Q&A – VASTAUKSET OSA 2/2

Kannattaako HIIT-treeniä tehdä kuntosalitreenin päälle? Onko tästä jotain hyötyä tai haittaa? Miten yleensäkkin yleensä tälläisten erilaisten treenien sijoittelu kannattaa toteuttaa?

V: Jos haluaa yhdistää kuntosalitreenin ja hiit-treenin, kannattaa tehdä ne niin että kuntosali ensin ja hiit perään. Tavoitteesta riippuen, hiitin avulla saadaan tietysti korkeampi kulutus treenille ja lisätään treenin jälkeistä jälkipolttoa, mikä toimii hyvin jos tavoitteena on esim. kiristely. Itse en kuitenkaan suosittele mitään maraton-treenejä, eli mielummin jaottelisin esim. aamuun ja iltaan treenit, jos mahdollista. Toki silloin tällöin pidemmät riipasut antaa myös vaihtelua ja haastavat kroppaa eri tavalla.

Hei, olen aloittanut nyt tietoisemmin optimoimaan liikuntamäärää ja lisännyt parin kuukauden ajaksi salia ryhmäliikunnan sijaan. Teen 4 kertaa viikossa voimatreeniä (palautumisesta riippuen 2 kovaa salikertaa lyhyemmillä toistomäärillä ja kaksi hieman kevyempää pidemmillä sarjoilla), lisäksi 1juoksulenkki ja kävelylenkkejä fiiliksen mukaan. Olen syönyt pääasiassa kasvisruokaa mutta nyt lisännyt tulosten toivossa enemmän myös kalaa ruokavalioon ja pyrkinyt syömään proteiinia tasaisesti joka aterialla noin 10-20g. Rakastan kasvvisruokaa ja haluaisin kysyä, pysyykö proteiinisynteesi yllä kasviperäisillä proteiininlähteillä? Tai mitä kasviperäisiä proteiinin lähteitä tulisi aterialla yhdistellä synteesin ylläpitämiseksi? Esim. Pähkinät+palkokasvit/maitotuotteet+viljat jne?

V: Kyllä kasvisruokavaliolla pystyy kehittymään myös, täytyy vain yhdistellä lähteitä, jotta saadaan tarvittavat aminohapot. Oon itseasiassa kirjoittanut tästä aiheesta kokonaisen postauksen ja sen voit luke täältä –> KASVISRUOKAVALIO – MITEN SAADA VÄLTTÄMÄTTÖMÄT AMINOHAPOT

Aiotko mennä ruissiin kesällä? Kuinka monta kertaa vuodessa yleensä lähdet bailaamaan? Ja kuka se jätkä sun snäpeissä on?

V: JEAH! Ruissi bookattu jo viime syksynä, eli sinne menossa! Tänä vuonna olen ollut kerran bailaamassa, mutta kesällä tulee käytyä useammin, etenkin silloin kun mulla on kesäloma. Vastailinkin tähän jo edellisessä, eli tyyppi jonka kanssa oon hengaillut viimeisen kuukauden. 🙂

Moi, ja kiitos mahtavasta blogista! Miten neuvoisit toimimaan hiilareiden suhteen: minulle tulee herkästi hiilihydraateista väsymys, mutta koska urheilen paljon, tarvitsen myös paljon hiilareita. Miten saan riittävän määrän hiilareita syötyä ilman, että päivä menee unisena? Olen yrittänyt ajoittaa hiilarit ennen ja jälkeen treenin, sekä iltaisin viimeiselle aterialle. Tällöin hiilarimäärä on kuitenkin jäänyt alle 200 g /pv. Mitä hiilarilähteitä ja millä määrillä sekä ajoituksella suosittelet? Entä miten saisin elimistöni ”sietämään” enemmän hiilaria, eli ilman väsähtämistä. Kiitos!

V: Kiitos! Pystyisitkö lisätä vihanneksien määrää, vaikka niiden hh määrä ei ole kovin suuri niin saisit ainakin hieman määrää ylös. Lisäksi kannattaa suosia hitaasti imeytyviä lähteitä, kuten vaikka kauraa. Voit myös kokeilla lisätä aterialle rasvanlähteen, joka hidastaa hiilarin imeytymistä ja voisi auttaa asiaan? 🙂 200 g/ pvä on mun mielestä aika vähän, etenkin jos urheilee, joten yrittäppäs pienillä lisäyksillä saadaa määrää ylös!

Olisko sulla jotain nyrkkisääntöä ruokien ravintoarvoille? Eli paljon saisi enintään tai olisi hyvä määrä vähintään olla proteiinia, rasvaa ja suolaa ruuissa/100 grammaa? Muistan kun joskus sanoit ettei kannata ainakaan dieetillä ollessa ostaa tuotteita joissa on yli 3g sokeria sadassa grammassa ja tän oon pitänyt mielessä!

V: Tähän on vaikea sanoa mitään yhtä tiettyä sääntöä, sillä riippuu pitkälti ateriasta ja aterian ”tavoitteesta”. Mutta itsekin tsekkailen aina juuri sokerien määrän ja pyrin pitämään sen mahdollisimman pienenä. Nyt dieetillä ollessa olen myös suosinut vähärasvaisempia tuotteita, sillä rasva nostaa aina energiamäärää melko korkeaksi ja näin pystyn syödä hieman enemmän. Toki rasvaakin tarvitaan, mutta pyrin ottamaan sen hyvistä lähteistä.

Kuinka paljon voi mennä miinuskaloreilla jos haluaa silti palautua ja kehityksen jatkuvan? Oon pitkään miettinyt rasvapronsentin pudottamista kilpaurheilijoilla. Jos rasvaprosentti on vähän alle 20, mutta haluaisi pudottaa hieman rasvan osuutta kehossa (jotta olisi ”kevyempi” kilpailla), niin vaikuttaako miinuskaloreilla meneminen merkittävästi palautumiseen ja kehitykseen?

V: Sanoisin, että oli kyseessä kuka tahansa niin sellainen – 500 kcal pvässä on aika hyvä yleisohje. Kun keho kiristyy, kulutus laskee ja myös ruokavaliota täytyy kiristää (tai kulutusta lisätä) ja se on helpompaa, jos alussa ei ole lähdetty liian kovilla miinuksilla liikkelle. Aina pitää olla pelivaraa, jos haluaa tehdä asian järkevästi. Kilpaurheilijoilla on apuna se, että heillä kulutus on yleensä sen verran kova, että kiristelystä huolimatta ruokamäärät pystytään pitää melko korkeana. Optimoimalla ruokavalion mahdollisimman toimivaksi ja esim. makrojen täsmäkäytöllä pystytään panostamaan palautumiseen, vaikka oltaisiin miinuskaloreilla. Urheilevan kiristelijän kannattaa myös pitää hiilarimäärä melko korkeana dieetin makrojen sallimissa rajoissa. 🙂

Ootko nyt parisuhteessa, vai kuka se snäpissä moneen otteeseen näkynyt mies on? 😀

V: En nyt sanoisi että parisuhteessa, ei olla tunnettu vielä kovin pitkään ja lisäksi hän asuu saksassa. 🙂

Kun lasket päivän makrot, lasketko mukaan myös ihan kaikki vihannekset jostain kurkusta ja jääsalaatista lähtien?

V: Kyllä lasken, tosin en käytä juurikaan kurkkua tai lehtisalaattia. 😀

Onko lihaskasvun kannalta merkitystä, painottaako ruokavaliossaan enemmän hiilareihin vai rasvoihin? Jos harrastaa paljon aerobista liikuntaa, onko mielekkäämpää nipistää rasvoista (kuitenkin niin, että minimimäärä täyttyy) ja syödä enemmän hiilareita?

V: Lihaskasvun kannalta hiilarit ovat tärkeämmässä roolissa. Sanoisin, että kannattaa mielummin nipistää rasvoista tuossa tilanteessa. 🙂

Kuinka ”pahiksena” pidät hedelmäsokeria? Jos esim. syön päivän aikana neljä banaania versus pikkupussin irtokarkkeja, miten paljon parempi vaihtoehto banaani on vai olisivatko nämä ihan samalla viivalla lopputuloksen kannalta?

V: Kannattaa muistaa, että tuosta määrästä hedelmiä, saat myös vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, eli mikroravinteita, jotka ovat tosi tärkeitä keholle ja esimerkiksi aineenvaihdunnan toiminnalle. Karkkipussista et saa mitään muuta kuin tyhjää energiaa, väri-ja lisäaineita. Kaloreiden kannalta, asialla ei tosiaan olisi juurikaan merkitystä, eikä suuret sokerimäärät ole koskaan hyvästä. Pitäisin hedelmät mukana ruokavaliossa, mutta kohtuudella. Marjoissa on vähemmän sokeria, joten ne ovat vielä parempi vaihtoehto vitamiinitankkailuun! 🙂

Jos tavoittelee lihaskasvua, onko salilla pakko käydä vai voiko pelkän kotitreenin voimin saada tuloksia, jos käyttää tarpeeksi mielikuvitusta ja apuna on kuitenkin kahvakuulaa ja käsipainoja?

V: Kyllä se on mahdollista! Esimerkiksi punneruksen, leuanvedot yms toimivat hyvin myös lihaskasvun kannalta ja jos käytössä on riittävästi lisäpainoa, en näe mitään syytä miksei onnistuisi. 🙂

Miten kauan kannattaa dieetata tai kiristellä, jotta aineenvaihdunta ei kärsisi?

V: Riippuu vähän miten kroppa reagoi dieettiin. Mikäli olotila alkaa olla jatkuvasti väsynyt ja huomaa dieetin vaikutuksen kehossa ja mielessä. Jos tuloksia ei enää näy, eli kroppa (aineenvaihdunta) alkaa jumittaa, on hyvä ottaa pientä taukoa hommasta. Muita merkkejä on esimerki uni, joka kertoo paljon kehon tilasta ja siitä kannattaako vielä kiristellä. Liian vähäinen energiansaanti, liian pitkään vaikuttaa usein ensimmäisenä unenlaatuun.

Nyt kun oon itse ollut pidempään miinuksilla, huomaan että esim. hikoilun määrä on hyvin vähäistä ja kehoa täytyy lämmitellä enemmän, eli lämmöntuotanto on laskenut vähentyneen energiansaannin takia. Mulla on enää kaksi viikkoa jäljellä ja sitten otan reversen kautta kaloreita ylöspäin jotta kroppa saa palautua välillä. 🙂

Kirjoitat paljon ja aktiivisesti joka on äärimmäisen hienoa. Millä tavoin aikataulutat että ehdit myös muun ohessa pitämään blogia? Kirjoitatko tekstit etukäteen valmiiksi? Onko jotain hyväksi havaittua tapaa saada omasta bloggaamisesta aktiivisempaa?

V: Kiitos! Kirjoitan aika harvoin etukäteen mitään, mutta kirjoittelen aiheita ylös aina kun sellaisia mieleen juolahtaa. Pyrin suunnittelemaan hieman, mistä kirjoitan minäkin päivänä, eli mulla on yleensä aina tiedossa aiheet ainakin muutamalle tulevalle päivälle. Välillä toimin myös spontaanisti ilman mitään suunnitelmia. Mun tvaoite on kirjoittaa postaukset aina aamusta, jolloin ei tarvitse stressata aiheesta loppupäivänä enää. Ehkäpä juuri jokin viikkosuunnitelma voisi toimia hyvin, että tekisi jokaiselle viikolle aikataulun, miten postailee ja mitä. 🙂

Aamupalavinkit. Perinteisesti syön aina pari palaa kauraleipää + kahvia. Vatsalle ei käy ruisleipä, kaurapuuro eikä mysli. Vinkkejä kaipailisi johonkin uuteen, täyttävään ja energiapitoiseen aamupalaan jolla saisi hyvän startin päivään.

V: Mun mielestä smoothiet ovat ihan loistava vaihtoehto, koska voit laittaa sinne niin paljon kaikkea hyvää tekevää. Esimerkiksi marjoista/hedelmästä, vihanneksista, avocadosta, heraproteiinista saa jo aika hyvän setin aikaiseksi. Sekaan voi lisäillä siemeniä/pähkinöitä tuomaan vielä lisää energiaa tarvittaessa.

Vatsan turvotus. Millä saisi vatsan turvotusta pois? Vaikka mikään ei muuttuisi ruokavaliossa niin joku vaikuttaa että vatsa turpoo. Minkälainen liikunta ja ruokavalio siihen auttaa?

V: Voisiko kyseessä olla jonkin ruoka-aineen aiheuttama yliherkkyys? Ootko tutustunut FODMAP-ruokavalioon? Eli tuo ärtyneen suolen oireyhtymä voi aiheuttaa turvottelua ja kytkemällä pois tietyt ruoka-aineet saadaan yleensä nopeasti helpostusta. 🙂

Lähettävätkö nettiasiakkaasi ennen ja jälkeen-kuvia? Minkälaista palautetta olet saanut asiakkailta? Onko nettiruokavalio muuttunut? Olen ymmärtänyt, että nettikaupan ruokavalio muistuttaa ruokavaliota, mitä itse söit, ennen kuin palkkasit PT:n.

V: Osa lähettää kyllä kuvia tai kirjallista palautetta tuloksista. Olen saanut paljon positiivista ja hyvää palautetta etenkin ruokavalioiden tuomasta muutoksesta. 🙂 Syön edelleen samalla tavalla kuin ennen PT:n palkkaamista, erona on vain se että lasken nyt tarkemmin makroja ja kaloreja dieetin vuoksi. Ruoka-aineet eivät ole juurikaan muuttuneet, mitä nyt hieman rennommin on tullut käytettyä esim. maitotuotteita. Nettikaupan ohjelmista BOOTY BOTCAMPin ruokavalio perustuu myös makrojen sisällä syömiseen, muissa ohjelmissa mennään kalori-teorialla, eli vaihtoehtona on erilaisia annoskokonaisuuksia, eikä itse tarvitse laskea makroja tai kaloreita, vaan valita vaihtoehdoista annoskokonaisuuksia. Ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan erilaisilla tyyleillä voi saada tuloksia. 🙂

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


Kommentoi