RYHMÄLIIKKUJAN ETIKETTI – MITÄ TULISI OTTAA HUOMIOON JUMPPAAN MENNESSÄ?

Sain postaustoiveen, jossa kertoisin hieman vinkkejä mitä tulee ottaa huomioon, jos aloittelee ryhmäliikuntaharrastusta. Tässä tulee kuitenkin hyviä muistutuksia myös niille, jotka käyvät ahkerammin jumppailemassa. Paljon annetaan vinkkejä millainen on hyvä ohjaaja, mutta joskus tekisi mieli muistuttaa myös tunnilla kävijöitä tietyistä säännöistä ja etiketistä. Ihan vaan siksi, että kaikilla olisi mukavampaa sekä myös turvallisempaa. 🙂

Jos lähdetään ihan perusasioista niin jumpissa tulisi tietysti olla varusteet, joilla pystyy liikkua. Useimmilla tunneilla tarvitsee myös sisäkengät, mutta rauhallisemmilla (venyttely, yoga, bodybalance…) tunneilla ollaan ilman kenkiä. Ihan tavalliset treenivaatteet toimivat hyvin, itse en laittaisi liikkuvalle tunnille mitään paksuja kollareita tai pitkähihaista, sillä sisällä hikoillessa tulee kuuma jo muutenkin! 😀 Juomapullo kannattaa ottaa mukaan! Varusteet kuten painot ja matot saa kuntosalin kautta

Salin toimintatavoista riippuen, tunnille ilmottaudutaan etukäteen. Joillakin saleilla on mahdollisuus tehdä varaus netissä etukäteen, mutta esimerkiksi meidän salilla tullessa ilmottaudutaan halutulle tunnille ja saadaan lappu, jonka ohjaaja kerää ennen tunnin alkua. Kyseinen toimintamalli on käytössä aika monella muullakin salilla. Jos tunti on täynnä, on tärkeää että  lappu on tallessa, jotta voi varmistaa oman paikkansa tunnille.

Ensikertalaisena kannattaa valita tunti, joissa ei ole ihan hirveän monimutkaisia koreografioita. Mun mielestä helpoimpia lajeja ovat esim. spinning, bodypump ja basic askellustunnit.  Kuten kaikessa urheilussa, myös tässä lajissa kehittyy ja oppii tunnistamaan ohjaajien termejä ja sitä kautta pysymään helpommin mukana tunnilla. Kaikki ovat aloittaneet joskus, joten ei ole yhtään noloa jos ensimmäisellä (tai useammalla) kerralla on hieman pihalla. Sanotaan, että jokaiselle tunnille tulisi antaa mahdollisuus niin, että kokeilee sitä viisi kertaa ja sen jälkeen päättää vasta, onko se sun juttu vai ei. Toki joskus jokin laji ei vaan ole se oma juttu ja sen tietää saman tien. Sekin on ihan fine. Onneksi on lajeja joista valita.

Ole ajoissa! Etenkin jos olet ensimmäistä kertaa kyseisellä tunnilla, tunnin alussa saattaa tulla todella tärkeää infoa, josta jäät paitsi jos ryykaat saliin vasta samaan aikaan kun musat menee päälle. Kaikki myöhästyvät joskus, eikä siinä mitään, mutta jos jatkuvasti tulee sen 5-10 minsaa myöhässä, muuttuu koko treenin laatu, mikäli siitä jää vaikka lämmitely aina väliin. Tällainen treenaaminen taas altistaa ennen pitkää rasitusvammoille ja loukkaantumisille. Ainakin omilla tunneillani jokaisella vaiheella on jokin merkitys, eikä asioita tehdä muuten vaan. On myös suorastaan turvallisuusriski alkaa kantaa tarvittavia välineitä samaan aikaan kun suuri ihmisjoukko on jo liikkeessä.

Ei haittaa jos et osaa tai et jaksa! Ohjaajaa ei haittaa, eikä muitakaan haittaa. Ihan oikeasti, tämä on asia josta kuulee paljon ja koska omat esim. tuntini ovat tunnettuja tehokkuudesta, kuulen usein kuinka joku meinaa ensin treenata vähän ennen kuin tulee mun tunnille! 😀 Sanotaanko, että tällä kokemuksella mitä mullakin jo on, on ihan itsestäänselvyys että osaan ohjata tunnin monella eri tasolla samaan aikaan ja sama pätee suurta osaa ohjaajista. Ohjaaja on siellä asiakkaita varten, eli hänen tehtävä on saada kaikille onnistunut treeni aikaiseksi. Jumpparit ovat muutenkin hyviä tyyppejä ja kannustavat toisiaan!

Kunnioita ohjaajaa & muita osallistujia. Jos on päättänyt osallistua ryhmäliikuntatunnille, silloin siellä tulisi noudattaa niitä ohjeita mitä ohjaaja antaa, eikä tehdä esimerkiksi omaa treeniä. Tätä tapahtuu hyvin harvoin, mutta olen kuullut tarinoita joissa osallistuja on käytännössä tehnyt ihan omaa sooloa jumpan aikana. Tuollainen touhu sekoittaa ohjaajan lisäksi myös muut asiakkaat. 😀 Jos ei halua tehdä kovatehoista hiit-treeniä, silloin ei ehkä kannata mennä sprint-tunnille ”höntsäilemään”, koska tunnin pääpointti on juurikin kovatehoisuus. Monella muulla tunnilla kuitenkin tehojen muokkailu onnistuu hyvin sen mukaan millä teholla haluaa oman treeninsä tehdä.

Älä puhu kaverin kanssa kesken tunnin. Ohjaajana on todella häiritsevää yrittää puhua, jos samaan aikaan jostain kuuluu kova pälätys päälle. Toki kamulle voi heittää välissä sanan tai pari, mutta jos juttelu kuuluu musiikin päälle kesken tunnin, niin se häiritsee ihan kaikkia. 😀 Itse tapaan pistää heti stopit jos joku höpöttelee liikaa, mutta esimerkiksi uudemmat ohjaajat eivät välttämättä uskalla sanoa tästä. Ohjaustilanne saattaa olla ohjaajalle todella jännittävä, tai hän on nähnyt paljon vaivaa tunnin eteen sekä miettinyt esimerkiksi mitä tulee sanomaan, jotta osallistujat saisivat hyvän treenin. Monet asiakkaat sanovat myös, että se häiritsee heitä, jos joku puhuu tai tekee omiaan kesken tunnin!

Kuuntele mitä ohjaaja sanoo, voit oppia uutta! Varsinkin ne jotka käyvät säännöllisesti tunneilla ovat tottuneet tuttuihin ohjeisiin ja lausahduksiin ja tavallaan ne ohjeet menee helposti toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kaikilla meillä on opittavaa ja kehitettävää, joten kannattaa kuunnella ohjeita ja miettiä että tekeekö itse kuten kuuluisi vai voisiko omaa tekemistä vielä kehittää jotenkin.

Löydä ohjaajat joiden tyylistä pidät! Kaikki ohjaajat ja heidän tyylinsä ei voi miellyttää, joten kannattaa tietysti etsiä tyyli josta pidät. Tunnit voivat vaihdella hyvinkin paljon ohjaajasta riippuen, joten ainakin ensikertalaisena kannattaa kokeilla useamman ohjaajan tunteja! Jos ohjaajilta kysytään, musiikin taso ei esimerkiksi ole koskaan sellainen, että se miellyttäisi kaikkia. 😀 Jos omaat herkät korvat, kannattaa pyytää korvatulpat, jotka moni sali tarjoaa ilmaiseksi. Kannattaa siis muistaa, että jos kyseinen musiikkityyli, musiikin taso tai vaikka ohjaajan tapa ohjata ei miellytä sinua, se voi miellyttää neljääkymmentä muuta tunnilla olevaa ja silloin ei voi kesken tunnin tulla antamaan ohjaajalle neuvoja miten hänen tulisi toimia. Tätä tapahtuu harvoin, mutta on tapahtunut! 😀

Joskus tunnilta täytyy lähteä pois ennen sen loppumista, mutta silloin mahdolliset tarvikkeet tulisi jättää paikoilleen. Esimerkiksi Bodypump-tunnilla ei kannata lähteä kantamaan painoja kun muut ihmiset makaavat maassa venyttelemässä tai tekevät vielä treeniä. Ohjaajan kanssa voi sopia ennen tuntia, että joutuu lähteä aiemmin ja ohjaaja siivoaa henkilön tavarat pois!

Tässäkin lajissa pärjää siis ihan niillä yleisillä käytöstavoilla, ja täytyy sanoa että harvoin on mitään ongelmia (ainakaan mun tunneilla) näissä asioissa!

Löytyykö ruudun takaa ohjaajia jotka haluavat muistuttaa vielä jostain säännöistä tai sitten jumppareita joilla olisi terkkuja vaikka meille ohjaajille?! 🙂

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


2 Responses to “RYHMÄLIIKKUJAN ETIKETTI – MITÄ TULISI OTTAA HUOMIOON JUMPPAAN MENNESSÄ?”

  1. Katariina sanoo:

    Moi, onko tossa ruokaohjelmassa Miinus viisi kiloa huomioitu myös kasvissyöjät vai onko ohjelmassa vain määrät sekasyöjille? Itse en syö lihaa + kananmunia, niin mietityttää ohjelman hyödynnettävyys omaan arkeen.

Kommentoi