TIEDÄTKÖ PALJONKO SOKERIA TODELLISUUDESSA SYÖT?

Sokeria on nykyään kaikkialla! Välillä sitä miettii, että miten sitä voidaan edes tunkea niin moneen eri ruokaan ja valmisteeseen. Myös sellaisissa tuotteissa missä sitä ei todellakaan tarvisi olla tai voisi kuvitella olevan. Mikäli haluaa välttää piilosokeria, kannattaa aina kurkata ostettujen purkkien taakse ja tsekata kohta ”hiilihydraatteja, joista sokereita”.

mut täähän on vaan ketsuppia..

Sokeria on tietysti myös luonnostaan monissa ruoka-aineissa, eikä ihan kaikkea sokeria pysty eikä tarvitsekkaan välttää. Silti on hyvä ymmärtää, että monet terveelliseksi mielletyt valmisteet voivat olla itse asiassa hyvin kaukana siitä mitä oli ajatellut. Mielestäni näin kuvien avulla on myös helpompi ymmärtää miten paljon tulee syötyä sokeria kokonaisuudessaan. Itse olen sitä mieltä että sokeri on sokeria, eikä esimerkiksi hedelmäsokeri ole sen kummempaa kuin muukaan vastaava. Olen toki myös sitä mieltä, että esimerkiksi hedelmiä syömällä saa myös hyödyllisiä ravintoaineita ja vitamiineja, mutta niidenkin kanssa on hyvä ymmärtää suhteuttaa syöminen omaan aktiivisuuteen sopivaksi! :)

Kaikkeen mainontaan kannattaa suhtautua myös varauksella. Nimien avulla myydään todella paljon kuraa, sillä ihmiset saavat helposti tuotteista terveellisen mielikuvan nimityksistä johtuen. Esimerkiksi proteiinipitoinen, gluteeniton, luomu, vähäsokerinen tai vähärasvainen saavat aikaiseksi mielikuvan terveellisestä tuotteesta. Sokeriton suklaa voi silti olla kunnon kaloripommi, koska se sisältää runsaasti rasvaa, samoin vähärasvainen jugurtti saattaakin olla todellinen sokeripaukku. Kannattaa aina miettiä kokonaisuutta yksityiskohtien sijaan!

 • Limppareiden kuningas Coca Cola sisältää 11g sokeria/100 ml, eli 1,5 litran pullossa on jopa 82,5 sokeripalaa.
 • Hedelmä- ja marjamehut eivät jää kovinkaan paljon huonommaksi. Eri tuotemerkkien välillä on pieniä eroja, mutta alla olevassa kuvassa näkyvä appelsiini-mangomehu sisältää 12 g sokeria, eli litrassa on 60 palaa sokeria.
 • Erilaiset energiajuomat ovat etenkin nuorison suuressa suosiossa. Red bullissa on sama määrä sokeria, kuin Coca Colassa, joten puolen litran tölkissä on siis 28 palaa rehellistä sokeria. Red bull taitaa antaa muutakin kuin siivet…
 • Lonkerot, siiderit ja muut makeat juomasekoitukset menevät myös samaan kategoriaan yllä olevan kanssa. Tähän kun lisää vielä alkoholista tulevat kalorit niin tuloksena on melkoista lihotuslitkua.  Jos illan aikana imaisee esim. 6 kpl kultalonkeroa tulee saldoksi 168 sokeripalaa. Tähän kun lisätään alkoholin aiheuttamat negatiiviset vaikutteet kehoon, niin ei kannata ihmetellä jos paino nousee biletyksen johdosta.
 • Vitaminoituja vesiä pidetään terveystuotteina, mutta pieleen menee jälleen. Pullolinen vitaminoitua vettä sisältää 32 g sokeria, mikä vastaa 10-13 sokeripalaa mausta riippuen. Vitamiinit kannattaakin ottaa mielummin muulla tapaa.

 • Valio on alkanut vähentää sokerin määrää tuotteissaan, mutta silti hedelmäpommi jugurtti (jossa siis 30% vähemmän sokeria) sisältää 9,6 g sokeria / 100 ml, jolloin 1 kg:n tölkissä on jopa 38,5 palaa sokeria. 2,5 desilitran purkista saa 10 palaa sokeria. Samaan kategoriaan menee kaikki maustetut jugurtit, rahkat ja vanukkaat, ellei niitä ole makeutettu makeutusaineilla. Etenkin näissä valmisteissa kannattaa olla valppaana, sillä nykään on jos minkämoista proteiini-nimikkeellä viritettyä versiota, jotka ovat proteiinipitoisuudestaan huolimatta todella sokeripitoisia.
 • Ketsuppi mielletään suhteellisen terveelliseksi mausteeksi, mutta valitettavasti niihinkin on lisätty sokeria. Heinzin tomaattiketsuppi sisältää 23 g sokeria per 100 g, joka tarkoittaa että kilon pönikässä on 115 palaa sokeria. Jos jokaiseen sapuskaan lorauttaa kunnon setit ketsuppia, nostaa se sokerin saantia jo melko hurjasti. Itse tykkään käyttää ketsuppia ja suosin stevialla makeutettua versiota, jossa on jopa puolet vähemmän kaloreita ja neljä kertaa vähemmän sokeria, kuin esimerkiksi tässä Heinzin versiossa.

 1. Froosh hedelmäsmoothie 250 ml = 15 palaa sokeria
 2. Oatly kaurajuoma suklaa 1 l = 37,5 palaa sokeria
 3. Aloe Vera – juoma 0,5  l= 19 palaa sokeria
 4. Appelsiini-mangomehu 1 l = 60 palaa sokeria
 5. Persikan makuinen jää tee 1,5 l = 56 palaa sokeria
 6. Vitamiinivesi 0,5 l = 10,5 palaa sokeria

Yllä oleva kuva ja määrät havainnollistamassa kuinka helposti sitä voi hörpätä kurkusta alas suuria määriä kaloreita. Itse en mielellään juo kaloreita, vaan käytän aina vettä tai sitten limsaa light- muodossa. Ja eihän ne makeutusaineetkaan hyvästä ole, mutta itse teen valinnan sokerin ja makeutusaineen välillä niin että kallistun sinne lightien puolelle. Tässä pieni vertauskuva siihen, paljonko sokeria suklaa sisältää. Esimerkkinä 250 ml hedelmäsmoothieta = 15 palaa sokeria vs. 100 g suklaata = 23 palaa sokeria. Ei kovin suurta eroa, mutta mielikuva terveellisen ja epäterveellisen välillä on aika suuri!

Ja sitten.. :D

Aiheeseen liittyen luin artikkelin jonka aihetta oon miettinyt paljon itsekin. Lapset ja sokerin syöminen on toki arka aihe, mutta aihe, johon pitäisi puuttua paljon enemmän. Kyseessä on toki iltapäivälehden juttu, joihin voi aina suhtautua noh..kevyemmällä mielellä, mutta aihe on kuitenkin sellainen jota saisi ottaa enemmänkin esiin.

”Vaikka monet vanhemmat tietävät sokerilla olevan vaikutusta moniin elämän osa-alueisiin aina energiatasoista, unirytmiin ja oppimiseen, harva kuitenkaan ymmärtää, kuinka paljon sokeria lapset tulevat kuin huomaamatta syöneeksi päivän aikana.” Koko artikkeli täällä.

instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


9 Responses to “TIEDÄTKÖ PALJONKO SOKERIA TODELLISUUDESSA SYÖT?”

 1. Petra sanoo:

  Olen laskenut sokerin määrän yhtenä normaalina päivänä ja verrannut sitä sokerittomaan ruokavalion sokerin määrään. Sokeriahan luontaisesti monissa tuotteissa (maitosokeri, hedelmäsokeri jne), mutta poistamalla edes osan lisätystä sokerista saa kyllä päivän sokeriannoksen huomattavasti alemmas! Omasta mielestäni jokaisen kannattaisi laskea oma sokerimääränsä yhtenä päivänä ja miettiä mistä sitä voisi vähentää

 2. Myy sanoo:

  Tosi hyvä postaus! Ite juon vaan vettä, kahvia ja luomukaurajuomaa. Lapsena sain rajallisesti appelsiinitäysmehua, jossa ei lisättyä sokeria ollut. Ei tosin sekään kovin hammasystävällinen juoma. Limuja en juonut. Jos mulla olisi lapsi niin se ei kyllä mehuja eikä muitakakaan sokeri- tai lisäainelitkuja saisi. Vedellä se jano lähtee!

 3. laura sanoo:

  Työskentelen lastentarhanopettajana ja oon ihan kauhuissani joka ikinen päivä siitä, mitä lapsille päiväkodissakin syötetään.. Joka aamu- ja välipalalla on kauheet määrät sokeria sisältäviä kiisseleitä ja jugurtteja, tai jopa hilloja. Tuntuu niin pahalta antaa lapsille niitä, mutta minkäs teet. :(

 4. päiväkodissa sanoo:

  Lauran kommenttiin; Riippuu missä kaupungissa päiväkodissa on töissä. Ainakin meidän kunnassa ylimääräisiä sokerituotteita on karsittu kovalla kädellä, ei koskaan hilloja, murot laitettu pois, jugurtit pääosin luonnonjugurttia, jos aamupalalla on kiisseli(tosi harvoin) tms. saman päivän välipalalla ei todella ole sokerituote. Aamupuuro aina marjoilla tai vaan maidolla. Mutta tiedän että toiset kaupungit laahaa perässä näissäkin.

  • joensuussa sanoo:

   Pohjois-Kurjalassa raahataan kyllä jäljessä ja ravitseva välipala on usein supersokerista jugurttia ja jopa vaukkaita tms. mitkä menisi enemmän jälkiruuasta.

  • laura sanoo:

   No kuullostaapa hyvältä! Ilmeisesti siis asiat ei joka kaupungissa olekaan niin huonosti. Toivottavasti terveelliset välipalat ym leviäisi laajemminkin päiväkoteihin ympäri Suomen.

 5. Jemina sanoo:

  Mielenkiintoinen postaus aino! On se jännä kun konkreettisesti silmien eteen tulee nämä määrät, sitä rupeaa kyllä pohtimaan että mitä sitä suusta kannattaa kaataa alas :D

  Kirjottelin omaan blogiin vähän yksinäisyydestä :) <3

  https://plantifulmindj.blogspot.fi/2017/10/yksinaisyydesta.html

 6. Napura sanoo:

  Mä en koskaa kommentoi blogiteksteihin mut nyt on pakko! Luin tän postauksen eilen. Tänää jäin saikulle ja mun mies tuli kaupasta ja toi mulle ”lohdutukseksi” ku oon kipee tollasen Aloe Vera juoman. Huusin heti että ”mitä emmä tätä voi juoda tässä on 19 palaa sokeria!!!” Sit mun mies et ”miten sä sen voit tiätää?!” ni mä et ”no justihi eilee luin Rouhiaisen blogista!” :D

  Pakko kertoo ku jotenki aivan loistava sattuma :D

 7. Nelli sanoo:

  Tää on ehkä vähän ristiriidassa senkin kanssa, että esimerkiksi laktoosi on myös sokeria, ja se on myös ilmoitettava kohdassa ”joista sokereita”.. vaikka jogurttipurkissa lukee x määrä sokereita, on siltä muistaakseni 4,2g kuitenkin laktoosia, joka kuitenkin elimistössä käyttäytyy eritavalla kuin sakkaroosi.

  Hyvänä ohjenuorana on puhtaan valkoisen sokerin eli sakkaroosin välttely. Siksipä suuri ero onkin onko tuote ”sokeroimaton” vai ”sokeriton”. Kaikki mono- ja disakkaridit kun luetaan sokereiksi elintarvikelainsäädännössä. Frukroosikin käyttäytyy ellmistössä erilailla kuin puhdas valkoinen, esimerkiksi verensokerin muutoksissa ja vitamiineissa on suuriakin eroja, ja vieläpä nämä sokerit ovat kuitenkin se pää-energianlähde aina. Eli kyllä se fruktoosikin on kohtuudella tosi ok!

  Ja vielä se, ettei keinomakeutettu ole alkuunkaan parempi vaihtoehto. Sokeriahan ihminen on syönyt aina, mutta ”uusien” makeuttajien testaus tapahtuu juuri nyt kaikilla meillä. Vaikutuksia kun ei juurikaan tunneta… eli järkeilyn perusteella voisi olettaa, että ihmiskeho osaa kyllä polttaa sokerin, mutta mitä tapahtuu kehossa esimerkiksi asesulfaami K:lle..

  Tulikohan vähän sekava vastaus? :-D

Kommentoi