KYLLÄSTYTTÄÄKÖ TREENIT, EIKÄ TULOKSIAKAAN NÄY?

Ihminen on hyvin sopeutuvainen ja usein sitä ei edes ajattele miten säännöllisesti ja pitkään sitä toistaa rutiinejaan. Rutiineissa ei ole mitään pahaa, mutta mitä treeniin tulee, kehityksen eteen tarvitaan vaihtelevuutta ja ajoittain uutta ärsykettä. Keho tottuu siihen mitä tehdään ja miten tehdään ja ikään kuin adaptoituu tiettyyn tilaan.

Itse olen hyvä esimerkki siitä, kuinka keho tottuu vauhtikestävyysharjoitteluun ja suuriin määriin kestävyystreeniä. Jos joku tottumaton vetäisi mun treeniviikon läpi, saattaisi siinä kroppa vetää melkoiseen ylirasitustilaan hyvin nopeasti. Itse oon taas totuttanut kehon vuosien myötä tietyntyyppiseen treeniin ja niihin määriin. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että en tarvitsisi palautuspäiviä, mutta ryhmäliikunnan tyyppinen treeni on mulle melkeinpä sitä mukavuusaluetta. Itse taas saan vaihtelua ja haastetta tekemällä tasaisempaa peruskuntotreeniä sekä puhdasta voimaharjoittelua.

Kuva: Anna Riska / Annmarias

Jos palataan takaisin rutiineihin, niin en usko, että tavallinen kuntoilija edes tulee ajatelleeksi kuinka paljon ja kuinka pitkään on mennyt ihan samalla, tutulla ja turvallisella kaavalla. Mikäli tavoite on vain pitää nykyinen kuntotaso yllä ja liikkua vaikka hyvän fiiliksen vuoksi niin saman toistaminen on ok. Jos taas alkaa tuntua siltä, että tekee paljon duunia, mutta mitään ei tapahdu, on syytä katsoa treenisuunnitelmaa uusiksi. Saman saliohjelman, lenkkipolun tai jumppaviikon vetäminen kuukaudesta toiseen ei enää kehitä jossain vaiheessa.

Progressiivinen tehojen lisääminen on tärkeää, mikäli toivotaan kehitystä. Painojen nostamisella, toistomäärien vaihtelulla, treenijaon ja liikkeiden muokkaamisella saadaan jo hyvin muutosta ja vaihtelua aikaiseksi. Aina myös pelkkä tehon lisääminen ei riitä, sillä tämä voi ajaa pisteeseen jossa vedetään ihan liikaa ja ihan liian kovaa. Palauttelu ja kevennysjaksot ovat osa järkevää treenisuunnitelmaa.

Vaihtelulla on myös suuri vaikutus motivaatioon, sillä saman toistaminen alkaa jossain vaiheessa maistua puulta ja sitä ajattelee vain, että omassa motivaatiossa on vikaa, kun vika on oikeastaan siinä, että ei olla ymmärretty muuttaa tekemistä riittävän monipuolisesti. Treenejä ei tarvitse vaihdella joka viikko, eikä edes joka kuukausi, mutta järkevä syklittely tekee hommasta paljon mielekkäämpää sekä tuloksista parempia.

Usein vaihtelulla ajatellaan juuri liikkeiden muuttamista, mutta uutta ärsykettä saa myös tekemällä erilaisia toistomääriä, sarjamääriä ja vaihtamalla treenijakoa erilaiseksi. Itse liikkeellä ei loppujenlopuksi ole niin suurta mekitystä, sillä tarkoitus on saada kohdelihas tekemään työtä ja se, että vetää kuperkeikan bosupallon päällä kuminauha jaloissa kiinni ei tee liikkeestä tehokasta. Kokeilemalla löytää liikkeet, joilla on helpoin aktivoida kohdelihas, mutta välillä tämäkin homma menee kyllä aivan överiksi, kun jengi kuvittelee että mitä erikoisempi liike, sen tehokkaampi vaikutus. Moninivel-liikkeet; kuten kyykky, maastaveto, penkki, kulmasoutu ovat jo hyvin kattavia liikkeitä koko keholle ja näitä voi sitten höystää eristävämmillä jutuilla tai vaikka niillä kuminauha-jumpilla.

Näin fiiliksissä olin lähdössä salille maanantaina lepopäivän jälkeen!

Ja huom. erikoisliikkeissä tai vaikka kuminauhassa ei ole mitään väärää tai huonoa. Itsekin oon tehnyt viime aikoina paljon treeniä kumpparin kanssa, koska sen avulla oon saanut treenit keskitettyä sinne minne haluan ja treenin tavoite on ollut tietynlainen. On siis hyvä tietää mitä tekee ja minkä vuoksi, eikä vaan tehdä koska joku kisakiree sometähtikin tekee niin. Mielestäni on harhaanjohtavaa uskotella seuraajille, että pelkillä kehonpainoliikkeillä ja kuminauhajumpalla voisi kasvattaa isot lihakset tai useimmissa tapauksissa ison pyllyn.

Lähti taas mun tarinoinnit hieman aiheesta, mutta annetaan mennä. Muistetaan siis vaihdella niitä treenirutiineja, kokeilla joskus jotain uutta ja haastaa itseään riittävästi, palautumista unohtamatta! Jos kaipaat apuja treeni tai ravintohommissa, niin multa saa nykyään myös yksilöllisiä ravinto- ja treeniohjelmia ostettua täältä. Ja mainostettakoon että julkaisen pian ihan uuden treeniohjelman joka tulee olemaan ihan superkiva ja kova juttu!!

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


Kommentoi