TÄRKEIMMÄT PERUSPILARIT – TÄYTTYYKÖ SULLA JOKAINEN KOHTA?

Perusasioista puhutaan paljon ja väitän, että moni ajattelee omaavansa hyvinvoinnin perusasiat hyvin, vaikka totuus on toinen. Väitän myös, että jos kaikilla olisi alla olevat kohdat hanskassa, ei olisi läheskään niin paljon ylipainoa ja siihen liittyviä ongelmia, elämäntapasairauksia, jatkuvaa väsymystä ja siitä johtuvia mieltäkin kuormittavia ongelmia.

Jos rastit alta jokaisen kohdan, et luultavasti joudu miettimään joka toinen kuukausi, että pitäisikö aloittaa se ja se detox-kuuri tai alkaa raivoliikkua 7 kertaa viikossa seuraavat neljä viikkoa, jonka jälkeen salille päin katsominenkin saa oksennusrefleksin aikaiseksi. Luultavasti arkesi on sujuvaa, energiaa riittää ja henkinen hyvinvointikin on hyvällä mallilla. Pienet vastoinkäymiset eivät tunnu maailmanlopulta, etkä stressaa turhista!

Säännöllinen unirytmi ja riittävästi unta (7 h –> ) 

Asia jonka kaikki tietää mutta valitettavan harva toteuttaa. Univajeeseen ja nuutuneeseen oloon tottuu, mutta se ei tarkoita että olisi poikkeustapaus, joka vain pärjää vähemmällä unella kuin muut. Uniongelmista itsekin kärsineenä tiedän, ettei niille voi aina mitään, mutta joskus ongelma voi löytyä tämän palapelin muista palasista, kuten liiallisesta treenistä tai siitä ettei pidä koskaan vapaata töistä/askareista. Isommissa ongelmissa voi kääntyä esimerkiksi uniklinikan puoleen, jossa selvitetään todellinen syy ja ratkaisu ongelmaan.

Ateriarytmi ja järkevät valinnat aterioilla

Ateriarytmillä on ihan valtava vaikutus siihen mitä noille aterioille valikoituu. Tämä on asia, josta kannattaa aina aloittaa. Syö 3-4 tunnin välein edes jotain ja pahimmat nälkäkiukut ja ruokahimot jää kokematta. Terveellinen ruokavalio ei ole tähtitiedettä tai pelkkää parsakaalta. Ihan perinteinen lautasmalli on loppupeleissä hyvinkin toimiva systeemi aktiiviselle ihmiselle. Kun palapelin muut osat ovat kunnossa, ei tarvitse ketoa, vhh:ta, diettejä tai vähäkalorisia ruokavalioita.

Arkiaktiivisuus ~ 10 000 askelta päivä

Tällä kohdalla helpottaa hurjasti yleiskuntoaan, jaksamista sekä painonhallintaa. Kun kulutus on jatkuvasti hyvällä tasolla, paino ei yllättäen ”hiivi ylös”, eikä laihdutuskuureja tarvi edes aloittaa. Jos elää kiireistä arkea, kannattaa liikuntaa sisällyttää esimerkiksi työpaikkaliikumisiin tai että näkee ystäviä kävelykenkin tiimoilla. 7 km kävelylenkillä saa jo suunnilleen tuon päivän 10 000 askelta täyteen. Kuten monesti toitotetaan, pienillä jutuilla on suuri vaikutus. Se, että kävelee kauppaan tai pyöräilee töihin ei ole maailman vaivalloisin asia, mutta merkitys on yllättävän suuri.

Hengästyminen ja hikoilu 

2-4 treeniä viikossa. Jotain, missä hengästyy ja jotain missä haasetaan lihaskuntoa on aika hyvä paketti. Ei tarvitse keulia jäätävillä treenimäärillä tai kikkailuilla. Ryhmäliikuntaa, salitreeniä tai vaikka juoksulenkkejä you name it, kaikki on hyviä valintoja! Mitä jos ei vaan ehdi? Jokaisella on varmasti aikaa 30 minuuttia treenata kotona tai käydä ulkona liikkumassa hetki?

Aikaiset aamut toimivat hyvin ennen kuin kiirehärdelli pamahtaa päälle. Meidän salilla alkaa ensimmäiset ohjatut tunnit 6:30 ja kuulin, että jotkut ihmiset käyvät vetämässä aamutreenin (30-60 min) ja palaavat vielä sen jälkeen kotiin hoitamaan lapset kouluun yms. Respect! Tämä taas vaatii sen, että unirytmitys on kunnossa ja nukkumaan mennään riittävän ajoissa.

Sosiaalinen elämä, henkinen hyvinvointi sekä vapaa-aika

Yhtä tärkeä asia kuin kaikki muutkin palapelin osat. Tämä on sellainen kohta, joka jää monelta hyvinvointia suorittavalta väliin. Hyvinvoimisesta tulee niin iso asia, ettei huomata että se alkaa viedä voimia enemmän kuin antaa sitä. Terveelliseen ruokavalioon ja elämäntyyliin mahtuu myös huonompaa ruokaa sekä vapaapäiviä  liikkumisesta. Ylipäätään, että tekee asioita joista nauttii ja tekee myös jotain ihan muuta kuin arkena.

Ottaa huomioon muita ihmisiä ja antaa heille aikaa ja huomiota. Henkisesti kuormittavat asiat ovat usein kaikista rankimpia keholle ja tällaisissa tilanteissa pitäisi osata löysätä muista kohdista. Elämäntilanteet muuttuu ja itse pitäisi osata muuttua niiden mukana. On ihan eri asia olla 25 vuotias sinkku, jolla on kaikki maailman aika treenata mitä haluaa ja milloin haluaa, kuin pienten lasten äiti, jolle se 30 minuutin kotitreeni on ainoa mahdollisuus. Tärkeintä on tehdä valinnat oman elämäntilanteen mukaan, eikä verrata itseään muihin.

Mulle haastavimpia kohtia ovat olleet tuo sosiaalinen puoli ja vapaa-aika. Sanotaanko, että en ole ollut kovin joustava itselle tärkeiden juttujen suhteen ja monesti ne omat treenit ja ruokavaliot ovat menneet vaikka ystävien tai puolison tarpeiden edelle. Nykyään nuo edellä mainitut eivät enää (onneksi) ole niin tärkeitä että näin olisi, mutta edelleen on opittavaa ajankäytön hallinnan suhteen ja sen suhteen, että osaa myös kieltäytyä kivoistakin jutuista!

Mites sulla?

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


Kommentoi