SORTUMISTA JA RUOTUUN PALAAMISTA

Tällä ja ensi viikolla tuhannet ihmiset palaavat takaisin ”ruotuun”. Joulu on taas tehnyt tehtävänsä, jolloin dieettien ja kuntokuurien kulta-aika kukoistaa. Olo on turvonnut ja housunkaulusta kiristää. Luultavasti heitit hanskat tiskiin jo loppusyksystä tai joulukuun alussa, sillä joulu tulee kuitenkin ja tammikuussa voi sitten palata ruotuun.

Monien ihmisten elämä on kahdessa vaiheessa elämistä, on ruotu ja sitten on sortuminen. Juhlapyhät korostavat näitä vaiheita eniten, sillä ajatus siitä että saa luvan kanssa mättää menemään ja korjata asia sitten myöhemmin, tuntuu hyvältä. Toiset jojoilevat näiden kahden vaiheiden välillä arjesta viikonloppuun, toiset pysyvät ruodussa jopa kuukausia putkeen ja saavat mielihyvää siitä, että suorittavat täydelliseksi miellettyjä elintapojaan. Joku tätä hyvinvoinniksikin kutsuu.

kuva vuodelta 2015

Kaiken tämän takana on toivo siitä, että voisi olla tyytyväinen itseensä. Omaan kehoonsa. Päästä eroon tukalasta tunteesta, joka painaa eniten henkisellä tasolla. Nyt minä onnistun! Palaan vihdoinkin ruotuun ja teen kaiken kuten kuuluu! Tällä kertaa jaksatkin ehkä kuukauden tai pari. Pääset tavoitteeseen ja siitä se lipsuminen taas alkaa. Pikkuhiljaa. Treenikerrat vähenevät, herkkuillat lisääntyvät ja mietit, että no maanantaina otan itseäni niskasta kiinni. Onnistuinhan viimeksikin, teen vain täysin samalla tavalla. Toukokuun lopussa heräät siihen, että olet samassa tilanteessa kuin joulun jälkeen ja uudet challenget ja dieetit lävähtävät verkkokalvoille instagramia selatessa. Ei kai tässä auta, kun repästä itsensä ruotuun, koska kesä tulee.

Tällainen elämä on hyvin voimia vievää ja raskasta. Negatiivisuus kasvaa parhaiten juuri tällaisessa tyytymättömyyden ympäristössä. Negatiivisuus valtaa mielen ja altistaa siihen, että jälleen kerran annetaan periksi, koska ei tästä tuu yhtään mitään. Miten tästä pääsee pois niin että voisi elää normaalia elämää ja olla tyytyväinen itseensä?

Vuodelta 2014. Mullakin oli tapana aina aloittaa jokin kuuri tai juttu vuoden alussa ja syksyllä.

Siinä varsin hyvä kysymys. Sen verran voin sanoa, että ei ainakaan sillä tavalla, että teet kaiken juuri samalla tavalla, mikä on johtanut sinut tähän pisteeseen. Uuden dieetin, valmennuksen tai kuntokuurin aloittaminen johtaa juuri siihen samaan tilanteeseen, missä olet nyt. Itsensä rankaisu kolmen päivän joulunvietosta on juuri se mitä ei kannata tehdä. Älä palaa ruotuun, äläkä kutsu normaalia elämää sortumiseksi. Voit olla paremmassa kunnossa kuin ikinä aloittamatta enää yhtäkään laihdutuskuuria.

Asioita voi muuttaa ja uusia elämäntapoja ottaa mukaan rutiineihin. En suosittele, että aloitetaan jotain, koska yleensä se tarkoittaa että se myös loppuu. Liiku siksi, että voit ja pystyt. Liiku sillä tyylillä josta pidät ja josta tiedät tulevan hyvä olo.

Älä aseta rimaa liian korkealle, sillä jokainen hyvä valinta on kotiin päin. Jos haluat muutosta, älä odota ensi viikon keskiviikkoon, älä  edes maanantaihin, vaan tee jotain muutoksen eteen nyt heti. Vaikka olisit syönyt jo tänään suklaata, voit silti tehdä terveellisen lounaan. Vaikka olisit maannut viimeiset kaksi päivää sohvalla, 20 minuutin kävelylenkki riittää alkuun. Vaikka tiedät että uuden vuoden vietossa tulee syötyä taas enemmän, voit silti nyt jo syödä myös terveellisiä annoksia ja liikkua.

Avain tasapainoon ja hyvään oloon on siinä ettei aseteta liian jyrkkiä rajoja ja sääntöjä. Asioita ei tarvitse tehdä täydellisesti tai ei ollenkaan. Kannattaa kokeilla, lopputulos voi olla mieleinen. :)

instagram: ainorouhiainen 

Facebook

 


5 Responses to “SORTUMISTA JA RUOTUUN PALAAMISTA”

 1. Avatar Hannele sanoo:

  Siis… tekstisi pointti n että dietit on tyhmiä kokonaisvaltaisen hyvin voinnin kannalta ( näin ainakin itse ymmärsin tekstisi) ja sitten laitat sen täyteen pelkkiä kuvia itsestäsi jonkun superhyperlaihdutusdietin lopussa?! 😂😂😂 melko ristiriitainen viesti… muistan joskus aikoja sitten kun kirjoitit kritisoivan tekstin siitä että somessa kaikki laittaa kuvia vain hyvistä hetkistä, ja sitten laitoit siihen tekstiin vain imartelevia kuvia itsestäsi😂 toivoisin pitkäaiakaisena lukijana vähän nöyryyttä ja omien virheiden myöntämistä sun teksteihin…

  • Huh, nyt meni pointti aika pahasti metsään, kääk! :D Pointti oli se, että ihmisille jotka jojoilevat jatkuvasti, dieetit ovat todellakin tyhmä ja huono vaihtoehto. Ehkä tämä oli enemmän jatkumoa muille kirjoituksille, joita olen tässä viime aikoina raapustellut, eli siitä etteivät ne kiristelyt tuo toivottua lopputulosta kuin harvoin. Toki dieeteille ja ruokavalioille on paikkansa, mutta ei aina.

   Ja mitä kuviin tulee, ne demonstroivat juuri sitä että itsekin kiristelin vaikka ei todellakaan olisi tarvinut ja halusin silti olla aina vaan parempi, eli en ollut kuitenkaan lopulta tyytyväinen. Olisin ehkä voinut avata tuota enemmän, my bad! Ja mitä omiin virheisiin ja niiden myöntämisiin tulee, olen mielestäni kirjottanut niistä todella paljon viimeisen vuoden aikana ja kertonut avoimesti mitä tekisin toisin.

 2. Avatar vt sanoo:

  Sulla Aino on nimenomaan ollut nöyryyttä! Oon ihaillu just sitä, kun oot suoraan kirjottanu virheistäsi ja opitusta.

 3. Avatar Iita sanoo:

  Hieno teksti! Ja sulla on mahtava asenne :) Onnea raskaudesta!

Kommentoi