PÄIVÄN VINKKI X 3

Tässä on tullut kirjoiteltua sen verran paljon kaikenlaisia vinkkejä ja tipsejä, että ajattelin tänään ottaa kolme täysin erilaista tipsiä vanhoista postauksista ja muistuttaa niistä! Mulla on muutenkin pieni writer’s block – vaihe, eikä meinaa keksiä mitään järkevää! Joten jos teillä on postaustoiveita, nyt on hyvä hetki heittää toiveita ilmoille. :)

Collage_Fotor1

VINKKI 1:

Muistatko syödä riittävästi kuituja? Kuiduilla on puhdistava vaikutus elimistöön, sillä kuidut eivät ainoastaan edistä suoliston hyvinvointia, vaan ne myös sitovat ja poistavat myrkkyjä kehosta. Kuidut nimittäin imevät suolistossa itseensä vettä, kuona-aineita ja haitallisia bakteereita, jotka poistuvat kehosta ulosteen mukana. Kuidut nopeuttavat ruokamassan kulkeutumista auttaen näin myös ummetukseen. Kuitujen lisäksi tulisi muistaa juoda riittävästi vettä!

Suoliston toiminnalla on suuri vaikutus hormonitasapainoon ja terveyteen. Yleensä vatsaongelmat viestivät siitä, että kaikki ei ole ihan kunnossa. Ongelmat suolistossa lisäävät stressihormoni kortisolin eritystä sekä hidastavat estrogeenin poistumista elimistöstä. Tämän ajatustavan mukaan, erityisesti vyötärön alueelle ja alavartaloon keskittynyt rasvakudos kertoo siitä, että nämä hormonit eivät ole tasapainossa. 

Vihannekset ja kasvikset ovat loistava kuidun lähde ja usein terveellisesti syövät saavat riittävästi kuitua ruokavaliosta. Jos ei ole aivan varma, voi tarvetta täydentää kuitulisillä, jotka tekevät vatsan toiminnalle hyvää. Näitä on helppo lisäillä esimerkiksi aamupuuron tai smoothien sekaan. Yksi erinomainen kuitupitoinen ruoka on paljon hehkuttamani kaurapizza, sillä pohja sisältää runsaasti hyvää tekevää kuitua!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VINKKI 2:

Mikä on kehon tärkein rasvanpolttoelin? Vastaus tähän on maksa ja kun haluaa tehostaa rasvan palamista, kannattaa keskittyä myös maksan hyvinvointiin. Tein itse vuosi sitten muutoksia juuri tämän asian tiimoilta ja huomasin tuloksia, etenkin alavartalon rasvakertymät lähtivät sulamaan vihdoinkin.

Maksaa voisi kutsua kehon jätteenpuhdistuslaitokseksi, sillä kaikki elimistön veri kulkee maksan läpi. Maksalla on kyky poistaa kuona-aineita, vanhoja hormoneja, kemikaaleja ja muita myrkkyjä. Se myös muuntaa rasvasoluista puretun rasvan käytettäväksi energiaksi ja aktivoi rasvanpolttoon vaikuttavia hormoneja, lisäksi se säätelee proteiinien, hiilareiden ja rasvojen aineenvaihduntaa, varastoi tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja ja valmistaa kolesterolia.

Jos elimistön ravinnetasapaino on huono, ei maksa pysty toimimaan optimaalisesti, tällöin vanhat hormonit ja muut myrkyt palaavat takaisin elimistöön, jolloin voi syntyä erilaisia ongelmia. Yleisimpiä syitä maksan huonolle toiminnalle on puutteellinen ruokavalio, erityisesti kasvisten ja proteiinien puute sekä liiallinen alkoholin käyttö. Haitta-aineet varastoituvat minnekäs muualle kuin rasvasoluihin.

Alkoholi ei siis ole huono juttu vain sen runsaan kalorimäärän vuoksi, vaan myös siksi että se vaikuttaa mm. maksan toimintaan negatiivisesti. Maksa voi parhaiten, kun se saa paljon puhdasta, ravitsevaa ruokaa, reilusti kuituja ja riittävästi vettä! Erityisesti seuraavat ruoka-aineet tukevat maksan toimintaa: parsakaali ja muut kaalit, vihreä tee, kurkumiini, marjat, kanamunat, sipuli, valkosipuli, artisokka, sitrushedelmät, porkkana, bataatti, omega-3 rasvat, proteiininlähteet kuten esim. liha, kala, kana, kalkkuna jne.

Maksan toimintaa voi edistää myös ravintolisien avulla, etenkin B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä, lisäksi E- ja C-vitamiini, foolihappo, seleeni, sinkki, magnesium, kupari, molybdeeni, rauta, NAC, MSM, heraproteiini, aminohapot (glutamiiini, tauriini, glysiini, ornitiini, arginiini, kysteiini), vihreä tee uute, kurkumiini, kversetiivi sekä leväjauheet. Hyvä viherjauhe kannattaa sisällyttää jokaiseen päivään mukaan!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VINKKI 3:

Kesäjalat kondikseen? Miten saada timmit ja slimmit reidet ja peppu?

Myös reisien ja pakaroiden kiinteytykseen pätee samat säännöt kuin muuhunkin vartaloon. Lihas tulee esiin paremmin, jos päällä on vähemmän rasvaa. Monilla naisilla onkin juuri haasteellisinta saada noita alakropan rasvavarastoja pienemmäksi. Faktahan on se, että ne rasvat kyllä lähtee myös sieltä reisistä jos on riittävän motivoitunut ja jaksaa tehdä pitkäjänteisesti töitä. Voimaharjoittelu on loistava tapa muokata reisiä ja peppua, eli saada sitä muotoa. Voimaharjoittelu myös tehostaa rasvan palamista, sillä lihashan kuluttaa enemmän energiaa kuin läski.

Jos multa kysytään, paras tapa muokata kroppaa on tehdä yhdistelmänä sekä voimaharjoittelua reilummilla painoilla että myös plyometristä treeniä, joka on myös omiaan muokkaamaan vartaloa sutjakaksi. Jos taas mietitään juoksu- ja hyppylajien harrastajia ja heidän vartaloitaan, tulee aika hyvin esiin mitä plyometrinen harjoittelu voi saada aikaiseksi.

Plyometriset harjoitteet ovat nopeita ja räjähtäviä. Harjoittelu vaikuttaa lihaksiin, jänteisiin sekä hermostoon merkittävästi. Tällainen stimuloi nopeita lihassoluja, lisää lujuutta jänteisiin sekä haastaa hermo-lihasjärjestelmää. Plyometrinen harjoittelu yhdistää voima- ja nopeusharjoittelun sisältäen mm. spurtteja ja hyppyjä.

Hyvä yhdistelmä on tehdä 1-2 voimatreeniä alavartalolle ja 1-2 plyometristä harjoitusta. Kannattaa muistaa myös alavartalon huoltopuoli, sillä kireät lihaskalvot eivät ota treeniä vastaan samoin kuin hyvin huolletut koivet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


17 Responses to “PÄIVÄN VINKKI X 3”

 1. Avatar Camilla sanoo:

  Heippa,
  Mainitsit jo aikasemmassa postauksessa huoltotreenin tärkeydestä ja syvistä vatsalihaksista. Olisi kiva tietää lisää miten treenata syviä lihaksia.

 2. Avatar Anitta Erenius sanoo:

  Miten saa pömpövatsa litteämmäksi

 3. Avatar Karol sanoo:

  Hei Aino!
  Ensinnäkin, pidän blogistasi paljon. Pidän tavastasi kirjoittaa ja aiheet ovat mielenkiintoisia!
  Minä kamppailen suurten jalkalihasten (tarkoitan reisiä) kanssa, olen aina halunnut ne slimmimmäksi, pienemmäksi.. Mikään ei silti tunnu toimivan, harrastan juoksua vapaamuotoisesti ja teen lihasharjoitteita kotona. Reidet ovat suhteessa suuremmat kuin muut kehonosat!
  Olisi kiva jos saisi jotain neuvoja tähän! Kiitos.

 4. Avatar Typy sanoo:

  Mitä jos kirjoittaisit yleisesti kotiseuduistasi ja Vaasasta? Olethan tehnyt kotiesittelynkin, vaikkei se ehkä blogin aihepiiriin kuulukaan:)

 5. Avatar Birita sanoo:

  Postaus syvien vatsalihasten vahvistamisesta olisi mahtava, vaikka ihan treeniohjelma syville vatsalihaksille !

 6. Avatar Laura Elina sanoo:

  Toivoisin postausta, jossa olisi kotona tehtäviä (mielellään kehonpainolla) selkälihasliikkeita!

 7. Avatar Henna sanoo:

  Miten eroon yöheräilystä (klo 4-5), aihe jota vähän jo sivusit :)

  Milloin pitää lepopäivä: merkit kropassa vs suunnitellut lepopäivät

 8. Avatar Jenni sanoo:

  Mietin myös että kiva aihe olisi syvien vatsalihasten treenaus :)(mainitsit jossakin aiemmassa postauksessa, että vaikka pinnalliset vatsalihakset olisivat kondiksessa mutta alavatsa saattaa ”tulla ulospäin”, on syynä syvien vatsisten heikkous; tämä kirjotus jäi hyvin mieleen!). Aiheeseen liittyen oon pohtinut myös sitä, että kuinka keskivartalon korsetin saisi pidettyä ns. tiimalasimaisena ilman, että vatsalihasten kovasta treenauksesta seuraisi suora ja maskuliininen keskivartalo lihaksien kasvusta huolimatta? Voiko tähän vaikuttaa erityisen paljon tietyt vinojen vatsalihasten liikkeet suhteessa muihin liikkeisiin?

 9. Avatar Tuulia sanoo:

  Nivelongelmaisten näkökulmasta olisi kiva tietää korvaavia treeni-ideoita perinteiselle plyometriselle treenille, jos kovin hyppypitoinen treeni ei sovi. Varmaan räjähtävyyttä voi kuitenkin treenata muillakin tavoilla, toivottavasti :)

 10. Avatar Suski sanoo:

  Syvät vatsalihakset olis munkin mielestä kiva postausiahe ja myöskin tuo edellä manitittu lepopäivien pitäminen. Itsellä opettelun alla että koska voi jättää liikkumisen väliin koska välillä tuntuu että on krooninen väsymys eikö palaudu edes normi työpäivästä. Siihen kun vielä pakkoliikunta niin ei aina hyvää seuraa. Sit tietty ihan normi kuulumispostauksia on aina kiva lukea:)

 11. Avatar Kia sanoo:

  Mulla ei oo mitään tiettyä postausehdotusta, mutta olisi kiva lueskella sun ajatuksia vähän syvemmin! Eli usein sivuat montaa aihetta tekstissä, ja ainakin mulla ois mielenkiintoa kuulla vähän tarkemmin niistä sivutuista aiheista. Sillon ainakin yhestä tekstistä saattais tulla pari kolme lisää, millon kirjotettavaakin tulee :)

 12. Avatar salla sanoo:

  Moi Aino!
  Tykkään blogistasi tosi paljon ja olen todella pitkään sitä jo seuraillut. Ihmettelen miten aina keksit postattavaa ja joka päivä jaksat postata. Tosi ihailtavaa :)
  Postausehdotuksissa komppaan Typyä, olisi kiva kuulla sun kotiseuduista ja Vaasasta. Muutenkin kaikki ihan tavalliseen arkeen ja fiiliksiin liittyvä olisi mielenkiintoista luettavaa, toki oman harkintasi mukaan mitä haluat kertoa ja mitä et :)

 13. Avatar anna sanoo:

  Minä toivon vinkkejä timmimpiin jalkoihin/reisiin. Mulla on isot reidet ja sulatettavaa olisi. Toki on siellä lihastakin. Toivoisin jonkun erittäin tehokkaan jalkatreenin. Joku valmiiksi saatu suunnitelma motivoi ihan eri tavalla, kuin että itse keksisin liikkeitä. :D

 14. Avatar Petra sanoo:

  Toivottavasti kerkeen vielä esittämään postaustoiveen.
  Toiveena olisi RYHTI! Tai lähinnä sen korjaaminen.

 15. Avatar Ems sanoo:

  Toivottavasti luet vielä, vaikka vähän myöhässä kommentoinkin. Toi ryhti on kans musta hyvä postausaihe, mut mua kiinnostais lukea lihastasapainosta. Vinkkejä ja liikkeitä, että sais kroppaan hyvät perustat lähtee treenaa kovempaa. Varsinkin nivelongelmaisena koen et olisi hyvä että ois balance lihaksissa :)

 16. Avatar Anjanette sanoo:

  Postausaiheeksi ehdotan ”sound mind in a sound body” teemaa. Mentaaliharjoittelua, mielikuvia, mindfullness, asenne ja ajatusten voima. Millainen merkitys mentaalipuolen harjoittelulla on ollut kilpa-urallasi? Onko työkalupakissasi jotain hyväksi todettuja yksinkertaisia harjoituksia?

Kommentoi