PAINONHALLINTA RASKAUSAIKANA

Muistan lukeneeni joskus vuonna 2014 Fitfashionin aikoina postauksen raskauskiloista. Postaus oli miehen (pt vatanen) kirjoittama ja herätti aivan hurjasti negatiivisia reaktioita. Kirjoituksessa oli kyllä aika provosoivia lausahduksia, joten en ihmettele miksi tämä herätti paljon tunteita. Olen aikoinaan (2014) itsekin kirjoittanut postauksen raskauden jälkeisestä palautumisesta otsikolla: ”Tarkoittaako lapsen saaminen aina automaattisesti lihomista? haastattelussa timmi-mamma Kati”

Postauksessa haastattelin Katia, joka oli todella timmissä kunnossa vain 18 päivää synnytyksen jälkeen. Tuokin postaus keräsi paljon huomiota, mutta myös paljon positiivista palautetta. Hauska juttu on myös se, että Kati on myös tällä hetkellä raskaana ja laskettu aika samalla kuukaudella kuin minulla! PS. kolmas tulossa ja hän on edelleen timmissä kunnossa! :D

Painon muutokset raskauden aikana ovatkin tunteita herättävä asia vielä tänäkin päivänä. Olen huomannut, että monet vertailevat painonnousua keskenään, vaikka oleellisempaa on se paljonko paino on noussut omaan lähtöpainoon verrattuna. Keskimääräinen suositeltava painonnousu raskausaikana on 8-12 kg. Mikäli äidillä on ollut liikapainoa ennen raskautta, on 6-8 kg:n painonousu riittävä. Reilussa liikapainossa painon ei tarvitse nousta lainkaan. Normaalipainoisen ja ylipainoisen on siis mielestäni turhaa verrata keskenään montako kiloa paino on noussut.

Kuten olen monesti kirjoittanut, painon nouseminen on luonnollista raskauden aikana. Tässä tilanteessa on aika olennaista erottaa lihominen ja painonnousu, sillä kasvava lapsi nostaa painoa, ilman että nainen välttämättä keräisi hurjasti rasvavarastoja.

Silti tällainen ”väistämätön” painon nouseminen saa joskus aikaan ajatusmallin, jossa ikään kuin heitetään hanksat tiskiin syömisten ja liikkumisten suhteen, koska tullaan lihomaan kuitenkin. On totta, että raskaus on siinä mielessä ”helppo” ajankohta nimenomaan heittää hanskat tiskiin, koska liikunnan harrastaminen hankaloituu ja mieliteot tai huono olo saattavat vaikeuttaa ruokavalion suhteen tehtyjä valintoja. Monesti ajatellaankin, että no skarppataan sitten raskauden jälkeen taas..

Somessa oon törmännyt tosi usein juuri siihen, että puhutaan ja hehkutetaan kuinka ei jaksa odottaa että saa aloittaa taas jonkun haasteen tai dieetin jonka avulla pääsee vanhaan kuntoon raskauden jälkeen. Mielestäni ajatustyyli jossa ensin heitetään ne hanskat tiskiin terveellisten elämäntapojen suhteen ja sitten otetaan joku super dieetti kilojen karistamiseksi aiheuttaa juuri sitä kuuluisaa jojoilua ja vääristyneitä ajatusmalleja liikunnan ja ravinnon suhteen. Aina pitää olla joku vaihe ja sitten taas kun otetaan itseä niskasta kiinni niin vedetään kilot pois ja käydään salilla kuudesti viikossa. Kunnes se vaihe taas loppuu ja annetaan lupa löysätä, koska aina voi palata taas ruotuun.

Raskausviikko 33 – 80% hoidettu! :)

Joskus tietotaito voi olla niin hakusessa, että elämäntapojen muutokseen tarvitaan se ohjeistettu ruokavalio ja treenisuunnitelma, mutta sen pitäisi olla kertaluontoinen juttu, jossa opitaan uudet tavat. joita sitten ylläpidetään kun homma alkaa pelittää.

Mielestäni sama ajatus pätee myös raskausaikana. Painonhallinta niin epämuodikkaalta kuin se kuulostaakin, tarkoittaa itselleni sitä, että elämäntavat ovat sellaiset ettei enää ikinä (edes raskauden jälkeen) tarvitse alkaa millekkään kuurille tai laihduttaa. Oon itse sataprosenttisen varma, että tekemättä mitään muutoksia, painoni tulee laskemaan itsestään samoille urille kuin ennen raskautta. En ole tehnyt elämäntapoihini muita muutoksia kuin soveltanut liikuntaa raskauden kulun mukaan. Ruokavalioni on pysynyt muuten samanlaisena, ehkä hieman monipuolistunut tässä raskauden aikana. Paino on noussut maltillisesti lähtöpainooni verrattuna, enkä ole muutenkaan siitä ottanut paineita. En yritä nostaa itseäni millekkään jalustalle, vaan haluan painottaa että ilman ääripäitä mihinkään suuntaan, hommat menee yleensä just hyvin! :D

Kuten niin monessa muussakin asiassa, myös tässä kannattaa ajatella pidemmällä tähtäimellä. Ne valinnat, joita tekee raskauden aikana oman (ja beben) hyvinvoinnin suhteen, näkyvät ja tuntuvat olossa helpottaen raskausaikaa sekä palautumista raskauden jälkeen. Ja kyllä, ymmärrän ja tiedän että jokainen raskaus on erilainen, mutta aina on valintoja tehtävänä. En todellakaan halua syyllistää tai luoda mitään paineita kenellekkään. Haluan vain kertoa omakohtaisia ajatuksia ja kokemuksia, sillä hyvinvointi ja terveys ovat monella elämässä kuitenkin aika korkealla prioriteeteissä. Raskaus ei eroa muusta ajasta millään tavoin, vaan jo raskausaikana kannattaa keskittyä myös siihen painonhallintaan. Painonhallinta ei missään nimessä tarkoita tarkkaa kalorien seuraamista tai laihduttamista, vaan sitä että haluaa pitää huolta itsestään.

Monesti kuulee, kuinka paino nousee (liikaa) vaikka syö kuten ennen. Tässä on useimmiten kyseessä se, että raskauden vuoksi aktiivisuus vähenee. Mun vinkki onkin panostaa hyötyliikuntaan ja arkiliikuntaan raskausaikana. Kävelylenkit onnistuvat monilta ja jos ei kävely niin esim. pyöräily on usein aika toimiva liikuntamuoto. Siivoilu, puuhastelu ja yleinen aktiivisuus pitävät jo itsessään kulutuksen sillä tasolla, että paino ei lähde holtittomasti nousuun, vaikka ei varsinaisesti treenaisikaan! Raskaana turvotukset nostavat myös painoa ja nämä ovat toki väliaikaista lihomista, mutta myös turvotusta pystyy estää riittävällä veden juonnilla ja liikkeessä pysymisellä.

Hyvää vappua!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


3 Responses to “PAINONHALLINTA RASKAUSAIKANA”

 1. Avatar Eve sanoo:

  Kiva että motivoit raskaana olevia liikkumaan ja elämään terveellisesti! 😊Itse ajattelin raskausaikana samalla tavalla, että en syönyt kahden edestä ja harrastin liikuntaa (kuntosalitreeniä) niin hyvin kuin pystyin. Itselläni alkoi harjoitussupistukset todella aikaisin joten se esti esim. kävelylenkille lähtemisen, mutta kuntosalitreeni oli silti mahdollista loppumetreille asti. Ruuan osalta ajattelin, että haluan antaa lapselleni hyvää ravintoa kasvuun ja sen vuoksi syödä myös raskausaikana monipuolisesti. Söin myös herkkuja, mutta kohtuudella. Epäterveellinen syöminen ja ”kahden edestä” syöminen olisi aiheuttanut itselleni huonoa omatuntoa siksi, että uskon että raskausajan ravinnolla (kuten myös liikunnalla) on suuri vaikutus lapsen terveyteen myös syntymän jälkeen.

  Itse suhtauduin myös synnytykseen luottavaisin mielin, ymmärsin että naisen keho on luotu synnyttämään ja pystyin olemaan rennoin mielin loppuun asti. Ymmärsin myös sen että synnytyksen ei kuulukaan olla kivuton kokemus, joten se helpotti ainakin itseäni. Myös hengitystekniikoista voi olla apua synnytyksessä, niihin kannattaa tutustua jos kiinnostaa :) Itselläni oli luonnollinen synnytys, myös todella kivulias, mutta kätilön sanoin kaunis ja luonnollinen. 🙊😊 Synnytyksen jälkeen olin kyllä todella kipeä useamman kuukauden, ja se ehkä olikin asia mistä ei oltu juurikaan puhuttu enkä ollut osannut siihen varautua etukäteen. Mutta siitäkin selvittiin! 🙂

 2. Avatar mimi sanoo:

  Itselle kävi niin, että ”laihduin” raskauden aikana, koska pelkäsin, että ne raskauden tuomat 20kg jäävät. En uskaltanut lisätä yhtään syömistä, pikemminkin päinvastoin. Urheilu oli helppoa ja salilla kävin vielä synnytystä edeltävänä päivänä. Paino nousi ehkä sen 6kg. Kun sitten olin synnyttänyt, ihmettilin, kun paino vaan laski, lopulta, n. 1vko synnytyksestä, painoin 4kg vähemmän kuin ennen raskautta. Varmaan imetyskin vaikuttanut. Ja olin aiemmin siis ollut normaali-alipainon rajoilla. Ulkomuoto oli mallia ruikula ja väsähtänyt. Haluan siis sanoa, ettei liikaakaan kannata vahdata painoaan ja syömisiään.

 3. Avatar Kahden äiti sanoo:

  Raskaudet ovat kaikilla erilaisia ja jokaisen vartalo reagoi niihin eri tavalla. Haluan kommentoida tuota että joillakin paino nousee vaikka syö kuten ennen, ja kirjoitat että kyse on useimmiten aktiivisuuden vähenemisestä. On kuitenkin pieni joukko meitä, joilla jostakin syystä raskaus nostaa painoa ihan reilusti hyvistä elämäntavoista huolimatta. Söin raskausaikana kuten ennen, tai oikeastaan en, sillä karsin kaiken ”ylimääräisen” ihan minimiin ja jopa pienensin annoskokoja. Harrastin aktiivista liikuntaa koko raskauden ajan, myös arkipuuhastelua. Silti paino nousi noin 23kg ja on synnytyksen jälkeen pilkku hiljaa tippunut 20kg ja putoaa edelleen. Lähtöpaino oli siis täysin normaali. Ja raskauden jälkeen olen pystynyt syömistenkin suhteen taas ottamaan astetta rennommin ja paino silti laskenut ilman mitään dieettejä. Eli tämäkin siis ihan on mahdollista!

Kommentoi