ESTROGEENIDOMINANSSI – NÄIN PÄÄSIN SIITÄ EROON

Pitkästä aika hormonijuttuja. Pidempiaikaiset lukijat tietää, että olen hyvin kiinnostunut aiheesta ja uskon hormonitasapainon olevan avain sekä terveyteen, että myös hyvään fyysiseen kuntoon. Hormonit kun vaikuttavat oikeastaan kaikkeen kehon toimintaan, niin hyvässä kuin pahassa. Hormonien puute tai liikatoiminta voi luonnollisesti horjuttaa tasapainotilaa, jolloin hormonit pyrkivät korjaamaan tasapainoa. Tätä voi ajatella myös niin, että meidän elimistö onkin kuin palapeli, jonka palaset vaikuttavat toisiinsa, kun yksi pala puuttuu, ei kokonaisuus ole kunnossa. Väsymys, masennus, mielialan vaihtelut, aineenvaihdunnan häiriöt sekä iho-ongelmat voivat johtua, ja usein johtuvatkin hormonitoiminnan epätasapainosta. Myös kipujen ja särkyjen taustalta saattaa löytyä häiriö hormonitoiminnassa. Lohduttavaa on se, että tähän tasapainoon pystyy itse vaikuttamaan omalla toiminallaan. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mainitsin tuossa, että hormonit vaikuttavat vahvasti myös toisiinsa, kun jotain on liian vähän, toista on liikaa. Tästä päästäänkin aiheeseen estrogeenidominanssi. Pahoittelen jo alkuun jos tuo ei ole mikään virallinen sana, mutta tarkoitan tilaa jossa estrogeenitasot nousevat liian korkeiksi, tai vastaavasti progesteronitasot laskevat liian mataliksi. Tämä tila voi ilmeta niin naisilla kuin miehillälläkin, vaikkakin naisilla tila on yleisempi. Mitä tämä sitten aiheuttaa? 

Esimerkiksi voimakkaat PMS-oireet ovat usein merkki estrogeenin doiminoinnista. Mielialat heittelee, turvottaa niin pirusti, rinnat ovat kipeät ja makeaa voisi syödä roppakaupalla. Runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset voivat myös liittyä tähän. Muita oireita ovat painon nousu, rasvan kerääntyminen alavatsaan, lantiolle ja reisiin, hidastunut aineenvaihdunuta, jatkuvat päänsäryt, unettomuus, seksuaalinen haluttomuus, mielialanvaihtelut.. Tässä vain muutamia oireita.

Syy voi johtua esimerkiksi vääränlaisesta ruokavaliosta, ylipainosta, maksan liiallisesta rasittumisesta tai yllätys, yllätys stressistä. Ja tästä päästäänkin aiheeseen omat kokemukset. Olenkin tainnut avautua täällä joskus noista PMS-oireista, jotka ovat vaivanneet aika ajoin. Viime keväänä sain hormonitasapainoni kuntoon ja huomasin sen välittömästi myös kuukautiskierrossa ja siihen liittyvissä oloissa. No, tänä vuonna olen taas saanut kärsiä näistä jutuista ja mm. voimakkaasta nestetasapainon heittelystä. Kun kävin hypoxi-kuurin, ohjaajani sanoi ettei ole nähnyt kenelläkään niin suuria painon heittelyjä niin lyhyessä ajassa. Mulla nousi paino 4 (!!) kiloa, kun kuukautiset alkoivat, ilman että olin muuttanut ruokailutapoja juurikaan. Ja auta armias, jos menin syömään jotain epäterveellistä, sen tunsi kirjaimellisesti seuraavana päivänä. Mullahan tulee ihan konkreettisesti iho kipeeksi, jos syön tai juon epäterveellisesti. Tässä ehkä yksi syy, miksi elän niin ”tiukasti”, koska en vaan kestä noita oloja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pari kuukautta sitten kävin ES Tech – skannauksessa ja juttelin pitkät keskustelut skannauksen tehneen Marjun kanssa. Hän oli hieman huolissaan mun jaksamisesta ja palautumisesta. Otettiin aika monet testaukset, sillä skannauksen tulokset olivat hieman erikoisia, sillä näytti siltä että mun kehon tulokset oli aina paremmassa kunnossa treenin jälkeen, kuin ennen sitä. Normaalisti homma menee siis toisinpäin. Kerroin myös tästä PMS-ongelmasta ja hän vinkkasi mua kokeilemaan Progresteronivoidetta. Estrogeenidominanssi voi siis johtua myös siitä, että progesteronitasot laskevat liian mataliksi. Tämä taas johtuu stressistä, sillä korkea kortisoli laskee progesteronin eritystä. Mun kohdalla tämä stressi johtuu taas runsaasta kovatehoisesta liikunnasta. Treeni on aina elimistölle stressi. Tämän vuoksi paljon urheilevilla ruokavalio/lepo on erityisen suuressa asemassa. Esimerkiksi palautusaterialla on suuri rooli siinä, ettei kortisolitasot jää ”jylläämään” päälle treenisuorituksen jälkeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tehtiin pieniä muutoksia mun ruokavalioon. Jätin heran pois, sillä vaikutti siltä ettei se sovi mun vatsalle, jätin myös makeutusaineet minimiin ja otin käyttööni magnesiumvoiteen sekä ProgesterAll – voiteen. Voidetta laitetaan kuukautisten välissä pieni määrä iholle 2 viikkoa putkeen, aamuin illoin. Ehdin käyttää voidetta vain ”yhden kierroksen” ja mitä tapahtui? Ei PMS:sää, ei voimakkaita vatsakipuja, ei v*tutusta tai makeanhimoa ja mikä parasta, ei jäätävää turvotusta! Olin jopa juhlimassa kuukautisia edeltävänä vloppuna, eikä iho tullut kipeäksi. :D Mulla on ollut myös niin kovat vatsakivut, että elän ensimmäiset kolme päivää buranan voimalla, mutta nyt en joutunut ottaa ainoatakaan tablettia. En oikein voi vieläkään uskoa, että asia ratkeaisi näin helposti, mutta toivon toki sitä. Rasva jää todellakin käyttöön tulevaisuudessakin. Rasvasta voi lukea enemmän täältä.

Tiedän, että tällaiset ”vaihtoehtoiset hoitomuodot” aiheuttavat aina mielipiteitä suuntaan jos toiseen, mutta kuten olen aikaisemminkin maininnut, mulle on ihan sama onko metodi lääketiedettä vai jotain muuta, tärkeintä on se miten se toimii ja vaikuttaa omaan olooni. En tietenkään voi tietää, onko tämä ratkaisu kaikille, mutta halusin silti jakaa oman kokemuksen, sillä tiedän että nuo vaivat eivät ole kovin mukavia. Kuka haluaa turvota 4 kiloa joka kuukausi ilman syytä? En minä ainakaan. :D

kuvat 1,2 Eve


28 Responses to “ESTROGEENIDOMINANSSI – NÄIN PÄÄSIN SIITÄ EROON”

 1. Avatar Sanna sanoo:

  Mistä tota saapi?

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   http://www.purebalance.fi (ota yhteyttä esim sähköpostitse) =)

   • Avatar Tiina sanoo:

    Hei! Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Saako tuota voidetta vielä kyseisestä verkkokaupasta? Linkki johdattaa sivustolle missä myydään naisten ja miesten kenkiä..? Onko sinulla antaa yhteystietoja?

    • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

     Hei! Itselläni linkki ohjaa tänne edelleen: https://www.progesterall.com/more_progesterall.html

     Tilasin voiteen aina yhteyshenkilöltäni eli pure balance – nimisen yrityksen kautta, mutta tämä on siirtänyt toimintansa ruotsiin joten en valitettavasti osaa sanoa mistä sitä saisi tilattua muualta kuin tuosta linkistä.(en ole tilannut linkin kautta itse, eli ei ole kokemuksia siitä) :)

 2. Avatar elisa sanoo:

  Hei Aino!
  Itseäni kiinnostaa suuresti myös hormoniasiat, ja kysyisinkin että onko jotain kirjaa jota suosittelisit luettavaksi? :)

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Suosittelen Kaisa Jaakkolan ”hormonitasapainoa” ehdottomasti! :)

 3. Avatar Salla sanoo:

  Saako tuota voidetta ostettua muualta kuin verkkosivulta? Kiinnostaisi kokeilla, kun mulla on kans ihan hirveet PMS-oireet; rinnat älyttömän kipeet, ketutus sitä luokkaa että voisi tappaa jokaisen vastaantulijan, ja se turvotus… Viime kerralla paino nousi päivässä 3kg. Vatsakivuistakaan en ilman Buranaa selviä.

 4. Avatar terhi sanoo:

  Moikka
  Olen luullut olevani ainoa joka kärsii pahoista turvotuksista erivaiheissa kuukautiskiertoa. Ei huvittaisi sopia mitään menoja keskelle kiertoa tai kuukautisten ajaksi, sillä painoni todellakin nousee tuon 4kg ja näytän ihan eri ihmiseltä.

  Kiinnostuin tuosta voiteesta enemmänkin. Tuon nettisivujen kauttako ko. voidetta voi tilata? Onko sillä sivuvaikutsia ?

  kiitos ja halleluja tästä postauksesta.

 5. Avatar Monsku sanoo:

  Moikka, ahh kuulostaa niin mun elämälle.. Mistä tota voidetta saa, mistä hankit? :)

 6. Avatar Sara sanoo:

  Hei kuulostaa tosi mielenkiintoselta! Haluaisin ehdottomasti päästä myös skannattavaksi, kun kaiken maailman ongelmia on itsellänikin ollut. Mistä muuten sait tuota ProgesterAll -voidetta? Näytti olevan toimituskulut Suomeen tuolta linkkaamaltasi sivulta 36e :/

 7. Avatar Janika sanoo:

  Moikka Aino!

  Käytätkö heran tilalla tällä hetkellä jotain muuta proteiinilisää tai voitko suositella jotakin vaihtoehtoista proteiinilisää heran tilalle? :) on alkanut tuntua myös siltä ettei hera sovi oikeen vatsalleni!

  • ainorouhiainen ainorouhiainen sanoo:

   Mulla on nyt ollu Friway – merkkinen hamppuproteiini joka on todella laadukas, mutta myös hintava. Toisena tuotteena oon käyttänyt puhdistamon herneproteiinia! Mulla on edelleen myös heraa, jota oon satunnaisesti käyttänyt jos teen pannaria tms missä maulla on suuri merkitys!

   • Avatar Myy sanoo:

    Pulsinilla on myös todella hyvänmakuinen (siis herneprotskuksi hyvänmakuinen ;) ) luomulaatuinen herneproteiinijauhe. Meillä jatkuvassa käytössä ja ehdottomasti paras mitä on tullu kokeiltua!

 8. Avatar sari sanoo:

  Hei ja kiitos hyvästä aiheesta jälleen kerran!!
  Mulla on kans kokemusta noista hormoonien epätasapainosta Huh, Huh…meinas mennä ihan nuppi sekasin ja niin monenlaista oireilua että en nyt tässä viitsi sen enempää (tulis liian pitkä tarina) mutta esim. vaihdevuode diagoosin oon saanut 40v ja tuota ennen oireilua ollut jo vuosia aiemmin! Normi paskaa syönyt elämäni ja taistellut kilojen/huonon olon kanssa. Löysin kans ton Kaisa Jaakkolan hormonidieetti kirjan joka avas mun silmät,ajatusmaailman ja elämäntavan ihan täysin. Vaihtareista en oo parantunut, joten tuo voide kiinostaa kovasti ja se tulikin selväksi mistä sitä saa ;)

 9. Avatar Emma sanoo:

  Täällä sama; menkat tuo 4 kg lisää painoa tähän pieneen varteen, tosin mulla saattaa samana päivänäkin olla tollanen heitto jos rankka sali alla. Mulla tosin liittyy korkeeseen testoon, ja menkatkin tulee 3-4 kertaa vuodessa.

 10. Avatar Tiina sanoo:

  Jos tuo on kosmetiikkatuote niin kuin se ilmeisesti on jos sitä joku yrittäjä myy, niin se ei imeydy ihon pintakerrosta syvemmälle eli sillä ei voi olla muita kuin ihoa pehmittäviä vaikutuksia (kuten millä tahansa kosteusvoiteella).

  Testolaastaritkin on reseptikamaa apteekista niin eiköhän tämäkin olisi jos oikeasti toimisi.

 11. Avatar Satu sanoo:

  Hei, on hieno juttu että olet päässyt estrogeenidominanssista eroon ja itsesi kuntoon. Itsellä takana vuosien taistelu väsymyksen painonnousua mielialaongelmien kanssa. Otakin kokeet joissa runsaasti kortisolia ja kortisolivuorokausirytmi sekaisin ja liikaa estrogeeniä. Mistä olet tilannut tuota luonnollista Progesteronivoidetta? Kokeilin tilata Biovealta mutta jäi Tulliin. Ihan kuin tahallaan olisi kaikki vastaan että saisi itsensä viimein kuntoon.

 12. Avatar Merja sanoo:

  Hei! Mielenkiintoista! Mutta hei voiko olla tuo estrogeenidominanssi jos kohtu on poistettu? Munasarjat tosin on tallella. Nimittäin oireet silti samat vaikka ei niitä kuukautisia ole enää ollenkaan.

  Kiitos! :)

 13. Avatar Miia sanoo:

  Mistähän tuota progesteronivoidetta mahtaa saada nykyään? PureBalacen sivut eivät toimi enään.

 14. Avatar Minah sanoo:

  Itse laitin eilen tilauksen Shytobuy nettikauppaan menemään. Pakko oli kommentoida tähän koska itselläni on myös kyseinen estrogeenin liikaeritys harmina ollu vuosia. Sukumme naisilla yksi pahimmista ja kuulemma harvinaisimmista oireista on kasvojen turpoaminen. Tällä hetkellä syön Yaz pillereitä jotka yksityinen lääkäri määräsi mutta turhaan. Tälle voiteelle on siis kova tarve ja odotukset :) Kiitos kirjoituksesta, en ole netistä löytänyt vastaavaa!

  Minah

  • Avatar Tiina sanoo:

   Hei!
   Saitko tilattua voiteen Shytobuy-verkkokaupasta? Millaisia kokemuksia? Itse mietin tilaamista.

Kommentoi