URHEILUKELLON HYVÄT JA HUONOT PUOLET

Vuoden alussa sain yhteistyön tiimoilta käyttööni Polarin Vantage M – multisportkellon ja siitä saakka kello on ollut mun ranteessa 24/7. Kellosta kysellään edelleen aika paljon, joten ajattelin kirjotella hieman sen hyviä ja huonoja puolia. Tämä ei siis ole mikään maksettu mainos, vaikka kellon yhteistyönä sainkin!

Olen tykännyt Vantage M – mallista paljon, sillä se on siro ja sopii hyvin myös arkipukeutumiseen. Lisäksi kellon hyödyt kasvavat mitä kauemmin sitä käyttää. Treenistä näkee mm. kardiokuorman ja juostessa juoksuindeksin, joka mittaa juoksun tehoa. Lisäksi ympärivuorokautinen sykkeenseuranta ja unitoiminnot kertovat myös kehon palautumisesta. Tiesittekö, että alkoholin nauttimisen jälkeen yön aikainen syke on jopa 20-30 iskua korkeampi kuin normaalisti, mikä kertoo mm. siitä, että nukkumisesta huolimatta keho tuskin lepää saati palautuu. Tämä siis omakohtainen kokemus!

+ Kellon avulla voi seurata päivittäistä aktiivisuutta ja askelmäärää, mikä motivoi liikkumaan ja pitämään aktiivisuuden riittävän korkealla. Uskon, että monet ihmiset kuvittelevat kulutuksensa ja aktiivisuuden suuremmaksi kuin se todellisuudessa on. Mittarin avulla saa selkeät lukemat niin päivittäisestä kulutuksesta kuin aktiivisuudestakin.

+ Motivoi treenaamaan oikealla alueella. Sykkeen avulla pystyy säädellä treeniä tarkemmin, eli jos haluaa tehdä peruskestävyyttä kehittävän harjoituksen, joutuu yleensä vähän himmailla menoa, kun taas kovatehoisissa treeneissä itse saan ainakin puskettua kovempaa kun on tavoite nostaa syke tietylle alueelle. Etenkin aerobista treeniä tekeville, kellon avulla saa järkeä tekemiseen.

+ Ympärivuorokautinen syke kertoo miten keho palautuu. Itse huomaan heti jos yön aikainen syke on korkeammalla –> se tarkoittaa, että on aika hidastaa, sillä keho alkaa mennä ylikierroksilla. Mun yöllinen syke on yleensä siinä 30 pintaan, eli aika levollisessa tilassa oon. :D

+ Kello on todella kätevä apuväline juoksutreeneissä. Matkan aikana voi seurata nopeutta, sykettä, matkaa ja kellottaa kierrosaikoja, kun taas juoksun jälkeen juoksuindeksi kertoo juoksun tehosta. Juoksuindeksi-arvo on arvio maksimaalisesta, aerobisesta juoksutehosta, johon vaikuttavat aerobinen kunto ja juoksutavan tehokkuus. Kirjaamalla Juoksuindeksi-arvosi pitkällä aikavälillä voi seurata edistymistä. Kohentuminen tarkoittaa, että tietyllä nopeudella juoksemiseen tarvitaan vähemmän voimaa tai että tietyllä rasitustasolla vauhtisi on nopeampi. Itse olen esimerkiksi huomannut että 10 km lenkki sujuu paremmalla indeksillä ja vaikka vauhti on sama, syke pysyy matalampana.

Päivän aktiivisuus

+ Ranteesta mittaava sensori on tarkka! Mulla on myös sykevyö, mutta vyön ja ranteesta mittaavan kellon erot ovat aika pieniä. Vyö mittaa hieman tarkemmin nopeat sykkeen nousut ja laskut ja yleensä sillä mitattuna treenin korkein syke on hieman korkeampi kuin pelkällä ranteesta mitattavalla ominaisuudella.

+ Unitoiminnon avulla saa selkeämmän kuvan siitä kauanko oikeasti nukkuu yön aikana. Monesti sitä kuvittelee, että unta tulee tarpeeksi, mutta todellinen uniaika saattaakin olla lyhyempi mitä oli ajatellut. Olen huomannut, että kello tunnistaa aika tarkkaan nukahtamisen ja myös heräämisen. Se antaa myös statistiikkaa unen laadusta, mutta tästä olen hieman skeptinen kuinka tarkkaa tuo data voi olla.

Tämän treenin juoksuindeksi oli 58, mikä on asteikolla ”huippu”

– Siinä missä aktiivisuuden ja askelien mittaaminen on hyvästä, voi se aiheuttaa joillekkin myös stressiä siitä, että pitäisi olla enemmän liikkeessä. Joskus myös sykkeen ja lukujen seuranta menee vähän liian pitkälle ja unohtuu kokonaan tunnustella miltä kehossa tuntuu. Joskus ihmiset ottavat liian tarkkaan ja täytenä faktana kaikki luvut ja lukemat. Kyseessä on kuitenkin vain asioita mittaava laite ja oma keho on se, jota pitäisi osata kuunnella myös ilman mittareita.

– Salitreenejä ei kannata mitata sykkeen avulla, sillä syke ei kerro juuri mitään salitreenien tehokkuudesta. Jos siis tavoitteena on tehdä salilla muutakin nostaa kulutusta, kannattaa mitata hommaa mielummin siltä kannalta, miltä lihaksissa tuntuu ja miten sarjapainot nousevat treenistä toiseen. Toki punttailussakin syke nousee, mutta jos tavoitteena on haastaa lihasta, tulisi tätä mitata ihan muulla kuin sykkeen liikkumisen avulla.

– Henkilöt, joilla on luonnostaan hyvin matala tai korkea syke (poikkeava syke) voivat saada kulutuksen näkökulmasta hieman virheellistä tietoa kellon avulla.

Kuvat 1,4: Anna Riska / Annmarias

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


4 Responses to “URHEILUKELLON HYVÄT JA HUONOT PUOLET”

 1. Avatar Jemmy sanoo:

  Mulla on nyt muutaman viikon kokemus ja samanlaisia ajatuksia kuin sullakin! Oon kyllä tykännyt tosi paljon ja hyvin on toiminut. Totta myös tuo, että moni varmaan kuvittelee oman aktiivisuutensa suuremmaksi kuin se todellisuudessa on. Ei riitä, että käy tunnin jumpan, jos muuten ei koskaan tee mitään.

  Unijutussa olen kans tykännyt tuosta, että se aika hyvin tietää, millon olen nukahtanut ja milloin herännyt. Mutta siitä unenlaadun mittaamisesta oon myös skeptinen. Tämän mukaan nukun aina laadullisesti huonohkosti, vaikka omasta mielestä olisin nukkunut tosi hyvin. Mutta milläpä se sitä kocin tarkkaan voisikaan mitata. Ja tärkeintä just se, että osaa myös itse funtsia omia tuntemuksia eikä vain sokeasti elä numeroiden ja käyrien kanssa.

 2. Mulla on sama kello ollut maaliskuun alusta saakka kun edellinen (M600) päätti kolmen ja puolen vuoden päivittäisen käytön jälkeen hörpätä vettä uimahallissa eikä sitten sen jälkeen enää tietenkään toiminut. Tosi samoilla linjoilla olen noiden kanssa, salin seuraaminen on tosiaan haaste vaikka sen treenin nappaankin päälle kellosta.

  Oma suosikki tossa on kardiokorman status jota seurata. Ai että se herättää just sen pienen sopivan kilpailuvietin saada se joka päivä kehittävän puolelle. Ei tämmöiselle ruuhkavuositoimistomutsille mikään itsestään selvyys saada sitä sille puolelle joka päivä, mutta aika hyvin sen oon saanut onneksi hilattua.

  Diggaan polarista kyllä, tykännyt jo tosi kauan. Ainut mitä kaipaan edellisestä kellosta on se älyominaisuus soittaa omaan puhelimeen. Oli melkein joka viikko käytössä se :D

 3. Avatar Uusi polarin käyttäjä sanoo:

  Moi,
  Istelläni on melkein 2 kuukauden kokemus uudestaan polar vantage m:stäni. Olen oikein tyytyväinen sykkeen seurauksen taarkkuuteen!
  Kommenttini lähinä olisi tiedustella mielipidettäsi kellon arvioimasta kulutuksesta… vanhaan kellooni verrattuna kulutus koko päivän aktiivisuudeata on roimasti alle vanhani (fitbit). Itsellänikin syke pysyy matalampana kuin ”muilla” matalatempoisessa liikkumisessa (esim. kävelyssä, vaikka olisikin reipasta). Onko siis mielestäsi kellon arvio parantunut käytön mittaan, vai kuinka huomioida arviota ollenkaan?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Omalla kohdalla kulutus on juurikin noussut käytön myötä, kun olen käyttänyt sitä ihan jatkuvasti kädessä. Eli sen toiminta ja arviot ovat parantuneet mielestäni jatkuvasti.

Kommentoi