Ongelmana kipeytyvät jalat jumpatessa

Moi! Idea tähän postaukseen lähti puhtaasti siitä syystä että oon kuullut viime aikoina tosi monien valittelevan kipeitä ”penikoita” ja jalkoja yleensä. Tiedän kokemuksesta että tällainen ongelma on todella ärsyttävä ja voi pilata koko treenin.

Juokseminen sekä jumpat joissa hypitään paljon (attack,step) aiheuttavat useille kipua sekä puutumista jaloissa. Jalanpohjat ja koko jalkapöytä voi tosiaan ns. puutua tai akillesjänteet ja sääret kipeytyä kun jalkaan kohdistuu iskuja? Onko tuttua? …Niin arvelinkin 😉

Hyvät ja tarpeeksi tukevat kengät ovat asia johon kannattaa satsata ja olenkin kirjoitellut tästä samasta asiasta aikaisemmin kenkä-näkökulmasta. Tekstin voit lukea täältä.
Tässä postauksessa unohdetaan kengät ja keskitytään muihin syihin jotka voivat aiheuttaa näitä inhottavia vaivoja. Huomioithan että en ole lääkäri enkä mikään jalka-asiantuntija. Kirjoitan omien tutkimusten ja kokemusten perusteella 🙂

Suoristustekniikalla on iso vaikutus jokaisessa urheilulajissa ja sama pätee  myös jumppiin. Ohjaaja ei huutele turhaan ohjeita oikeasta tekniikasta: ”kantapäät lattiaan, koukista polvet, tiukka vatsa”..

Olen huomannut että monet hyppivät päkiöillä (varpailla) läpi jumppien. Miettikääs vaikka BodyAttack tuntia ja kuinka paljon hyppimistä se sisältää? Mieti että pompit päkiöillä tunnin putkeen monta kertaa viikossa. Ei varmaan ihme, että pohkeet/jalanpohjan lihakset jumittuu ja sen ansiosta veri ei kierrä kunnolla jalkapöytään jolloin se puutuu ja väsyy.
Kun tähän päkiäpomppimiseen lisätään vielä jalan sisäkierto tai muu väärä asento (jalkaterä kääntyy sisäänpäin askeltaessa) painopiste vääristyy ja usein säären sisä/ulko-osa kipeytyy ja jopa tulehtuu.

Jos ongelmaa ei korjaa tai hoida, kipu ja ongelmat siirtyvät usein eteenpäin. Seuraavana kipeytyy polvi ja sitten selkä. Jopa hartiat voivat olla jumissa jalkojen väärän asennon vuoksi. Tämän takia oikeanlaiset jalkineet/pohjalliset ovat niin tärkeät. Suoritustekniikkaa unohtamatta!

Tiedän että suuri osa tätä lukevista ovat jumppareita niin kirjoitan nyt enemmän taas jumppanäkökulmasta. Kovatehoisilla tunneilla tempo on usein todella nopea ja myös siksi liikkeitä on haastava tehdä kunnolla ja oikein.

Otetaan esimerkkinä haaraperushyppy (jumping jack). Tein teille videon, jossa teen ensin väärää tapaa ja sitten oikeaa. Kantapäät tulisi viedä lattiaan joka hypyllä ja polvet koukistua hieman jolloin painopiste on alaspäin. Varpaat&polvet kääntyvät kevyesti ulospäin ja jalat tuodaan yhteen hyppyjen välissä. Tein vissiin parit hiihdotkin mukaan; ensin päkiöillä pomppien ja sitten painopiste alhaalla.

Jos ei kuuntele kroppaa eikä huomio sen lähetämiä viestejä, vaan jatkaa treenaamista samaan (väärään) tapaan seurauksena on usein penikkatauti, joka voi olla todella kivulias ja pitkäaikainen ongelma.


Penikkatauti:

Oireet:

Voimistuva ja joka askeleella toistuva kipu säären alueen ulko- tai sisäreunoilla. Kipu alkaa yleensä juoksurasituksessa, mutta hoitamattomana alkaa oireilla myös kävelyssä.

Syyt:

Lihasepätasapaino rasituksen ja levon välillä. Jalkaterien ja nilkkojen virheellinen toiminta. Liian suuret harjoittelumäärät. Vääränlaiset jalkineet. Lihaskireydet pohkeissa. Jalkaholvien madaltuminen.

Ensiapu ja kotihoito:

Rasituksen vähentäminen kuukaudeksi. Paikallinen kylmähoito. Kevyt säären alueen lihasten hieronta 1 x per viikko palautumisen tehostamiseksi. Kävely- ja juoksujalkineiden kuntotarkastus.


17 Responses to “Ongelmana kipeytyvät jalat jumpatessa”

  1. Kade sanoo:

    Amen!

  2. Amanda sanoo:

    Just tota ongelmaa mulla on ollut! Itse tiedän, että mulla on pronaatiovirhe. Arkielämässä ajattelen koko ajan miten astun jalalle, mutta jumpissa on varmaan unohtunu. Viime kerralla kun olin Attackissa ajattelin miten astun jaloille, ja ei tuntunt kipua! Jee! 😛

  3. Aino L sanoo:

    hyvä postaus 🙂 itselläni parhaimillaan on! Toiset syyt myös:- liian pienet kengät (aika moni nainen yrittää tunkee jalkansa aivan liian pieniin popoihin!)- kova alusta-liian kova kuormitus lyhyessä ajassa (esim innostuu lenkkeilystä ja vetää 7 lenkkii viikos yhtäkki :))itelläni oon huomannu et varsinkin ku juoksen kovalla/epätasaisella lumella niin helpommin tulee.Sorry en herännyt ajoissa lauantaina spinun 😀

  4. Anonymous sanoo:

    Pentutauti eli lihasaitiopaineoireyhtymä!:D Arvostettu urheilulääkäri Harri Hakkarainen on neuvonut, että edellä mainittujen lisäksi vesijuoksustaja jalkojen ylösnostosta on apua. Kyseessä on siis paine lihasaitioissa ja se pitää saada pois. Sohvalla siis kintut vartiksi kohti kattoa tai vesijuoksuvyö päälle ja uimahallille! Tylsää, mutta toimivaa.

  5. Anonymous sanoo:

    Kiitos! Mulla on just tota ongelmaa jumpissa, ehkä tästä olis jotain hyötyä! Jos ei, niin se olis sitten kenkäkauppaan suunta 🙂 Osaatko muuten sanoa, mikä voisi olla syynä, kun spinnussa mulla pohkeet kramppaa tosi pahasti usein? En ole oikein uskaltanut käydä hirveästi spinnailemassa sen takia… 🙁

    • Ole hyvä! Kiva jos tästä on apua :)Poljet normaaleilla lenkkareilla etkä spinning kengillä? Jännität luultavasti jalkaterää koko tunnin ajan jolloin pohje vetää kramppiin. Kokeile pitää jalka/nilkka rentona ja jalkapöytä aikalailla vaakasuorassa asennossa kun painat poljinta alas ja vedät ylös. Jos satula on liian korkealla jalan asento vääristyy myös (varpaat alaspäin poljettaessa) mikä aiheuttaa myös ylimääräistä jännitystä pohkeeseen.

    • Anonymous sanoo:

      Pakko kommentoida vielä tähän, että juuri niinkuin Aino sanoi, muista pitää jalkapöytä melko vaakatasossa! Usein näkee spinnaajien polkevan liikaa varpaalle, jolloin pohje kuormittuu turhaan, eikä silloin myöskään saa kunnolla jalkojen isoja reisi- ja pakaralihaksia käyttöön. Kannattaakin aluksi työntää kantaa ihan reippaasti alas, kun painaa poljinta alas; silloin jalkapöytä todennäköisimmin pysyy lähes vaakatasossa (kannalle on erittäin vaikea polkea, joten sitä ei tarvitse pelätä).

  6. Sinilintu sanoo:

    Tosi havainnollistava video, kiitos! Itselläkin oli jossain vaiheessa paljon säärikipuja, mutta auttoi kun monipuolistin treeniä lisäämällä vähän lempeämpiä lajeja pelkkien rankempien hyppytuntien sekaan. 🙂

  7. Suvi sanoo:

    Hyvä postaus :)Munkin penikkakivut katos onneksi samantien jo lauantain aikana 🙂 Mutta aika herkästi ne kyllä ilmoittelee itsestään, jos monta jumppaa viikossa hyppii/käy lenkillä, vaikka mielestäni oon jo aika hyvin omaksunut ne oikeat tekniikat ja huomaan kyllä eron, jos hyppii päkiöillä koko tunnin :DJoskus joku on epäillyt, että mun jalat vaan on tälläset vaikka olis kuinka hyvät kengät jne 😀 Luuletko, että se ois mahdollista? Että ne vaan on jotenkin herkemmät, kun tosiaan kärsin niistä kasvukivuistakin sillon lapsena jo?

    • Sulla on hyvä tekniikka joten en usko että siitä olis kiinni. Voipi hyvin olla että sun jalat vaan on herkemmät kipeytyyn hypyistä, en tiedä? =)Pääasia että ei oo mikään riesa tuo kipuilu!

  8. Mikaela sanoo:

    mitt i prick, bra skrivet, har själv haft sjukt nu i benen på sistone..men har vila nu tre dagar..;) ska si om jag kommer på spinning imoron..hur det känns, så tråkigt då man ha kommit in i träningen, så får man nå fel/sjukt någonstans..:( nå men måst ta det lite lugnare nu och hopp över step/attack en tid. : /

  9. Anonymous sanoo:

    Tää oli hyvä postaus! Monet tuntuu myös unohtavan sen että noissa suht raskaissa jumpissa ei suositella käymään kun vaan se 1-2 kertaa viikossa. Ainakin attackissa tais olla tällanen suositus, jos oikein muistan.

  10. Hanne sanoo:

    Tosi tarpeellinen postaus. Tätä aina yritetään tuolla Attackissa teroittaa ihmisille. Aina jos on yksikin ekakertalainen mukana niin kertaa nämä perussäännöt ennen tuntia erikseen. Voihan se olla myös siitä kiinni, että jos vaikka tekniikka oiskin kunnossa, niin ne kengät, vaikka ne on toiselle mitä parhaat niin toiselle ne voi olla just vääränlaiset. Eli jokaiselle jalalle omanlaisensa kenkä. Esim. oon huomannut että sinä Aino ja jotkut muutkin blogaajat käytätte Asicsin Nimbusta. Mun malli Asicsilta on Kayano. Nimbuksella on paljo enemmän kivoja värejä kuin Kayanolla. Mutta tiedän, että mun ei edes ehkä kannata kokeilla Nimbuksia… ei ole jalalle sitten yhtä hyvä. Jotkut ei tätä tietenkään tiedä, mikä malli olis itelle paras ja haluaa vain ostaa sen mitä Aino sinä tai joku muu on suositellut ja kun ovat vielä niin kivanvärisiäkin! 😉

  11. Anonymous sanoo:

    Hyvä esimerkkivideo! Välillä aina pääsee unohtumaan kuinka tärkeää on tehdä liike oikein.. :)Luin myös sun aiemman kenkäpostauksen. Käytän salilla ja jumpissa Nike free kenkiä ja oon huomannu, että esim. stepissä mulla särkee jalanpohjia. Mitä mieltä oot, kannattaisiko mun hankkia myös toiset, paremmin tukevat kengät?

  12. Anonymous sanoo:

    Kiitos kiitos kiitos tästä postauksesta!!! 😀 Oon ihmetelly mikä mun sääriä vaivaa ku ne kipeytyy aina just noista kohdista, mut mähän oon ollu just tollanen päkiä-pomppija! 😀 Onpas tyhmä olo nyt, mutta kiitos että autoit mua tajuamaan tän ennenku ehin tuhota mun jalat ihan kunnolla! 😀

  13. jutta sanoo:

    Hei,

    toivottavasti tämä kommentti tavoittaa sinut vielä, mutta en löytänyt tuota x-hyppy tekniikka videoita mistään. Olen aloittanut aktiivisen liikkumisen vasta muutama kuukausi sitten ja olen jonkinverran ylipainoinen. Kuntoni on kehittynyt kummasti, mutta monet cardio jumpat meinaavat tyssätä x-hyppyihin/muuhun hyppimiseen, jalkapohjissa ja nilkoissa ilmenevän kivun takia. En usko, että tämä johtuu yksinomaan vain ylipainostani vaan tosiaan myös täysin väärästä hyppytekniikasta ja lättäjaloista. Tuntuu uskomattoman turhauttavalta huomata kuntonsa kehittyvän, ja periaatteessa vaativammatkin jumpat jo jaksaisi tehdä, mutta jalkojen kipu vie tosiaan orastavaa liikunnan rakkautta pois.

Kommentoi