ÄRSYTTÄVÄ YÖHERÄILY JA VINKIT PAREMPAAN UNEEN

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä ratiopharmin kanssa.

Olen kirjoittanut paljon unen tärkeydestä. Laatu ja riittävä määrä unta on ihan älyttömän tärkeää kaiken hyvinvoinnin kannalta. Mä oon itse ollut aina herkkäuninen, eli herään helposti ja tarvitsen tietynlaisen rauhan, että saan unta ja pysyn unessa. Nukun esimerkiksi korvatulpat korvissa joka yö, sillä jos herään yöllä, mun on vaikea saada uudelleen unta. Huonosti nukuttu yö taas vaikuttaa muhun tosi voimakkaasti. Tunnen itseni ärsyyntyneeksi ja väsyneeksi koko seuraavan päivän. Päiväunilla voi onneksi tasoittaa tilannetta hieman, mutta tietysti sitä nukkuisi mielummin riittävästi yöllä.

Mulla on ollut kausia kun nukun todella hyvin ja sikeästi ja sitten näitä ei niin loistokkaita kausia. Kovat treenimäärät ja myöhäiset treenit saavat aikaan sen, että joskus on vaikea rauhoittua illalla. Nukahtamista suurempi ongelma mulla on yöheräily, eli on kausia kun heräilen yleensä siinä 4.00 aamuyöllä, olen hereillä pari tuntia ja sitten nukahdan uudelleen. Tiedostan, että niin psyykkinen kuin fyysinenkin (=treeni) stressi aiheuttaa juuri tätä yöheräilyä. Heti jos mielen päällä on vaivaavia asioita, niitä tulee pohdiskeltua tietysti aamuyöllä, koskas muulloinkaan. Hah!

Vuosien aikana olen kokeillut erilaisia ravintolisiä ja keinoja edesauttamaan parempaa unta ja myös löytänyt keinoja unen laadun parantamiseen. Omakohtaisesti tehokkain ravintolisä unen saantiin on melatoniini, eli yöhormoni, jota erittyy aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta. Melatoniini auttaa elimistön sisäistä kelloa pysymään ajassa säädellen vuorokausirytmiä ja edistäen unensaantia. Keho siis tuottaa tätä yöhormonia itsekin, mutta sitä voi nauttia myös ravintolisänä nopeuttamaan nukahtamista tai lievittämään aikaerosta johtuvaa unettomuutta.

Tämän viikon lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään taas kesäaikaan, joka saattaa aiheuttaa päivärytmin sekoittumista. Kelloja siirretään siis tunti eteenpäin, joka tarkoittaa että monilla nukahtaminen viivästyy tunnilla. Jos on jo valmiiksi yökyöpeli,  ei kellojen siirtäminen ainakaan auta asiaan. Melatoniini Extra Vahva ratiopharm valmisteen avulla pääsee paremmin uuteen rytmiin kiinni ja ajoissa nukkumaan!

Olen sitä mieltä, että uniongelmien tausta ja syyt tulisi aina selvittää. Usein elämäntapoja parantamalla pääsee jo eteenpäin. Kävin vuonna 2015  verkkovalmennuksen, jossa opeteltiin parempaa nukkumista ja opin kurssilla, miten pienillä jutuilla voi vaikuttaa omaan rauhoittumiseen. Kun rauhoittuu illalla ajoissa, myös uni tulee ajoissa. 

Opin unikurssilla, että rvokkain ja palauttavin vaihe on  klo 22-02 välillä nukuttu uni. Noiden neljän tunnin aikana kehomme erittää eniten kasvuhormonia ja melatoniinia. Palautuminen tapahtuu tuona aikana kaikista parhaiten ja tuota arvokasta aikaa ei voi saada enää esim. aamuyöstä. Joskus voi olla väsynyt olo, vaikka olisi nukkunut määrällisesti riittävän monta tuntia, mutta unen aika on osunut väärään kohtaan, eli ollaan valvottu myöhään ja nukuttu myöhään. Melatoniini Extra Vahva ratiopharm:n avulla voikin saada tätä rytmiä oikeaan suuntaan niin, että uni tulisi aiemmin ja pääsee nauttimaan noista arvokkaista tunneista.

Kirjoittelin sunnuntaina, kuinka alan panostaa enemmän omaan hyvinvointiin ja yksi osa-alue on uni. Kuten mainitsin, viime aikoina olen kärsinyt yöheräilystä ja siitä että käyn iltaisin kierroksilla. Olen ottanut tällä viikolla Melatoniini Extra Vahvaa joka ilta samaan aikaan klo 21.oo ja ainakin tähän saakka olen nukkunut täysiä yöunia heräämättä. Tuote kannattaakin ottaa säännöllisesti samaan aikaan, jotta sen vaikutus toimii tehokkaasti. Tarkoituksena ei siis ole alkaa käyttää melatoniinia jatkuvasti, mutta näin alkuun, jotta rytmi kääntyy itsestään sellaiseksi, että uni tulee ajoissa ja jatkuu aamuun saakka!

Reissuun (tai yöpöydälle) kannattaa varata Melatoniini Travel ratiopharm, joka on nopea, helppo, raikkaalla mintun makuisella kalvolla päällystetty tabletti, joka liukenee kielellä ilman nestettä. Tuote on helposti mukana kuljetettava ”on-the-go”-valmiste, jonka kielellä liukenevan ominaisuuden ansiosta voit kantaa tuotetta aina mukanasi ja ottaa sen milloin vain tarpeen vaatiessa ilman vettä. Meillä on asunto kahdessa kerroksessa ja nää on ollut käteviä silloin kun ei vaan jaksa lähteä enää alakertaan hakemaan vettä! 😀

ID

Miksi uniongelmiin kannattaa puuttua ajoissa?

Jatkuvan univajeen seurauksena syntyy univelkaa.

Univaje ja univelka vaikuttavat monin tavoin elimistön toimintaan ja aineenvaihduntaan.

Univaje ja univelka lisäävät kortisolin eritystä lisämunuaisesta. Kilpirauhasen toiminta vilkastuu ja sydämen syke nousee.

Samanaikaisesti ruokahalua säätelevien rasvasolujen erittämän leptiimin määrä pienenee ja mahalaukun solujen tuottaman greliinin pitoisuus suurenee verenkierrossa.

Tuloksena aineenvaihdunnallisista muutoksista on nälän tunne ja halu käyttää nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja > jatkuva univaje ja univelka ovat eräs tärkeä syy lihomiseen.

Univaje aiheuttaa myös päiväväsymystä ja keskittymis- ja oppimisvaikeuksia.

Liian lyhyeksi jäänyt yöuni voidaan korvata päiväunilla. Puolen tunnin lepo päiväunineen riittää virkistämään univajeesta väsyneen ilman, että päiväunet vaikuttavat seuraavan yön uneen.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim.

Oletteko te käyttäneet melatoniinia? Jaa omat kokemuksesi tilanteista, jolloin olet turvautunut melatoniiniin ja oot mukana arvonnassa, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan 3 kpl Melatoniini Travel ratiopharm 1,9 mg, 60 kalvoa -tuotepakkausta! Arvonnan säännöt täällä.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


27 Responses to “ÄRSYTTÄVÄ YÖHERÄILY JA VINKIT PAREMPAAN UNEEN”

  1. Mariem sanoo:

    Vuorotyössä

  2. Resus sanoo:

    On tullut melatoniiniakin kokeiltua, oon aina ollut tosi huono nukkumaan ja herkkä heräilemään, välillä on ollut oikein pahempiakin unettomuusjaksoja.

  3. Laura sanoo:

    En ole ikinä käyttänyt, vaikka joskus voisi olla tarvetta.

  4. maikki sanoo:

    Ihan säännöllisessä arkikäytössä menee.. arkisin täytyy herätä jo viiden jälkeen, eli nukkumaan täytyy päästä jo 9 jälkeen…

  5. Annu sanoo:

    En ole vielä testannut, mutta kiinnostaisi kovasti!!

  6. Minttu sanoo:

    Teen vuorotyötä, mikä joskus aiheuttaa uniongelmia. Ensin on aina kaksi päivävuoroa ja sitten kaksi yövuoroa. Sen jälkeen ollaankin vapaalla 4päivää. Nukahtaminen onnistuu yleensä hyvin mutta juuri keskellä yötä saattaa sitten herätä ja olla sen pari tuntia hereillä. Onneksi harvinaista, mutta olen yrittänyt panostaa unen laatuun entistä enemmän sekä lukea erilaista kirjallisuutta aiheeseen liittyen. Vaikeaa tuntuu olevan löytää vinkkejä juuri vuorotyöläiselle, jolla säännölistä unirytmiä ei ole mahdollista toteuttaa.

  7. Essi sanoo:

    Vaikea tilanne töissä ja vuorotyö johti uupumiseen ja univaikeuksiin, silloin melatoniinista hyvä apu!

    Olisi mielenkiintoista tietää, millaisia tietoja polar antaa sinun unesta kun nukut omasta mielestä hyvin/huonosti.. Itsellä sama kello käytössä ja harvoin pääsen unenlaadussa yli kolmeen.. 🙁

  8. Tiuski sanoo:

    Olen toisinaan maailman herkkäunisin ihminen ja ajoittain kärsin ajanjaksoista jolloin nukahtaminen on todella hankalaa väsymyksestä huolimatta. Melatoniinia onkin tullut kokeiltua, mutta en pidä lääkkeiden nielemisestä ja siksi niiden napsiminen on usein se viimeinen vaihtoehto. Mahtava kuulla että on olemassa valmiste jota ei tarvitsisi veden kanssa nielaista! 🙂

  9. Sardeliini sanoo:

    Säännöllisesti käytän stressin takia..

  10. Matilda Mi sanoo:

    Minä en ole koskaan ollut kovin hyvä nukkumaan; kuulemma jo vauvana nukuin niin pätkiä päikkäreitä, ettei äiti ehtinyt saada mitään tehtyä sinä aikana. 😀 Mistään kovin dramaattisesta tai haitallisesti oireilevasta unettomuudesta en ole koskaan kärsinyt, mutta silloin tällöin vaan iskee huonosti nukuttu yö kohdalle, vaikka olosuhteet olisi kohdillaan eli päivän aikana en ole vain istunut ahterillani eikä stressi valvota (ei ole taipumusta stressaamiseen muutenkaan).

    Vaikka pärjäänkin tämän satunnaisen ongelman kanssa ihan hyvin, kun tulen myös aika vähällä unella toimeen, niin kyllä se joskus turhauttaa, kun tuntuu, että yöunien laatu on usein ihan tuurista kiinni. Kaikki muut terveelliset elämäntapamuutoksethan ovat sellaisia, jotka täytyy vain päättää tehdä: liiku, juo vettä, syö terveellisesti jne. Mutta yritäpä vain ”päättää”, että nyt rupean nukkumaan paremmin! Kokeilin melatoniina, en huomannut mitään vaikutusta.

    Säännöllisen liikunnan aloittaminen puolisentoista vuotta sitten ei varsinaisesti tuonut mitään quick fixiä unenlaatuun, mutta olen kyllä huomaavinani, että hyvin nukuttujen öiden määrä on lisääntynyt ja usein nukuttaa jo kymmeneltä illalla, mikä oli aikaisemmin ennenkuulumatonta. Nytkin alkaa jo vähän väsyttää. 🙂

  11. Sleepless sanoo:

    Nimi varmaan kertoo kaiken. Eli meillä on 8v erityislapsi joka on valvonnut välillä kolme tuntia öisin. Joten mulla on monen vuoden univaje. Nytkin vaikka lapsi nukkuisi minä herään varmaan 3-4 kertaa joka yö. 4-5aikaan on pakko ottaa melatoniinia mutta nykyään saan siitä aivan järjettömia painajaisia

  12. Sande sanoo:

    Melatoniini on ihan ykköstuote hoitajana vuorotyössä, kun on ilta-aamu vuoroja! Saatat olla kotona vasta klo 22 jälkeen ja aamulla kello soi jo heti viiden jälkeen! Tällöin melatoniini auttaa nukahtamaan nopeammin, koska muuten iltavuoron jälkeen pää käy vielä pitkään ihan kierroksilla. 😀

  13. Jenka sanoo:

    Välillä otan, en mitenkään aktiivisesti joka ilta. Nää tulis kyllä nyt tarpeeseen, kun viimeset puoli vuotta on menny unet ihan miten sattuu 🙁

  14. Marine sanoo:

    Olen käyttänyt melatoniinia. Olen aina ollut pienestä asti huono nukkuja ja minun on todella vaikea nukahtaa. Tätä vahvaa en ole kokeillut.

  15. Reetta sanoo:

    Itse olen käyttänyt melatoniinia stressaavina elämänjaksoina, kun koulujuttujen deadlinet puskee päälle ja arki on täynnä paikasta toiseen juoksemista. Pyrin tällaisissakin tilanteissa parhaani mukaan rauhoittamaan illat ennen nukkumaanmenoa, mutta koen melatoniinista olleen silti hyötyä nukahtamisen nopeuttamisessa.

  16. Meliina sanoo:

    Vaikka olenkin iltauninen, on välillä ollut kausia kun uni ei vaan millään tule tai heräilen yöllä. Silloin olen turvautunut melatoniiniin ja se on kyllä auttanut! Lisäksi esim. lentäessä eri aikavyöhykkeille siitä on ollut apua.

  17. Suivi sanoo:

    Käytän välillä suihkemuotoista melatoniinia, jos nukahtaminen on ollut useamman yön vaikeaa. Kuullut vähän ristiriitaista tutkimustietoa melatoniinin käytöstä (mm. vaikuttaa verensokeriin). Uniongelmat on kyllä piinallisia :/

  18. Sara sanoo:

    Oon käyttänyt pari vuotta putkeen joka ilta (en kyllä tiedä saisiko näin tehdä, mutta tuntuu ettei muuten nukuta vaikka mitä poppakonsteja oon kokeillu)

  19. Elli sanoo:

    Olen käyttänyt melatoniinia esimerkiksi sunnuntai-iltaisin, jos viikonloppuna nukkumaanmeno on viivästynyt ja olen myös herännyt myöhemmin. Sen avulla saan helposti unen ja pääsen maanantaina virkeämpänä töihin😄

  20. Veera sanoo:

    Mä teen 3-vuorotyötä ja yövuorojen jälkeen mulla useasti vaikeaa saada takaisin ns normaalirytmistä kiinni, sillon otan aina melatoniinia kun yövuorot on ohi! Auttaa 🙂

  21. Sari P sanoo:

    Matkat eri aikavyöhykkeiden välillä on niitä, joissa melatoniinista on iso ilo. Jeglagi syö muuten kovasti haluja lähteä lomamatkalle…

  22. Hanna sanoo:

    Vuorotyöt. Yövuoron jälkeen vaikea nukkua ja silloin on hyvä ottaa lääkettä avuksi.

  23. Sonja sanoo:

    Oon käyttänyt ainoastaan matkustaessa jenkkeihin ja Australiaan. Nyt on duunissa stressaava jakso, jossa melatoniinista olisi varmaan hyötyä, nukahtaminen on nimittäin välillä hankalaa ja herään just tuolloin aamuyöstä.

  24. Anna sanoo:

    En ole testannut, reishiuute on iltaisin vakkarikäytössä, mutta esim. reissuilla tuo melatoniini olisi ihan kätevä 🙂 Mielelläni testaisin kyllä!

  25. Mari sanoo:

    Kun luin unijuttusi niin oli kuin olisin kertonut omasta nukkumisestani tai siis paremminkin yöheräilystä ja takaisin unensaannista. Ihan just presiis kuin minullaki. Yöllä heräilen 3 jälkeen ja vähintää 1,5 – 2 tuntia menee, että uudelleen tulee uni. Sitten, kun aamusella kello soittaa 6 jälkeen niin olis niin maan perkuleen väsy että… ja tunne, että koko yö on mennyt harakoille ja väsyttää.

    Minulla kans sykkee nousivat ja lääkäri määräsi unilääkettä, jotta saisin rytmistä kiinni. Pelästyin, että tä unilääkettä. En ottanut niitä vaan kävin luontaistuotekaupassa hakemassa melatoniinia ja olen sitä nyt ottanut iltasella. En voi sanoa, että siitä olisi ollut silmiinpistävää hyötyä, mutta ehkä jonkin verran. Voihan olla, että se on esim. liian lievää (en nyt muista pitoisuutta tätä kirjoittaessani).

    Uni tosiaan on todella tärkeä ja olen aina kärsinyt tuosta yöheräilystä, mutta ikää karttuessa se mielestäni vielä korostuu ja paljon huonommin kestää unettomuutta. Painokin on kyllä noussut vaikka liikun kyllä mielestäni samalla tavalla kuin aiemminkin. Makoisat leipomukset ovat toki lisääntyneet ja se varmasti vaikuttaa painon nousuun.

  26. Emilia Syrjä sanoo:

    Vuorotyössä hyödyllinen, iltavuoron jälkeen saa helpommin unen, kun kroppa käy vielä töiden takia kierroksilla.

  27. Aani sanoo:

    Nyt olen käyttänyt n. puoli vuotta (?) ja todennut toimivaksi!
    Eri merkkistä tosin, olisi mukava kokeilla onko laaduissa/merkeissä eroja?
    Mutta kyllä, univaikeudet ovat olleet n.5vuotta perusarkea.. pahimmillaan nukuin JOKA yö n.3tuntia. Nyt tilanne onneksi hieman parempi, mutta ei todellakaan lähellä normaalia.. pahinta tässä on se, että en keksi minkäänlaista järkevää syy-yhteysseurausta, josta tämä ongelma johtuisi :/ Lääkärissäkin asti käyty.