VASTAUS ONGELMIIN – OLIKO SYY SITTENKIN TÄSSÄ?

Terve! Ajattelin ensin, että en vielä ala hehkuttaa täällä mitään, mutta minkäs sitä itselleen voi. Oon sellainen että haluan aina jakaa kaiken eteenpäin, oli kyseessä huono tai hyvä asia. Kirjotin muutama viikko sitten raudanpuutteesta ilman anemiaa, eli varastorautojen tilanteestani. Kävin Synlabilla tekemässä liikkujan tutkimuspaketin, joka kertoo elimistön yleisestä terveydentilasta, auttaa havaitsemaan piileviä terveysongelmia, arvioimaan immuunijärjestelmän vahvuutta ja elimistön energiavaroja. Paketissa mitattavat maksa- ja munuaisarvot kertovat fyysisen rasituksen vaikutuksesta elimistöön. Tutkimuksessa määritetään myös suoritus- ja palautumiskykyyn vaikuttavien raudan, kalsiumin, magnesiumin ja D-vitamiinin pitoisuudet. Muut tulokset olivat mallillaan, mutta ferritiinin arvo aivan liian matala.

Taustasta kerrottakoon, että mulla on ollut useamman vuoden ajan jokseenkin ”outoja” ongelmia aina välillä. Oireita ja fiilistä on vaikea kuvailla ja välillä oon miettinyt että analysoinko vaan liikaa omia tuntemuksiani. Olen myös sellainen, että tunnen kehoni todella hyvin ja tiedostan heti kun jokin poikkeaa normaalisti. Olo on aina ajoittain ollut sellainen, että jokin mättää, mutta en tiedä mikä. Välillä luulin, että mulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, välillä epäilin ärtyneen suolen oireyhtymää.

Aina välillä oon luullut ratkaisseeni ongelman, jos se on poistunut hetkeksi tai oireet ovat kadonneet. Kerroinkin aiemmassa tekstissä, että mua kehotettiin jo vuonna 2015 ottamaan ferritiinin arvo, sillä kahden kuukauden kasvisruokavaliokokeiluni jälkeen, oireet pahenivat. Raajat puutuivat ajoittain ja tuntui että voimantuottokyky huononi. Tuon jälkeen tämä ongelma on ollut mukana välillä enemmän ja välillä vähemmän. Tämän jälkeen mulle on diagnosoitu pari kertaa ylirasitustila/ylikunto, vaikka edelleen mulla on fiilis että en olisi koskaan oikeasti ollut ylikunnossa. :D

Rauta imeytyy paremmin c-vitamiinin ja laadukkaan b-vitamiinin kera! Tuotteet on saatu yhteistyönä Lifestä.

Nojoo, palataan takaisin nykypäivään. Olen mietiskellyt asiaa ja tullut tulokseen, että oon syönyt aika vähän ruoka-aineita jotka sisältävät rautaa, sen lisäksi kova kulutus on ollut osasyyllinen puutostilan syntymiseen. En koe että olisin kokenut varsinaisesti väsymystä, suurimmat oireet ovat olleet juuri treenin aikana ja esim todella voimakkaat PMS-oireet, jotka voivat muuten johtua raudanpuutteesta nekin. Lisäksi unen kanssa on ollut silloin tällöin ongelmaa.

Kaksi viikkoa sitten aloin syömään rautaa kuurina ja en tiedä voiko vaikutus olla näin nopea, mutta olo on erilainen ja vointi käsittämätöntä kyllä, mutta paljon parempi. Treenissä ei ole ollut mitään negatiivisia tuntemuksia nyt ja ne ärsyttävät jalan puutumisetkin ovat loistaneet poissaolollaan. Yleensä juuri kuukautisten ympärillä tämä väsymys/puutumus on ollut kaikista voimakkainta ja nyt ei mitään. Mä oon kyllä niin toiveikas tän asian suhteen, sillä välillä oon miettinyt että mikä hitto mua vaivaa, kun jollain tavoin sitä tuntee itsensä ja tietää, ettei kyseessä ole esimerkiksi kunnon huononeminen tai alipalautuminen.

Tää puutuminen/voimattomuus on ollut mulle tosi iso riesa, sillä pahimmillaan se on vienyt paljon fiiliksiä treenistä. Sitä välillä jopa pelkäsi että nyt on taas se aika kuusta kun ongelma alkaa vaivata. Ohjatessa kun ei voi yhtäkkiä pysähtyä ravistelemaan jalkoja. Se fiilis kun hypit ja pompit mutta et ole varma ottaako jalka vastaan vai ei, on aika karsea. Sitten taas välillä kaikki on sujunut ilman mitään ja olo ollut ihan loistava.

Mulla on käytössä lääkärin määrämä rautakuuri apteekista ja sitten tämä Lifen hyvin imeytyvä Iron + C, jossa on hieman vähemmän rautaa kuin apteekin tuotteissa. Juttelin Lifen konsultin kanssa ja hän mainitsi että tämän tuotteen rauta imeytyy vaikka nauttisi esimerkiksi maitotuotteita samaan aikaan. Tuotteet on saatu yhteistyönä Lifestä.

Olen myös lukenut että raudanpuute voi johtaa ylikuntoon. Eli nämä asiat voivat olla toistensa seurauksia. Oon aina aiemmin seurannut vain hemoglobiinia, joka mulla on aina ollut hyvä. Ei ole tullut mieleenkään, että kyseessä voisi silti olla raudan puutos. Muita oireita mitä oon kokeknut ovat kuivat hiukset ja ajoittainen turvotus. Sitäkin oon miettinyt, että miksi mun keho kerää välillä niin helposti nestettä superterveellisistä elämäntavoista huolimatta. Viime viikonloppuna vedin sellaisetkin mätöt ja maanantaina ei mitään turvotusta, eikä iho ollut kipeä, kuten mulla on aina ollut mässäilyjen jälkeen. Oon kirjoittanut tuosta ”iho kipeänä” – jutusta monesti ennenkin ja sekin ollut niin random oire että… :D

Kuten oon monesti sanonut, sitä tapaa kuitenkin olla itse oman kehonsa paras asiantuntija ja siihen intuitioon kannattaa luottaa. Jotenkin sen vain tietää, jos jokin asia ei ole kuten kuuluisi, kannattaa se aina selvittää!

Sellaista ajatuksentynkää tähän päivään ja nyt olisikin todella kiva kuulla teiltä millaisia oireita olette kokeneet ennen anemian diagnosointia ja miten nopeasti olette huomanneet olon kohentuneen rautakuurin aloittamisen jälkeen?

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


3 Responses to “VASTAUS ONGELMIIN – OLIKO SYY SITTENKIN TÄSSÄ?”

 1. Avatar N sanoo:

  Minulla oli yhdessä vaiheessa juuri voimattomuutta ja käsien vapinaa. Sitten aina rappusissa ihmettelin että miten ne jalat tuntuu niin raskailta ja voimattomilta. Tuntui tosi oudolta kun syö ja nukkuu hyvin, mutta silti jokin ei vaan ole kunnossa. Treenitkään ei kulkenut. Nykyään ei ole sellaisia oireita, ja vasta vähän aikaa sitten huomasin, että nykyisessä monivitamiinissa mitä syön, on myös rauta mukana. Näitä kirjoituksia lukiessani, olen aika varma että raudasta oireet on johtunu. :)

 2. Avatar Rautanen sanoo:

  Voi Aino, ihan kuin lukisin omaa tarinaani. Itse olen myös rampannut lääkärin luona vuosien ajan, että mikä mua vaivaa. Liuta niin ihmeellisiä oireita ja se väsymys jotain niin lamaannuttavaa. Vaikka kuinka nukut hyvän yön niin aamu alkaa niin tahmeasti. Hiukset kuivat, ripset ja hiukset tippuu, aivosumua, pyörryttää, huono muisti, jalat menee tod.herkästi hapoille, kuiva iho, kuivat silmät, nivelkipuja, pala kurkussa. Työpäivän jälkeen oot ihan kuollut, saatikka urheilusuorituksen jälkeen. Epämääräiset menkat yms yms. Terveelliset elämäntavat ja elämä muutenkin balanssissa.Ei oo yhtään masentunut olo, tiedän mitä se on. Tätä on jatkunut siitä asti kun ensimmäisen lapsen saanut, pikkuhiljaa ”alamäki” alkanut. Noh, lääkärit, että kilpirauhasen vajaatoimintaa se on. Rajoilla on, mutta ei hälyttävää. Tarkkaillaan ja seurataan arvoja. No niitä on nyt seurattu ja mitään ei oo tapahtunut. Kunnes törmäsin asiaan Ferritiini, bingo! Lääkärin pakeille ja pyysin lähetteen. 7 oli ferritiini arvo. Eli rautavarastot ihan tyhjät. Syy löytyi ja nyt syön isolla annoksella rautaa. Pikkuhiljaa ruenneet oireet häviään ja elämä iloksi muuttuun :)! Se nousee niin pikkuhiljaa että on monen vuoden rautaa projekti tai lopun iän. Ei haittaa jos noin pienestä on kiinni. Iloa ja valoa meille kaikille!

 3. Avatar Jenni sanoo:

  Ja ainahan se ei ole anemiaa, vaan se voi olla raudanpuutetta ilman anemiaa, kuten juuri sulla. (hyvä hb, matala ferritiini).

  Matala ferritiini voi myös saada kilppari oireilemaan ja aiheuttaa sen kaltaisia oireita. Mietinkin, että ne joilla kilppari lääkitys ei tuota oikeanlaista tulosta, mahdollisesti kärsii juurikin alhaisesta ferritiini sta. Joillakin on kilppariarvot saatu balanssiin, kun ferritiini on saatu lähemmäksi 100.

Kommentoi