AEROBINEN TYHJÄLLÄ VATSALLA PARAS TAPA POLTTAA RASVAA?

Postausaiheita suunnitellessani mietin usein, että jokin aihe on jo liian paljon käsitelty, tai että aihe on sellainen josta kaikki tietää jo ”kaiken”. Seuraan paljon treeniin ja ravintoon liittyviä trendejä sekä uusia juttuja ja välillä huomaan, kuinka outoja olettamuksia ihmisillä saattaa olla näihin aihealueisiin liittyen. Luin eilen jodelin keskustelupalstaa, jossa joku kyseli että onko lenkkeily paras keino jos haluaa laihtua. Kysymys jo itsessään on aika ympäripyöreä, mutta ne vastaukset joita ketjuun tuli, olivat vielä oudompia. :D

Yksi myytti joka elää edelleen on se, että tyhjällä vatsalla tehdyt aerobiset harjoitukset olisivat jotenkin erityisen tehokkaita rasvanpolton kannalta. Totuushan on, että rasvanpolton kannalta todellisuudessa ei ole juurikaan merkitystä liikutko aamulla tyhjällä vatsalla vai syöneenä. Aihe tuli mieleeni kun luin eilen tutkimutuloksia kahdesta ryhmästä, joista toisen ryhmän tyypit olivat treenanneet tyhjällä vatsalla ja toinen ryhmä aamiaisen jälkeen. Rasvanpoltto tuloksissa ei ollu ryhmien välisiä eroja.

Tämä rasvanpoltto-aerobinen-olettamus perustuu siihen, että kun liikutaan paastotilassa, keho alkaa käyttää tehokkaammin rasvaa energiaksi. Asia on kuitenkin hieman monimutkaisempi ja siihen liittyy erilaisia muuttujia. Kaikki liike kuluttaa nimittäin energiaa, ihminen ei voi liikkua ilman että energiaa kuluisi.

Se, miten ja millä teholla liikutaan, määrittää mitä keho käyttää polttoaineena. Esimerkiksi jos teet 60 minuutin lenkin tyhjällä vatsalla, kulutat vaikka 400 kaloria. Sitten liikut syöneenä niin kulutat kyllä saman määrän (tai jopa enemmän, koska paremmin energiaa–> tehokkaampaa liikkumista) kaloreita, mutta tyhjällä vastalla rasvaa on käytetty energiaksi hieman enemmän. Kyseessä on kuitenkin niin hyvin pieni määrä, ettei sillä loppupeleissä ole merkitystä. Lisäksi liikunnan jälkeinen kulutus saattaa olla tehokkaampaa sen jälkeen kun on syöty, riippuen millä teholla liikutaan. Kokonaistuloksen kannalta ei ole siis oleellista onko syönyt vai ei.

Rasvanpolton kannalta on siis tärkeämpää, että ylipäätään liikkuu ja vielä tärkeämpää on se että syö vähemmän kuin kuluttaa. Liikunta nostaa ruokahalua, jolloin paljon liikkuessa ja rasvoja tiristellessä on hyvä olla jonkinlainen suunnitelma, että homma toimii oikeaan suuntaa.

Tyhjällä vatsalla urheilussa saattaa silti olla muita hyötyjä ja olen itsekin harrastanut tätä. Esimerkiksi dieetillä ollessa on vain tietty määrä aterioita joita syödään ja liikkumalla ensin, syömällä sitten, pystyy ”säästää” aterioita hieman myöhemmälle. Jos itse syön ensimmäisen aterian vasta 12 maissa, vähentää se automaattisesti syödyn ruuan määrää loppupäivältä, koska aikaa syödä ei ole yhtä paljon. Treenaan paljon myös iltaisin, jolloin tykkään syödä runsaammin illalla treenien jälkeen.

Joillekin treenaaminen vaikka kahvin voimalla vain yksinkertaisesti toimii paremmin heti aamusta. Toiselle treenin jälkeen syöty aamiainen on niin suuri motivaattori ja nautinto, että sen vuoksi on kiva käydä ensin liikkumassa ja syödä vasta sitten. Tässä asiassa kannattaakin miettiä enemmän yksilöllisiä hyötyjä ja mennä sen mukaan.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


Kommentoi