PELOTTAVA PAINONNOUSU

Kulunut viikko on ollut kyllä kiireisin aikapäiviin ja vaikka vuorokausien jokainen hereillä oltu tunti on käytetty jonkun työn tekoon, on tää kirjoittaminen vain jäänyt. Kun olen pienessä stressissä, mulla kärsii heti luovuus samalla kirjoittamista kohtaan. Tarkoitus on tietysti kirjoitella edelleen muistakin asioista kuin raskaudesta, mutta koska olen törmännyt tähän asiaan kuluvilla viikoilla yllättävän paljon, ajattelin kirjoittaa asiasta.

RV18

Painon nouseminen on ylipäätään nykyaikana saatanasta. Painoa vahdataan ja sitä yritetään pudottaa keinolla millä hyvänsä. Olen mukana erilaisissa ryhmissä, jossa on siis raskaana olevia naisia mukana ja hyvin usein niissä keskustellaan painosta, painon noususta ja siitä miten se ahdistaa ihan kamalasti.

Noita ketjuja lueskellessa, tuntuu että mitä vähemmän paino on noussut raskausaikana, tai jos ei lainkaan, niin sen parempi. Painon nouseminen ei aina tarkoita automaattisesti lihomista, oli kyseessä raskaana oleva tai tavallinen ihminen. Tästä painon kontrolloimisesta on tullut ihan hirveän iso juttu. Jos ihmisen sisällä kasvaa uusi ihmisalku, totta hitossa se painaa jotain. :D Jos maha kasvaa ja lapsi kasvaa, niin mitä ihmettä? Eikö se ole ihan fysiologinen fakta, että myös kokonaispaino nousee? Mitä ahdistavaa siinä voi olla?

Nykyajan trendinähän on ollut jo pitkään, että myös raskauden jälkeen pitäisi palautua mahdollisimman nopeasti ja jos raskausaikana paino nousee, on se merkki siitä, että nyt on sitten syöty kahden edestä. Raskausaika on loppupeleissä aika lyhyt aika ja silloin keho muuttuu, halusi tai ei. Hormonit ja naisen elimistö muokautuu uuden elämän luomiseen, jolloin myös se paino nousee ja mahdollisesti tulee myös hieman rasvaa. Keho kuitenkin palautuu raskauden jälkeen. Ei välttämättä aina ihan samaan tilaan kuin aiemmin, mutta palautuu kuitenkin.

RV18

Itse ajattelen, että pyrin elämään terveys edellä eli syömään ensinnäkin riittävästi ja monipuolisesti ja liikkumaan sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Pääprioriteetti ei ole se mun keho ja miltä se näyttää ja mitä se painaa, vaan sisällä kasvavan vauvan hyvinvointi.

Tähän saakka kaikki on mennyt yllättävänkin helposti, mutta aika alkuvaiheessa sitä ollaan toki vielä. Ymmärrän toki sen, että jos on ylipainoa, silloin painon ei saisi nousta, oli sitten raskaana tai ei, mutta tätä ahdistusta tuntuu olevan paljon juuri normaalipainoisten naisten keskuudessa. Sama juttuhan on myös treenimaailmassa, eniten diettejä vetävät juuri ne jotka eivät niitä edes tarvitse.

Mua ei siis henk.kohta ahdista painon nouseminen tai kehon muuttuminen, sillä ajattelen että se kuuluu asiaan. Ajattelen myös, että jos pidän kiinni omista arvoistani ja elämäntavoistani, ei lopputulos voi olla katastrofaalinen.

Jotenkin nämä elämän arvot ovat menneet hieman sekaisin, kun sitä ulkoista ihailua ja kunnioitusta saa kaikista eniten juuri ulkonäköön liittyvillä asioilla. Lisäksi toisiin vertailu aiheuttaa usein vain enemmän ahdistusta. Aina löytyy joku joka on tehnyt asiat ”paremmin” tai eri tavalla, se ei tarkoita, että se olisi ainoa oikea tapa tai se paras tapa sinulle.

Hyvää viikonloppua ja no stress!

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


9 Responses to “PELOTTAVA PAINONNOUSU”

 1. Avatar Tiina sanoo:

  Hei!hyvä teksti täynnä asiaa!luulen että myös sulla paino nousee lähemmäs 20 kg koska olet hoikka ja lapsi tarvitsee äidistä ravintoa kun syntyy.ei oo mitään ydinfysiikkaa päätellä tätä😛
  Hieno asenne sulla ja ihana kun tuot asiaa esille että vauvan hyvinvointi on tärkein ja sitten vasta kaikki muu.tottakai myös äidin mutta siihen pystyy itse vaikuttamaan,luoko itselleen paineita kaikesta äitiyteen liittyvästä.

  • Kiitos! Saa nähdä miten paino nousee ajan kanssa, nyt vielä ainakin tosi maltillisesti mutta eihän sitä osaa arvioida mitä toisella puolikkaalla tapahtuu! :)

 2. Avatar Linda sanoo:

  Iso suositus painon kertymiselle raskausaikana jos haluut imettää, nimit kokemuksesta.. mulla loppu maidon tulo 1kk kohalla vauvan syntymisestä ku mulla paino tippu niin alas et maito ei enää kunnolla noussu:/

  • Oi että, joo onhan sillä painon nousulla myös tarkoitus, ite ajattelin syödä terveellisesti, riittävästi ja monipuolisesti niin eiköhän se keho hoida loput, toivottavasti! =)

 3. Avatar Helena sanoo:

  Olipa kiinnostava postaus ja erityisesti itseä lähellä. Olen viikko sitten synnyttänyt, raskausaikana söin normaalisti, terveellisesti (kotiruokaa, kasviksia, hedelmiä), mutta en kieltänyt mitään herkkuja vaan söin niitä satunnaisesti kun mieli teki. Ruokailutottumuksiin ennen raskautta olivat samanlaiset, en siis raskaana ollessa heittänyt hommaa ns lekkeriksi ja eniten tekikin mieli normaalia ruokaa. Mun BMI ennen raskautta oli 19, raskauskiloja tuli hieman naftisti, noin 10 kg. Itse stressasin ajoittain lähinnä siitä, saako vauva tarpeeksi ravintoa ja kasvaako kun mulle tulee nihkeesti painoa lisää. Ultrissa oli rv vastaavan kokoinen vauva ja myös syntymäpaino normaali. Eli yksilöllistä ja elintavoistakin riippuvaista se painon nousu, ja olen kyllä edellisen kommentoijan kanssa eri mieltä siitä, että raskauskiloja tulee paljon vaan siksi että on äiti hoikka raskauden alussa. Kyllä se vauva ottaa kasvamiseen energiat vaikka painoa tulee vähäisemmin. Ja mieluitenhan vauvalle tarjoaa rakennusaineita terveellisestä, monipuolisesta ruuasta eikä herkuista :)

  • Avatar Helena sanoo:

   Lisäyksenä vielä, että painon nousu ja pyöreämpi keho ei mitenkään ahdistanut, päin vastoin kasvava maha oli mun mielestä ihana ja oikein tervetullut muutos :)

  • Kiitos! Se painon nouseminen on kyllä myös yksilöllistä ja turhahan sitä on oikeen väkisin alkaa syömään niin että paino nousee jos se kuitenkin nousee hieman. Mulla on aika sama metodi että samoilla mennään kuin ennenkin raskautta, ehkä vielä astetta monipuolisemmin. Lisäksi treenaan edelleen 12 krt vkossa että sekin osaltaan vaikuttaa ettei paino yhtäkkiä nouse hulluna! :)

   • Avatar Helena sanoo:

    Sulla on kyllä huikeat nuo treenimäärät, kun keho tottunut tuollaiseen! Itse yritän varovasti aloitella kuminauhajumppaa ja tietysti vaunulenkeillä on jo käyty :DD
    Mukavaa odotusaikaa, toivottavasti pysyt hyvävointisena!

 4. Avatar Castana sanoo:

  Hei! Hyvä teksti, kiitos siitä. Olen itse nyt rv 10+0. Olen ollut aikaisemmin suht aktiiviliikkuja ja syönyt perusterveellisesti. Olen 163 cm pitkä ja painoin ennen raskautta 53-54kg. Nyt parissa kuukaudessa on painoa tullut 4kg lisää. Ihmettelen mihin kilot on mennyt kun vaatteet kuitenkin mahtuvat (no housut kiristää :D).

  Liikunta ja kulutus on raskauden myötä vähentynyt, koska väsymys ja pahoinvointi. Nyt mennään vauvan ja kehon ehdoilla. Minun tapauksessa lisäkiloissa näin alussa on kyse ihan turvotuksesta, sillä keho kerää nyt nestettä. Alkuun olin pienessä shokissa, koska painoni on pysytellyt samana jo vuosia. En kuitenkaan itse jaksa stressata asiasta. Minusta on vähän jopa surullista, että ihmiset stressavat ja vahtaavat kaloreita ja painoa raskausaikana. Tärkeintähän on vauvan hyvinvointi. Se on selvää, että keho tulee muuttumaan raskausaikana ja sen jälkeen. Itse odotan tätä innolla ja iloitsen femiinisemmästä ulkomuodosta, jonka raskaus tuo tullessaan :). Ihanaa odotusaikaa!

Kommentoi