YLEISIN ASIA JOKA ESTÄÄ LAIHTUMISEN JA TULOKSIEN SAAVUTTAMISEN

Olen kirjoittanut hiilareista, proteiineista, rasvoista, makrojen täsmäkäytöstä, tankkauspävistä, kiristelystä, eri treenimuodoista sekä ravinteiden vaikutuksesta kehonkoostumukseen, mutta silti olisi vielä yksi asia jäljellä. Monesti tulee unohdettua, että ihminen on kokonaisuus, johon myös mieli ja psyyke vaikuttavat todella paljon. Oon huomannut, että nyt kun tässä viime aikoina oon kokenut hieman muutoksia elämässä, on se vaikuttanut myös kropan toimintaan. Ei olekkaan niin helppoa pitää kaikkia lankoja käsissä samalla tavalla kuin ennen. En ole tuntenut itseäni mitenkään erityisen stressaantuneeksi, mutta oon silti kärsinyt esim. uniongelmista. Nyt nuo ongelmat alkaa onneksi olla melkein selätetty, luojan kiitos. Mikään ei ole niin rasittavaa kuin herätä joka yö samaan aikaan ja pyöriä hereillä monta tuntia..Edelleen heräilen välillä, mutta suurimmaksi osaksi nukun nyt hyvin.

_mg_0131

Tästä päästäänkiin aiheeseen nimeltä stressi, joka liittyy vahvasti postauksen otsikkoon. Jokainen joka tätä lukee, voi varmasti sanoa ainakin yhden ihmisen, jonka tietää elävän hyvin stressaavaa elämää. Nykyäänhän lähinnä kilpaillaan siitä kenellä on kiireisin, hektisin ja stressaavin elämä. Stressiin liittyy yksi asia, joka vaikuttaa voimakkaasti hormonitoimintaan ja tämä on nimeltään kortisoli

Kortisolin, eli stressihormonin tärkein tehtävä on pitää veren sokeritaso riittävän korkeana stressitilanteiden aikana. Kortisolin alkueräinen tehtävä on ollut suojelu. Sen avulla elimistö on saanut energiaa taisteluun tai pakenemiseen villieläimen hyökätessä. Kortisoli on siis myös energiahormoni. Jos kortisolitasot ovat kunnossa, sen avulla heräämme virkeänä aamuisin. Kortisolin eritys vähenee päivän mittaan ja se on alhaisimmillaan keskiyöllä. Kun kortisolirytmi kääntyy väärin päin, on se herätessä matala, jolloin luonnollisesti on väsyneimillään aamuisin ja virkeimmillään illalla. Myös aiemmin mainitsemani yöheräilyt liittyvät käänteiseen kortisolirytmiin.

Hetkellinen stressireaktio antaa voimaa, sillä sen ansiosta syke kiihtyy, verenpaine nousee, verensokeri nousee, ruoansulatus pysähtyy, sukuhormonien tuotanto lakkaa ja hetkellisesti rasvaa puretaan energiaksi. Valitettavasti stressi ei enää ole vain hetkellinen reaktio, vaan siitä on tullut monille jopa vuosia kestävä ongelma, jolloin korkea kortisoli pitää yllä korkeaa verensokeria. Verensokerin noustessa myös insuliinin eritys kasvaa. Näiden kaikkien summana, ongelmaksi muodostuu kuitenkin insuliiniresistenssi, jota stressi ja pitkään koholla olevan insuliini aiheuttavat. Lyhyesti sanottuna insuliiniresistenssi on tila, joka lihottaa ja kerää rasvaa, etenkin keskivartaloon ja yläselkään. 

_mg_0119

Tuleeko syötyä terveellisesti ja treenattua säännöllisesti, mutta silti tuntuu että kroppa vain paisuu? Tässä voi olla se puuttuva palanen, sillä stressi vaikuttaa myös ulkonäköön, se vanhentaa, väsyttää, sairastuttaa ja lihottaa. Olen sanonut tämän useasti ennenkin, mutta myös kovat treenit ovat stressiä elimistölle ja mikäli elää vaihetta, jossa muu elämä on hyvin stressaavaa, ei tosiaan kannata tehdä treenistä vielä ylimääräistä pakkopullaa. Liikunta toki myös poistaa stressiä ja tuo hyvää oloa,mutta mikäli elämä on pelkkää suorittamista, treenejä myöten, kannattaa vetää jarrusta ja miettiä missä menee raja hyvinvoinnin ja suorittamisen välillä.

Pitkäaikaisen stressin syitä voivat olla esimerkiksi liian suuri työkuorma, ahdistavat ihmissuhteet, alkoholi, tupakka, kofeiini, sokeri, suolisto-ongelmat, liian vähäinen uni, huonolaatuinen ruokavalio (paljon sokeria, valkaistua viljaa ja prosessoitua ruokaa) sekä ravinnevajeet, kuten magnesiumvaje. Liian vähäinen magnesiumin määrä elimistössä pitää yllä liian suurta stressihormonien eritystä.

_mg_0118

On jotenkin aivan päätöntä miten paljon rahaa jengi laittaa kaikenmaailman purkkeihin, pulvereihin ja valmennuksiin, kun yksinkertaisin asia olisi täysin ilmaista. Jos multa kysytään niin uni on kaikista tehokkain tapa voida hyvin, muokata kehonkoostumusta ja parantaa treenituloksia. Siihen ruutuun kannattaa todellakin panostaa. Harmillista on se, että aiemmin mainittu stressi on todella tehokas ase tuhoamaan riittävän syvä ja laadukas uni. Jokaisen kannattaa pysähtyä välillä miettimään omaa arvojärjestystä ja sitä vievätkö omat toimintatavat ihan oikeasti kohti sitä tavoitetta mitä tahtoo.

KUVAT: Anna Riska / Annmarias

housut, kengät, paita – Adidas

aurinkolasit – Ray-Ban


7 Responses to “YLEISIN ASIA JOKA ESTÄÄ LAIHTUMISEN JA TULOKSIEN SAAVUTTAMISEN”

 1. Avatar Tanja sanoo:

  Ihanaa että puhut aiheesta! Tuntuu itsestään selvältä, mutta tosielämässä tämä univaje/stressitaso – asia tuntuu olevan todella usein juttu jonka ei edes tajuta olevan täysin pielessä, vaikka muuten elettäisiin terveellisesti ja tietotaitoa elämäntavoista tuntuisi paljon olevan.

 2. Avatar Juulia sanoo:

  Hei!

  Mun elämä on ollut useamman vuoden stressaavaa johtuen ikävistä sattumista ja elämäntilanteista. Ajoittain nukuin todella vähän ja pitkään todella huonosti. Nykyisin nukun hyvin, mutta tunnistan itsestäni tuon että olen aamuisin ihan kuoleman väsynyt, tuntuu ettei energiaa riittäisi sängystä ylös nousemiseen ja vaikka nykyään nukahdan hyvin, iltaisin energiaa olisi. Mitä voin tehdä että saisin tämän kääntymään päälaelleen?

 3. Avatar SK sanoo:

  Mulle kävi niin, että aloitettuani magnesiumin ja sinkin syömisen purkista, tuntuu että multa olisi oikeasti hävinnyt kaikki turvotus mun kropasta. Ihan maagista! (Tai sitten se johtuu jostain muusta ja yhdistän mun mielessä vaan nämä kaksi ;) tosiaan, ruokavalio ollut sama, mutta vähensin treenejä ja aloitin magnesiumin ja olo on yllättävän hoikka (vaikka oletin päinvastoin treenien vähentyessä). En ollut edes aikaisemmin yhdistänyt näitä asioita kunnes nyt luin sun kirjoituksen. :)

 4. Avatar Aliisa sanoo:

  ”On jotenkin aivan päätöntä miten paljon rahaa jengi laittaa kaikenmaailman purkkeihin, pulvereihin ja valmennuksiin, kun yksinkertaisin asia olisi täysin ilmaista. Jos multa kysytään niin uni on kaikista tehokkain tapa voida hyvin, muokata kehonkoostumusta ja parantaa treenituloksia.”

  AAMEN SISTER! Itse huomasin mielettämän eron elämänlaadussa kun aloin panostamaan uneen viikon jokaisena päivänä (vai yönä). Ennen saatoin kyllä viikonloppuna nukkua mutta arkena unen määrä jäi pääsääntöisestä alle 6h/yössä.

  Ongelmahan tässäkin on se, että aikaisin nukkumaan meneminen on monesti aika, noh, tylsää. Illan viimeiset tunnit ovat monesti sitä omaa aikaa ja moni ei välttämättä halua käyttää sitä nukkumiseen. Helpompaa ehkä kuitenkin sitten ostaa niitä pillereitä ja pulvereita vaikka uni näennäisesti olisi kuitenkin ilmaista.

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Toi on niin totta, että haastavinta on melkeinpä tuo että malttaa mennä ajoissa nukkumaan. Loppupeleissä se on myös samanlainen tapojen muutos kuin mikä tahansa muu elämäntapoihin liittyvä juttu, pitää vaan päättää ja ottaa asiakseen. :)

 5. Avatar Anitta sanoo:

  Minulla on stressiä kropassa, kun en saa kiinteytymään.

Kommentoi