Voiteletko leipäsi bensalla?

Mikä ihmeen otsikko tuo on? Arvaatteko mikä elintarvike on aiheena? 

Margariinithan ne siellä lattialla levittyneenä, nam nam :D Eilen vastaani tuli artikkeli (ruotsiksi), jossa käsiteltiin margariinin valmistusta ja mitä kaikkea siihen liittyy. Alkuperäisen artikkelin voi käydä lukemassa täältä. Jos ruotsinkieli ei suju, niin kerronpa tiivistetysti asiasta.

 • Jos vettä ei lasketa, margariini sisältää enimmäkseen palmuöljyä. Palmuöljyn viljely tuhoaa tuhansia neliökilometrejä sademetsää vuosittain. Kun palmut ovat viljelty, ja niistä saatu tarvittava öljy, lähetetään se jalostamoon, jossa se käy läpi erilaisia kemiaalisia toimenpiteitä, valkaisu on yksi näistä.
 • Kun öljystä poistetaan raaka-aineen luonnoliset ominaisuudet, käytetään apuna lipeää, eli natriumhydroxidia. Samaa ainetta löytyy aineesta, jolla puhdistetaan mm. WC:n istuimet.
 • Tämän jälkeen käytetään asetonia erottamaan monityydyttymättömiä rasvoja tyydyttyneistä rasvahapoista. Jotta margariini saadaan muistuttamaan voita täytyy rasvamassa transesteriöidä, jotta se ei ole niin klimppistä. Tämä tehdään lisäämällä sekaan emäksistä liuosta nimeltä natriummetylaatti, joka ymmärtääkseni on siis metanolia!
 • Tämän prosessin jälkeen, aine täytyy valkaista uudelleen.
 • Joitain vuosia sitten tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että margariineissa milda ja becel on huomattavia määriä bensiiniä. Sitä ennen valmistaja Unilever kiisti, että bensiini oli mukana valmistusprosessissa.

1466031_10153464418265577_406722868_n

”Becel, sydämesi hyväksi?”

Syökää mielummin kunnon voita, luomulaatuista kirnuvoita. Maistuukin paljon paremmalta. 


No Responses to “Voiteletko leipäsi bensalla?”

 1. Avatar Emma sanoo:

  Jep eipä tuu syötyy margariinei. Ja voi on pahasta sydämelle ja keholle, vaikka se on luonnollinen tuote! Näin meitä viilataa linssiin! Esim. Bacel alentaa muka kolesterolia, eroaa varmaan vain yhdellä ainesosalla muihin margariineihin verrattuna.
  Ällöttävä toi prosessi. Yök! Pistää kyllä vihaksi.

 2. Avatar PetraBettina sanoo:

  ”Useita vuosia sitten tehdyissä tutkimuksissa” ei todennäköisesti päde tänä päivänä.
  Becelin rasvat ovat pääasiassa auringonkukka-, rypsi- ja pellavansiemenöljy.
  Kasvirasvalevitteen valmistamisprosessiin tarvittavia aineita ei löydy enää lopullisesta tuotteesta.

  Ei mitään vikaa käyttää voita, jos muuten pehmeän rasvan ja välttämättömien rasvahappojen saanti on kohdallaan, mutta tämä on mielestäni turhaa pelottelua.

  • Avatar ainor sanoo:

   Oma käännökseni meni hieman pieleen, oikea käännös on muutamia vuosia sitten :)
   Artikkelissa mainitaan myös että mainitsemissasi kasviöljyissä käyteään tuotantobensiiniä kun ne lisätään margariiniin, jonka ansiosta prosessin lopussa margariininssa ei ole enää yhtään esimerkiksi rypsiöljyä.
   En ole omin silmin valmistusta nähnyt joten koskaan ei voi olla varma, mutta pistää kyllä miettimään että jokin on pielessä kun asiasta on ollut jo aika monta samanlaista kirjoitusta.

 3. Avatar Opiskelija terveystiede sanoo:

  Becelissä ei ilmoiteta olevan kasvisteroleja , jotka alentavat kolesterolia. Proactiviassa niitä on, ja itse olen kyllä nähnyt ihmisiä, joiden kolesteroliarvot ovat niitä syöden parantuneet. Tämä aika vain on nyt sellaista, että kaikkia mit on oikeasti tutkittu ja hyväksi todettu on ” trendikästä ” pilkata :D Esim. lääkäreiden suosituksia. Voi olla, että margariini ei ole terveellistä, mutta voista on sen verran tutkimuksia kyllä, että sekään ei ole terveellistä. Voin kulutuksen nousun myötä, ihmisten kolesteroliarvot ovat taas nousseet. Ei varmasti ole vain voin ” syytä” liikkumattomuus, muuten huonot elintavat vaikuttavat kyllä siihen. Jos syö terveellisesti muuten ja käyttää pari teelusikallista voita leivän päällä/ paistossa päivässä, niin tuskimpa se ainakaan hirveästi kolesteroliarvoja nostaa, jos syö pähkinöitä + pehmeää rasvaa lisäksi. Mutta on vääristynyttä ajattelutapaa, että voita voi syödä ihan niin paljon kuin haluaa! Ja kehotetaan oikein käyttämään jokapaikassa! Noh, saa nähdä mitkä seuraukset ovat 10 vuoden päästä. Toki johonkin me kaikki kuollaan, joten toisaalta ei ole väliä :D onko se sydän- ja verisuonitauti, vai syöpä.

  • Avatar ainor sanoo:

   Ei mitään rasvaa kannata vetää niin paljon kuin haluaa, jos joku on niin tyhmä että niin tekee niin silloin ei voi syyttää kuin itseään. :D

   Itse uskon että kolesteroliarvot ovat huonontuneet tämän ”pullamössö”-kulttuurin ansiosta, nopeat ja turhat hiilarit ovat paljon pahempi juttu kuin rasvat.

   Pähkinöissä ja kasviöljyissä on paljon omega-6 rasvahappoja, joita meidän ruokavaliossa on jo muutenkin aivan liikaa, jolloin omegatasapaino häiriintyy ja sairastuneisuus lisääntyy.

 4. Avatar aukku sanoo:

  Mäkin vähän ihmettelin tota, että margariini on muka suurimmaksi osaksi palmuöljyä. Esim. meidän jääkaapista löytyvästä Keijusta 44 prosenttia on rypsiöljyä. Palmuöljyssä yli puolet on tyydyttynyttä rasvaa, mutta esim. Becelissä rasvasta reilusti alle kolmasosa on tyydyttynyttä, joten ei tuo kyllä pidä paikkaansa. Munkin mielestä vähän turhaa pelottelua. Voissa sen sijaan on tyydyttynyttä rasvaa, joka on haitallista verisuonille.

  • Avatar ainor sanoo:

   Tuo että tyydyttyneet rasvat olisivat haitallista verisuonille on myytti joka on kumottu jo aika päiviä sitten :D
   Kasviöljyt (joita margariineissä on) sen sijaan sisältävät lisäksi paljon omega-6 rasvahappoja joka vääristää kehon omega-tasapainoa ja näin ollen aiheuttaa tulehdustilan kroppaan. Voit lukea kirjoitukseni omegoista ja niiden suhteista täältä –> http://a-rou.fitfashion.fi/2013/10/13/omega-rasvahapot/

  • Avatar ainor sanoo:

   Meille on vuosikymmenet opetettu, että ravinnon rasva lisää veren kolesterolipitoisuutta, kovettaa verisuonet ja aiheuttaa sepelvaltimotaudin.

   Emme oikein enää tiedosta, ettei kolesteroli ole tappava myrkky vaan soluille elintärkeä aine, jota oma elimistömme tuottaa. Tosiasiassa ravinnon vaikutus kolesteroliarvoihin on varsin vähäinen, mutta veren kolesterolipitoisuuden pudottaminen väkisin voi tehdä ihmisestä aggressiivisen ja itsetuhoisen.

   Pahamaineisten tyydyttyneiden eläinrasvojen ja sepelvaltimotaudin välillä ei ole osoitettu selvää syy-yhteyttä. Sen sijaan monityydyttämättömät rasvahapot, joiden väitetään ehkäisevän sydänkohtauksia, aiheuttavat koe-eläimille tulehduksia ja syöpää. Sitä paitsi niiden liikakäytön on todettu altistavan valtimonkovettumataudille.

   Tanskalaissyntyinen, Ruotsissa työskentelevä lääketieteen tohtori Uffe Ravnskov on perehtynyt huolellisesti rasvateoriaksi nimittämänsä käsityksen syntyyn ja sisältöön samoin kuin laajaan kansainväliseen tutkimusaineistoon, jonka perusteella hän osoittaa kolesterolimyytin toisensa jälkeen perättömäksi.

   Tutkijoita, lääkäreitä, lääketehtaita ja elintarviketeollisuutta vaurastuttaneelta kolesterolikampanjalta puuttuu vankka tieteellinen pohja.

   Uusimpien tutkimusten valossa on päinvastoin yhä ilmeisempää, että terveellisin ruokavalio ihmiselle on se, jota hänen esi-isänsä ovat kautta aikojen noudattaneet.
   http://www.rasalas.fi/kirja.php?id=45

 5. Avatar Emma sanoo:

  Kolesterolimyytti niminen kirja kannattas myös monen lukea, ainaki itellä avautu silmät et en mitään margariineja käytä.

  • Avatar ainor sanoo:

   Jep, hauska sattuma just linkkasin kyseisestä kirjasta tuohon yläpuolelle :)

 6. Avatar iltsu sanoo:

  Mä uskon kyllä ihan 100% siihen , että ihmisten kannattas pyrkiä kohti niitä muinaisia syömistapoja…Itse tein sen yliherkkyystestin ja ylläri muna, maito, gluteeni, viljat, hiiva, palkokasvit ei sopineet…Eli kala,kasvis, marja linjalla menty ja fyysinen vointi on parantunut aika reippaasti…Voisin myös kuvitella suomalaisten olevan jotain kalastus/hylkeenpyytäjien jälkeläisiä :D Alkuihmisten vatsoistahan oli kai enimmäkseen jotain siemeniä löydetty…esim en ymmärrä tolkutonta hedelmien syöntiä, kun ei niitä suomessa kasva edes:D (ja kyllä banaania kuluu välillä). Uusimpien tutkimusten mukaan tuo rasva balanssikaan ei tainnut ihan noin jyrkkä olla..Riippuen tietysti ihan siitä mitä ihmiset suuhunsa tunkee…Noista margariineistähän on löydetty jopa metallien jäämiä:D

 7. Avatar Tuulia sanoo:

  Nämä voi, margariini, kolesteroli ym keskustelut on vähän kyllästyttäviä siinä mielessä, että joka puolella tulee uusia tutkimuksia ja vertailuja yhden puolesta ja toisen vastaan. Ensin voi on ehdottomasti pannassa ja pahan maineessa, parin vuoden päästä suurin trendin ja ”tervyestuote”.. Mielipiteet, tutkimukset ja trendit vaihtelee näissäkin.. Ehkei margariinikaan, eikä voi, ketään sairaaksi tee, kun niitä käyttää ”oikein”..

 8. Avatar Kaisa sanoo:

  Natriummetylaatti ei ole sama asia kuin metanoli. Natriummetalaatti reagoi veden kanssa muodostaen metanolia ja natriumhydroksidia :)

 9. Avatar PetraBettina sanoo:

  Tyydyttyneiden rasvojen haitallisuus ei ole myytti kuin tiettyjen ihmisten mielestä, jotka kovasti kaivavat asiaa tukevia tutkimuksia esiin. Voin kaivaa saman verran vastakkaisia tutkimuksia esille. Kävin gradussani läpi sydän- ja verisuonitautien riskiin vaikuttavia ravitsemustekijöitä ja hyvin monessa tutkimuksessa tyydyttyneen rasvan huomattiin olevan yhteydessä kohonneeseen riskiin. Se ei tietenkään tarkoita, että se olisi ainoa tekijä ja etteikö ruokavaliossa saisi yhtään tyydyttynyttä rasvaa olla. Mielestäni vain ei voi esittää totena, että tyydyttynyt rasva on suositeltavaa. Tyydyttyneen rasvan vaihtaminen tyydyttymättömään tuo yleensä aina hyödyllisiä vaikutuksia.

  Erilaisia ravitsemuskirjoja on kirjoitettu lukuisia. Jokainenhan voi itse päättää mihin niistä uskoo, muttei uskominen niistä totta tee.
  Ymmärrän, että näin ollen en voi myöskään pitää omaa kantaani täytenä totena, joten asia on kinkkinen. Omaa kantaani perustan silti myös käytännön kokemuksiin potilastyöstä. Ravinnon rasvat saattavat tosin myös vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla eli saattaa olla, että oikeastaan jokainen tarvitsisi yksilöllistä ”rasvaohjausta”. Kenties tästä nämä näkemyserotkin johtuvat..?

 10. Avatar Tii sanoo:

  Hei, oletkos tutkinut creme bonjourin uutuuslevitettä voi & rypsiöljy? Onkos sekin samaa sarjaa beceleiden ja keijujen kanssa? Ainakin se kuulostaa hitusen paremmalta?

 11. Avatar marjo sanoo:

  Meillä syödään Oivariinia, koska siinä on lyhyin ainesosaluettelo :) Ja makukin parempi kun muissa levitteissä…

 12. Avatar Markus sanoo:

  Tässä on loistava artikkeli sekä kaavio siitä, miksi voi on vaan niin huippu juttu:

  http://www.bulletproofexec.com/butter-infographic/

  Tässä myös huikea podcast aiheesta:

  http://www.youtube.com/watch?v=SpbsODm2cRs

  Tässä taas kelpo artikkeli siitä, miksei käsitellyt kasviöljyt tai margariini taas ole ”niin” hottia tavaraa:

  http://www.hs.fi/ruoka/Kasvirasvoilla+tehd%C3%A4%C3%A4n+suurta+ihmiskoetta/a1305756312932
  Tässä tosin pari asiavirhettä;
  Soijapapu ei ole rasvaton, vaan siinä on yli 20% rasvaa. Auringonkukkaöljy puristetaan siemenestä, ei kukasta, kuten tässä annetaan ymmärtää.

  Kumpikin öljy on kuitenkin jäätävän korkean omega-6 pitoisuuden (tai paremmin sanottuna järisyttävän huonon o3-o6 suhteen) vuoksi käytännössä käyttökelvotonta ihmisravinnoksi, jos haluaa pysyä terveenä ja jos haluaa, että iho pysyy kunnossa, kuulaana ja hyvinvoivana.

  Oot Aino todellakin aivan oikeassa. Mulla on monta tuttavaa ketkä on saaneet pienillä muutoksilla parannettua ihan uskomattomiakin sairauksia itseltään, vain muutamaan asiaan huomiota kiinnittämällä ja vähän katsomalla mitä suuhunsa laittaa. Yleisimmin nämä terveysongelmat ovat johtuneet joko

  a) Käsitellyistä maitotuotteista (liikaa prosessoitu, kaseiini)
  b) VIljoista (gluteeni / gliadiini, lektiinit, muut antiravinteet)

  tai ylläripylläri,

  c) Surkeista rasvoista (rypsiöljy muovipullossa, auringonkukkaöljy, maissiöljy tai suurimpana pahana kaikista: becel / benecol / flora yms.)

  Niinsanotun ”öljyjenvaihdon” kun suorittaa, tulee luultasti kokemaan ihmeitä. Ensimmäisenä muutokset huomaa ”brainfogin” katoamisena, eli ts. ajatusten kirkastumisena ja nopeutumisena. Tämä johtuu ehkäpä siitä että aivojen rasvasta käytännössä 99% on tyydyttynyttä rasvaa, samoin kun myös solukalvojen. Lisäksi kaiki hormonit rakentuu kolesterolista ja jos sitä ei ole niin… …there’s gonna be some problems.

  Aitoja rasvoja. Aitoja, mahdollisimman laadukkaasti pakattuna. Lasiin. Tummaan sellaiseen, varsinkin kylmäpuristetut juoksevat kasviöljyt (käytännössä oliiviöljy, hamppuöljy, udon öljyt, jne.).

  Ruohollaruokittu luomuvoi.
  Kylmäpuristettu kookosöljy.
  MCT-öljy.

  Laadukas ruoholla ruokittu luomuliha.

  Voi itsessään ei ole hyvää, jos se on ”tavanomaisesti” tuotettua, eli siis viljoilla ruokittujen lehmien maidosta vamistettua. Silloin siinäkin on omega3 / omega6 profiili persiillään, eikä siitä ole lähellekään samanlaisia mahdollisia terveyshyötyjä kuin ruoholla ruokitussa versiossa. Yksinkertaisesti näillä eläimillä ei ole silloin sellaista ravintoa, josta niiden kroppa pystyisi valmistamaan tarpeeksi elintärkeää omega3:sta.

  Ugh, eiköhän tämä riitä. Uskokoon ken tahtoo, loput voivat ihan vapaasti syödä margariininsa (myönnettäköön heille aikanaan omat Darwinin palkintonsa sitten).

  Loppuun vielä loistava kommentti, jonka kopsasin Christer Sundqvistin facebook -seinältä:

  ””Päivän terveysmiete:

  ”Maitorasvan/voin käyttö voidaan määrittää ihmisen rasvavarannosta, so. verestä tai rasvakudoksesta. Vain maitorasvassa esiintyvät penta- (C15) ja heptadekaanihapot (C17) leimaavat ihmisen rasvakoostumuksen. Määrittämällä nämä rasvahapot saadaan tieto nautitun maitorasvan määrästä. C15/C17-täsmämenetelmällä tehdyt tutkimukset osoittavat, ettei maitorasvalla ole yhteyttä lisääntyneeseen sydäninfarktiriskiin. Päinvastoin, mitä enemmän maitorasvaa on kulutettu, sitä vähäisempi on sydäninfarktin riski. Onkin käsittämätöntä, etteivät Voutilainen ym. ole viitanneet näihin tutkimuksiin.”

  Eeva Savola (kommentti Suomen Lääkärilehden juttuun 38/2013 s. 2351-7)””

  Pubmedistä löytyy myös paljon tutkimuksia, jokainen voi itse haeskella niitä ja tehdä sitten omat johtopäätöksensä, mikäli uskoo vieläkin margariinipropagandaan. Jos mielummin haluaa uskoa margariiniteollisuutta ja kokee voivansa hyvin, eikä ole koskaan kipeänä ja on muutenkin täysin terveysongelmaton, silloin kannattaa jatkaa samalla linjalla :)

  Loppu.

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi ja kiitos kattavasta kommentista! Täytyy vielä lukaista nuon linkit jotka laitoit. Toi on ihan totta, että uskokoon ken haluaa. Jokaisella on oikeus syödä mitä rasvoja tai ruokia tahtoo, itse ainakin oon sun kanssa aivan samoilla linjoilla :)

Kommentoi