Terveellisestä ruuasta herkullisempaa

Monesti ajatellaan, että kaikki terveellinen ruoka on mautonta ja epäterveellisiä ruokia pidetään herkkuina. Tämähän on aika mustavalkoinen ajattelutyyli, mikä ei ihan pidä paikkaansa. Terveellisissä ruuissa on yleensä runsaasti ravinto-aineita ja makuja. Myös se mihin on tottunut, vaikuttaa omiin mieltymyksiin. Jos on aikaisemmin syönyt paljon sokeria ja rasvaisia pizzoja jne, maistuu vihannekset ja vähärasvainen liha varmasti ihan puulta. Kannattaa aina muistaa, että makuaistikin tottuu asioihin, älä siis luovuta heti.

Nyt aiheena on kuitenkin se, kuinka saada terveellisistä ruuista vieläkin maukkaampia. Avainsana on tietenkin mausteet! Olette ehkä huomanneet, että monissa resepteissäni on aina yksi sama asia: ”mausta kunnolla, paljon mausteita..” Tykkään kokeilla erilaisia mausteita ja näin olen löytänyt itseäni miellyttävät maut.

Jos miettii erilaisia herkullisia ruokia ja sitä mikä niistä tekee herkullisen, on vastaus yleensä juurikin mausteissa. Vaniljajäätelö (vanilja), piparkakut, pullat yms (kaneli, piparkakkumauste, kardemumma), pizzoissa on yleensä pizzamausteita, joita lisäämällä johonkin ruokaan voi se herättää makuaistissa juurikin pizzamaisen maun. Näitä erilaisia mausteita käyttämällä voi saada ruokaan hyvinkin samanlaisen maun, kuin epäterveellisessä vaihtoehdossa.

kuva

kuva

Monet mausteet ovat myös terveyttä edistäviä. Yrttien lisäksi tällaisia terveellisiä ja terveyttä edistäviä mausteita ovat mm. muskotti, inkivääri,kurkuma, valkosipuli, cayennenpippuri, kaneli (kohtuudella, koska liika kumariini ei ole hyväksi), chili, vanilja, lakritsi jne.. En ala nyt luettelemaan jokaisen mausteen terveysvaikutuksia, koska muulloin tästä tulisi todella pitkä teksti.  Valkosipuli sisältää mm. antibioottisia aineita, jotka torjuvat esim flunssaa, chilin ja muiden tulisten mausteiden on tutkittu nostavan kehon lämpötilaa ja sitä kautta energian (kalorien) palamista.  

Mausteita valitessa kannattaa jälleen kurkata tuoteselosteeseen. Moniin mausteisiin on nykyään (yllätys yllätys!) lisätty sokeria ja myös muita lisäaineita. Itse suosin Santa Maria Extra Fine Selection of Spices – mausteseoksia (kuva alla), joista olen käyttänyt chili explosion, garlic & pepper sekä chiken & steak makuja.

 

Esimerkiksi vihannekset saa maistumaan todella hyvälle, kun ne maustaa oikein omien mieltymyksien mukaan. Juuresmuusit tai sopat maistuvat omasta mielestäni aika mauttomalle ilman maustamista. Erilaiset yrtit, valkosipuli ja chili sopivat mielestäni hyvin vihannesruokiin.

Myös suola antaa makua, mutta suolan liikakäyttö ei tietenkään ole kannattavaa. Kun suolaa käyttää, kannattaa myös silloin miettiä laatua. Esimerkiksi Himalajan kristallisuola (ruususuola) on puhdasta luonnonsuolaa, joka on paljon parempi vaihtoehto kuin tavalliset ruokasuolat. Laadukkaassa suolassa on mineraaleja joita keho tarvitsee, eikä siinä ole samanlaisia haittavaikutuksia kuin tavallisissa.

Onko teillä omia lempimausteita?


No Responses to “Terveellisestä ruuasta herkullisempaa”

 1. Noora sanoo:

  Toi garlic&pepper on niin hyvää! Ei tarvitse ollenkaan suolaa kun laittaa tota vaikkapa pihvin päälle :)

 2. Meira Terho sanoo:

  Mulla käytössä juurikin toi ruususuola ja lisäksi yrttisuola :)

 3. Mari sanoo:

  Kannattaa kokeilla samaisesta sarjasta lime&pepper!! Aivan älyttömän hyvää! Rouhin sitä katkarapujen päälle kulhossa ja ”marinoin” ne salaattiin. Niin hyvä maku ja aika uniikkikin!

 4. LL sanoo:

  Kannattaa olla siinäkin kyllä sitten tarkkana, että jodista voi tulla puutetta, jos käyttää vain erikoissuoloja, kuten ruususuolaa. Niihin ei ole lisätty jodia kuten tavalliseen ruokasuolaan 

Kommentoi