Haastattelussa paleon noudattaja, karppaaja ja vegetaristi

Heippa! Nyt on aika julkaista haastattelun ensimmäinen osa. Päädyin jakamaan tämän kahteen osaan, koska kysmyksiä on aika monta, jolloin voi olla raskasta lukea monta haastattelua putkeen. 

Ottakaapas hyvä asento, sillä lukemiseen voi mennä hetki. Mielestäni oli äärettömän mielenkiintoista lukea haastateltavien vastauksia ja mielipiteitä. Saa aina uutta näkökulmaa omaan ajattelutapaan :)

Ensimmäisenä haastateltavana on Laila 33-vuotta. Lailan ruokavalio pohjautuu Paleoon.

1. Kertoisitko hieman ruokavaliostasi? Mitä syöt ja mitä vältät? Mitkä ovat tärkeitä asioita ruokavaliossasi? Onko sillä jokin tunnettu nimi?

V: En syö mitään vilja- ja maitotaloustuotteita. Syön mahdollisimman puhdasta ruokaa, paljon luomua ja lähiruokaa. Oikeita raaka-aineita, ei eineksiä, teollisesti tehtyjä. Syön paljon kasviksia, marjoja, hedelmiä, lihaa eri muodoissa ja kanamunia. Ruokavalion pääpointti on puhtaus ja turhien ruokien välttäminen. Ruokavalioni pohjautuu hyvin pitkälle paleoon.

2. Milloin aloit noudattamaan tätä ruokavaliota?

V: Syyskuun alussa 2013 (Täsyipainotteisesti eli kaikki vilja- ja maitotuotteet 100% pois)

3. Miksi aloitit noudattamaan tätä ruokavaliota? Onko syynä esim. eettinen syy, vartalon muokkaus, kokeilunhalu tai jokin muu?

V: Halu kokeilla mikä vaikutus ko. ruokavaliolla on omaan kehooni. Teen paljon Personal Trainer työtä. Asiakkailla olen nähnyt paljon ongelmia ruokailun kanssa. Oma halu kokeilla jotain uutta, jotta saisin vinkkejä miten tämä toimii minulla, jolloin voisin kertoa myös eteenpäin omille asiakkaille omista kokemuksista. Eettisyys on yksi iso tekijä myös, haluan tukea lähi- ja luomuruokaa sekä syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa.

4-5. Oletko huomannut positiivisia vaikutuksia ruokavalion muutoksen jälkeen? mitä? Oletko huomannut jotain negatiivista? mitä?

Positiivista pelkästään. Olo on äärimmäisen energinen. Jaksaa paahtaa aamusta iltaan uskomattoman hyvin ja ohjata paljon jumppia tuntematta ääretöntä uupumista. Myös suoritukset ovat parantuneet, keho on muuttunut ja rasva% pienentynyt entisestään. Iho on parantunut ja vatsan toiminta on muuttunut. Enää ei ole minkäänlaista ”pöhöttyneisyyden” tunnetta. Kaikki ylimääräinen turvotushöttöolo on jäänyt pois. Negatiivisena en koe mitään.

6.Harrastatko säännölisesti liikuntaa? Kuinka treeni ja ruokavaliosi sopii yhteen?

V: Ohjaan työkseni ryhmäliikuntaa. Paljon ryhmiä päivässä (25h/vko). Ruokavalio ja treeni sopivat täydellisesti yhteen. Nyt olen löytänyt ruokavalion, jonka avulla jaksan ohjata tämmöisen tuntimäärän viikossa.

7. Jos ajatellaan, että ruokavaliosi on ns. rajoitettu, kuinka huolehdit kaikkien ravintoaineiden saannista? Oletko huomannut negatiivista tai positiivista vaikutusta jaksamiseen esim. liikkuessa?

V: En ole huomannut jaksamisessa mitään ongelmaa, päinvastoin, tuntuu että jaksan entistä enemmän ja paremmin. Olen tarkka ruoka-aineiden suhteen ja varmistan, että saan kaikki tarvittavat ravintoaineet, vitamiinit ja hivenaineet. Ruokavalioni on monipuolistunut hurjasti, mukaan on tullut paljon uutuuksia mm. kookos monessa muodossa! Olen entistä tarkempi ja tietoisempi ruuan merkityksestä. Syön nykyään paljon monipuolisemmin kuin 3 kk sitten, vaikka olen aina ollut tarkka ruokavaliostani. Tämän kautta olen tullut vielä tarkemmaksi ja tietoisemmaksi.

8. Onko ruokavaliosi aiheuttanut hämmenystä lähipiirissäsi? Kuinka toimit tilanteissa joihin tapaa kuulua ”kiellettyjä” ruoka-aineita?

V: Eniten tämä aiheuttaa hämmennystä nimenomaan kaikissa muissa, kuin itsessäni. Lähipiirin mukaan olen jollain ”kuurilla” ja kyllä se ”kuuri” kuulemma loppuu jossain vaiheessa. Pilkkaa kuulee päivittäin; ”Voitko sä syödä tätäkään? Mitä sä voit syödä? Kukaan ei pärjää ilman maitotaloustuotteita, saat osteoporoosin ja sen ja sen ja sen taudin yms.” Tilanteita missä on kiellettyjä ruokia on vähän, silloin en ota niitä tai käytä niitä, hyvin helppoa!

9. Kuinka tarkka olet ruokavalioosi liittyvistä ”säännöistä”. Noudatatko sitä tiukasti vai sallitko itsellesi ”kiellettyjen ruoka-aineiden” syöntiä joskus?

V: Olen tarkka. Laktoosittoman olen joutunut ottaa yhden kerran juhlissa pakon sanelemana, kun en voinut olla ottamatta, kun oli pöytiin tarjoilu, enkä ollut muistanut ilmoittaa maidottomasta ennakkoon.

10. Aiotko noudattaa tätä ruokavaliota lopun elämääsi? 

V: Kyllä

11. Olisiko sinulla antaa vinkkejä sellaisille jotka innostuvat mahdollisesti muuttamaan ruokailutottumuksiaan tähän suuntaan? Mistä kannattaa aloittaa?

V: Kannattaa aloittaa puhdistamalla ruokavalio. Karsi pois kaikki turhat ”täyttöruuat”. Moni syö ihan turhia kaloreita, paljon välipalatuotteita mm. erilaisia jugurtteja, rahkoja, välipalapatukoita, protskupatukoita, protskujuomia (ne ovat in nykyään) sekä erilaisia turhuuksia, mitkä ovat vielä kalliitakin. Karsi nämä pois ja siirry oikeaan ruokaan. Tee ruoka itse, ota sitä mukaan töihin ja syö sitä. Ruuan teko on helppoa ja vaivatonta, kun on karistanut siitä turhan pois. Paista pihvit pannulla oliiviöljyssä tai kookosöljyssä, laita lautaselle salaattia, kurkkua, tomaattia, avocadoa ja paprikaa, niin avot, täydellinen lounas tai päivällinen on valmis. Helppoa ja nopeaa.

Mieti luomua ja ekologisuutta, suosi lähiruokaa! Suosi paikallista yrittäjyyttä. Karsi herkut pois ja ala herkuttelemaan marjoilla ja hedelmillä. Totuta makuaistia rohkeasti uusiin makuihin. Leivo itse herkkuja, käytä makeutukseen luomu hunajaa, tee jäätelö itse (sekin onnistuu maidottomana). Ilman leipää voi ja pystyy elää ja pysyä hengissä. etsi tietoa ja ota selvää. Googleta kalsiumin lähteitä niin huomaat että maitotaloustuotteet eivät olekkaan ainoat kalsiumin lähteet maailmassa. Itseasiassa maitotuotteiden kalsium imeytyy vain 32%:sti, vertaappa sitä johonkin muuhun. Suosittelen kaikille turhasta luopumista. Mieti paljonko käytät kalliita välipalatuotteita ja sanot, että luomu on kallista? Montako Gainomaxia tms. juomaa juot viikossa?

Seuraavana haastateltavana Janne 38-vuotta. Jannen ruokavalio perustuu hiilareiden minimoimiseen, eli karppaamiseen.

1. Kertoisitko hieman ruokavaliostasi? Mitä syöt ja mitä vältät? Mitkä ovat tärkeitä asioita ruokavaliossasi? Onko sillä jokin tunnettu nimi?

V: Eli minä karppaan. Vältän ruokavaliossani hiilihydraatteja. Syön hiilareita vuorokaudessa maksimissaan 25g. Eli pääsääntöisesti vältän sokeria, viljatuotteita ja perunaa ja osaa maitotuotteista. Usein kuultu ja luultu virhe karppauksesta on se, että syödään vain pelkkää lihaa. Mielestäni syön nykyisin monipuolisemmin kuin ennen.

2. Milloin aloit noudattamaan tätä ruokavaliota?

V: Aloitin karppaamisen syksyllä 2010 jolloin painoni oli 143kg. Kyllä, sen saavuttaminen oli erittäin helppoa. Oma ulkonäkö ei todellakaan miellyttänyt ja olo oli erittäin tukala. Tiputin vajaassa vuodessa painoani 24kg. Elokuussa 2011 kuitenkin palasin takaisin hiilihydraattien pariin, enkä saanut enää itseäni niskasta kiinni. Kaverini on myös tuskaillut sitä, että aina hyvin alkanut startti loppuu kuin seinään parissa viikossa. Ehdotinkin hänelle elokuussa vetoa jonka panoksena on 1000€. Ja tavoitteena molemmilla on nyt tiputtaa painoa 20% vuodessa. Veto oli hyvä motivaattori aluksi. Nyt kun on päässyt karppaamisessa hyvään vauhtiin on veto enää toissijainen asia. Oma painoni pitäisi olla vedon myötä 2014 elokuussa 107kg, mutta uusi tavoitteeni on 99kg. Aloitan myös ensi kuussa jotain sellaista mitä en olisi itsestäni koskaan uskonut, kuntosalilla hikoilemisen (mutta en mä jumppatunneille tuu). Lenkkeilyn olen jo aloittanut.

3. Miksi aloitit noudattamaan tätä ruokavaliota? Onko syynä esim. eettinen syy, vartalon muokkaus, kokeilunhalu tai jokin muu?

V: Se miksi olen valinnut karppauksen on se, että en koe jääväni paitsi mistään mihin olen aikaisemmin tottunut. Ainut mikä aiheuttaa tuota tunnetta on maito. Jos oikein haluan itseäni hemmotella juon litran maitoa tai piimää.

4. Oletko huomannut positiivisia vaikutuksia ruokavalion muutoksen jälkeen? mitä?

V: Olen nyt kolmessa ja puolessa kuukaudessa tiputtanut painoani pelkällä ruokavalion muutoksella 19kg. Lisäksi verenpaine ja turvotus on laskenut. Lisäksi olen pirteämpi ja päiväunien tarvetta ei ole enää juurikaan.

5. Oletko huomannut jotain negatiivista? mitä?

V: Uudessa ruokavaliosta ainut huono puoli on ketoosissa tyypillinen asetonin hajuinen hengitys, mutta sitäkin voi torjua mm. sokerittomilla pastilleilla yms. Toinen huono puoli liittyy siihen, että ns. herkkupäivien jälkeen näyttää ammattikoululaiselta. En tiedä onko yleistä, mutta minulle herkkupäivä kostautuu finneinä.

6. Harrastatko säännölisesti liikuntaa? Kuinka treeni ja ruokavaliosi sopii yhteen?

V: En ole harrastanut mitään liikuntaa yläasteen jälkeen. Nyt olen kuitenkin alkanut käydä 7,5km kävelylenkeillä. Tarkoitus on tihentää lenkkien määrää pienin harppauksin. Ensi kuussa aloitan myös kuntosalilla käymisen. Iso asia koska olen aina vannonut, että minua ei kuntosalilla nähdä kuin työni puolesta.

7. Jos ajatellaan, että ruokavaliosi on ns. rajoitettu, kuinka huolehdit kaikkien ravintoaineiden saannista? Oletko huomannut negatiivista tai positiivista vaikutusta jaksamiseen esim. liikkuessa?

V: Syön kasviksia enemmän kuin ennen ja ruuan lisäksi syön kuitenkin Mivitotal Plussaa ja Calcia Sitraattia.

8. Onko ruokavaliosi aiheuttanut hämmenystä lähipiirissäsi? Kuinka toimit tilanteissa joihin tapaa kuulua ”kiellettyjä” ruoka-aineita?

V: On todellakin aiheuttanut hämmennystä ja v*ttuilua. Karppaaminen kun ei ole hyväksyttyä painon tiputtamista. Ainut oikea tapa on syödä salaattia ja kasviksia, näinhän meille on aina opetettu. Toiset ei ymmärrä asiaa lainkaan ja toiset sitten kuvittelee, että karppaaminen on vain rasvaisen lihanpalan järsimistä. Kieltäydyn kohteliaasti kielletyistä ruoka-aineista. ”Kyllä sä ny yhden voit ottaa!” En voi. Toinen mitä kuulee paljon on se, että ”Sitten kun sä lopetat karppaamisen niin kaikki tulee takasin!” Eikä? Tuokaa mulle eteen se dietti minkä lopettamisen jälkeen niin ei kävisi. Keikkareissuilla on pakko välillä sortua poikkeavaan ruokavalioon, mutta silloinkin valitsen sellaisen tuotteen jossa hiilarien määrä on mahdollisimman pieni. Huoltoasemien valikoima kun on mitä on.

9. Kuinka tarkka olet ruokavalioosi liittyvistä ”säännöistä”. Noudatatko sitä tiukasti vai sallitko itsellesi ”kiellettyjen ruoka-aineiden” syöntiä joskus?

V: Noudatan tarkasti sääntöjä. Jos en tiedä voinko jotain syödä, en silloin syö. Herkkupäivätkin on jääneet melkein kokonaan pois aikaisemmin mainutuista syistä. Lisäksi herkkupäivien jälkeen olevaa tilaa voi verrata täysin krapulaan. Olo on väsynyt ja turvonnut sekä voin pahoin. Kai setä alkaa tulla vanhaksi kun välttää krapulaa alkoholista ja hiilareista.

10. Aiotko noudattaa tätä ruokavaliota lopun elämääsi? 

V: Näin olisi tarkoitus, koska en tunne jääväni mistään paitsi. Ehkä tavoitteen jälkeen voi antaa itselle vähän löysää mm. juhlissa tms, mutta en halua enää näyttää pystyyn nostetulta sialta. Jos haluaa ns. herkutella, niin esim. muulla kuin sokerilla makeutettua suklaata alkaa löytyä melkein joka kaupasta. Tosin sitäkään ei nyt tarvitse syödä illassa koko levyä niin kuin tein ennen. Ja oikea sokeri maistuu nykyisin äklöltä. Sain vahingossa poikani normaali Coco Colan eteeni Zero Colan sijaan ja se oli HIRVEÄÄ! Aikaisemmin zero- ja light-tuotteet oli hirveitä.

11. Olisiko sinulla antaa vinkkejä sellaisille jotka innostuvat mahdollisesti muuttamaan ruokailutottumuksiaan tähän suuntaan? Mistä kannattaa aloittaa?

 Karppamisesta löytyy paljon tietoa mm. karppaus.info sivustolta. Laitan lisäksi tähän lisäksi minkälainen on tyypillinen päiväni ruuan suhteen..

AAMUPALA: Pala leipää (esim. Pirjon Pakarin Häjypoikaa. Karppileivät on kauheita!) Oivariinia Kinkkua tai metukkaa ja juustoa 

LOUNAS: Salaatti

PÄIVÄLLINEN: Possunsuikaleita Kermaa Juustoa Kasviksia

Tuosta siis tehdään kastikkeen tyyppinen, jota minä syön pelkästään. Muu perhe syö lisäksi perunaa tai mitä milloinkin.

Lisäksi juon pari litraa vettä päivässä, joka on myös täysin uutta. Kahvia menee tietenkin päivän aikana ja sen hiilareita en laske. Välipalaksi voin syödä hedelmän. Esim. omenan puolikas ripauksella kanelia ajaa nykyisin pullan aseman täysin. Aikaisemmin en syönyt juurikaan salaatia, vihanneksia tai hedelmiä. Myös annoskoot on huomattavasti pienentyneet ilman tarkoitusta. Aikaisemmin olin pizzojen suurkuluttaja. Nykyisin korvaan tuon tekemällä lasivuokaan pizzan normaalisti, mutta ilman pohjaa. Eli tomaattisose, täytteet ja päälle juustoa. Täydestä menee kuin väärä raha. Eihän se pohja koskaan oo miltään edes maistunu. Samoin voi tehdä vaikka pekoni-juusto täyslihahampurilaisen. Jättää vain leivät pois. Eihän nekään miltään maistu..

Kolmantena Maria 26-vuotta. Maria on vegetaristi joka suosii myös raakaruokaa, luomua ja muutenkin puhtaita ravinto-aineita.

1. Kertoisitko hieman ruokavaliostasi? Mitä syöt ja mitä vältät? Mitkä ovat tärkeitä asioita ruokavaliossasi? Onko sillä jokin tunnettu nimi?

V: Mun ruokavalio koostuu eri periaatteista ja minun mielenkiinnosta ravinnosta, mutta ydinperiaate on kumminkin ”my body is a temple not a trash can”. eli haluan syödä puhdasta ruokaa, josta kehoni saa hyvää energiaa ja ravintoa. vältän kaikkia keinotekoisia lisäaineita, kuten väriaineita, säilöntäaineita yms. en siis syö puolivalmisteita tai mitään minkä sisältöluettelo sisältää jotain mitä en tiedä mitä se on. olen myös ollut kasvissyöjä melkein kymmenen vuotta, eettisistä syistä en syö lihaa enkä siipikarjaa, mutta kalaa syön välillä, sekä luomukananmunia ja juon luomumaitoa. olen myös hyvin kiinnostunut trendikkäistä superfoodeista, jotka nykyään kuuluu päivittäiseen ruokavaliooni.

2. Milloin aloit noudattamaan tätä ruokavaliota?

V: kasvissyöjä olen ollut melkein kymmenen vuotta. Aloitin lukiossa, en syönyt lihaa viiteen vuoteen, mutta veriarvoni olivat niin huonot että päätin hetken syödä lihaa. arvot ei kumminkaan tästä huolimatta nousseet, joten jätin lihan taas pois ruokavaliostani. Veriarvot olivat huonot koska en korvannut lihaa millään (esim pavut, linssit, soija, pinaatti). Nykyään tiedän millä korvata liha ja veriarvot eivät ole ikinä olleet näin hyvät, ei edes silloin kun söin lihaa. Kiinnostukseni puhtaasta ruokavaliosta ja superfoodeista alkoi noin viitisen vuotta sitten, kun opiskelin restonomiksi ja luin ravinto-oppia. luokkakaverini oli hyvin kiinnostunut puhtaasta ruuasta ja käytiin hänen kanssa monella seminaarilla. Aloin pienin askelin muuttamaan ruokavaliotani, lisäsin jotain ja jätin jotain pois, siirryin luomuun. Kun en enää saanut keinotekoisia aineita ruokavaliostani en myöskään halunnut saada niitä enää ihon läpi kehooni, joten siirryin pikkuhiljaa täysin luonnollisiin ihonhoitotuotteisiin ja hiustuotteisiin.

3. Miksi aloitit noudattamaan tätä ruokavaliota? Onko syynä esim. eettinen syy, vartalon muokkaus, kokeilunhalu tai jokin muu?

V: Lihan jätin pois ruokavaliostani eettisistä syistä, muut muutokset kokeilunhalusta. Minua alkoin kauhistuttaa maailman ruokamarkkinat, se että ajatellaan pelkästään tuottavuutta eikä terveyttä. Ruokaa myrkytetään, että se säilyisi pidempään ja sitä käsitellään niin paljon ettei siinä ole enää ravintoa.

4. Oletko huomannut positiivisia vaikutuksia ruokavalion muutoksen jälkeen? mitä?

V: Olen paljon paljon energisempi ja pirteämpi kuin kymmenen vuotta sitten. Minulla ei ole esimerkiksi ikinä mahakipuja, päänsärkyä tai muita vaivoja. minulla on kevyt olo ja jaksan olla vauhdissa aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa, enkä tunne väsymystä tai uupumusta. Myös kovat treenit luistaa neljänä-viitenä päivänä viikossa. Ihosta, hiuksista ja kynsistä huomaa myös eron.

5. Oletko huomannut jotain negatiivista? mitä?

V: Negatiivinen seikka on että minun on välillä vaikee löytää syötävää jos äkkiä pitää saada jotain suuhun pantavaa tai jos käyn ulkona syömässä. Onneksi terveellisen ruokavalion suosio kasvaa ja on jopa trendikästä, joten tänä päivänä on paljon helpompaa löytää minulle sopivaa syötävää, kuin esim viisi-kymmenen vuotta sitten oli. Myös muiden ihmisten ymmärrys poikkeavasta ruokavaliosta on kasvanut, mikä helpottaa arkea.

6. Harrastatko säännölisesti liikuntaa? Kuinka treeni ja ruokavaliosi sopii yhteen?

V: Harrastan liikuntaa 4-5 päivää viikossa. Ruokavaliostani saan hyvänlaatuista energiaa, joka antaa voimia treenata sekä kestävyyttä että lihaskuntoa. Myös proteiinin saanti on kohdallaan vaikka en syökkään lihaa.

7. Jos ajatellaan, että ruokavaliosi on ns. rajoitettu, kuinka huolehdit kaikkien ravintoaineiden saannista? Oletko huomannut negatiivista tai positiivista vaikutusta jaksamiseen esim. liikkuessa?

V: Haastavinta ruokavalioni noudattaessa on saada tarpeeksi proteiinia. Jos olen muutaman päivän fuskannut, tunnen sen heti lihaksissa, en jaksa yhtä paljon kuin niinä päivinä kun olen syönyt oikein.

8. Onko ruokavaliosi aiheuttanut hämmenystä lähipiirissäsi? Kuinka toimit tilanteissa joihin tapaa kuulua ”kiellettyjä” ruoka-aineita?

V: Uudet tuttavuudet haluavat aina tietää mistä syystä en syö lihaa. Muita ruokatottumuksiani ei huomaa yhtä hyvin, eikä niistä kysellä. mutta he jotka tietävät niistä, osoittavat mielenkiintonsa esimerkiksi kysymällä mitä syön, reseptejä, vinkkejä jne. Jos tarjolla on jotain mitä en syön, niin en ota. Jos joku kyselee, selitän tilanteen.

9. Kuinka tarkka olet ruokavalioosi liittyvistä ”säännöistä”. Noudatatko sitä tiukasti vai sallitko itsellesi ”kiellettyjen ruoka-aineiden” syöntiä joskus?

V: Periaatteessa syön aina ruokavalioni mukaan, kaikkeen tottuu ja minun ei edes tee mieli syödä ”kielettyjä ruoka-aineita”. Ainoa lisäainepommi jota sorrun joskus syömään on jäätelö ja karkit, mutta onneksi nykyään löytyy lisä-aineetonta suklaata, lakuja ja kermatoffeita – suosikkejani! Jos minun on joskus pakko saada jotain nopeeta suuhun pantavaa ja tarjolla on pelkästään lisäainepommeja (esim proteiinipatukat) niin tottakai minä sellaisen syön, mutta seurauksena kärsin loppupäivän vatsakivuista, samaten jos sorrun syömään jotain muita ”kielettyjä ruoka-aineita”.

10. Aiotko noudattaa tätä ruokavaliota lopun elämääsi?

V: Mitä luultavimmin tulen seuraamaan ruokavaliotani loppuelämän, se ei ole dieetti vaan elämäntapa. Voin niin hyvin ruokavalioni vuoksi, joten se todellakin motivoi minua noudattamaan sitä. Myös se, että tiedän kärsivän vatsakivuista jos fuskaan, saa minut aina miettimään kaksi kertaa kannattaako fuskata vai ei.

11. Olisiko sinulla antaa vinkkejä sellaisille jotka innostuvat mahdollisesti muuttamaan ruokailutottumuksiaan tähän suuntaan? Mistä kannattaa aloittaa?

V: Pienin askelin kannattaa tehdä muutoksia, nopeat muutokset myös päättyy nopeasti. Kroppa ei myöskään tykkää isoista muutoksista. Jos haluaa jättää lihan pois ruokavaliostaan voi esim. aloittaa punaisesta lihasta ja tunnustella miten kroppa siihen reagoi, jos tuntuu hyvältä voi jättää myös siipikarjaan pois. Mutta jos jättää lihan pois tulee olla tietoinen millä korvata lihan! Lisäaineita kannattaa kans pikkuhiljaa vähentää, koska kun pakkausselosteita alkaa tutkia, huomaa ettei mitään voi enää syödä! Se vie oman aikansa löytää ruoka-aineta jotka ovat lisäaineettomia.

kuva

 
Tuhannet kiitokset Laila, Janne ja Maria! :)

No Responses to “Haastattelussa paleon noudattaja, karppaaja ja vegetaristi”

 1. Avatar Opiskelija tyttönen sanoo:

  Mielenkiintoisia juttuja. Olisi kuitenkin kiva ja hyödyllistä kuulla myös niinsanotusti ”tavallista ” ruokavaliota noudattavaa joka voi hyvin :D koska niitäkin on erittäin paljon… Pieni joukko erikoisruokavalioiden noudattajia pääsee vain nykyään ääneen. Ei ole trendikästä syödä THL:n ravitsemussuositusten mukaisesti. Kuitenkin niillä on monen kymmenen vuoden tutkimustulokset takanapäin. Paleo-karppaus-yms. ruokavalioista, ei ole vielä hirveästi tutkimuksia. Toki ne ihmiset varmaan voivat hyvin, jotka niitä ruokavalioita noudattavat, mutta mikä on pitkän tähtäimen tulos? Veikkaan näinkin pessismistisesti , että kukaan ei jaksa koko elämäänsä noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota ilman lipsahduksia. Hatunnosto sille joka pystyy.

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi! Tämä postauksen ideana oli juurikin kurkistaa sellaisten ihmisten ruokavalioihin jotka poikkeaa siitä normaalista. Toisaalta toisen normaali on toisen epänormaali.

   Vaikka itse vannoisit ns. normaalin ruokavalion nimeen niin joku toinen voi olla hyvin tyytyväinen valitsemaansa tiehen. Me ollaan kaikki erilaisia :)

   Voin myös itse vastata kysymyksiin toisessa osassa, jos nyt ajatellaan että mun ruokavalio olisi enemmän normaali. Saapahan jotain vertauskuvaa!

   Kiitos mielipiteestä :)

 2. Avatar aukku sanoo:

  Ymmärrän kyllä, jos haluaa noudattaa jotain tiettyä ruokavaliota, mutta mielestäni aina pitäisi pystyä myös hieman joustamaan. Esimerkiksi sukujuhlissa on ihan ok kieltäytyä syömästä pullaa, mutta ruokavalion noudattaminen menee liian pitkälle, jos esim. yksi maitotuote tai vaikka leipäpala pilaa päivän. Kyse on kuitenkin itse kehitetyistä säännöistä, ei yleisistä suosituksista. On eri asia, jos esim. karppaaja kieltäytyy hillomunkista, jolla on oikeasti vaikutusta päivän ravintoaineiden ja energian saantiin, kuin jos esim. paleota noudattava joutuu syömään hieman ”vääränlaista” ruokaa, joka ei kuitenkaan käytännössä vaikuta millään tavalla lyhyellä saati pitkällä aikavälillä.

  • Avatar ainor sanoo:

   Kyseessä ei aina ole se että päivä menisi pilalle jos pitää syödä pala leipää tms. Jotkut ihmiset eivät vaan halua syödä tiettyjä juttuja ja mielestäni se on yhtä oikeutettua kuin vaikka sen leivän palan syöminen. Mä en itse noudata mitään erikoisruokavaliota ja syön oikeestaan kaikkea, mutta silti mua ei haittaa yhtään vaikka joku toinen vetäisi ihan eri tavalla. :)

   Kiitos kommentista! :)

 3. Avatar Anumaaria sanoo:

  Opiskelijatyttösen kanssa täysin samoilla linjoilla. Perusruoka ja peruskuntoilu kunniaan! Miksi tarvitsee aina hifistellä sekä ruoan että treenin suhteen? Energiaa kuluu suunnitteluun ja valmisteluun kun sen voisi käyttää vaikka ihmissuhteiden vaalimiseen. Aika harva on kuolinvuoteellaan katunut ettei tehnyt silloin sitä ja sitä treeniä tai söi sen ja sen dieetinvastaisen kakkupalan. Hieman tärkeämpiä asioita tulee varmasti silloin mietittyä. Elämä on lyhyt turhaan jäkittämiseen.

  Hienot haastattelut olet kuitenkin tehnyt, ja vaikuttaa siltä, että haastateltavat elävät täyttä elämää. Pisteet heille siitä.

  • Avatar ainor sanoo:

   Moi Anu ja kiitos mielipiteestä! Taas päästään siihen että mitä on perusruoka? Sun perusruoka voi olla ihan eri asia kun mun perusruoka, eikö vaan?

   Halusin haastatella näitä tyyppejä sen vuoksi, että nähtäsiin erilaisa tyylejä elää ja syödä. Kaikkien ei tarvitse olla samasta puusta, jollekin kasvisyönti ei ole hifistelyä vaan ihan sitä normaalia tuttua settiä. Toivottavasti ymmärsit mun pointin :)

 4. Avatar 3kk? sanoo:

  Kolme kuukautta on lyhyt aika ja on vähän hassua että sillä kokemuksella lähdetään suosittelemaan jotain..saattaa olla vuoden päästä hieman eri mielipide (näitä löytyy netistä erityisesti paleota noudattaneiden naisten osalta) Useinhan kuulee ravitsemusterapeuttien sanovan, että aluksi minkä tahansa rajoittavan ruokavalion kanssa on kuherruskuukausi ja se tuntuu olevan ratkaisu kaikkeen.

 5. Avatar Riikka sanoo:

  Tosi kivat haastattelut! Yhdyn samaan että tuntuu kummalliselta, että pitää alkaa perustelemaan tai selittämään juhlissa/ kavereille sitä ettei halua syödä jotain? Eivät ne muutkaan ainakaan minulle ole perustellut miksi sitä pullaa/kakkua on syötävä? Itsekin syön kutakuinkin paleonhenkisesti, pieniä maitotuote poikkeuksia löytyy, mutta en ainakaan itse koe sen olevan keneltäkään pois jos tämä on minun valintani! Sun blogi on ihan huippu ja tää postaus toi itelle hyvä fiiliksen että muutkin joutuvat ”selittelemään näitä dieettejä” vaikka sellaisesta ei olekaan kysymys :)

 6. Avatar Anumaaria sanoo:

  Tarkoitin lähinnä sitä, että siinä vaiheessa kun sosiaalinen elämä hankaloituu ja ihmissuhteet rakoilevat syömis-ja liikkumistottumusten vuoksi, mielestäni hälytyskellojen tulisi soida. Haastateltavasi vaikuttavat tolkun ihmisiltä ja tyytyväisiltä elämäänsä. Heihin en aiemmassa kommentissani viitannutkaan. Viittasin pikemminkin yleiseen ”fitness”- ja kuntoilupiireissä vallalla olevaan suuntaukseen, jossa ns. normaaliruokavalion (esim. THL:n suosittelema rv) ja liikkumistavan noudattajat leimataan laiskoiksi ja tyhmiksi kun eivät hoksaa pitää grammantarkkaa syömistä ja päätöntä liikkumista ainoana oikeana tapana elää.

  Sä oot kuitenkin tolkun nainen, tiedän että osaat ottaa rennostikin ;) , samoin valtaosa tämänkin blogin lukijoista.

  Ja hei, postausvinkki: ns. normaalin ruokavalion (kotiruokaa ja herkkuja sopivassa suhteessa) ja normaalisti liikkuvan (3-5 krt/vko) haastattelu! Tuntuu, että he jos kuka ovat tässä pian vähemmistössä…

  • Avatar Minna sanoo:

   Ylläolevaan kommenttiin, mitä tarkoitat sosiaalisten suhteiden rakoilulla? En ymmärrä miten sosiaaliset suhteet voisivat toisen ruokavaliosta kärsiä, kaikki voivat kunnioittaa toistensa valintoja ja antaa jokaisen tehdä omansa. ”Erikoisruokavalion” omaava voi ottaa vaikka eväät jos haluaa, eikä siitä tulisi kenenkään jäkättää :)

   • Avatar Anumaaria sanoo:

    Hmm, luepa kommenttini uudestaan. Haastatellut vaikuttivat hyvinkin täysipäisiltä ja he suhtautuivat ”dieettiinsä” vakavasti mutta järjen äänellä. He eivät kokeneet dieetistään olevan haittaa jokapäiväisessä elämässään, päinvastoin.

    Olen kuitenkin lukenut paljon kommentteja ja haastatteluita ihmisistä ja ihmisiltä, jotka ovat kertoneet koko elämänsä ystävyyssuhteet mukaan lukien menneen uusiksi. Mielestäni jos tuntee joutuvansa skippamaan kaverimenoja vain syömis- ja liikkumistottumusten vuoksi tai jos oikeasti kokee ettei kehta syödä oman ruokavalionsa mukaisesti ystäviensä ja perheenjäsentensä seurassa, on syytä miettiä missä mennään. Vertaisin sitä syömishäiriömäiseen käyttäytymiseen.

 7. Avatar Mari sanoo:

  Oli mielenkiintoista lukea eri ruokavalioiden noudattajia. Varsinkin siitä luin mielelläni, mihin he perustavat erilaiset ruokavalionsa.
  Ja itsekin olen Anumaarian ehdotuksen kannalla. Olisi mukavaa lukea perinteisten ruokavalio- ja liikuntamallien noudattajaa. Sellaista joka ei vedä liikuntaa överisti ja syö tavallisen lautasmallin mukaan.

 8. Avatar inna sanoo:

  Mä komppaan myös muutamia aikasempia kommentoijia, että olis kiva kuulla sama haastattelu ”tavallisen” ruuan syöjältä! :) Ite välillä hifistelen vähän liikaakin ruuan kanssa ja mulle se aiheuttaa lähinnä vaan ahdistusta. Kaikkein tyytyväisin oon ihan tavalliseen ruokaan! Ihan peruslautasmallin mukaan varmaan suuri osa ihmisistä pärjää parhaiten! Nää haastattelutkin herätti vähän semmosta pientä ”apua ääh, söin tänään lihaa ja protskujuoman apua täytyn lisäaineista” -oloa… Vaikka olo on tosi energinen ja hyvinvoiva! :D

Kommentoi