KYLLÄSTYNYT RAVINNON YLIANALYSOINTIIN

Yksi eniten mielipiteitä ja kiistelyä aiheuttava aihe on edelleen ruokavalio. Mikä on terveellistä, mikä ei ja mikä ruokavaliometodi on kaikista paras? Koska työskentelen alalla, saan paljon kysymyksiä esimerkiksi siitä mikä ruoka-aine on terveellinen ja mikä epäterveellinen. Eli tehdään perinteistä jaottelua sallituista ja kielletyistä ruoka-aineista, joka johtaa siihen, että eletään kausia kun kaikki on”terveellistä” ja sitten kausia kun ”epäterveellinen” vie voiton ja koetaan jopa epäonnistunutta fiilistä sekä huonoa omaatuntoa. Olen itsekin käynyt läpi melkoisen koulun tämän asian suhteen ja kokeillut kaiken minimaalisesta energiansaannista ylianalysointiin ja hyperterveelliseen ruokavalioon. Koen kuitenkin, että tää tie on niin sanotusti jatkuvaa oppimista, joka muuttaa omia tapojani sen mukaan, mistä mulle tulee hyvä olo ja mitkä rutiinit mun on helppo pitää mukana.

Olen jotenkin tosi kyllästynyt juuri tähän kategoriosointiin ja en esimerkiksi jaottele terveellisiä tai epäterveellisiä ruoka-aineita enää. Jos joku kysyy multa onko tää terveellistä, vastaan että riippuu paljonko sitä syöt ja milloin. Saman vastauksen voisin sanoa myös epäterveelliseen ruoka-aineeseen. Jos mennään takas ihan perushommiin, niin kaikessa yksinkertaisuudessaan meidän keho tunnistaa ruoka-aineesta tulevan energian. Se missä muodossa eli millaisessa makrojakaumassa (hh, prot, rasva) se tulee, vaikuttaa meidän energiaan, vireystilaan ja yleiseen jaksamiseen. Keho ei kuitenkaan tiedä tuleeko hiilihydraatti vehnäleivästä vai kauraleivästä, mutta se millä tahdilla se imeytyy tai nostaa verensokeria on toki eri asia. Ravitsevammat ruoka-aineet sisältävät myös paremmin mikroravinteta, eli vitamiineja ja mineraaleja, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan, immuniteettiin ja esimerkiksi muihin toimintoihin kehossa. Pelkkää ”tyhjää energiaa” syödessä, kärsii helposti ravintoaineiden puutoksesta, mikä heijastuu ihoon, hiuksiin, unenlaatuun ja yleiseen olotilaan. Jos syö pääosin ravitsevaa ruokaa, voi myös syödä köyhempää ravintoa silloin tällöin, ilman että siihen kuolee. 😉

Syön näitä edelleen melkein joka päivä 😀

Kaikki vaikuttaa siis kaikkeen, mutta kaikesta ei tarvitse tehdä niin kovin vaikeeta! 😀 Mikään yksittäinen ruoka-aine tai ruokametodi ei tee kenestäkään tervettä eikä sairasta. Yksittäisiin pikkuasioihin juuttuminen on just se asia mikä pistää pään pyörälle ja alkaa ylianalysointi siitä, että syönkö tänään basmatiriisiä vai jasminiriisiä ja kumpi on parempi? Edellä mainitut asiat johtaa ruuan ja syömisen yliajatteluun, joka saa aikaan sen, että terve suhtautuminen ravintoon vääristyy ja voin kertoa, että se polku ei ole kiva kulkea.

Jos maitotuotteet eivät tee hyvää sun iholle, silloin niiden välttäminen on hyvä idea. Jos sun vatsa voi paremmin ilman gluteenia, ei kannata syödä sitä. Jos karkkipussi viikonloppuna tuo sulle hyvän mielen ja olon – syö se. Jos karppaaminen saa olon lähinnä veteläksi ja löysäksi, unohda koko juttu!

Kaikista tärkeintä on löytää ja oppia omat tavat, jotka pysyy. Itse ajattelen, että haluan syödä paljon ravitsevaa ruokaa, jotta olo pysyy hyvänä. Pyrin syömään paljon hiilihydraatteja joka aterialla, jotta treenitehot pysyy – Se on nimittäin ihan paras fiilis kun treeni kulkee! Tällä hetkellä en vältä esimerkiksi maitotuotteita, mutta silti käytän kahvissa kauramaitoa. En käytä kovin usein gluteenia sisältäviä ruokia, mutta jos mulla on esimerkiksi kiire, kaksi kauraleipää avocadolla ja kanamunanvalkuaisella uppoo erittäin helposti. 🙂 Vihannekset ovat mun ruokavalion pohja ja mielestäni ne tuovat annoksiin hyvää makua, vaihtelevuutta ja volyymia, koska tykkään syödä paljon. Mulle ei tule hyvä olo jos syön paljon sokeria ja usein, mutta oikeesti, lauantai-ilta ja kunnon karkkisäkki on kyllä joskus sen huononkin olon arvoista. Ainakin seuraavana päivänä treenitehot ovat melkoisessa iskussa!

Ammattini vuoksi, mun täytyy toki optimoida ruokailuja ja niiden sisältöä, koska yksi intohimoni on myös treeni ja siinä kehittyminen. Mitä kehittymiseen tulee, on ruokavaliolla toki suuri rooli siinä. Kehittymisen yksi avainsana on kuitenkin saada riittävästi energiaa, ei minimoida sitä. Ylipaino ja laihduttaminen ovat toki täysin eri asia ja silloin täytyy kontrolloida myös ruuan ja energian määrää. Uskon kuitenkin, että liian moni liikkuva ihminen on juuttunut liikaa tuohon energiansaannin ja ruoka-aineiden kontrollointiin siinä uskossa, että se on avain onneen.

Instagram: ainorouhiainen 

snapchat: ainopaino

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


10 Responses to “KYLLÄSTYNYT RAVINNON YLIANALYSOINTIIN”

  1. Myy sanoo:

    Aamen! Just näin!

  2. Marsu sanoo:

    Hei,

    Ihana lukea näitä sun tuoreimpia postauksia, kun olet alkanut ottaa pikkuisen rennommin! Kuulostaa niin hyvältä ja tommoseen haluan itsekin päästä vielä!

    • ainorouhiainen sanoo:

      Kiitos paljon, tosi mukavaa että tykkäät. Siihen pääsee kyllä kun vain päättää jättää hömpötykset vähemmälle 😉

  3. Hohkamölli sanoo:

    Tuo jäätelö on NIIN hyvää! Blogisi perusteella ostin ja koukussa ollaan koko perhe. Jos pakkasessa on B&J:tä ja Lohiloa niin Lohilo loppuu ensin. Kiitos siitä ja Nam!

  4. Hannis sanoo:

    Samaa mieltä että jotenkin sun viime kuukausien kirjoitukset on ollut tosi kivaa luettavaa koska rivien välistä vaan huokuu sellaista rentoutta ja onnea mikä näin lukijan näkökulmasta sulla on ainakin välillä ollut ehkä hukassa? 🙂

    • ainorouhiainen sanoo:

      Onpa mukava lukee tällaista, tuo on ihan totta kyllä että tässä alkaa kaikki kääntyy parempaan suuntaan ja se vaikuttaa tietysti kaikkeen. 🙂

  5. Pauliina sanoo:

    Nyt oli kyllä niin hyvä postaus! 🙂 100% samaa mieltä sun kanssa!

Kommentoi