MITEN RASVAPROSENTTI ON VAIHDELLUT ELÄMÄNTAPOJEN MUKANA?

Ei ole tuulesta temmattua, että elämäntavat muovaavat meistä sellaisia kuin olemme. Jos pitäydytään ainoastaan ulkoisessa puolessa niin sanoisin, että ne pysyvimmät tavat, eli tavat joita noudatetaan päivästä toiseen ovat ratkaisevimmassa asemassa, totta kai! Liian usein kiinnitetään liian paljon huomiota pieniin yksityiskohtiin, kuten vaikka herkkupäivään tai superfoodien syömiseen. Pienilläkin asioilla on vaikutusta, mutta suuremmassa mittakaavassa ne isoimmat perusasiat ovat niitä, jotka merkkaavat eniten. Kukaan on tuskin kerryttänyt itseään ylipainoiseksi sen vuoksi että on herkutellut silloin tällöin? Kenenkään terveys ei varmasti ole muuttunut hurjasti parempaan ainoastaan yhden ainoan ruoka-aineen vuoksi?

Löysinpä tuossa mun vanhoja BioSignature mittaustuloksia ja vielä sellaisen kaavakkeen, johon oli merkattu kaikki mittaukset peräkkäin. Aloin muistelemaan millaista elämää elin kulloinkin ja mistä mahdolliset muutokset suuntaan tai toiseen johtuivat. BioSignature-analyysi tehdään 12 pisteen ihopoimumittauksena ammattilaiskäyttöön soveltuvilla rasvaprosentin mittauspihdeillä, jonka perusteella saadaan koko kehoa kuvaava tulos. Tulos kertoo kehon rasvamäärän lisäksi hormonien tasapainosta ja yleisestä hyvinvoinnista.

Tuloksia katsellessa tuli fiilis, että pitää mennä taas pitkästä aikaa tsekkaamaan mikä tilanne on tällä hetkellä. Mittaus kun kertoo myös paljon muutakin kuin pelkän rasvaprosentin.

Ensimmäisen kerran kävin mittauksessa maaliskuussa 2015, jolloin rasvat olivat 10,7 %. Muistan että tulos yllätti positiivisesti, sillä en olisi uskonut tuloksen olevan niin matala. Toki tuo oli aikaa, kun mun elämäntavat oli priimaa 7 päivää viikossa ja jos söin jotain herkkuja, niin ne oli lähinnä raakasuklaata ja muita terveyshommia. Liikuntaa tuli määrällisesti paljon ja kävin myös salilla säännöllisesti. Mun elämä oli tuolloin muutenkin hyvin balanssissa, eli ei ollut oikeastaan stressiä ja henkilökohtainen elämä oli vakaalla pohjalla. Näiden perusteella ei siis ihme, että tulokset olivat alkujaankin noin loistavia! Sain kuitenkin uusia ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla parantaa entisestään hyvinvointia ja palautumista. Nämä koskivat lähinnä tiettyjen vitamiinien ja mineraalien lisäämistä mulle sopivin määrin sekä suoliston hyvinvoinnin maksimointia. Olin aiemmin käyttänyt liian pieniä määriä ja vääriä valmisteita.

Seuraava mittaus oli kolmen kuukauden kuluttua ja noin pienessä ajassa, pienillä muutoksilla, tulokset olivat parantuneet entisestään. Tuo on varmaan matalin rasva% mitä mulla on luultavasti ollut ja tulokset eivät vaatineet esimerkiksi ruuan vähentämistä. En siis muuttanut ruokavaliota, mutta keskityin kehittämään asioita, jotka paransivat mm. yöunien laatua, palautumista ja mikroravinteiden riittävää saantia. Ekassa mittauksessa mulla oli eniten rasvaa reisissä, joka tämän metodin mukaan viestii liiasta estrogeenistä kehossa. Keskityin erityisesti suoliston ja maksan hyvinvointiin, joka näkyikin vähentyneenä rasvan määränä reisissä. Muistan että tuolloin koin mun kehoni olevan täydellisessä iskussa ja aineenvaihdunta pelitti paremmin kuin koskaan!

Syksyllä 2015 aloitin kasvisruokavalion ja samaan aikaan pidin taukoa salitreeneistä. Kokeilun ajan pyrin syömään monipuolisesti, mutta silti painoni tippui pari kiloa ja myös BioSignature – tulokset menivät huonompaan suuntaan. Laihtuminen ei siis aina tarkoita kiinteytymistä, kuten tästä voi huomata. Painon nousukaan ei aina tarkoita lihomista, vaan kehon koostumus ratkaisee. 12,1% on edelleen matala rasvaprosentti, mutta mun tapauksessa se oli merkki siitä että tulokset olivat menneet huonompaan suuntaan. Ei mitään negatiivista sanottavaa kasvisruokavaliosta, mutta ehkä mun tapauksessa olisi vaan pitänyt syödä vieläkin enemmän ja kiinnittää tarkemmin huomiota välttämättömien aminohappojen saantiin.

Kasvisruokavalio loppui 2016 tammikuussa ja siitä palailin takaisin sekasyöjäksi. Vuoden alusta jatkoin taas salitreenien parissa, mutta muistan, että keväällä mua alkoi taas hieman tympiä omat treenit ja keskityin ainoastaan ryhmäliikuntaan/aerobiseen treeniin. Keväällä 2016 alkoivat myös mun ensimmäiset verkkovalmennukset, jolloin lähdin myös itse noudattamaan Bikini Body Bootcampin ruokavaliota kahdeksan viikon ajalle. Kävin taas BioSignaturessa sopivasti ennen juhannusta ja tulokset olivat menneet takaisin parempaan. Oikeastaan tuolloin mulla oli eniten lihasmassaa jos vertaa aiempiin mittauksiin, vaikka en ollut treenannut salilla, mutta tehnyt paljon esimerkiksi plyometrisiä treenejä!

2016 syksyllä alkoikin sitten meikäläisen elämän vuoristorata ihan kaikelta osin ja varmaan osittain siksikin nuo mittailut jäivät unohduksiin. Vuoristorata alkaa olla nyt kuitenkin jo takanapäin ja tuntuu että kroppakin on ollut jo hetken ”normaalissa” tilassa, joten nyt olisi taas aikaa ja energiaa keskittyä muuhunkin. :D

 

LOPPUUN VIIMEINEN MUISTUTUS, NIMITTÄUN TÄNÄÄN SUNNUNTAINA VIELÄ ALENNUKSET VOIMASSA KLO 24:00 SAAKKA! (Valmennuksen nimeä klikkaamalla pääset ostamaan ohjelman, joka on heti sun käytössä, voit aloittaa milloin itse haluat!)

FRESH & FIT -KICKSTART TERVEELLISIIN ELÄMÄNTAPOIHIN 30 €

Anna mulle neljä viikkoa ja annan sinulle raikkaan, energisen ja hyvän fiiliksen sekä kropalle ja mielelle!

Onko herkuttelu lähtenyt käsistä ja nyt sokerihammasta kolottaa harva se päivä? Fresh & Fit – Challenge on neljä viikkoa kestävä haaste, jossa puhdistat ruokavaliosi sokerista ja ylimääräisistä herkuista. Ruokavalio on puhtaista mutta ihan tavallisista raaka-aineista koostettu kokonaisuus, joka saa kehon ja mielen voimaan hyvin. Neljän viikon ajan syödään ravintorikasta ruokaa ja näin ollen pääset irti myös mahdollisesta sokerikoukusta sekä kiinteytät kehoasi ihan silmissä. Maidoton, gluteeniton sekä kasvisvaihtoehto!

Haasteessa on mukana kolme tehokasta kuntosalitreeniä ohjeineen sekä videoineen! Treenit perustuvat super- sekä jättiläissarjoihin ja ovat omiaan nostamaan kulutusta ja polttamaan rasvaa! Saat myös ohjeet lisätreeneille, mutta vain 3 treeniä / vko riittää myös.

LEAN & TONED – 13 VIIKKOA SUUNNITELMALLISTA JA JÄRKEVÄÄ TOTEUTUSTA KOHTI KIINTEÄMPÄÄ KROPPAA! 40 €

Toiveena timmi, sporttinen ja muodokas vartalo metodilla rasvanpolttoa sekä lihasten kasvatusta? Lean & Toned – valmennuksen avulla pääset tavoitteeseesi. 13 viikon ajan treenataan kovaa, mutta järkevästi. Treenit vaihtuvat kahdesti valmennuksen aikana ja tehoja lyödään lisää matkan edetessä. Ohjelman aikana opit treenaamaan kuntosalilla ja saat ideoita miten varioida treenejä myös tulevaisuudessa. Valmennus perustuu 4 – jakoiseen ohjelmaan, jota kierrätetään niin, että myös lepopäivät tukevat kehitystä mahdollisimman hyvin!

Ruokavalio on suunniteltu tukemaan maksimaalista kehitystä ja myös se vaihtuu valmennuksen mukana. Saat syödä monipuolisesti ja osa aterioista sisältää useampia vaihtoehtoja. Myös omat muutokset makrojakaumien sallimissa mitoissa on mahdollista. Maidoton, gluteeniton sekä kasvisruokavalio vaihtoehtoina!

3 kk:n nettivalmennus sisältää:

 • Tavoitetta tukevan, valmennuksen mukana muuttuva ruokavalion sekä 2 erilaista ruokaohjelmaa (treeni & lepopäivät)
 • Tehokkaan 4-jakoisen treeniohjelman videoineen. Treenit muuttuvat valmennuksen edetessä neljän viikon välein. Ohjeistukset treenisyklin ja lepopäivien noudattamiselle. Treenit koostuvat voima, hiit sekä plyometrisistä harjotuksista. Pääpaino on salitreeneissä.
 • Focus pakaroissa ja sporttisen mallin hakemisessa!

POWER 1.0 – VOIMAA & LIHASMASSAA HINTAAN 25 €

Onko tavoitteesi saada lisää voimaa sekä lihasta? Olit nainen tai mies, silloin POWER 1.0 on juuri sinulle! Tällä treeniohjelmalla parannat voimatasojasi ja hankit lihasta juuri oikeisiin paikkoihin. Ohjelma keskittyy pääosin penkkipunnerruksen, maastavedon sekä kyykyn voimatasojen kehittämiseen unohtamatta ns. bodaustreeniä, jonka avulla saat mm. pyöreyttä olkapäihin ja pakaroihin.

Sopii miehille sekä naisille, jotka haluavat uutta nostetta salitreenihin, ehkä muun liikunnan ohella tai vaihtoehtoisesti keskittyä puhtaasti voiman hankintaan esim. ryhmäliikuntatuntien tilalla. Treenien syklitys menee niin, että treenataan kaksi päivää ja levätään aina perään yksi. Ohjelmassa on siis mahdollista treenata 5 x viikossa, jolloin jako ehtii alkaa aina alusta. Halutessaan voi pitää myös ylimääräisiä lepopäiviä, etenkin silloin jos pääpiste on voiman kehittämisessä!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


8 Responses to “MITEN RASVAPROSENTTI ON VAIHDELLUT ELÄMÄNTAPOJEN MUKANA?”

 1. Avatar Netu sanoo:

  Moikka!
  Jäin miettimään postauksen luettuani, että miksi haluat olla näin alhaisilla rasvaprosenteilla?
  Naisille kuitenkin on yleisesti ottaen terveellisempää, että rasvaprosentti on vähintään 20.. Toki tässäkin on yksilöllisiä eroja niin kuin kaikessa. :)
  Naisilla kuitenkin alle 20% rasvat (ja varsinkin noin reippaasti alle) aiheuttavat suurella todennäköisyydellä vakavia seurauksia hormonitoiminnassa. Näin liikunta- ja hyvinvointialaa opiskelevana ja osittain siellä jo työskentelevänä, en ikinä suosittelisi naisasiakkaalle tuollaista rasvaprosenttia! Toki, jos tähtää kilpailemaan fitnesslajeihin ymmärrän, että rasvojen pitää olla hetkellisesti tosi pienissä lukemissa.

  Olisi kiva kuulla sun ajatuksia tähän liittyen! :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moi! Tässä täytyy aina muistaa että mittaustulokset vaihtelevat mittaustavan mukaan ja tässä vertasin samaa mittausmetodia joka kertoi vaihteluista elämäntapojen mukaan. Esimerkiksi Inbody-mittauksella mun tulos on pari prosenttia korkeampi kuin tällä BioSignaturella.

   Omalla kohdallani ei ole ollut ongelmia esimerkiksi kuukautisten kanssa vaikka rasvat olisivat olleet alhaiset. Juteltiin juuri kaverin kanssa, joka oli samassa mittauksessa saanut tuloksen 14% ja hänelle tuo oli jo aiheuttanut sitä että keho ei toiminut kunnolla… Sanoisin siis että on myös todella yksilöllistä miten keho toimii.

   Mittaajani totesi joskus että koska olen urheillut koko elämäni, kehoni on luultavasti adaptoitunut mataliin rasvoihin ja toimii normaalisti myös silloin. :)

 2. Avatar Sande sanoo:

  Moi! Olen aiemminkin lukenut kiinnostuneena kirjoituksiasi hormonien vaikutuksesta hyvinvointiin sekä miettinyt juurikin tuota kuvaa, missä rasvankertymistä kuvataan. Olisi. Mielenkiintoista lukea sinun mielipiteestäsi, kuinka paljon näihin voi itse tai esim. vitamiineilla vaikuttaa? Jos esim. on kyseessä huono hiilihydraattien sieto, onko automaattisesti hyvä vähentää hiilareita? Tai pitkittynyt stressi, tietysti stressiä aiheuttavien asioiden hoitaminen, mutta onko vaikka vitamiineilla mahdollista helpottaa tilannetta? Tälläisiä pohdintoja tuli mieleeni. :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Nämä mittauspisteet kertovat juuri hyviä vinkkejä siitä mitä ottaa huomioon omassa ruokavaliossa, eli jos hiilarinsietokyky on huono, kannattaa ehdottomasti kokeilla ruokavaliota jossa hiilarit tulevat pääosin vihanneksista ja kasviksista. Rasvan kerääntyminen tiettyyn kohtaan viestii usein jostain ongelmasta tai heikosta ravinnetasapainosta jonka korjaaminen voi kyllä auttaa tavoitteessa. Itse oon ainakin kokenut positiivisia vaikutuksia kun olen panostanut niihin juttuihin jotka olivat omia heikkouksia mittauksen mukaan. :)

 3. Avatar S sanoo:

  Moikka! Tää tulee nyt vähän aasinsiltana noista muista valmennuksista; kiinnostais napata tuo kiinteytyjän kasvisruokavalio, ihan koska nyt kaiken kiireen ja härdellin keskellä ruokailut välillä unohtuu tai jäävät aika pieniksi muuten. Tuntuu, että treenikehitystä ei tapahdu (tietenkään), ja muutenkin mietityttää että kuinka pahasti jää vajaaks kaikki tärkeet aineet yms.
  Kyssärinä oliskin, että kun pääsääntösesti isommat ruuat tulee syötyä yliopistolla, niin onko tässä sellanen vara et voi siellä koostaa sitten osan ruuista, kun jonkinlainen taju on jo siitä mitä voi milläkin korvata että tulee kutakuinkin sitten sama setti laadullisesti? :) Käyttäisin siis ruokavaliota tukena ja ohjenuorana, että tulee syötyä oikeita asioita ja tarpeeksi esim. proteiinia. Ja että voi sen avulla taas rutinoida sen, että sitä ruokaa tulee tarpeeksi! Ja bonuskyssäri, onnistuu varmaan opiskelijabudjetillakin tää, ettei oo mitään kummempia ’pakollisia’ hifistelyjä? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Uskon että saisit ruokavaliosta juuri haluamasi ohjenuoran ja soveltaminenkin onnistuu hyvin, sillä ruokavaliossa on useita eri lähteitä joista valita juuri pääaterioilla. Kaikkien mun ravinto-ohjelmien ruoka-aineet ovat ihan perussafkaa eli ei mitään ihmeellistä hifistelyä. Proteiinijauhe on ainoa lisä, jolla on helppo lisätä protskua eri aterioille. =)

 4. Avatar A sanoo:

  Osaisitkohan Aino heittää jotain mutu -arviota vaikkapa, että mitähän mun tilanteessani kannattaisi muuttaa, jos haluaisi kroppaa vähän tasapainoisempaan kondikseen?

  Harrastan liikuntaa siksi että se on kivaa ja siitä tulee hyvä olo, en siis niinkään ulkonäöllisistä syistä, mutta viime aikoina on tullut katsottua peiliinkin pari kertaa ja huomattua aikamoinen epäsuhta ylä- ja alakropan välillä. Salia teen 3-4 kertaa viikossa kolmijakoisella ohjelmalla, joista kaksi on erilaisia yläkroppaan kohdistuvia ja yksi jalkatreeni. Pari kertaa viikkoon tulee tehtyä joko matalasykkeistä hyvänmielen kävelyä tai välillä joku vähän reippaampi hölkkä/pyörälenkki.

  Olen vartaloltani hieman kulmikas ja esimerkiksi hartiani ovat hennot mutta leveät, samoin lantio on leveä. Käteni ovat hoikat, ehkä hieman rimpulat. Rintakehän ja ylävatsan alueelta olen jopa hieman kuihtuneen näköinen, kylkiluut näkyvät ja rintoja nyt en ole omistanut koskaan :D Nuoresta asti mulla on ollut pienet jenkkakahvat ja muutoinkin lantioni on siis melko leveä. Ja varsinkin alavartaloni on aivan eri paria yläkropan kanssa! En toki missään nimessä ole lihava alavartalostakaan, mutta siinä missä ylhäällä ei ole ylimääräistä nimeksikään, niin jaloissa ja pepussa on kyllä pieni rasvakerros. Vähän kärjistäen näytän yläkropasta pahimmillaan lähes anorektiselta ja alhaalta siltä että urheiltu on, mutta syöty myös :D

  Jos haluaisin kroppaa tasaisempaan suuntaan, niin tulisikohan kiinnittää huomiota syömisiin vai likkuumisiin ja millä tavoin? En toki ajattele, että alkaisit antaa kovin yksityiskohtaista neuvontaa näin kommenttiboksissa, mutta jos olisi jotain pientä ”yleisluontoista” kommenttia heittää :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Moikka! Hankkimalla lisää lihasmassaa ylävartaloon saisit varmasti enemmän sopusuhtaa vartaloon ja samalla luultavasti keho kiinteytyisi muualtakin treenin ansiosta. Ruokavaliolla ja lisäravinteilla voi myös hieman keskittää rasvanpolttoa alavartaloon jos sellainen on toiveena. Näin yhtäkkiä on vaikea sanoa mitä juuri sun tulisi tehdä, sillä syitä rasvan ”kerääntymiselle” voi olla monia. Syötkö e-pillereitä? Onko ollut suoliston kanssa jotain ongelmia? Pitäisi päästä analysoimaan ruokavaliota tarkemmin, jotta pystyisi antaa yksityiskohtaisempia ohjeita. :)

Kommentoi