SUOLISTO HYVINVOINNIN KULMAKIVENÄ

Erilaiset vatsavaivat ja ongelmat suolistossa tuntuvat yleistyvän jatkuvasti. Voi tietysti olla, että näistä ollaan myös jollain tavoin tietoisempia nykyään, mutta fakta on se, että suoliston hyvinvointi vaikuttaa yleiseen hyvinvointiin enemmän kuin uskoisikaan. Suoliston vointi heijastuu esimerkiksi hormonitasapainoon ja jos siellä puolella on ongelmia, saattaa koko kehon tasapaino horjua. Tiedetään myös, että esimerkiksi stressi tai ahdistuneisuus voivat vaikuttaa suoliston toimintaan ja stressivatsa onkin monelle tuttu termi. Se, mitä ei usein ajatella, on että homma toimii myös toiseen suuntaan. Huonosti voiva suolisto voi vaikuttaa mielialaan, sillä suolen mikrobit voivat vaikuttaa tiettyjen aivojen välittäjäaineiden esiasteisiin, muun muassa tryptofaanin saantiin, joka taas on serotoniinin esiaste. Serotoniini taas aiheuttaa mielihyvää ja saa olon tuntumaan hyvältä. 

purkillinen hyviksiä :D

Ongelmat suolistossa lisäävät myös stressihormoni kortisolin eritystä sekä mm. estrogeenin poistumista elimistöstä, joka voi vaikeuttaa esimerkiksi rasvanpolttoon liittyviä tavoitteita. Lisäksi monelle tutut hiivaongelmat kehossa voivat johtua liian matalasta hyvien bakteerien määrästä suolistossa. Suoliston hyvinvoinnin kannalta on siis hyvin tärkeää pitää hyvien bakteerien määrä riittävän suurena, jotta näitä erinäisiä ongelmia ei pääse syntymään. Tähänkään asiaan ei ole olemassa taikapilleriä, joka korjaa kaikki vaivat kerralla, vaan homma lähtee ihan perusasioista, eli mm. siitä mitä sieltä suusta laittaa alas. 

Kuidut toimivat hyvien bakteerien kasvualustana, joten riittävä kuidunsaanti on hyvin tärkeää suoliston korjausprosessin kannalta. Terveellinen, monipuolinen ruokavalio ja riittävä nesteensaanti onkin ensimmäinen asia, johon kannattaa panostaa. Jos vatsa turpoilee tai suoli toimii liian laiskasti/nopeasti, kannattaa sulkea pois ruoka-aine allergiat ja yliherkkyydet. Yleisimpiä ovat ärtyneen suolen oireyhtymä, keliakia tai viljayliherkkyys, sekä maitotuotteista aiheutuvat ongelmat. 

Probiooteilla on tärkeä rooli juuri tässä hyvien pöpöjen ylläpidossa, sillä ne pitävät hyvää huolta suolistosta. Suolistossa toimii tuhansia erilaisia bakteereja. Osa bakteereista elää siellä pysyvästi, mutta toiset tulevat ruoan mukana ja kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi. Osa näistä bakteereista on ihmiselle hyödyllisiä, mutta toiset voivat aiheuttaa sairauksia. Hyvät probioottiset maitohappobakteerit ja prebiootit edistävät terveyttä monin tavoin.

Itselläni on ollut käytössä Life probiootti, jonka maitohappobakteerikannat ovat tutkitusti mahahappoja ja sappisuoloja kestäviä kantoja, jotka pystyvät kulkeutumaan suolistoon ja elämään siellä. Valmisteessa on seitsemän ihmisperäistä maitohappobakteerikantaa ja 5 miljardia bakteeria/kapseli. Kuitulisän nauttiminen maitohappobakteerin yhteydessä auttaa, sillä kuitu muodostaa pinnan johon bakteerit pääsevät kasvamaan.  

Probioottien lisäksi käytän säännöllisesti myös muita vitamiineja ja mineraaleja lisäravinteena. Olen sitä mieltä, että että ravinnon laatu ei nykyään riitä täyttämään ihmisen ravinnetarpeita, etenkään jos kyseessä on paljon treenaava tyyppi. Olen itse kokenut melko suuren muutoksen hyvinvoinnissa ja elämänlaadussa, kun hoidin vitamiini sekä mineraalien saannin kuntoon. Mielestäni tärkeimmät lisäravinteet ovat laadukas monivitamiini, D-vitamiini, magnesium, probiootti sekä omega-3 rasvahapot. Vitamiineja ja mineraaleja hankkiessa, kannattaa hieman tutustua tuotteiden laatuun, sillä tässä asiassa laadulla on merkitystä.

Life-sarjan omega, probiootti sekä D-vitamiini

Kun vatsa voi hyvin, sinä voit hyvin:

Peruspilarit kuntoon – Paljon marjoja, vihanneksia ja terveellistä ruokaa sekä riittävästi vettä! Huom. Monet mieltävät esimerkiksi vichyt terveellisenä vaihtoehtona, mutta happopitoiset juomat eivät tee hyvää vatsahapoille ja ravinteiden imeytymiselle. Itse myös syön ruokani ilman nestettä, tällöin ruoka tulee pureskeltua huolella ja ravinteiden imeytyminen on parempaa. Vettä tulee kuitenkin juotua muulloin hyvinkin runsaita määriä.

Riittävä kuidunsaanti –  Yleisten suosituksien mukaan kuituja tulisi saada 25-35 g vuorokaudessa. Täytyy kuitenkin muistaa, että yleiset suositukset ovat usein minimisuosituksia ja itse koen, että runsaammalla määrällä saa enemmän positiivisia vaikutuksia. Liika kuidunsaantikaan ei kuitenkaan ole hyvästä. Ravintokuituja on olemassa kahta laatua, liukenemattomia sekä liukenevia. Molempia olisi hyvä saada, sillä molemmilla on omat hyvät puolensa. Liukenematon kuitu sitoo itseensä runsaasti vettä, mikä lisää ulostemassaa ja ehkäisee ummetusta. Vesiliukoinen kuitu hidastaa verensokerin nousua ja alentaa veren kolesterolia kuljettamalla sitä pois elimistöstä. Lisäksi kuidut toimivat hyvien pöpöjen kasvualustana.

Probiootit – Riittävä hyvien bakteerien määrä pitää huolen suoliston tasapainosta sekä edesauttaa mm. vastutuskyvyn ylläpidossa. Tulehdukset, antibiottikuurit, sairaudet tai stressi voivat horjuttaa bakteerien tasapainoa. 

Loppuun taas muistutus, että koodilla ”arou saa -20 % koko tämän vuoden ajan kaikista normaalihintaisista Lifen oman tuotesarjan tuotteista. Alennuskoodi on voimassa sekä verkossa, että kivijalkaliikkeissä! Lifen liikkeissä ja verkossa on myös käynnis Osta 3 maksa 2 –diili (voimassa 16.-22.4.). Kahden Lifen oman Life-tuotesarjan tuotteen ostaja saa kolmannen (edullisimman) kaupanpäällisiksi.

ARVONTA: Myös teillä on mahdollisuus voittaa vapaavalintainen Lifen oman Life-tuotesarjan tuote. Kerro mulle kommenttiboksissa, mitkä ovat sulle tärkeimpiä kulmakivia koskien yleistä hyvinvointia? Kerro lisäksi minkä vapaavalintaisen Life-tuotesarjan tuotteen haluaisit voittaa! Arvonta päättyy 24.4.2018 ja arvonnan säännöt täällä.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Facebook


28 Responses to “SUOLISTO HYVINVOINNIN KULMAKIVENÄ”

 1. Avatar Mariem sanoo:

  Perusjuttujen lisäksi pitäisi joka päivä muistaa tuntea kiitollisuutta ja tyytyväisyyttö itseään kohtaan, jotta elämä olisi mielekästä ja mukavaa.

  Life:n sarjasta probiootit olisi hyödyllisimpiä, tosi kaikki voiteet vaikuttaa myös aivan ihanilta!

 2. Avatar Rose sanoo:

  Hyvinvointini kulmakivet ovat hyvin klassiset liikunta, hyvä ruoka ja lepo. Lifen tuotteista kasvissyöjille suunnattu monivitamiini kiinnostaa!

 3. Avatar Alina sanoo:

  Riittävä lepo, säännöllinen ja monipuolinen ruokailu, urheileminen sekä työn ja levon välinen tasapaino. Kun näistä pitää huolta, niin kroppa ja mieli pysyvät virkeinä. Huomaa kyllä nopeasti, jos jokin osa-alue jää laiminlyödyksi. Kroppa toki sietää lyhytaikaista stressiä. Pitkällä aikavälillä suolisto regoin kuitenkin herkiten, ellei pidä näistä kulmakivistä huolta.

 4. Avatar Noora sanoo:

  Panostan riittävään vitamiinien saantiin ja terveelliseen ruokaan. Tuotteista haluaisin laadukkaan monivitamiinin. :)

 5. Avatar Eve sanoo:

  Mulle tärkeintä on hyvät yöunet, monipuolinen ruokavalio ja liikuntaJos voittaisin, haluaisin ehdottomasti Lifen Aurinko Plus-tabletteja!

 6. Avatar ridee sanoo:

  Uni on ihan ehdoton pohja hyvinvoinnille! Riittävä ja laadukas uni takaa edelletykset terveellisen elämän muillekin osa-alueille: kun nukkuu kunnolla, jaksaa liikkua monipuolisesti, tekee mieli syödä ravitsevasti, on virkeämpi ja energisesti elämään asenoituva kaveri :)

 7. Avatar Aino sanoo:

  Uni!

 8. Avatar susamaikki sanoo:

  Wholefood, plantbased, not too much anything – periaatteella eli kohtuus kaikessa ja kohtuus kohtuudessakin! KAsvisten määrä ja positiivisuus on tietty poikkeuksia, eli paljon vihreää ja elämänmyönteistä asennetta!

 9. Sappikivet nyt suolisto sekaisin

 10. Avatar jenny sanoo:

  Riittävä uni ehdottomasti tärkein, unenpuutteen huomaa heti.
  Probiootti kiinnostaa muo, jos voitto sattuu kohdalle :)

 11. Avatar Jenni sanoo:

  Mulle tärkeimpiä ovat liikunta, vesi, ulkoilma (metsän ja meren tuoksut) ja uni jonka myötä kehon palautuminen. <3

  Lifen probioottia olis kiva kokeilla!

 12. Avatar Tuulia sanoo:

  Olen tehnyt kiireistä toimistotyötä lähes 30 vuotta. Nukkuminen on tullut vaikeammaksi iän myötä. Jos yö menee huonosti, koko seuraava päivä tuntuu kurjalta, myös vatsa murisee ja mouruaa, huomaan selvästi miten aivot ja suolisto ovat yhteydessä. Myös stressi vaikuttaa vatsaan. Jos saisin valita niin valitsisin Life Probiootin näin ensi alkuun :)

 13. Avatar maikki sanoo:

  Liikuntaa, lepoa, riittävä ja hyvä säännöllinen ruokailu, sekä tietenkin rentoutumista ja naurua

 14. Avatar Essi sanoo:

  Ruokavalio on pidettävä melko tarkkana, ettei juuri nuo suolistovaivat pääse yllättämään.. todella ärsyttää mutta on wörttiä. Ehkä täytyisi kokeilla noita probiootteja, josko ne toisi vähän helpotusta aika ajoin tukkaan oloon!

 15. Avatar Lili sanoo:

  Riittävä ja laadukas ravinto. Probiootit kiinnostaisi kovasti :)

 16. Avatar Jennan sanoo:

  Itselleni tärkeintä ovat monipuolinen ja värikäs ruokavalio. Kasvisruoka ja pääasiassa maidoton ruokavalio sopivat vatsalleni parhaiten ja turvotus on poissa.
  Mielelläni kokeilisin Lifen probioottia!

 17. Avatar Anneli Kaikkonen sanoo:

  Liikunta, riittävä lepo ja terveellinen ravinto sekä riittävä veden juonti. Myös vitamiinineja käytän säännöllisesti, sillä flunssaan sairastun niin helposti. Maitohappobekteerit olisivat nyt tarpeen, sillä suolistohan on toiset aivot ja luulen, että auttaisivat myös noissa vatsavaivoissa sekä siinä, ettei sairastuisi niin helposti.

 18. Avatar Jenna sanoo:

  Mun ehdoton kulmakivi on hyvä uni. Panostan uneen mahdollisimman paljon, koska olen huono nukkuja.

  Vitamiineista mulla tulee aina ostettua lifen omat tuotteet, kun niissä on hyvä hinta-laatu suhde. Tällä hetkellä tarvetta taitaa eniten olla monivitamiinille.

 19. Avatar Anna sanoo:

  Uni kaikkein tärkein omalla kohdalla. Sitten tietysti terveelliset ateriat (etenkin aamupala) ja raitista ilmaa :)

  Nuo probiootit kiinnostaa!

 20. Avatar Tupu sanoo:

  Tärkeintä itselleni on monipuolinen ruokavalio, riittävä vedenjuonti, hyvät yöunet sekä liikunta. Pidän paljon Lifen Aurinko Plus-tableteista, joten niitä haluaisin ehdottomasti.

 21. Avatar Karita sanoo:

  Monipuolinen ruokavalio ja sopivasti liikuntaa.

  Lifen probiootteja olisi kiinnostavaa kokeilla!

 22. Avatar Ansku sanoo:

  Uni ja vedenjuonti on tärkeimpiä minulle. Lifen probiootteja tahtoisin koittaa.

 23. Avatar Terhi sanoo:

  Kulmakivet omaan hyvinvointiini
  -rakastaa ja tulla rakastetuksi (perhe, parisuhde, ystävät)
  -vapaus elää oman näköistä elämää
  -säännöllinen liikunta
  -riittävä lepo
  -laadukas (kasvis)ruokavalio
  Life-tuotteista eniten kiinnostaa probiootit. En ole ravintolisänä käyttänyt niitä koskaan ja vaikutukset kuiturikkaan ruoan lisänä kiinnostavat.

 24. Avatar Johanna sanoo:

  Riittävästi lepoa, sopivasti liikuntaa ja lempeää ruokaa vatsalle. Probiootit on päivittäisessä käytössä. Tällä hetkellä on myös rautavarastojen tankkaus menossa. Luulen että sillä on suuri vaikutus omaan hyvinvointiini. Lifen tuotteista probiootti ja d-vitamiini kiinnostavat.

 25. Avatar Heini sanoo:

  Riittävä palautuminen (kehonhuolto, lepopäivät) ja terveellinen ravinto :) probiootit menis kokeiluun! monet lisäravinteet on vähän turhan kalliita opiskelijalle muuten :(

 26. Avatar Elina sanoo:

  Monipuolisen ruokavalion ohella hyvinvointini perustana ovat myös vitamiinit, joita syön ympäri vuoden (vähän eri suhteissa tosin vuodenajasta riippuen). Probiootit voisivat olla hyvä lisä tähän, sillä vatsan kanssa on välillä ollut hankaluuksia.

 27. Avatar Ulriika sanoo:

  Sopivassa suhteessa laadukasta unta, ravintoa ja ystäviä. Kaikessa laatu korvaa määrän. Asioiden tulee olla tasapainossa ja antaa virtaa ja voimaannuttaa. Ihmisten, treenin ja ruoan pitää voimauttaa ja tuoda hyvää fiilistä ja energiaa elämään! :)

 28. Avatar Pauliina.K sanoo:

  Tasapainoinen elämä eli riittävä uni, monipuolinen ravinto ja liikunta sopusuhtaisessa kokonaisuudessa :)

Kommentoi