7 SYYTÄ MIKSI PAINOSI NOUSEE (ilman lihomista)

Tarkoittaako painon nousu aina lihomista? Miksi paino nousee aina välillä, vaikka ei olisi syönyt epäterveellisesti tai olisi jopa liikkunut enemmän kuin normaalisti? Kannattaa muistaa, että painonvaihtelut eivät tosiaan ole aina lihomista tai laihtumista, vaan asiaan vaikuttaa myös muut asiat, kuten treeni, ravinto, nestevaihtelut, hormonitoiminta, uni tai painon mittauajankohta. Painon seuraamiseen toimii parhaiten samana ajankohtana otettu mittaus, esim aamulla ennen syömistä ja juomista.

  1. Treeni – Kovat treenit keräävät nestettä lihaksiin ja palautuessaan lihakset imevät nestettä kuin sieni. Etenkin isoja lihasryhmiä, kuten jalkoja treenatessa, paino voi nousta jopa 2-4 kg (riippuen henkilön koosta) treenin seurauksena.
  2. Ravinto – Hiilaripitoinen ravinto kerää nestettä, joten jos tuli syötyä paljon hiilareita tai suolaista ruokaa, nousee painokin yleensä kilon kaksi. Tämä ei siis tarkoita, että vaikka on ”mässätty” hieman enemmän, olisi kroppa kerännyt heti rasvakiloja, vaan yleensä esim. tankkauspävien jälkeen paino on koholla tästä syystä ja laskee takaisin normaaleihin lukemiin parin päivän sisällä.
  3. Syödyn ravinnon koostumus – Myös vähäkaloriset ruuat, kuten vihannekset painavat vatsalaukussa. Vaikka olisi syönyt vähän kaloreita, on silti voinut syödä määrällisesti paljon, jonka vuoksi paino on hieman korkeampi ennen kuin ruoka poistuu elimistöstä.
  4. Punnitsemisen ajankohta – Jos toisena päivänä käy vaa’alla kello 7 aamulla ja viikonloppuna vaikka paljon myöhemmin, on painokin luultavasti eri, sillä keholla on ollut eri aika imeyttää ravintoa kehoon.
  5. Stressi – Stressaantunut keho kerää usein nestettä, jolloin olo voi tuntua turvonneelta ja painavammalta. Myös liian vähäiset yöunet aiheuttavat saman efektin, kuten myös liian suuret treenimäärät, jotka ovat keholle iso stressi.
  6. Hormonitoiminta – Naisilla paino nousee kuukautisten aikana usein kilon tai kaksi ja tämäkin johtuu nestevaihteluista. Itse en koskaan edes käy vaa’alla tuohon aikaan, sillä siitä tulee vaan paska fiilis. Suosittelen samaa myös muille. 😉
  7. Pidemmällä aikavälillä myös kehonkoostumuksen muuttuminen voi nostaa painoa, vaikka keho olisi timmiytynyt ja jopa kutistunut. Lihaskasvu ja rasvan vähentyminen voi näyttää vaa’alla suurempaa lukemaa, vaikka peilistä näkyy huomattavasti sutjakampi olemus!

En tiedä miksi olemme aina niin kiinni noissa numeroissa, mutta toivottavasti tämä selvensi sitä, ettei numerot ja niiden muutokset kerro paljon mitään siitä onko oikeasti lihonut tai laihtunut. Toki pidemmällä aikavälillä seuratessa näkee myös muutoksen suuntaan tai toiseen, mutta en lähtisi huolestumaan muutamien päivien tai viikkojen sisällä tapahtuneista muutoksista. Paino on vain numeroita ja sitä tärkeämpää on oma fiilis ja se mitä sieltä peilistä näkyy! 🙂

PS. Muistakaa käydä heittämässä kysymyksiä eiliseen postaukseen! (en julkaise kommentteja ennen vastauspostausta) =)

Mun ruoka- ja treenipainotteisia touhuja voi seurata myös instagramista: ainorouhiainen sekä snapchatista: ainopaino.

Jos haluat tiedon uusista postauksista nopeasti, käy tykkäämässä blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ.


One Response to “7 SYYTÄ MIKSI PAINOSI NOUSEE (ilman lihomista)”

  1. ninna sanoo:

    kiitos hyvästä muistutuksesta. aina ei muista painon noustessa edes vähän että se ei ole pelkkää rasvaa. varsinkin tuo hiilihydraatti vaikuttaa. mulla tosin kovien treenipäivien jälkeen paino on enemmänkin laskenut, tiedä sitten miksi? lisäisin tähän vielä vatsan toiminnan; jos on ummetusta(vaiettu vaiva)tai ei ole ollut ”isoa hätää” paino saattaa olla parikin kiloa suurempi. kuinka usein itse tarkkailet painoa? mitä mieltä ottaa paino juuri ennen treeniä ja jälkeen jotta näkee nestehukan?

Kommentoi