EPÄOLENNAISIA YKSITYISKOHTIA TREENIIN JA RAVINTOON LIITTYEN

Hyvinvointi, treeneissä kehittyminen tai vaikka laihtuminen voikin olla käytännössä paljon helpompaa kuin oli ajatellut. Suuri informaation määrä saa helposti aikaan sen, että tulee fiilis että kaikki nippelitieto tulee ottaa käytäntöön tai muuten ei onnistu. Meneekö treeni hukkaan jos ei syö heti sen jälkeen ja miten ihmeessä sitä saisi kaikki tarvittavat ravintoaineet ruuasta?

Idea tähän tekstiin tuli, kun törmäsin kysymykseen, joka mielestäni kuvaa erittäin hyvin nykyisin vallitsevaa tilannetta: ”Ajattelin aloittaa salilla käymisen, mikä olis paras proteiinijauhe näin alkuun?”

Treenin jälkeen pitää syödä heti – Tätä voisi ajatella niin, että jos lähdet ajamaan autoa jossa tankki on täysi, ei haittaa vaikka tunnin ajelun jälkeen et tankkaisi heti uudelleen, koska tankissa on edelleen bensaa. Jos taas lähdet ajamaan lähes tyhjällä tankilla, auto luultavasti pysähtyy tunnin ajelun aikana, koska bensa loppuu.

Ravinto on toki muutakin kuin vain bensaa, mutta jos syöt riittävästi proteiinia ja saat energiaa pitkin päivää, ei haittaa vaikka et söisi välittömästi treenin jälkeen, sillä keholla on mahdollisuus käyttää olemassa olevaa energiaa. Tätä voi ajatella myös pidemmälle kuin vain yhden päivän sisällä – Yhden päivän huonompi syöminen ei välittömästi tee treenistä hyödytöntä, mutta jos on jatkuvasti aliravittu, alkaa se näkyä myös palautumisessa ja tuloksissa.

Treenin jälkeen ei ole siis mitään tunnin tai kahden tunnin aikaa, jolloin kaikki ratkeaa, vaan palautuminen ja esim. lihaskasvu tapahtuu seuraavan 48 tunnin sisällä. Riittävä päivittäinen proteiinin kokonaismäärä tai proteiinin kokonaismäärän lisäys olisi tärkeämpää ainakin lihaskasvun kannalta kuin se, nauttiiko palautusjuomaproteiinin treenin yhteydessä vai ei.

Ainoastaan terveellinen ravinto kuuluu painonpudotukseen – Pitäisi pudottaa painoa, mutta askeettinen riisi-kana-vihannes-combon syöminen ei houkuttele. Tuntuu siltä, että tavoitepainoon pääsy edellyttää kaikesta hyvästä kieltäytymistä. Todellisuudessa ruoka-aineet eivät määritä painon putoamista vaan ruoka-aineiden sisältämä energiamäärä. Viikottaiseen kokonaisenergiamäärään voi sisällyttää myös herkkuja tai herkkupäivän, josta olen tehnyt selkeän esimerkin tässä postauksessa.

Saanko kaikki ravinteet ruuasta? Nykyään ruoka on ravinneköyhempää ja se saattaa aiheuttaa stressiä. Pitääkö syödä lisäravinteita ja taata kaikkien vitamiinien saanti niin? Tämä on tärkeä aihe, mutta tässäkään ei tarvitse vetää yli. Sen sijaan, että miettisi jokaisen hivenaineen tarkoitusta ja saantia, kannattaa punnita omaa oloa? Voitko hyvin? Jaksatko hyvin? Nukutko hyvin? Jos kaikki on hyvin, on energian haaskausta pohtia näitä asioita liiaksi. Yhden vinkin voin antaa ja se on vihreiden vihanneksien ja ylipäätään vihanneksien ja marjojen syöminen päivittäin! Tämän tulisi olla ensisijainen asia, ennen kuin alkaa napsia vitamiineja purkista! Toki niilläkin on oma paikkansa, tässäkin asiassa kokonaisuus on hyvin paljon merkittävämpää! Liika analysointi ja jatkuva oman voinnin ja tuntemuksien pohtiminen on yksi nykyajan vitsaus. Kaikkeen ei aina tarvitse olla selitystä tai ratkaisua, ylianalysointi usein vielä vahvistaa muka outoja tuntemuksia ja saa pään sekaisin.

Jos lihakset eivät ole kipeät treeni ei ollut tehokas? Lihasmassaharjoittelussa keskitytään usein epäolennaisiin seikkoihin enemmän kuin tarvisi. Sen sijaan, että keskittyy runsaaseen hikoiluun, lihaspumppiin, poltteluun, korkeaan sykkeeseen tai vaikka kipeytyneisiin lihaksiin, kannattaa keskittyä voiman kasvattamiseen. Progressiivinen voimatasojen kehittyminen kertoo aika pitkälle kaiken tarvittavan, sillä sen mukana tulee usein myös lihaskasvu. Syke, polttelu tai hikoilu ei taas ole voimatreenissa oleellisia asioita. Sykemittarit ovat oivia apuvälineitä aerobiseen harjoitteluun, mutta voimaharjoittelussa ne mittaavat vain sitä miten sydän lyo, eikä syke taas ole olennainen asia voimaharjoittelussa, ellei tavoite ole vain nostaa pulssia tai hikoilla! Mitä lihasten kipeytymiseen tulee, ei domsien (=lihaskipujen) puuttuminen ole merkki siitä etteikö treeni olisi ollut kehittävä.

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


2 Responses to “EPÄOLENNAISIA YKSITYISKOHTIA TREENIIN JA RAVINTOON LIITTYEN”

  1. Avatar Henna sanoo:

    Moi, hyvä teksti mutta sykemittareista on oikeasti hyötyä sarjapalautusten pituuden määrittämiseen ainakin parin lähteen mukaan :)

Kommentoi