Voiko 30 minuutin treeni olla tarpeeksi?

Kiitos vaan Anulle tästä postausideasta 🙂 Monilla kokeneilla treenaajilla (itseni mukaan lukien) on sellainen päähänpinttymä, ettei alle tunnin treeni ole treeni eikä mikään. Se tunti (tai enemmän) on vakioitunut mieleen ja monet ohjatut liikunnat ja omat treenit ajoitetaan useasti n. 60 minuuttia kestäviksi. 

Loppujen lopuksi samat hyödyt liikunnasta saa kuitenkin vähentämällä treeniaikaa ja lisäämällä tehoja. Tällä periaatteella toimii esimerkiksi meidän salilla HIIT nimellä pyörivä 30 minuutin ohjattu tunti. Täytyy mainita heti perään, että en suosittele tekemään pelkkiä lyhyitä ja rankkoja treenejä, vaan mahdollisesti muuttaa vaikka yksi viikon treeneistä lyhyeksi, todella tehokkaaksi setiksi. Treenin jälkeen olo pitää olla yksinkertaisesti sellainen, että ei pystyisi tehdä enää enempää. 

Desktop1Minua haastateltiin Hyvä Terveys lehden HIIT artikkeliin. Käykääs lukaisemassa uusin numero 🙂

Toisena haastateltavana oli akatemiatutkija Kari Kalliokoski, joka on ollut mukana tutkimuksessa, jossa testataan HIIT-treenin hyötyjä. Kova pikatreeni näyttäisi parantavan erityisesti sokeriaineenvaihduntaa, siis pienentävän kakkostyypin diabeteksen riskiä, sekä laskevan kolesterolia. Myös hapenottokyky parani ryhmässä kuusi prosenttia, parhaalla koehenkilöllä se parani 20 prosenttia. (lähde: HT artikkeli)

HIIT treeninhän voi tehdä periaatteessa miten tahansa; juosten, pyöräillen, mäkivedoilla tai erilaisilla liikeyhdistelmillä. Olen jakanut esimerkkitreenejä, joista yksi löytyy suosituista teksteistä (tabata). Myös Hyvä Terveys lehden artikkelissa on muutamia HIIT esimerkkejä.

Muistutan vielä, että jos treenin lyhentää ja haluaa tehot ns. tunnin edestä, silloin täytyy oikeasti vetää todella kovaa! Itsekseen voi olla vaikea repiä maximitehoja, jolloin treenikaveri on kullan arvoinen. Vaihtoehtona on osallistua ohjatulle tunnille, jolloin ohjaaja tsemppaa ja piiskaa osallistujat treenin läpi. 

DSC00238©Eve

 


6 Responses to “Voiko 30 minuutin treeni olla tarpeeksi?”

  1. Suvi sanoo:

    Heh, just Evelle kerkesinkin kommentoimaan, että kyllä mä ainakin sain tänään itestäni vieläkin enemmän irti kuin viimeksi, vaikka viikko sitten se tuntui ihan mahdottomalta 😀 Paljon paremmin meni, kun Eve juoksi siinä vieressä 😀 Ja minuuttiakaan enempää ei kyllä enää olisi mennyt.

  2. Anumaaria sanoo:

    Heti kotiin tultua oli pakko koodata sulle päällimmäinen fiilikseni tuon tänpäiväisen treenipuristuksen jälkeen. Suvi meitä hieman ”pelotteli” ennen HIIT:in alkua, siitä miten rankkaa settiä on tulossa, mutta suoraan sanottuna en uskonut. Olinhan vuoden alussa GoGo:lla vetänyt Attack60+Grit strenght30-setin. Tänään kuitenkin melko raskaan treeniviikon jälkeen tuntui yllättävän hapokkaalta, etenkin ne viivajuoksut. Onneksi siskoni oli mukana ja omaa melko samanlaisen kuntotason kuin minäkin. Juostiin samaa vauhtia, mikä auttoi paljon.

    Seuraavalla kerralla kuitenkin haluan tehdä tosiaan ihan täysillä ja ilman muita treenejä pientä lämmittelyä lukuunottamatta. Se on ihan pakollinen koska muuten revähtää. 🙂 Tänään jäi petrattavaa vaikka en myönnäkään hirveesti himmailleeni. Punnerrukset tehdään aina loppuun asti. 😉 OOt huipputsemppaaja Aino! Mua ainakin auttaa kun toinen pressaa tekemään vielä enemmän ja vielä korkeammalle!

    • ainor sanoo:

      Kiitos paljon Anu! 🙂

      Juoksemalla saa itsensä kyllä todella hapoille! Ekalla kerralla on aina vaikee ”säästää” voimia kun ei tiedä mitä on luvassa, mut ens kerralla sitten all in ja vielä vähän päälle 🙂

  3. lissa sanoo:

    Voitko tehä videon tai muuten esitellä sun liikkeet hiitissä? Haittaako susta jos tabatassa käytetään monissa ohjelmissa samoja liikkeitä?

    • ainor sanoo:

      Tänään itse asiassa kuvailtiin hieman tuota Hiit menoa, joten laitan jossain vaiheessa siitä postauksen 🙂

Kommentoi