Huippukuntoon Spinningin avulla!

Tämä postaus käsittelee ryhmäliikuntatuntia nimeltä Spinning. Kerron hieman lajista, tekniikasta ja hyödyistä. Sisäpyöräilytunnit voivat olla todella erilaisia ja myös tekniikkaohjeet voivat hieman poiketa toisistaan eri salien ja nimitysten välillä. 

Spinning eli sisäpyöräily on laji joka sopii monille. Pyörää polkiessa ei tarvitse osata monimutkaisia koreografioita tai harmitella mukana pysymistä. Spinning ei rasita niveliä samalla tavalla kun esim. juokseminen tai jumpissa askeltaminen/hyppiminen. Tämän ansiosta sisäpyöräilyä voi harrastaa vaikka olisi hieman liikuntarajoitteinen tai sen verran ylipainoinen että askeltaminen on vielä hankalaa.

Wikipedia tarjoaa seuraavanlaisen selityksen Spinningistä:

”Sisäpyöräily eli indoorcycling on siihen suunnitellulla kuntopyörällä harrastettava kuntoilulaji. Sisäpyöräilystä käytetään usein nimitystä Spinning®, joka on Mad Dogg Athletics Inc:n rekisteröimä tavaramerkki. Konsepti on esitelty vuonna 1987 ja toimii tällä hetkellä yli 80 maassa yli 16.000 salilla. Konseptin kehittäjä on Jonathan Goldberg, joka tunnetaan alalla nimellä Johnny G. Spinningin on väitetty olevan tunnetuin tuotemerkki sekä tuotekonsepti liikuntakeskusalalla.

Sisäpyöräilyyn käytettävä pyörä muistuttaa tavallista kuntopyörää. Pyörässä on ainoastaan yksi pyörä, vauhtipyörä, jonka vastusta muuttamalla saadaan aikaan haluttu polkunopeus ja vastus vauhtipyörän pyörimiseen. Vastusta lisäämällä tai vähentämällä sekä polkimien pyöritysnopeutta vaihtelemalla kontrolloidaan harjoitteen rasittavuutta. Suurin osa pyöristä on suoravetoisia, eli polkimet ovat suoraan yhteydessä vauhtipyörään joko ketjun tai hihnan välityksellä. Tällöin polkimet pyörivät samaa nopeutta vauhtipyörän kanssa. On myös olemassa sisäpyöräilyssä käytettäviä pyöriä, jotka eivät ole suoravetoisia, vaan polkimet voi pysäyttää ilman, että vauhtipyörä pitää pysäyttää. Markkinoilta löytyy myös pyöriä, joilla voidaan polkea vedessä, esimerkiksi uima-altaassa.”
Spinningtunnin rakenne, sisältö ja tehot riippuvat pitkälti ohjaajasta. Joillakin saleilla on myös eritelty Spinningtunnit tehojen ja rankkuuden mukaan. Meillä ei ole tuollaista käytäntöä, vaan jokainen ohjaaja rakentaa oman tunnin käyttäen omia musiikkeja ja rakennetta. Tällöin tunnit voivat poiketa toisistaan paljonkin. Kaikki ohjaajat ovat tietenkin käyneet koulutuksen, jossa opetaan rakentamaan tunti ns. oikealla tavalla. Suurin osa meidän tunneista on 45 minuuttisia.

Itselläni on käytössä tietty rakenne, jonka olen todennut toimivaksi. Haen tuntiin vaihtelua musiikin ja rytmitysten avulla. Mulla on usein aina samantyyppinen kappalle tiettyyn työhön. En harrasta ”kikkailuja” mikä tarkoittaa että tunnillani poljetaan ainoastaan satulassa ja yhdessä nostossa (kuten ylläolevassa kuvassa) eikä liikutella ylävartaloa eteen-taakse-sinne-tänne :)
Olen kuullut useaan otteeseen että tuntini on todella raskas ja se on myös tavoitteeni. Asiakkaat oppivat valitsemaan tunteja ohjaajan mukaan kun taas toiset käyvät vaihdellen kaikkien tunneilla.

Spinning on pääsääntöisesti kuntoa ja hapenottokykyä kohottava harjoite joka kehittää perus-, vauhti- ja maksimikestävyyttä, mutta eniten yleensä vauhtikestävyyttä. Polkeminen myös vahvistaa&muokkaa reisiä, pakaroita sekä keskivartaloa. (olettaen että tekniikka on oikea)

Useimmiten tunti on ns. Intervallitreeni. Oman tuntini laittaisin pikemminkin HIIT (High Intensity Interval Training) kategoriaan, koska syke ei juurikaan pääse laskemaan missään vaiheessa tunnin työ-osioita.
Sekä Intervallitreeni että HIIT ovat mitä parhaimpia tapoja niin kohottaa kuntoa kuin polttaa rasvaa/energiaa ja näin ollen muokata vartaloa!

Spinningissä tärkeää on vastuksen käyttö! Monesti vastusta käytetään liian vähän jolloin tehoja ei saada niin paljon kuin tarkoitus olisi. Toinen ääripää on käyttää liikaa vastusta, jolloin tempo ja rytmi kärsii ja tunti on yhtä samaa puuroa alusta loppuun. Vastuksen käyttö vaatii opettelua ja muutaman kerran jälkeen löytyy ne omat tuntumat ja tieto siitä mikä on oikeesti vaikka raskas tai keskiraskas.
Itse tapaan selittää tarkkaan miltä treenin, polkimien ja vastuksen kuuluu tuntua missäkin vaiheessa jolloin asikkaat löytävät helpommin oikean tuntuman.

Kerro ohjaajalle jos olet ensimmäistä kertaa kokeilemassa ja pyydä häntä tarkistamaan että pyörän säädöt ovat oikeat.

Vinkkejä Spinningtunnille:

* Ohjaustanko tulisi olla hieman ylempänä kuin satula 
* Polkiessa polvet eivät saisi suoristua kokonaan vaan ne jäävät pehmeästi koukkuun 
* Nostoissa painopiste pitää olla jalkojen päällä
* Hartiat ja kädet rentoina, kyynerpäät hieman koukussa kohti lattiaa
* Älä purista/vedä ohjaustankoa vaan anna käsien ”levätä” tangon päällä
* Noudata ohjeita. Ohjaajalla on suunnitelma ja rakenne tunnille joten älä säästele voimia tai vedä liian kovaa lisätehojen toivossa
* Spinningkengät tuovat tehoa polkemiseen ja tekniikka säilyy oikeana paremmin. Kannattaa satsata jos käyt säännölisesti tunneilla. Kengät toimivat niin että pohjassa olevat klossit painetaan kiinni pyörän polkimeen jolloin jalka pysyy kiinni polkimessa oikeassa asennossa.

Mulla on käytössä Shimanon kengät. Kenkiä voi ostaa urheiluliikkeistä.

Oma mielipiteeni on että Spinning on yksi tehokkaimmista kuntoilumuodoista! Saan vedettyä itseni todella piippuun halutessani ja mun tavoite ohjaajana on saada asiakkaat ylittämään itsensä joka tunnilla!

Arvatkaa tuliko ikävä ohjaamaan Spinniä!! Lauantaina klo 10:15 lähtee ja kunnolla lähteekin.
I’m on FIRE :D


27 Responses to “Huippukuntoon Spinningin avulla!”

 1. Avatar Anni sanoo:

  Ihan näin hienosti aiheen vierestä: Minkä makusia questbareja oot maistanu ja mikä oli lemppari?Tilasin joskus kuukaus sitte sillä sun koodilla yhen paketin vaniljamanteli patukoita ja nam hyvää on. Ajattelin tilata lisää, mutten tiä mitä makua ottais..Tuliko sulle muuten siitä jotain hyötyä, että käytin sun koodia, kun siellä lukee jotain siitä?

  • Oon maistanut strawberry-cheescake, cinnamon roll, coconut cashew, vanilja-manteli,applepie…Paras on varmaan tuo Applepie, strawberry tai cinnamon?! En tiedä! Kaikki on hyviä :DEn oo tietääkseni saanut mitään hyötyä koodin käytöstä? En oo kyllä käynyt iherbissä hetkeen..Täytyis itekin tilata uus satsi pian :)

  • Avatar Anni sanoo:

   Okei täytyy sit tilailla niitä :) Ymmärsin sieltä jostain, että jos joku ensikertalainen tilaa sun koodilla niin sais jotain etua.. tiedä sitte kuinka monen uuden pitäis sitä koodia käyttää, että sais muutaman euron alennuksen :DTilasin itte sil halvimmalla toimitustavalla, kesti kolme viikkoo tulla ni vois jo tosiaan seuraavan tilata ku tuntuu kestävän se toimitus pienen iäisyyden.

 2. Avatar mea sanoo:

  Sun spinning on ihan hullu!!!!! Ota kohteliaisuutena :D

  • Hahah, hyvä juttu! Kai tuut lauantaina? =D

  • Avatar mea sanoo:

   Säbäturnausta pukkaa päälle.. :( mut sit taas seuraavana lauantaina ehdottomasti!! Ps. Olin eilen kovaa vauhtia menossa taas RPV kun treenit peruttiin, mutta nyt molemmilla kerroilla vuoden sisään kun on tiistaitreenit peruttu oot ollu kipeenä! kuinka huono tuuri voi yhellä jumppaajalla olla :D

  • No todella huono tuuri. Mä en oo juur koskaan poissa ja sit kun satun oleen niin se on tiistai ja rpv :D

 3. Avatar aaK sanoo:

  Itse inhoan spinnissä noita kikkajuttuja. Mielestäni pyörää normaalistikin poljetaan joko pehva satulassa tai normaalissa ylös-asennossa. Omalla salilla tietyt ohjaajat vetävät ärsyttävyyteen asti juoksua pyörän päällä (kuka oikeasti polkee niin..) tai ylös-alas-liikettä. Mielestäni se ei vaan kuulu spinniin, mutta tapansa kaikilla. Olen alkanutkin välttämään tiettyjen ohjaajien tunteja em. syistä.. Tokihan aina voi jättää tekemättä ja polkea omaan tahdilla ja tekniikalla, mutta vähän se ohjatun tunnin idea kärsii.

 4. Avatar Anonymous sanoo:

  En ole käynyt spinnissä kuin kerran silloin kun liityin salille jäseneksi, enkä tykännyt kun oli niin tylsää ja raskasta niin se sit jäi. Nyt oon käynyt pari vuotta les millssin tunneilla, pumpissa, stepissä yms. ja salilla niin vois ehkä kokeilla että miltä se spinningi nyt tuntuis, ku saat sen kuulostamaan niin kivalta! joten kiitos inspiraatiosta:D

 5. Avatar Anumaaria sanoo:

  Aino, mä oon valehtelematta käynyt ainakin 30:n eri ohjaajan spinutunneilla (tuokin saattaa olla alakanttiin) eri kuntokeskuksissa, ja voin ihan rehellisesti sanoa, että sun tunnit on ollut ehdottomasti ihan kärjessä. Sä et kikkaile (jumpsit ja muut juoksumäet…yääääh!) vaan sä vedät! Ja niin kuuluukin! Täällä Treellä, jossa asustelen vielä pari viikkoa, on ainakin mun salilla GoGolla tarjolla PALJON spinua, enemmän kuin WSC:lla ja Ladylla. MUTTA taso vaihtelee huimasti. Toki täälläkin on pari tosi kovaa ohjaajaa. Yksi muun muassa (tai kaksi itseasiassa) triathlon-teräsmieskilpailijaa. Etenkin näistä toisen intervallitunti on ihan hillitön. Melkein liiankin…ja multa toi on paljon sanottu. :D Tuskin maltan odottaa että pääsen taas LL:n spinuihin. Spinu on huippulaji!Ja joo, kengät on ihan MUST. En osallistuis tunnille enää ilman spinukenkiä. Noi ylläolevat on toimineet mulla tosi hyvin.

  • Ooh, kiitos paljon Anu! Ompa imartelevaa =)Mä oon kuullu että helsingissä on joku (hullu) miesohjaaja joka vetää parhaat spinut. Tunnit varataan täyteen aina tyyliin viikkoo ennen. Olis kiva päästä kokeilemaan :DOnneksi pääset pian taas tuttuihin kuvioihin! Nähdään perjantaina! :)

 6. Avatar Anonymous sanoo:

  Oih jes, kiitos motivoinnista!! Nyt aion vihdoin mennä testaamaan tätä spinningiä jota niin moni on hehkuttanut :D Ja sait tällä tekstillä minut viimeistään vakuuttuneeksi että tämä täytyy testata. (ps..vaikutat niin hyvältä ja tsemppisohjaajalta että harmi etten asu siellä suunnilla!)

 7. Avatar Anonymous sanoo:

  Päden, ei sovi minun nilkalle koska akillesjänne

 8. Avatar Anonymous sanoo:

  Hyvä postaus! Onko vinkkejä, kun alaselkä (ristiselkä) kipeytyy nostoissa? Varsinkin tunneilla, joilla on paljon nostoja ja jos ne kestävät pitkään, niin aika nopeesti alkaa selkä huutaa hallelujaa. Oon kyllä kiinnittänyt tekniikkaan huomiota, pitänyt vatsan tiukkana saaden siten tukea selälle, ja vetänyt lantiota enempi alle/eteenpäin, mutta silti selkä tuntuu vihoittelevan. Nyt mulla on muutenkin ollu alaselän kanssa vähän ongelmaa (vaikka oon venytelly ym), niin on ollut pakko jättää spinning väliin jo aika pitkän aikaa ja tämmöiselle spinuholistille se on tuottanut vähän tuskaa ;)

  • Avatar Anonymous sanoo:

   Ootko kokeillut nostaa tankoa vähän ylemmäs? Jos asento on liian makaava (maantiepyöräilymäinen), niin monella kipeytyy siinä juuri alaselkä. Alaselkä väsyy myös sen takia, että pakarat kuormittuvat paljon melko makaavassa asennossa tehdyissä nostoissa (ja ajoasennossa yleensäkkin), ja jos pitää reipasta vastusta tällaisessa ajoasennossa, niin se väsyttää selkää. Eli onko vastus myös ehkä liian kova?

  • Melkein pitäisi nähdä sun tekniikka jotta pystyisi korjaamaan, mutta ylläolevassa tekstissä on hyvä pointti. Ehkä voisit kysyä joltain salisi ohjaajlta että hän tarkistaa tekniikkasi?

 9. Avatar Jenni sanoo:

  Oi vitsi kiva postaus! :) Ite alotin spinning tunneilla käymisen pari viikkoa sitten ja oon ihan hurahtanu! + oon jo huomannu tuloksia perus kunnon kasvussa. ( esim. jaksoin eilen juosta ensimmäistä kertaa juoksumatolla moneen VUOTEEN) Kenkien osto on ollut mielesssä, mistäs niitä saa ja missäköhän hintaluokassa pyörii?

 10. Avatar Mimosa Fizz sanoo:

  Kiva postaus! Minun salilla spinnitunnit on jaoteltu raskauden mukaan, ja se on minusta hyvä asia. Helpottaa tunnin valintaa, kun tietää jo tunnin nimestä mitä tehoja tunnilla haetaan. Ja minun salilla kaikki ohjaajat käyttää ’kikkailuja’ eli poljetaan välillä ylhäältä, takana jne. Tykkään kovasti, eri polkuasennot tuo hyvää vaihtelua tuntiin, on tosi tehokkaita eikä ole koskaan edes tullut mieleen, että nuo olisi jotain ’kikkoja’ vaan ihan normaalia spinnailua. :) Joten ajatus, että poljetaan koko tunti satulasta tuntuu itse asiassa aika oudolta. Mutta voisi olla jännä kokeilla sitäkin joskus. :) Spinning on tosiaan siitä mukava laji, että ohjaajat voi muokata tunnista oman näköisensä ja musat vaihtelee tunnista toiseen – en ole koskaan kaivannut minkään sortin konsepteja spinnitunneille!

 11. Avatar Anonymous sanoo:

  Todella innostava postaus! Minulle tuli päivällä mieleen kysymys, johon toivoisin vastausta, vaikkei spinningiin liitykkään. Tiedätkö voiko sykemittari olla väärässä, sillä olin kovalla hiihtolenkillä ja maximisyke näytti 218 ja se oli aivan mahdoton lukema!?

  • Voi olla väärässä! Jos vyö on vanha ja kulunut tai jos vyö ei saa mitattua sykettä kunnolla jostain syystä (vyö on väärässä asennossa tms) ..Ei kannata ihan sokeasti uskoa lukuihin. Tuntumat kertoo kyllä onko sykkeet korkeella vai ei =)

 12. Avatar Liza sanoo:

  Iiiik! :O Melkeen pakko ilmestyä lauantaina nyt… :)(kunhan herään)

 13. Avatar Anonymous sanoo:

  Täytyy kommentoida vielä tuota ”kikkailu”-asiaa, mistä on nyt puhuttu. Toiset tykkää ja toiset ei. Monet ”oikeat” pyöräilijät lyttäävät aina kaikki kikkailut ihan lyttyyn, koska ”se ei kuulu lajiin”. Joo-o…ei kuulu maantiepyöräilyyn, mutta kun se onkin eri laji (tietääkseni) kuin spinning. Jos ei pysty kestämään mitään spinningissä tehtävää, niin voi polkea himassa trainerilla. Itsekkin olen aktiivinen maantiepyöräilijä, mutta tykkään kyllä spinutunneilla erilaisista painopisteiden vaihdoista, mutta en mistään tyhjällä juoksuista (joissa oikeasti 98% polkijoista tekniikka hajoaa) yms.Joissain spinningkoulutuksissa nimenomaan opastetaan turvallisiin ”kikkailuihin” eli painopisteen siirtämiseen harjoituksissa, jotta saataisiin eri lihasryhmiä aktivoitua. Esim. painon siirtäminen satulan takaosalle yläasennossa kuormittaa huomattavasti enemmän pakaroita ja takareisiä, kuin perus-ylhäällä polkeminen. Eli näillä harjoituksilla on muitakin syitä, kuin vain tunnin monipuolistaminen.Anyway, keskustelu tämän aiheen ympärillä taitaa olla loputonta :) piti vain tuoda tuo näkökulma kehiin, että erilaiset harjoitteet tuovat myös mukaan erilaista lihasryhmien aktivointia.

 14. Hyvä pointti! Toiset tykkää ja toiset ei ja onneksi toiset ohjaajat kikkailee ja toiset ei :)Mä teen kyllä nostoja paljonkin tunnilla, mutta sellaiset ylävartalon liikuttelut jätän välistä koska en näe siinä mitään hyötyä. Ihan pelkästään satulassa polkeminen voisi olla aika tylsää, ellei kyseessä olisi joku aivan basic tunti :)

 15. Avatar ViiviVirtanen sanoo:

  Moi mä olisin kiinnostunut spinginnistä mutta mua pelottaa että jos se pyörä ei pysy pystyssä tai että mä kuolen sinne saman tien kun tunti alkaa:d xd ja kun olisin menos ekaa kertaa niin pelottaa ja miten nesteytys saako syödä sitä ennen jotain vaik tuntii ennen

Kommentoi