HYVINVOINTIANALYYSIN TULOKSET- PALAUDUNKO KAIKESTA TREENISTÄ?

Viimeiset kolme kuukautta ovat olleet hieman erilaista aikaa mun elämässä ja kesäkuun lopulla kävin myös suhteellisen ”pohjalla” terveydentilanI kannalta. Availin aihetta enemmän postauksessa ”päivä joka pysäytti”, mutta siis lyhykäisesti kerrottuna, vedin kroppani aivan tilttiin treenaamalla liian kovaa, kun olin ollut sairaana. Hommaa johdatti myös se, että olin vetänyt monta kuukautta tiukkaa treeniä ja tarkkaa ruokavaliota, jonka vuoksi kroppani oli jo ns. ylivirittyneessä tilassa ja sitten flunssa ja sen päälle treenaaminen aiheutti lopulta sen, että en pystynyt treenata lainkaan yli kuukauteen.

Pidempi palautumiskausi teki kaikenkaikkiaan hyvää, mutta täytyy myöntää, että mulla jäi pieni pelko siitä, että miten paljon uskallan enää tehdä, sillä en todellakaan halua kokea enää samaa fiilistä ja oireita mitä kävin läpi monta viikkoa. Näin jälkikäteen sanottuna, tiedän ettei kyseessä ollut pelkästään fyysinen väsyminen vaan suurempi rooli oli varmasti psyykkisellä puolella, sillä myös se vaikuttaa tietysti kaikkeen.

Onneksi meillä on ihan loistava työterveyshuolto ja oon saanut sieltä tosi paljon jeesiä! Mulle ”määrättiin” myös First Beatin hyvinvointianalyysi, jonka avulla mitataan mm. kehon palautumista ja stressitiloja.

Firstbeat Hyvinvointianalyysi kertoo kuinka keho reagoi arjen erilaisissa tilanteissa. Ympärivuorokautinen sykevälimittaus kuvaa yksilöllisesti kuormittavia ja palauttavia tekijöitä sekä liikunnan vaikutusta. Tieteellisesti kehitetty Hyvinvointianalyysi kertoo kehon voimavaroista ja nostaa pöydälle asiat, jotka parantavat jaksamista, kuntoa ja terveyttä. Mittauksessa näkee mm. päivittäiset stressireaktiot sekä sen miten palautuu yöunien aikana. 

Omalla kohdallani oon ollut eniten huolissaan juuri palautumisesta ja stressistä. Oon kertonut täälläkin, että mun saattaa olla vaikea tunnistaa väsymystä tai sitä jos treenaan liian paljon. Mulla kroppa toimii niin, että mitä enemmän treenaan, sen paremmin kulkee, eikä mikään kohta tunnu enää oikeen missään. :D Lisäksi oon tietynlainen suorittajatyyppi, mikä johtaa siihen että joskus saattaa olla haastavaa kieltäytyä työhommista tai ottaa vapaapäiviä. Tämän analyysin avulla saisin oikeeta faktaa pöytään siitä miten mun elämäntyyli toimii oikeesti.

Homma menee siis niin, että kotiin tulee kirjekuori, joka sisältää laitteen, joka laitetaan rintakehään kiinni kolmen vuorokauden ajaksi. Netissä täytetään alkutiedot sekä täytetään päiväkirjaa koko testauksen ajan. Päiväkirjaan merkitään esim. liikuntasuoritukset, yöunet, työajat, ruokailut, päiväunet, tv:n katselu jne.. Mitä tarkemmin päiväkirjaa täyttää, sitä tarkempi analyysi saadaan aikaiseksi.

Kävin kuuntelemassa oman analyysini omalla työpaikalla, eli Wasa Sports Clubilla, missä näitä analyyseja on mahdollista tehdä Vaasassa. Raportti oli todella laaja ja sain sen mukana paljon infoa omasta tilastani. Täytyy sanoa, että menin aika jännittyneenä kuulemaan tuloksia, sillä ajattelin että tuosta kesällä sattuneesta keissistä olisi vielä jotain probleemia jäljellä. Yllätyin kuitenkin todellakin positiivisesti, sillä mun tulokset olivat todella hyvät. Analyysin mukaan palaudun yöunien aikana riittävästi ja päivittäiset stressireaktiot olivat sopivassa määrässä. Olen treenannut nyt niin, että ohjauksien lisänä oon tehnyt noin kolme omaa salitreeniä ja yksi yllättävä juttu oli, että ehdin tosiaan palautua noista treeneistä, mutta myös se että treenien laatu oli kehittävää. Viikon aikana tapahtui ns. superkompensaatio, joka siis tarkoittaa sitä että itse treeni vie suorituskykyä alaspäin, mutta riittävä palautuminen ja ravinto nostaa suorituskyvyn korkeammalle kuin se oli alussa. Tämä oli tietysti positiivinen juttu myös!

hyvää, mutta terveellistä! :)

Oon itse sellainen, että reagoin esimerkiksi stressiin aina yöunilla ja oma ongelmani on, että saatan heräillä 4 aikaan aamuyöstä ja olla hereillä muutaman tunnin. Yleensä kun tätä alkaa tapahtua, tiedän että on menty vähän liian kovaa ja silloin pyrin rauhoittamaan touhuja hetkeksi. Tämän testin mukaan kuitenkin palauduin yöunien aikana hyvin ja viime aikoina oonkin nukkunut riittävästi. Uskon vahvasti, että kaikkeen tähän vaikuttaa paljon muutkin elämäntavat, kuten ravinto tai mun kohdalla ns. kevyemmän palauttavan liikunnan tekeminen. Käyn usein ainakin kerran päivässä kävelyllä ulkona ja fatka on, että mitä enemmän tekee kovaa treeniä, sitä enemmän pitäisi tehdä myös palauttavampaa ns. peruskuntotreeniä. Oon myös lisännyt päiviini rentoutusetkiä ja keinoja, joista aion kirjoittaa ihan oman postauksensa. Uskon nimittäin, että noilla jutuilla on aika iso rooli siinä, että tulokset olivat näinkin hyvät.

Oon puhunut paljon siitä, miten esimerkiksi treenit pitäisi aina suunnitella omaan arkeen ja elämäntilanteeseen sopivaksi. Mitä treenaamiseen tulee, nykyään vallitsee hyvin pitkälle ”kovempaa ja enemmän” – metodi. Moni ei ymmärrä, että kuten tuossa superkompensaatio kohdassa mainitsin, on treeni stressiä keholle ja ilman riittävää palautumista se ei välttämättä tee hyvää.

Toki kaikki liikunta on aina positiivinen juttu, mutta miettikääpä jos vaikka päivittäinen stressitaso on jo valmiiksi huipussaan aamusta iltaan ja sitten siihen päälle painaa vielä sata lasissa treenin. Miten hyvin tällainen henkilö pystyy nukkua?  Tai missä tilassa on yleinen hyvinvointi? Huonojen yöunien jälkeen usein sokeri sekä rasvaiset ruuat vetävät puoleensa, joka johtaa usein entistä vetelämpään oloon sekä ravintoaineiden puutoksiin, mikäli herkut vievät tilaa oikealta ruualta. Tällaisesta setistä voi pahimmillaan lähteä päälle tosi ikävä oravanpyörä. Olisiko tuollaisessa elämäntilanteessa tai tuollaisena päivänä kävelylenkki raittiissa ilmassa parempi vaihtoehto kuin sykkeet tapissa vedetty HIIT?

Mielestäni tämä testi on ihan loistava apuri myös siihen, miten lähtee suunnittelemaan omaa treenikalenteria tai kehitystään. WSC:llä on mahdollisuus tehdä testi esimerkiksi PT-paketin aloituksen yhteydessä, jolloin paketistakin saadaan enemmän irti! :)

Instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


2 Responses to “HYVINVOINTIANALYYSIN TULOKSET- PALAUDUNKO KAIKESTA TREENISTÄ?”

  1. Avatar Iida sanoo:

    Moi! Ihan mahtavaa, jos teet rentoutumisjutuista oman postauksen. Mun mielestä on hienoo, kun nyt treenaamista lähestytään myös tehokkaamman palautumisen kannalta. Se on sellanen asia, mitä suorituskeskeiset ihmiset (minä :D) ei aina osaa ottaa tosissaan, ja terveyden kannalta se on kuitenkin tosi iso juttu.
    Tosi mielenkiintosia postauksia muutenkin ja kiva kuulla et palautuminen sulla taas kunnossa!

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

      Kiitti paljon! Joo oon kehitellyt juttuja, jotka toimii ainakin mulle ja mielellään pistän niitä jakoon ihan postauksen muodossa. :)

Kommentoi