kun vaan jaksaa hieman suunnitella ja miettiä mitä laittaa suusta alas. Kaikilla ei aina ole mahdollisuutta valmistaa kaikkia aterioita itse, mutta ainakin suurin osa päivän ravinnosta valmistetaan luultavasti itse, ja kun suurin osa aterioista on kunnossa niin se vie jo pitkälle. Ainahan on myös mahdollisuus kiikuttaa oman ateriat mukana jos niikseen tulee. :)

DSC02097 DSC02098

Tässäkin asiassa täytyy jaksaa itse nähdä vaivaa. Suunnittelulla pääsee jo todella pitkälle. Itse suunnittelen yleensä 2-3 tulevan päivän ateriat etukäteen, sillä haluan välttää tilanteet, joissa nälkä iskee ja ruokaa ei ole. Tällöin on aina suurempi mahdollisuus sortua johonkin epäterveelliseen tai naposteluun. Mulle laadukas ravinto on ihan ykkösasia jaksamisen ja olotilan kannalta. Sitä ei voi ymmärtää kuinka suuri vaikutus ravinnolla on, ennen kuin kokee eron itse.

Joskus käyn toki ulkonakin syömässä, tällöin pyrin valitsemaan ruokaisan salaatin tai jotain muuta suhteellisen terveellistä. Käytiin keskiviikkona salaattilounaalla tämänhetkisessä lemppari ruokapaikassa Bistrossa.. Olin menossa valokuvattavaksi lounaan jälkeen, jonka vuoksi hieman normaalia vahvempi maali naamassa. :D :D

bistro

 

 


No Responses to “Pitääkö syödä samoja ruokia joka päivä?”

 1. Avatar Satu sanoo:

  Uskon täysin siihen että olet mitä syöt! Kyllä tuntee taas nahoissaan vapun grillimakkarat ja irtokarkit. Olo on juurikin sen mukainen o_O

 2. Avatar hannah sanoo:

  Itse lle huomannut saman, että asiakkaat sanoo et samaa ruokaa viikosta toiseen. Mä ihmettelen tuota.
  Syön itse mahdollisimman puhtaasti. Saatan syödä pari kolme päivää samaa. Vaihtelen hh, prode, rasvan lähteitä. Ruoka on helppo ja nopea tehdä eikä tartte vahtia montaa tuntia ja olla kauhan varressa koko aikaa.
  Ulkona valitsen pihvin ilman ylimääräisiä juttuja tai salaatin,lisäprodeilla tai syön jälkkäriksi jotain lisäksi. Suunnittelen ulkona syömiset yleensä hyvin.

 3. Avatar Laiskis sanoo:

  Johtuisiko osin siitä, että luovuutta keittiössä ei löydy? Eli ihan oikeasti eletään valmisruuilla, kun ei vaan tiedetä mitä yksittäisistä aineksista voisi valmistaa. Toki reseptejä on kirjat ja netti pullollaan, mutta kun ei tiedä edes mistä aloittaa. Maustaminen on myös oma ongelmansa, kun ei ainakaan minulla ole käsitystäkään siitä miten eri mausteita kannattaisi yhdistellä, jotta saisi hyvää ruokaa.

  Jos ohjeissa lukee että kanaa ja riisiä, niin se on sitten paistettua kanaa ja keitettyä riisiä, joissa on ehkä mausteena suola ja kenties pitkälle edistyneillä ”kotikulinaristeilla” myös currya. Vihreitä vihanneksia? No sehän tarkoittaa, että syödään kurkku raakana ja paloittelematta, kun ei jaksa arkena oikein panostaa mihinkään vihannesten asetteluun ja leikkaamiseen.

 4. Avatar AB sanoo:

  Jos asenne sitä ruokavalio-ohjetta kohtaan on jo alkuunsa negatiivinen ja muutenkin törmää usein näihin negatiivisiin ihmisiin. Negatiivinen asenne elämään tuskin kantaa kauas tai ainakaan voittoihin elämässä. Alkuun suosittelen kaikille elämäntaparemppaan ryhtyville, että juttelevat edes jollekkin ja valmistautuvat heti alkuun pään sisällä hommaan hyvin, jopa kuukausia ennen kuin lähtee unelmaansa toteuttamaan. Yleensähän sitä voivotellaan kun on makkara jos toinenkin jäänyt navan ympärille keikkumaan, eikä mietitä mistä se johtuu. No sitten etsitään joku Suomi24:n SH -palstan mukainen dieetti netistä ja lähdetään noudattamaan ja triplataan liikuntamäärät. Tässä tulee se ongelma kun ei olla pohdittu mikä kumma sen saa aikaan että vuosi vuodelta sitä hyllyvää kertyy enemmän. Yleensä kaikki laihduttaa ja on tavoiteaika milloin pitää se sixpack olla esillä, mutta se ei vaan kannata jos ei ole kilpailuihin tähtäämässä ja amattitaitonen valmentaja messissä. Yleensä omassa työssäni kuulee kysymyksiä tyyliin ”Jos nyt noudatan tätä niin näkyykö mulla jo 1.6.2014 klo 20.00 vatsalihakset ja onko mun rasvaprosentti tippunu jo 16%:n tasolle???!” ja tässä vaiheessa huomaa jo että tämän asiakkaan kanssa on turha olla tekemisissä, koska pettymys on todennäköisesti suuri ja rahat halutaan takaisin omien virheiden takia… PT:n työssä on vaikeaa toimia jos ei ole mitään tuntemusta ihmisen psyykkisestä puolesta / tarpeista jne.
  On kyllä tosi ihanaa joka kerta lukea tätä blogia, kun visuaalinen suunnittelu ja kirjoittajan taidot on hallussa. Parasta on myös se että olet noin avoin kaikkien asioiden suhteen. Noi ruokapostauksetkin jaksaa lukea, vaikka yleensä vihaan niitä, kun ovat niin värittömiä ja yksinkertaisia joidenkin blogeissa. Päihittäisit omasta mielestäni jopa ”Kaappaus Keittiössä” ohjelman noilla ”yksinkertaisista, terveellisistä ja puhtaista raaka-aineista” valmistetuilla herkkuruoilla =) Noi näyttää myös paremmilta kuin joku á la carte annos ravintolassa =D Nyt vaan Fitness, Food & Training -kirjaa toteuttamaan! =D Bikinibody Bootcamp:stä TOSI TOSI ISO KIITOS! Yleensä törmää vaan niihin -10kg / kk dieetteihin, jossa saa ravata pää kolmantena jalkana rapputreenejä ja nukkua 4h / yö, kun ruoka ja treenit ei ole balanssissa, tossa on myös huomioitu unentarpeen lisäksi myös se muukin vapaa-aika eli soffalla köllöttely ja koneen ääressä istuskelu eli kerkeää palautuakin =)

  PS. Meni hieman aiheen ohi nämä höpöttelyt, mutta jaa…

 5. Avatar Punttimimmi sanoo:

  Mä myönnän syöväni ”aina samoja ruokia”. Tai tottakai vaihtelen raaka-aineita kun tympii, mutta ei musta keittiöhifistelijää saa. Mutta nyt kun luin tän sun tekstin ja katoin kuvat, niin aloin miettimään että mitä näistä ruokavalioista oikein puuttuu? Kun valitetaan että aina samaa? Sielä vaan rasvat, hh ja prodet merkitty, mutta niitä voi sitten valmistaa miten haluaa ja käyttää eri raaka-aineita. Eli mitä pitäisi syödä mitä siinä listalla ei ole? :D

  http://punttimimmi.fitfashion.fi/

  • Avatar ainor sanoo:

   No sepä juuri.. :D Se ei aina tarkoita riisiä ja kanaa, kun vaihtoehtoja on ihan mielinmäärin. Eihän kaikkien tarvtse olla keittiöhifistelijöitä, mutta silloin ei pitäisi valittaakaan jos ei itse jaksa valmistaa mitään erilaista. :)

 6. Avatar Leena sanoo:

  Hei Aino, olen tuore blogisi lukija – mutta ilahtunut monipuolisista päivityksistäsi!

  Tämä ei liity varsinaisesti tämän päiväiseen ruokapostaukseen, mutta ajattelin kysyä näkemystäsi jumppatreenaamisesta ja kuntosalitreenaamisesta, jotka nykyään nähdään jotenkin toistensa vastakohtina.

  Tämän hetken trendihän on treenata isoilla painoilla, kuntosaliharjoittelua korostetaan, lihasten (kohtuullista) kasvattamista/voiman hankkimista – ja jotenkin tuntuu, että jumppia väheksytään. Mieletäni suotta. Jumppiahan on tarjolla säännöllisellekin treenaajalle vaikka miten moneen lähtöön: kahvakuulalla treenataan lihaskuntoa ja voimaa, body-jumpissa käytetään nykyään paljon aiempia vuosia isompia painoja, bodypumpithan ovat vain jumppasalissa tapahtuvaa kuntosaliharjoittelua (liikkeet ihan samoja, joita kuntosaliohjelmatkin sisältävät) ja kaikenlaiset powerbody-tunnit ovat käytännössä ”lihaskunto/saliharjoitelua jumpan puolella”.

  Mikä sinun mielipiteesi on tähän keskusteluun? Itse koen päässeeni elämäni kuntoon ihan vain jumppaamalla monipuolisesti ja käyttämällä kunnon painoja jumpissa (+lisäski HIITiä ja perus-aerobisia tunteja päälle). Kunto on kasvanut, lihakset kasvaneet ja ylipäänsä olo voimistunut, kaikki tämä näkyy kropassa myönteisesti. Dissataanko jumppia siis suotta? Olisi kiva, jos jossain vaiheessa bloggaisit tästä (meille uusillekin lukijoille) ehkä uudemman kerran.

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi! Kiitos paljon :)
   Olen itse asiassa kirjoitellut tästä aiheesta, en tiedä jos olet tämän tekstin jo ehtinyt lukea? :) –>
   http://a-rou.fitfashion.fi/2014/02/04/se-on-vaan-pelkkaa-jumppaa/

   • Avatar Leena sanoo:

    Siellähän sitä oli, vastauksia ja fiksuja näkemyksiä! Kiitos, en ollut ehtinyt kaikkea vielä selata. :-)

    Nykyään jumpat on myös hirveästi monipuolistuneet – onneksi. Itse tykkään kahvakuulailusta ihan älyttömästi, ja kaikenlainen funktionaalinen treeni on tuonut lisämaustetta jumppasaleille viime vuosina tosi paljon. Ylipäänsä homma on mun mielestäni ammattimaistunut tosin paljon, mikä on hyvä juttu. Uusia jumppavariaatioita kehitellään koko ajan, mikä on hienoa, koska me asiakkaatkin halutaan vaihtelua, uusia juttuja ja monipuolisuutta. Olen kanssasi, ja muiden tuon blogipostauksen kommentaattoreiden kanssa samaa mieltä, että timmin kropan saa jumppasalilta yhtä lailla, ja liikunnan ilon vielä enemmän! Ehkä juuri se itselleni tärkeä musiikki ryhmäliikuntatunneilla ja muiden tsemppaus/ryhmähenki on se viimeinen silaus, minkä takia kuntosali välillä on vähän takkuista menoa moniin jumppiin verrattuna.

    Tämä kommentti pyörii nyt vähän täällä väärässä ”keskustelussa”, mutta sallittaneen tulokkaalle. :-)

 7. Avatar Maija sanoo:

  Hmm, mä lähinnä tarkotin kun kysyin jos bbc ruokavalioon tulee muutoksia, niin jos määriin tulee muutosta tai jtn.. Muistan varmaan väärin ku luulin lukeneeni, että vois jtn pientä muutosta tulla. :D
  Mä syön melkein joka päivä eri ruokaa, vaikka noudatan ”tiettyä ruokavaliota”. Aamupala on aina sama, mutta rakastan puuro-raejuusto-marja yhdistelmää. :p

  • Avatar ainor sanoo:

   Heii.. Juu tässä ei ollut kyse siitä :) Ihan muuten vaan asiasta kirjoittelin! BBC-ruokavalioon on tosiaan tulossa peintä fiilausta, mutta päätin siirtää sen vasta tämän viikon sunnuntaille/ ensi viikon maanantaille! :)

 8. Avatar MariA sanoo:

  En ole ikinä ymmärtänyt tuota vinkumista ruuan yksitoikkoisuudesta. Onko se sitä monipuolisuutta kun syö sokerijugurtteja eri aikaan päivästä ja jopa ”eri makuisina” (kaikkihan ne maistuu sokerille)? Tai kun syö lounaaksi meetvurstiroiskeläpän sijasta saarioisten hampurilaisen?
  Itse en ole mikään supermielikuvituksella varustettu kokki ja lempi-inhokkiohjelmani on Kaappaus keittiössä, jossa Aihinen aina valittaa että: ”Tästä ruuasta puuttuu TUNNE!” Ei sitä aina jaksa niin tunteelliseksi heittäytyä, kunhan jaksaa lyödä ne kanapihvit uuniin ja keitellä siihen kylkeen jotain lisuketta ja vihanneksia :)
  Ja sitä suuremmalla syyllä jos on suuremman luokan kokkailija, niin vihanneksilla ja erilaisilla mausteilla sitä saa höystettyä ”tavallisestakin” ruuastakin erikoista!

 9. Avatar iive sanoo:

  Se on siitä ihmisestä itsestä kiinni mitä se saa tehtyä ohjeesta x grammaa proteiininlähde + x grammaa hiilihydraatinlähde + x grammaa kasviksia. Joko se vaan tyynesti lätkäisee ne siihen lautaselle tai näkee vähän vaivaa ja kokkaa jotain oikeasti. Ei tartte syödä samaa ruokaa joka päivä todellakaan. Mä oon dieetillä ja mulla on tarkat ohjeet miten syödä, silti mun ruoka on ollut ehkä parempaa kuin koskaan ;) mm. lasagnea, poronkäristystä, grillattua kanaa ja lohkoperunoita, pihviä, lihapullia, kasvissosekeittoa…. ja kaikki menee niihin annettujen ohjeiden kriteereihin.
  Sun blogista näkee just todella hyvin sen, että oot mielettömän fitissä kunnossa ja sit kun katsoo sun ruokia mitä syöt, niin vesi herahtaa kielelle ;)

  iive
  http://voimaahoitsulle.blogspot.fi/

Kommentoi