Kuinka opettelen/suunnittelen jumpat

Hei! Kommenttiboksiin on tullut muutaman kerran kysymys kuinka tapaan opetella kaikki ohjelmat ja myös miten suunnittelen omat tunnit. Kirjoittamalla on jotenkin hankalaa selittää, mutta yritetään…

LesMillsin ohjelmat (BODYATTACK, BODYSTEP, BODYCOMBAT & BODYPUMP) saan siis valmiina. Tässä esimerkki kitistä ja mitä se sisältää (BODYSTEP)

”Kit”

sisällä: CD, DVD sekä koreografia vihko
Vihkossa jokainen kappale tikutettuna ja liikkeet kirjoitettuna (englanniksi)

1. Aloitan opettelun katsomalla DVD:n läpi alusta loppuun ja alan jos siinä katsellessa painamaan liikkeitä ja järjestyksiä mieleen. DVD:llä on siis kuvattuna koko ohjelma yleensä useamman ohjaajan ohjaamana ja ohjauskielenä on englanti.

2. Katson yleensä 3 kappaletta putkeen ja sen jälkeen kokeilen tehdä ne musiikkiin itsekseni ”höntsäten” jatkan näin koko ohjelman läpi aina noin 3 biisiä kerrallaan. (riippuu hieman ohjelmasta)
Joskus lähden kävelylle/hölkälle ja teen muuveja mielessäni.

3. Katson DVD:n vielä kertaalleen läpi ja tarkistan kohdat jotka eivät menneet putkeen. Yleensä tässä vaiheessa ohjelma on opittuna. Joskus joudun katsomaan jonkun biisin useampaan kertaan jos on haastavempia monimutkaisia juttuja luvassa.

Ennen en käyttänyt koreografiavihkoa kuin BODYPUMPin opettelussa, mutta nyt oon alkanut käyttää sitä myös muissa ohjelmissa. Jos ohjelmaa opetellessa meinaa tulla blackout niin vihosta pystyy nopeasti katsoo seuraavan muuvin. Ohjatessa en käytä vihkoa juuri koskaan koska mielestäni ohjelma pitää osata niin hyvin ettei sitä tarvita.

Kun alan katsoa kappaleita painan aina ensimmäisenä liikkeiden järjestyksen mieleen. Katson myös tuleeko liikettä 4×8 (yleensä) vai onko määrä jokin epänormaali jolloin opettelen poikkeamat ulkoa. Musiikista kuulee aika hyvin milloin liike vaihtuu, mutta ohjatessa joutuu keskittyä niin moneen asiaan että siinä ei tosiaan ehdi laskea kaseja vaan ne pitää oppia kuulemaan 🙂

Esimerkki: Opettelin eilen combatin 3. biisin niin että painoin mieleen liikkeiden järjestyksen:

  • suora-suora-alakoukku
  • tupla koukku molemmat kädet
  • 6 suoraa 1 alakoukku
  • combo: 6 suoraa 1 alakoukku ja tupla koukku molemmat puolet
Kun ohjaan kuulen musiikista milloin liikkeet vaihtuu. Opettelen yleensä musiikista jonkun tietyn kohdan jolloin tiedän milloin vaihto on tulossa. Esim kun alkaa tuplabasso tai kuuluu jokin kolahdus tms on enää 4 toistoo jäljellä jne…
Stepissä/Attackissa/Combatissa tapaan painaa mieleen että liikutaanko esim. oven suuntaan vai stereoiden suuntaan tietyissä monimutkaisemmissa kohdissa. Käytän tällaisia pieniä muistikikkoja niin ei tuu bläkäreitä kesken kaiken =) Toimii mulla!
Bodypumin opettelu on kaikista helpoin nakki. Yleensä riittää että katson levyn kertaalleen läpi ja sen jälkeen kuuntelen biisit läpi ja katson vihosta rytmit. 
Omien tuntien suunnittelu lähtee aina musiikkien hakemisesta. Haen ensin biisin ja sen jälkeen alan miettiä minkälaiset liikkeet siihen sopisi. Aloitan siis vaan tehdä liikkeitä musiikin mukaan ja siitä hioutuu koreografia. Oon nykyään aika nopee tässä ja vaihtelen biisejä yleensä juuri ennen tunnin alkamista, koska en jaksa kuluttaa aikaa iltaisin/yöllä jumppia suunnitellen 🙂 
Joskus biisejä löytyy todella helposti ja joskus se on erittäin vaikeeta eikä meinaa millään löytyä sellaista mitä hakee. Haen yleensä aina tietyn tempoista/tyylistä kappaletta kun tiedän mihin ohjelmaan ja osioon aion sen laittaa. 
Voi kuulostaa siltä että tekisin tunnit jotenkin hutaisten, mutta tämä nopea tyyli on monien vuosien harjoittelun ansiota ja voin kertoa että en koskaan ohjaa mitään puolivalmista, vaan tiedän aina mitä teen. Se tekee ohjaamisesta tuhat kertaa mukavampaa kun ohjelmat on kunnolla suunniteltu ja tietää että  biisit ja koreot istuu kunnolla.
Ohjelmien ja koreoiden suunnittelu ei ole hankalaa ja varmaan kuka tahansa pystyisi suunnitella koreografian biisiin, mutta sen ohjaaminen on tietenkin haastavinta.
Koreo täytyy olla suunniteltu niin että asiakkaat pysyy kokoajan mukana eikä liikkeet vaihdu yhtäkkiä vaan sulavasti täytyy pystyä ennakoida tuleva liike. 
Uusille/aloitteleville ohjaajille voisin heittää vinkkinä että ei kannata tehdä hommasta liian vaikeeta itselle, koska silloin ohjaus kärsii aina. Vaikka olis kuinka huikee ja hyvä suunnitelma niin jos sitä ei osaa ohjata ei se paljon asiakkaita lämmitä 🙂
Mulla on tällä hetkellä 10939 biisiä iTunesissa ja melkein joka päivä haen niitä lisää 😀
Musiikkien mixaamisessa käytän MixMeister – ohjelmaa jolla mixaan kaikkien omien ohjelmien kappaleet yhteen. Nopeutan tai hidastan biitit tarvittaessa. Näin saan esim oman TBC:n steppi osuudet jatkumaan suoraan kappaleesta toiseen ilman että tulisi taukoja välissä (samaan tyyliin kuin bodystepin 3 ekaa biisiä menee putkeen..).
Ohjelma on ostettu netistä, sen sai heti käyttöön ja se maksoi n. 60-70 (?) euroa ja maksoin luottokortilla. (enkä tiedä pystyykö maksaa mulla tavoin)



Kysymyksiä? Antaa palaa! 🙂

12 Responses to “Kuinka opettelen/suunnittelen jumpat”

  1. mirkkumirkku sanoo:

    Olen kerran ollut tunnilla jolla ohjaaja joutui useampaan kertaan kurkkaamaan vihosta liikkeitä… Tuntui aika nihkeältä.

  2. Maya sanoo:

    Jep, kysymystä pukkaa!Sponssaako työnantaja musiikkiostoksiin? Ja toisaalta, millaset tekijänoikeussysteemit teillä on? Ite muistan kun ohjasin tanssia niin välillä mietti että onpa kivaa ostella musiikkeja pienillä varoilla, joita käyttää nimenomaan työhön. Eihän yks kappale maksa ku euron tai alle, mutta jos niitä ostaa ton 10 000 mikä sulla on niin kyllä se on varmaan jotain jo maksanut 😉 Tiettyhän aina voi ladata laittomasti mutta….Tekijänoikeussyistä meillähän olis pitänyt olla aina CD:t! Vaikka ipodilta sitä musaa soittikin ja vaikka oiskin oikeesti ostanut biisit. Lain mukaan siis pitäis konkreettisesti olla näyttöä siitä, että tanssikoulussa/clubeilla soitettavasta musiikista on oikeasti maksanut. Ja tän lisäks sitten meiänki tanssikoulun piti maksaa teostomaksut, jotta esim. esityksissä sai soittaa biisejä. Varmaan siis les millsit tai se yritys on tottakai maksanut siitä, että ne saa käyttää biisejä mitä käyttääkin. Täähän on myös esim. mun DJ-kavereiden lempiasia, että vaikka läppäreiltä musat tuleekin, niin pitäis aina olla kaikki le

    • Juu meille kerääntyy koulutusrahaa ohjauksista ja niitä voi käyttää kaikkeen mikä kehittää ohjaajana. Itse käytän omia koulutusrahoja noihin iTunes ostoihin + koulutuksiin silloin tällöin kun niihin tulee lähdettyä.iTunesistahan tulee aina se kuitti kun on tehnyt ostoja ja mulla on kaikki kuitit tallessa evidenssinä 🙂

    • Meillähän on sitten salin puolesta iso läjä ostettuja CD levyjä joita ohjaajat saavat käyttää jos eivät halua hankkia omia biisejä..Nykyäänhän monet tunnit ovat konseptitunteja joista tulee musat&koreot valmiina ja teostot on hoidettu!

  3. Sofia sanoo:

    Kiva postaus Aino! Mun mielestä oli ainakin alussa hankalaa oppia pumppia mutta nyt menee jo nopeemmin 🙂

  4. Anonymous sanoo:

    Jep toi musiikkien teosto-maksut onkin melkoinen soppa. Olen siitä paljon lueskellut, enkä toisaalta löytänyt selkeää ohjetta, että miten ohjaajien/salien sen kanssa pitäisi oikeasti toimia. Sehän ei siis riitä, että musiikki, mitä soitetaan omilla tunneilla, on laillisesti ostettua vaan myös sen soittamisesta pitäisi maksaa teostomaksuja. Toivottavasti tästä tulee joskus joku selkeä ohje ja se myös tiedotetaan kaikille saleille. Dj:t ovat omana erikoisryhmänään jo käyneet melkoista kamppailua tämän asian kanssa, ja sillä puolella on varmaankin hieman selkeämpi jo ko asia.Olen muuten huomannut (en tiedä onko muut huomanneet) että jotkut blogin pitäjät kirjoittelevat avoimesti listoja esim. omista spinning-musiikeistaan ja kertovat käyttävänsä les mills:n omistamia kappaleita (esim. BP miksauksia, siis kertovat ihan avoimesti niiden olevan BP cd:ltä)…aika erikoista mielestäni, kun nimenomaanhan Les Mills on kieltänyt oman musiikkinsa soittamisen muualla kuin omilla konseptitunneillaan.

  5. Kade sanoo:

    Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  6. Anonymous sanoo:

    Taidat todella olla oikealla alalla, kun noin nopeesti jää ohjelmat päähän 🙂 Kokemuskin varmaan auttaa, kun oppii ne ”kaavat” miten esim. lesmillssit aina menee mutta silti ei voi kuin ihailla tota sun taitoas 🙂 Löytyykö kaikki vanhatkin ohjelmat pään sisäisistä tiedostoista vai pyyhkiytyykö pois kun ohjelma vaihtuu?

  7. Anonymous sanoo:

    Hienoa Aino, että jaksat nähdä vaivaa tuntien ja musiikkien eteen näin paljon! Uskon, että Less Millsien opettelu myös tukee omien koreoiden tekemistä samalla ”konseptilla”. Asiakkaat varmasti arvostavat hyvin suunniteltuja tunteja ja niitä on itsekin kiva mennä ohjaamaan.

  8. Hillasuo sanoo:

    Kiinnostava postaus!:) Olen itse huomannut, että on ohjaajan ammattitaitoa tehdä melko yksinkertaisen tuntuinen koreografia, joka ei ole kuitenkaan tylsä. (Itselleni esimerkiksi sh’bamin koreot ovat tällaisia riittävän ”palikoita” olematta tylsiä). Joillain on vain parempi taju siinä mikä musiikki toimii ja mitkä liikkeet toimii musiikkiin, ei pidä vähätellä tuota taitoa.:)

Kommentoi