KALORIT PALAMAAN – TÄMÄ LAJI KANNATTAA!

Liikkuminen ja treenaaminen on ollut mulle aina tärkeä osa elämää, eri elämänvaiheissa oon harjoittanut liikuntaa eri näkökulmista. Oon kilpaurheillut, jolloin lajissa kehittyminen ja menestyminen oli tärkeintä, mulla on ollut kehonmuokkaukseen liittyviä tavoitteita, oon halunnut polttaa rasvaa ja välillä oon pyrkinyt saamaan lihasmassaa. Tällä hetkellä mulla ei ole sen suurempia tavoitteita, eli teen liikuntaa siksi että tykkään ja nautin siitä, mutta myös siksi että kuntoni pysyy yllä ja ulkomuotoni on sellainen missä on hyvä olla.

Tällä hetkellä saan kaiken tarvitsemani aerobisella liikunnalla. Itse en halua jaotella eri treenimuotoja hyviin tai parempiin kuin jokin toinen, sillä kaikki liikunta on hyvästä. Voimaharjoittelu on mielettömän hyvä juttu, mutta niin on myös aerobinen liikunta. Aerobisen liikunnan hyöty verrattuna voimaharjoitteluun on sen tuoma kehitys hapenottokyvyssä sekä kulutuksessa.

Kulutuksen ei pitäisi olla liikkumisen ainoa mittari, mutta mielestäni sen hyödyistä kannattaa puhua. Aktiivinen elämäntapa ja riittävän korkea kulutus helpottaa painonhallintaa tai painon pudottamista, jos on tarpeen. Mielestäni ryhmäliikunnan yksi huikea puoli on se, että se vapauttaa syömään todella rennosti. Ryhmäliikunta, etenkin vauhdikkaat lajit on nimittäin erinomainen tapa nostaa päivittäistä kulutusta.

Kaloreiden laskemisella ja niiden liittämisellä syömiseen on jokseenkin jopa negatiivinen leima, mutta silti toisaalta nämä asiat liittyvät paljon siihen kuuluisaan painonhallintaan ja myös kehon muokkaukseen. Silläkin uhalla, että joku tästä kalorien puhumisesta ärsyyntyy (:D) ajattelin mainita muutamia positiivisia faktoja, joita kaloreiden tiedostamiseen liittyy! Se, että tietää suunnilleen oman kulutuksen ja vaikka liikunnan sisältämän kalorien kulutuksen, ei tarkoita että on fanaattinen kaloreiden kyttääjä. Itse teen tätä esimerkiksi siksi, koska mua on aina kiinnostanut luvut, numerot ja taulukot, nimenomaan liikuntaan ja ravintoon liittyen.

Vauhdikas ryhmäliikuntatunti nostaa päivittäistä kulutusta 500-700 kalorin verran. Tämä vastaa jopa yhtä reilun kokoista ateriaa. Tällä viikolla Booty Workout – tunnilla kulutukseni oli 760 kcal / 60 min. 45 minuutin Spinning-tunnillani menee jopa 600 kcal, mikä on tuohon aikaan nähden aika kova luku.

Korkean kulutuksen lisäksi ryhmäliikunnassa usein vahvistetaan tiettyjä lihasryhmiä, vaikka kestovoima ei kasvata lihasta, sen avulla saa kestävyyttä, joka edesauttaa parempaa suorituskykyä arjessa ja jaksamisessa. Mun mielestä on siistiä kun jaksaa punnertaa, hyppiä ja vetää vaikka leukoja. Oman kehon kannattelu ja hallinta, eli suhteellisen voiman hallinta on myös monien urheilulajien tärkein juttu. Tällaisissa suorituksissa suhteellinen voima eli kehon massaan suhteutettu voimantuotto on olennaista (esim. telinevoimistelijat). 

Hapenottokyky kehittyy etenkin intervallityyppisissä harjoituksissa. Hyvä hapenottokyky taas edesauttaa parempaan suorituskykyyn, jolloin pystyy treenata kovempaa ja tehokkaammin, joka taas tuo parempia tuloksia esimerkiksi aiemmin maninitun kulutuksen osilta tai tietyssä lajissa kehittymisessä. 

Jos harrastaa vauhdikasta liikuntamuotoa, kuten ryhmäliikuntaa vaikka 2-4 kertaan viikossa, nostaa se kokonaiskulutusta jopa 1000 – 3000 kilokalorin verran viikkotasolla. Omalla kohdallani pelkkä ryhmäliikunta nostaa viikotasolla kulutusta yli 7000 kilokalorilla. 

Jos 80 % ajasta syö ravintoa, josta saa tarvittavat ravintoaineet, ei loppujen 20 % kannalta ole väliä mistä energia tulee ja vaikka sitä tulisi runsaamminkin, koska kulutus on kovaa. Herkkupäivät jopa buustaavat jaksamista ja vauhtilajien tehoa. Mulla tuo 20% ajoittuu viikonlopulle, jonka huomaa positiivisessa mielessä heti maanantaina! 

Vauhdikkaat lajit kehittävät kestovoiman lisäksi koordinaatiota, kehonhallintaa, tasapainoa sekä liikeälyä. Valmiiksi suunnitellun ja ohjatun treenin hyödyt ovat usein paremmat kuin yksin tehdyn, etenkin jos urheilutaustaa ei ole paljon. Aloittelijoille ja niille, jotka eivät saa itsestään tehoja irti yksinään, ryhmäliikunta on mielestäni ihan loistava harjoittelumuoto.

HIIT-treenit ja niihin liittyvät nettivalmennukset ovat melko pop tällä hetkellä, joten kannattaa huomioida, että saman treenin saa myös ryhmäliikunnassa. Esimerkiksi Bodyattack tai vastaavat kovatehoiset treenimuodot sisältävät plyometrisiä liikeyhdistelmiä, joita kehonpainotreeneihin painottuvissa valmennuksissa käytetään. Ryhmäliikunnassa saat kaupan päälle koutsin joka ohjeistaa, korjaa ja tsemppaa tiukimmat vaiheet läpi ja kaikki tämä tehdään menevän musiikin tahdissa. Itse en varmaan jaksaisi tehdä tällaisia harjoituksia yksinäni, ryhmässä taas tällainen on ihan parasta ja voin melkein vannoa, että myös tehokkaampaa! 😀

instagram: ainorouhiainen 

Facebook


4 Responses to “KALORIT PALAMAAN – TÄMÄ LAJI KANNATTAA!”

  1. Heidi sanoo:

    Allekirjoitan joka sanan! Kuinka paljon sulla kuluu keskimäärin BodyPump- tai BodyAttack -tunneilla?

    • Kiva kuulla! 🙂 Pumpissa en ole ollut nyt kuukausiin joten en osaa sanoa. Mulla on luonnostaan aika matala syke ja pumpissa mulla ei nouse juurikaan kun en ohjaa itse niin lukema on varmaan jotain 300 paikkeilla. Tunnin attackissa meni viimeksi tasan 700 kcal ja 45 versiossa 567 😀

  2. Leena sanoo:

    Asiaa! Se on kumma, kun nykyään kaikki laihduttamiseen liittyvä keskustelu on pahasta. Kyllä, elämäntapamuutos pitää tehdä, jotta saa pysyviä tuloksia, mutta on pakko olla dietillä, jos meinaa painoa pudottaa. Kaloreiden laskeminen/ruokien punnitseminen todella auttaa asiassa, jolloin hahmottaa mitä ja kuinka paljon syödään. Tuntuu, että kehopositiivisuus on vallannut markkinat niin, että ylipainoa ei enää pidetäkään terveysriskinä. En todellakaan tarkoita, että kaikkien pitäisi olla malli mitoissa, en suinkaan eikä se ole edes mahdollista. Terve keskustelu on karannut muille raiteille ylipainon riskeistä, jaksamisesta puhumattakaan.

    • Kiteytit asian juuri oikein! Tämäkään asia ei ole mustavalkoinen ja mun mielestä laihduttamisesta ja kalorien laskemisesta pitäisi voida puhua ilman että se leimataan heti jotenkin sairaaksi tai pakkomielteiseksi.

      On niin paljon ihmisiä joille nämä asiat ovat utopiaa ja asioiden hahmottaminen auttaisi muuttamaan elämäntapojaan nimenomaan hyvässä mielessä. Mun mielestä kaloreiden hahmottaminen edesauttaa juuri terveellisiä elämäntapoja ja ymmärrystä, että voit syödä ihan normaalisti ja silti pudottaa painoa tai ylläpitää sitä!

Kommentoi