IMETYS – RUOKAVALIO & MAKEANHIMO

Kaupallinen yhteistyö: Minska

Raskaana ollessa multa kysyttiin useaan otteeseen, että aionko imettää ja jotenkin nuo kysymykset tuntuivat mielestäni vähän hassuilta. Tottakai imetän, mikäli se vain onnistuu. Tiesin toki, ettei asia ole niin yksiselitteinen ja että monilla on haasteita imetyksen suhteen. Olin kuullut myös kauhutarinoita rintatulehduksesta tai kuinka nännit ovat tyyliin verillä imetyksen johdosta. Olin siis tavallaan valmistautunut siihen, ettei kaikki mene ihan tuosta noin vaan.

Omalla kohdalla imetys lähti sujumaan hyvin. Maitoa on riittänyt, eivätkä rinnat ole olleet kipeänä. Turhaan ostin kalliin Lasinoh lanoliini voiteen, sillä sille ei ole ollut käyttöä, toistaiseksi.

Se, mitä en konkreettisesti osannut odottaa, on se miten paljon aikaa imettämiseen ja kaikkeen siihen kuuluvaan oheistoimintaan menee. Tiesin että tulen olemaan kiinni vauvassa, mutta en ehkä kuitenkaan ymmärtänyt kuinka paljon. 😄 En myöskään osannut odottaa, miten paljon oma ruokavalioni vaikuttaa vauvan hyvinvointiin ja olotilaan. Vatsavaivat ovat aika yleinen ongelma pienillä vauvoilla ja myös meidän taloudessa alkaneet iltahuudot ovat saaneet miettimään, että syönkö jotain, mikä aiheuttaa vauvalle vatsanpuruja.

Toisaalta, vauvat itkevät muutenkin ja muistakin syistä, eivätkä itkut ole olleet jatkuvaa tai jokapäiväistä. Siltikin oon miettinyt paljon mitä laitan suusta alas ja alkanut jopa stressata asiasta hieman. Nyt ymmärrän paremmin myös niitä, jotka eivät imetä syystä tai toisesta.

Koivusokeri on täysin luonnollinen makeuttaja. Koivusokerin sisältämä ksylitoli edistää hampaiden terveyttä ja se sisältää 40% vähemmän kaloreita kuin sokeri. Erytritoli on taas täysin kaloriton ja luontainen makeuttaja.

Äidin ravitsemus vaikuttaa rintamaidon ravinnepuolella erityisesti B- ja C-vitamiinien, sekä välttämättömien rasvahappojen saantiin. Myös useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten raudan, kalsiumin, jodin, sekä D-vitamiinin tarve lisääntyy imettäessä. Monipuolisella ruokavaliolla pystytään usein pitää huolta ravintoaineiden riittävästä saannista, D-vitamiinia lukuunottamatta. 

Kun tähän yhdistetään vatsavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet, voi syöminen käydä haastavaksi. Itse olen pyrkinyt syömään riittävästi ja säännöllisesti, sillä pelkästään riittävällä syömisellä pystyy jo vaikuttamaan ravintoaineiden saantiin positiivisesti! Tämä kannattaa huomioida ihan muutenkin, etenkin jos on aktiivinen ja urheilee. 

Erityisesti näihin olen kiinnittänyt huomiota:

  • Hyvät rasvat – Kalaa, pähkinöitä, avocadoa ja öljyjä monipuolisesti eri aterioilla. Käytössä myös omega-3 valmiste.
  • Riittävästi proteiinia, sillä proteiinin tarve lisääntyy täysimetyksen aikana noin 20 g vuorokaudessa, ja osittaisimetyksen aikana noin 14g vuorokaudessa. Itse koen, että monipuolisesti syömällä proteiinin tarve täyttyy melko helposti.
  • B-ryhmän vitamiinit – Täysjyvätuotteet, maitotuotteet, pavut, idut, mantelit, pähkinät, siemenet, maksa ja luonnonriisi sekä tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali. 
  • C-vitamiini – Vihannekset, marjat ja hedelmät! Mulla on itsellä käytössä sekä B- että C-vitamiinilisät.
  • Kalsium ja rauta – Omasta ruokavaliosta riippuen, voi olla hyvä käyttää lisäravinteena.
  • Riittävä nesteen saanti korostuu imettäessä – Itse olen lisännyt veden juontia päivän aikana ja tapana on juoda suuri lasillinen vettä aina imetyksen aikana/jälkeen!

Imetyksen aikana suositellaan vältettävän joitakin ruoka-aineita, kuten haukea, pellavansiemeniä, korvasieniä ja yrttivalmisteita (ei koske yrttimausteita) niiden haitallisten aineiden takia.

Omalla kohdalla pois ovat jääneet mahdollisina vatsavaivojen aiheuttajina limsat ja mehut, ruisleipä, kaali (😭), osa makeutusaineista, voimakkaat mausteet sekä kofeiini.

Parapähkinästä saa runsaasti seleeniä! Suihkutettava oliiviöljy on kätevä annostella.

Vaikka makeaa onkin tehnyt enemmän mieli, oon pyrkinyt syömään herkkuja joista saa myös muutakin kuin tyhjää energiaa. Kohtuus kaikessa ja toki välillä on mennyt ihan tavallista karkkia ja jäätelöä, mutta pääosin oon myös korvaillut näitä luonnon omilla herkuilla, jotka ovat maistuvia mutta myös ravintorikkaita! Mitä tähän makeanhimoon tulee, kannattaa aina ensin varmistaa että syö riittävästi ruokaa, sillä usein se voi johtaa erilaisiin ruokahimoihin. Ruokavaliota voi silti täyttää myös maistuvilla taateleilla, pähkinöillä ja kasviskarkeilla! 😋

Yhteistyön tiimoilta tein viime viikolla tilauksen Minskalta, joka on siis hyvinvointimedia ja vastuullinen verkkokauppa. Minskan sivustolta voi tilata nopealla toimituksella (omani tuli seuraavana päivänä tilauksesta) vastuullisesti tuotettuja ja hyvää tekeviä ruoka-aineita, lisäravinteita, hygienia tarvikkeita sekä luonnonkosmetiikkaa. Heidän sivullaan on myös läjäpäin herkullisia ja terveellisiä reseptejä!

Siis miten hyviä nuo kaikki herkut onkaan! Lakritsitaatelit ja nuo Nom Nom luonnon karkit ovat olleet mun lemppareita. Pähkinöitä oon myös lisäillyt ruokavalioon, koska niistä saa hyvien rasvojen lisäksi läjäpäin ravinteita! Kaikki kuvissa näkyvät tuotteet ja paljon lisää Minskan verkkokaupasta.

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


2 Responses to “IMETYS – RUOKAVALIO & MAKEANHIMO”

  1. Sonja sanoo:

    Mulla kävi niin, että aina kun yritin treenata, tuntui ettei maito riitä. En jaksanut syödä niin paljon kuin olisi pitänyt. Tää oli hyvä postaus, nyt toista odottaessa olen kiinnittänyt enemmän huomiota ruokavalioon raskausaikana ja täytyy ottaa sun vinkit käyttöön, kun imetys alkaa!

  2. Minä vain sanoo:

    Heippa Aino! Asiaan kuulumaton mutta mitä kenkää suosittelet salitreeniin? Itsellä pitäisi olla pronaatiotuettu mieluusti kun ilmeisesti vähän sinne heikko.

    Kiitos!

Kommentoi